Tujina

Hrvaška policija obtožena kraje in nasilnega zavračanja afganistanskih beguncev

Zagreb, 31. 08. 2021 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
48

Medtem ko so se zavezniške sile trudile evakuirati na tisoče beguncev iz Kabula, naj bi hrvaška policija domnevno okradla in v Bosno nezakonito vrnila več deset Afganistancev, ki so svojo državo zapustili zaradi strahu pred talibansko represijo.

Britanski časnik The Guardian je zbral pričevanja afganistanskih prosilcev za azil in pridobil ekskluzivno poročilo Danskega sveta za begunce (DRC), ki dokumentira približno 60 nezakonitih zavrnitev beguncev, ki naj bi jih med 16. in 29. avgustom nad afganistanskimi družinami v Bosni, ki so poskušali priti v Evropo, zagrešila hrvaška policija.

Migranti  v taborišču Lipa, v bližini Bihaća v Bosni. Na tisoče migrantov, med njimi je tudi mnogo Afganistancev, je obtičalo v Bosni in drugih balkanskih državah.
Migranti v taborišču Lipa, v bližini Bihaća v Bosni. Na tisoče migrantov, med njimi je tudi mnogo Afganistancev, je obtičalo v Bosni in drugih balkanskih državah. FOTO: AP

Vsaka "zavrnitev" je kršitev Splošne deklaracije o človekovih pravicah, Ženevskih konvencij in zakonodaje EU, saj je prepoved posameznikove pravice do prošnje za azil kršitev človekovih pravic. Do domnevnih zavrnitev naj bi prišlo po tem, ko so talibani prevzeli oblast, ostale države, kot so na primer ZDA, Združeno kraljestvo, Italija in Španija, pa so se trudile, da bi afganistanskim beguncem omogočile varen prehod iz države. 

"Ukradli so nam denar in telefone"

Po navedbah žrtev so se hrvaški policisti do njih obnašali nasilno in ponižujoče, med drugim naj bi jim tudi kradli in uničevali njihove osebne stvari. Polovica Afganistancev je bila mladoletnih, 16 ljudi je dejalo, da bodo Hrvati ovirali njihovo prošnjo za azil.

"Na hrvaški meji so nas zavrnili 12-krat. Ukradli so nam denar in telefone," je dejal 25-letni Zihaul al-Haqq, ki prihaja iz Baghlana na severu Afganistana. S svojo 22-letno ženo Maliko je iz države pobegnil leta 2016. "Na zadnje so nam vstop zavrnili med 20. in 21. avgustom. Zdaj je Afganistan v celoti pod talibanskim nadzorom, mi pa smo na begu že pet let in pol. Zelo smo utrujeni," je dejal. 

Afganistanci so trenutno druga najbolj razširjena narodnost na balkanski poti, enemu najbolj nevarnih prehodov proti Evropi. Pot jih vodi skozi Bolgarijo, nato Severno Makedonijo ali Srbijo, Bosno, Hrvaško in Slovenijo, od koder lahko pridejo v ciljno Italijo ali Avstrijo. 

"Hrvati so me pretepli, mi ukradli telefon, nato pa me poslali nazaj v Bosno"

Na meji med Hrvaško in Bosno, v Bihaću in bosanski Bojni je obtičalo na stotine afganistanskih družin. Z otroki živijo v zapuščenih stavbah brez vode in elektrike. Večina jih je iz Afganistana pobegnila v zadnjih petih letih, ko so talibani začeli osvajati podeželska območja, izvajali bombne napade in usmrtili na desetine ljudi.

"Talibani so ubili več članov moje družine," pravi 18 -letni Abbas, ki je leta 2018 pobegnil iz Gaznija, potem ko so talibani sprožili napad, v katerem je umrlo na stotine civilistov. "Ne morem se vrniti v Afganistan. Tukaj sem obtičal. Pred tednom dni so me Hrvati ustavili pri Reki, me pretepli in mi ukradli telefon, nato pa me vrnili nazaj v Bosno," je dejal. 

Tudi obtožbe o spolnih zlorabah

Obtožbe o vračanju beguncev in nasilju hrvaške policije niso nove. Že leta jo dobrodelne organizacije obtožujejo zlorab, v več primerih pa je za pojasnilo zaprosila tudi Evropska komisija. Glede na lansko poročilo Guardiana so Hrvati spolno zlorabili Afganistanko, ki se je morala med preiskavo sleči na ukaz mejnega policista. Evropska komisija je Zagreb pozvala, naj primer razišče, incident pa označila za "resno domnevno kaznivo dejanje".

Hrvaška policija in hrvaško notranje ministrstvo sta zanikala kakršno koli kršitev in navedla, da sta "odločena sodelovati z EU, da bi preprečili ponovitev nenadzorovanih nezakonitih migracij, s katerimi smo se soočali v preteklosti".

Hrvaški policisti opazujejo protestnike, ki s transpatrenti opozarjajo na nasilno zavračanje migrantov s strani hrvaške policije. Fotografija je bila posneta 19. junija 2021v bližini mejnega prehoda med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.
Hrvaški policisti opazujejo protestnike, ki s transpatrenti opozarjajo na nasilno zavračanje migrantov s strani hrvaške policije. Fotografija je bila posneta 19. junija 2021v bližini mejnega prehoda med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino. FOTO: AP

EU se pripravlja na eno največjih humanitarnih kriz v novejši zgodovini

V Bruslju potekajo pogovori, saj se EU pripravlja na eno največjih humanitarnih kriz v novejši zgodovini. Po mnenju visokega komisarja ZN za begunce bi lahko do konca leta pobegnilo do 500.000 Afganistancev, saj jih je na tisoče že na poti. Tisti, ki so pred kratkim pobegnili pred talibani, se bodo pridružili še tisočim Afganistancem, ki so državo zapustili že pred meseci ali leti, pa tudi prosilcem za azil iz južne Azije, Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ki so se podali na balkansko pot.

Po podatkih migracijske agencije ZN (IOM) bo na Balkanu kmalu več afganistanskih prosilcev za azil kot iz katere koli druge države. Sporočilo afganistanskih sosed in velikega dela Evrope pa je bilo, da afganistanski begunci niso dobrodošli. Pakistan dokončuje zid ob svoji razvpito porozni meji z Afganistanom; Turčija je ob svoji meji z Iranom postavila 150 kilometrov dolgo steno. Tudi Grčija je pravkar dokončala mejni zid, Hrvaška pa naj bi jih še naprej vračala nazaj v Bosno.

"Zavrnitev pravice do mednarodne zaščite za Afganistance, ki bežijo iz obupnih razmer v svoji domovini, je še posebej zaskrbljujoča," pravi Charlotte Slente, generalna sekretarka DRC. "Pozivamo EU, naj zagotovi dostojanstven sprejem na mejah in nenazadnje dostop do azilnega postopka, namesto da sili države članice na zunanjih mejah EU, da zavračajo prišleke in se pretvarjajo da ne gre za kršitve človekovih pravic."

Po podatkih Inštituta za mednarodne politične študije (ISPI), ki služi kot vir za vladne uradnike, so države članice EU med letoma 2008 in 2018 nazaj v domovino poslale okoli 70.000 Afganistancev.

"Azilni sistem je bil v zadnjih letih pod velikim pritiskom," pravi Antonio Giustozzi, gostujoči profesor na univerzi King's College London, ki je služboval v misiji ZN za pomoč v Afganistanu. "Če se bo število Afganistancev povečalo, bi lahko pritisk na azilni sistem v evropskih državah postal nevzdržen in ogrožen bi bil lahko celoten azilni sistem, zaradi česar bi bili nevarno izpostavljeni tisti, ki resnično tvegajo svoja življenja."

Hkrati pa tudi poročilo varuha človekovih pravic v Sloveniji ni ravno blesteče. Poročilo namreč za zadnja tri leta ugotavlja, da je večina migrantov vrnjena v sosednje države, ne da bi jim slovenski organi izdali pisno odločbo. Zato nimajo dostopa do pravnega sredstva za izpodbijanje vrnitve ali predaje. Varuh se je v zvezi s tem že obrnil na ustavno sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarioSuper99
01. 09. 2021 10.28
+0
Te begunci ki so v bosni so bili tam dolgo preden so talibani prevzeli oblast. Tako da novinarji prosim ne izkoriščajte situacije.
Amasakul
01. 09. 2021 10.56
+0
Naj kar ostanejo tam dol, itak je že dovolj delovne nekvalificirane sile iz te države.
proofreader
01. 09. 2021 08.55
+3
Kako so že pred leti vedeli, da bodo zmagali Talibani? Če tega še CIA ni vedela.
proofreader
01. 09. 2021 08.52
+4
Vprašajte indijance in aboridžine, kako se obnese vilkomerstvo.
proofreader
01. 09. 2021 08.51
+5
Naši predniki so se branili pred Turki, sedaj pa bi osvajalce puščali kar noter.
proofreader
01. 09. 2021 08.50
+4
Luksemburg naj pošlje letalo ponje.
patogen
01. 09. 2021 08.36
+2
Rešiti probleme Tretjega sveta (ekscesna rodnost, posledično revščina, brezperspektivnost) z uvažanjem Tretjega sveta v Europo, je katastrofalna napaka. Vsako leto se število prebvalstva v Tretjem svetu poveča za 80 milijonov, če bi jih vsako leto v Europo odpeljal 80 milijonov, bi se povečevali doma in v Europi, dokler ne bi bila za njih več zanimiva, saj bi posala ista kot njihov dom. Revščina, prenaseljenost, brezperspektivnost.Vrnitev v nek svet stoletja nazaj...
6567
31. 08. 2021 21.30
+8
No tu si pa hrvaški policisti prislužijo velik +
JApajaDAja
01. 09. 2021 08.22
+1
če tem ilegalcem kaj funkcionira, je to manipulacija in laž!
evilgirl
31. 08. 2021 20.49
+6
Ni mi jasno, kaj ti ljudje sploh delajo v Bosni? Kako so do ke sploh prišli? Pa ne mi rečt, da so jih talibani vse do Bosne preganjal in jim grozili s smrtjo.
proofreader
01. 09. 2021 08.52
+2
Turkish Airlines do Sarajeva, dokumenti v koš in gremo po socialno podporo.
Haloo
31. 08. 2021 20.24
+12
Sej jih lahko z letalom pripeljejo v Dansko če jih si tok želijo jih bomo še mi iz Slovenije poslal 🤭
AntiMarksist
31. 08. 2021 20.25
+2
Ja, nehumano je da morajo pesacit. Castite jim avijon. Zihr bodo njihovi volilci ploskali..
User1538643
31. 08. 2021 20.20
+1
Niso ni naši boljši, samo se fini delajo, ter rešijo kakšnega, pa objavijo
SEJBOBOL
31. 08. 2021 20.06
+9
Brez zamere na pravilno da jih vrnejo , vse drugo ne bom komentiral ...
User1538643
31. 08. 2021 20.02
+1
Policija krade, ha?
emilzapata
31. 08. 2021 20.02
+19
največje žrtve talibanske norosti so prav afganistanke, pa ni videti med migranti nobene ženske, samo zdravi mandelci, kdo bi to razumel.
Kovi
31. 08. 2021 20.00
+14
Hrvati so v vseh pogledih boljši od nas,bravo! Ukinjajo covid ukrepe,pa še prijazni so z migranti!!!
popstarr
31. 08. 2021 19.58
+2
pravi 18 -letni Abbas, ki je leta 2018 pobegnil iz Gaznija, torej je novinarjem ponosno povedal, da je pobegnil, ko je bil star 0 let. Že s tem resničnim podatkom je pokazal, da njim pa se lahko vse verjame, bolj kot evropejci verjamemo sami sebi.
AntiMarksist
31. 08. 2021 20.00
+4
popstarr
31. 08. 2021 21.14
+3
OK sm se zmotil, ampak vseeno ti lažejo o svojih letih in družinah, saj imajo vsi skoraj isto zgodbo. Dvakrat sm jih srečal, to niso reveži, ki bi bežali pred bedo in vojno. Sej mogoče niso vsi isti, večina pa je.
Mother Russia
31. 08. 2021 19.53
+16
Hrvati branijo Slovenijo, pa če je Fajonovi všeč...pa to
Uporabnik1921539
31. 08. 2021 19.46
+22
Sosedje,hvala.Le pogumno se branite.In s tem tudi nas.
AntiMarksist
31. 08. 2021 19.44
+9
Evo, ze prihajajo in mediji ze "delajo prosto pot"..
Ivana B-Love
31. 08. 2021 20.44
+3
Tocno tako. Ne zelimo teh prislekov in pika.
Jacek123
31. 08. 2021 19.36
+19
Res me zanima kakšen je pravi motiv tistih, ki zagovarjajo masovno priseljevanje v Evropo. Tudi njim je namreč jasno, da vsem tem ljudem Evropa ne more zagotoviti dostojnega življenja.
AntiMarksist
31. 08. 2021 19.45
+12
xdxd32
31. 08. 2021 19.35
+19