13°C

Hrvaška policija objavila posnetek napada na Markovem trgu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Karmelina Husejnović /
KOMENTARJI
123
Hrvaška policija je objavila posnetek napada pred poslopjem hrvaške vlade na Trgu svetega Marka v Zagrebu, v katerem je bil težje ranjen policist. Za javno objavo posnetka so se odločili zato, da bi utišali teorije zarot in ugibanja o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Na posnetku nadzorne kamere, ki ga je objavila hrvaška policija, vidimo prihod 22-letnega napadalca na Trg svetega Marka v Zagrebu. Oblečen v jakno svetle barve in z zaščitno masko na obrazu je prišel pred poslopje hrvaške vlade, pri tem pa je skrival puško. Šele ko se je približal stavbi, je proti vhodu uperil avtomatsko puško. 

Iz stavbe je najprej prišel dostavljalec, a je napadalec počakal, da se umakne. Takoj za moškim z vozičkom je iz stavbe prišel policist, napadalec pa je začel streljati nanj in še na dva policista, ki sta stekla proti vhodu. Ranjeni policist je padel po tleh, dostavljalec pa se je med streljanjem skril za avtomobil, parkiran pred vhodom. Po približno 30 izstreljenih nabojih je napadalec pobegnil, policista pa sta ga začela iskati. 

Med begom je odvrgel puško in jakno, na pol poti se je ustavil in na Facebooku objavil svoje zadnje sporočilo: "Dovolj je bilo prevar in brezobzirnega teptanja človeških vrednot brez odgovornosti." 25 minut po napadu se je pred neko hišo ustrelil s pištolo, ki jo je prav tako imel pri sebi. Družinski prijatelj je za Jutarnji list dejal, da je to storil iz slabe vesti, ker je mislil, da je policista ubil.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za javno objavo približno dve minuti dolgega posnetka ponedeljkovega napada se je policija odločila zaradi namigovanj, da prikrivajo, kaj se je v resnici zgodilo, pojavljale so se tudi različne teorije zarote. "Pokazali smo posnetke, da se vidi, kaj se je zgodilo. Policija izvaja obsežno kriminalistično preiskavo. Potrjeno je, da gre za poskus uboja treh policijskih uslužbencev. Obstajajo tudi elementi, ki kažejo na teroristično dejanje. Nadaljujemo z obsežno preiskavo za razjasnitev vseh okoliščin," je dejal Nikola Milina, direktor hrvaške policije. 

Napad je bil posnet s treh različnih zornih kotov s pomočjo varnostnih kamer, ki so nameščene na stavbah okoli trga, posnetke pa so za javnost skrajšali in zameglili zaradi varnostnih razlogov in zato, ker želijo zaščititi identiteto ranjenega policista. Na posnetku se vseeno vidi, da je napadalec nameraval vstopiti v vladno stavbo, a so ga od tega odvrnili streli policistov.

Napadalec se je do središča Zagreba pripeljal s taksijem, taksistu pa je naročil, naj ga odloži na vogalu sosednje ulice, čeprav bi ga lahko pripeljal do samega trga. Jutarnji list piše, da je napadalec taksistu dejal, da gre v poslopje vlade. Ko ga je voznik vprašal, ali je tam zaposlen, naj bi mu 22-letnik odvrnil: "Ne, na obisk grem." 

Policija: Motiv še ni znan

Hrvaška policija sicer še vedno ni ugotovila, kakšen je bil motiv 22-letnega Danijela Bezuka. Čeprav je hrvaški premier Andrej Plenković dejal, da ima napad elemente terorističnega dejanja, ga uradno še niso označili za terorističnega, pač pa ga trenutno obravnavajo kot poskus trojnega uboja. Po hrvaški zakonodaji je sicer dejanje terorizma tudi napad na javne in državne objekte, zato se hrvaški novinarji sprašujejo, zakaj se ga torej ne obravnava tako. Milina je dejal, da ravno zato, ker še vedno ne vedo motiva. 

Jutarnji list piše, da je Bezuk že dalj časa na spletu brskal za informacijami o premierju Plenkoviću in predsedniku Zoranu Milanoviću. Policija naj bi po informacijah časnika na njegovem računalniku našla besedila in fotografije vladnih uradov in predsednika, označene lokacije stavb in poti do njih, pa tudi informacije o aktivnostih predsednika in premierja. Najbrž so prav zaradi teh ugotovitev preiskave iz kabineta vlade sporočili, da je bil najverjetnejša tarča napada Plenković in da se je nameraval napadalec prebiti v vladno palačo. 

Na objavo posnetka so se odzvali tudi v Sindikatu policijskih uslužbencev, saj menijo, da ni dvoma, da je šlo za teroristični napad z jasno tarčo napada. "Ko pogledamo posnetek, je jasno, da je bil tarča center izvršne, zakonodajne in sodne oblasti v državi in da še kako gre za teroristično dejanje," so zapisali v svojem odzivu. 

Ob tem so opozorili tudi na neprimerno opremljenost policistov, ki varujejo vladno poslopje, in zastavili vprašanje, kdo je za to odgovoren.

Sicer pa je policija danes prijela še eno osebo, ki jo povezujejo s ponedeljkovim napadom. "Oseba je v priporu in zaslišal jo bo občinski državni odvetnik v Sisku," so za Dnevnik.hr pojasnili na policiji. 

Po dogodku je policija pozvala državljane, naj predajo morebitno orožje, ki ga hranijo doma. Do petka so zabeležili 83 primerov prostovoljne predaje orožja. Posamezniki so predali 12 avtomatskih pušk, 16 pištol, 53 ročnih bomb, kilogram eksploziva in veliko količino streliva, je pojasnil direktor policije. 

Milanović Plenkoviću: Če nisi pripravljen živeti s temi pritiski, se vrni k mami

Na ime hrvaškega premierja Plenkovića je na sedež stranke HDZ danes prispelo grozilno pismo, v kuverti pa je bil tudi bel prah, je za hrvaške medije potrdila hrvaška vlada. 

Zaradi groženj premierju je policija že prijela dve osebi, eno iz okolice Kutine in drugo iz Zagreba. Da je po napadu pred poslopjem vlade prejel grožnje, je potrdil tudi sam Plenković, predsednik Milanović pa se je ob to izjavo obregnil in dejal, da so grožnje politikom sestavni del te službe in da jih prejema tudi sam. 

"To je nevarna služba, v katero je Plenković zašel pred nekaj leti. Če nisi pripravljen živeti s temi pritiski, se vrni k mami," mu je sporočil hrvaški predsednik. Milanović je novinarjem danes dejal tudi, da so bili po njegovem mnenju tarča napada policisti in ne Plenković.

Poudaril je, da se takšen napad ne sme več ponoviti in da je treba govoriti z nekaterimi ljudmi, ki se čutijo odrinjene. "Moramo jim razložiti, da sovražniki, za katere mislijo, da jih vidijo, pravzaprav ne obstajajo," je dejal hrvaški predsednik.