Tujina

Hrvaška policija objavila posnetek napada na Markovem trgu

Zagreb, 17. 10. 2020 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
123

Hrvaška policija je objavila posnetek napada pred poslopjem hrvaške vlade na Trgu svetega Marka v Zagrebu, v katerem je bil težje ranjen policist. Za javno objavo posnetka so se odločili zato, da bi utišali teorije zarot in ugibanja o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Na posnetku nadzorne kamere, ki ga je objavila hrvaška policija, vidimo prihod 22-letnega napadalca na Trg svetega Marka v Zagrebu. Oblečen v jakno svetle barve in z zaščitno masko na obrazu je prišel pred poslopje hrvaške vlade, pri tem pa je skrival puško. Šele ko se je približal stavbi, je proti vhodu uperil avtomatsko puško. 

Iz stavbe je najprej prišel dostavljalec, a je napadalec počakal, da se umakne. Takoj za moškim z vozičkom je iz stavbe prišel policist, napadalec pa je začel streljati nanj in še na dva policista, ki sta stekla proti vhodu. Ranjeni policist je padel po tleh, dostavljalec pa se je med streljanjem skril za avtomobil, parkiran pred vhodom. Po približno 30 izstreljenih nabojih je napadalec pobegnil, policista pa sta ga začela iskati. 

Med begom je odvrgel puško in jakno, na pol poti se je ustavil in na Facebooku objavil svoje zadnje sporočilo: "Dovolj je bilo prevar in brezobzirnega teptanja človeških vrednot brez odgovornosti." 25 minut po napadu se je pred neko hišo ustrelil s pištolo, ki jo je prav tako imel pri sebi. Družinski prijatelj je za Jutarnji list dejal, da je to storil iz slabe vesti, ker je mislil, da je policista ubil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za javno objavo približno dve minuti dolgega posnetka ponedeljkovega napada se je policija odločila zaradi namigovanj, da prikrivajo, kaj se je v resnici zgodilo, pojavljale so se tudi različne teorije zarote. "Pokazali smo posnetke, da se vidi, kaj se je zgodilo. Policija izvaja obsežno kriminalistično preiskavo. Potrjeno je, da gre za poskus uboja treh policijskih uslužbencev. Obstajajo tudi elementi, ki kažejo na teroristično dejanje. Nadaljujemo z obsežno preiskavo za razjasnitev vseh okoliščin," je dejal Nikola Milina, direktor hrvaške policije. 

Napad je bil posnet s treh različnih zornih kotov s pomočjo varnostnih kamer, ki so nameščene na stavbah okoli trga, posnetke pa so za javnost skrajšali in zameglili zaradi varnostnih razlogov in zato, ker želijo zaščititi identiteto ranjenega policista. Na posnetku se vseeno vidi, da je napadalec nameraval vstopiti v vladno stavbo, a so ga od tega odvrnili streli policistov.

Napadalec se je do središča Zagreba pripeljal s taksijem, taksistu pa je naročil, naj ga odloži na vogalu sosednje ulice, čeprav bi ga lahko pripeljal do samega trga. Jutarnji list piše, da je napadalec taksistu dejal, da gre v poslopje vlade. Ko ga je voznik vprašal, ali je tam zaposlen, naj bi mu 22-letnik odvrnil: "Ne, na obisk grem." 

Policija: Motiv še ni znan

Hrvaška policija sicer še vedno ni ugotovila, kakšen je bil motiv 22-letnega Danijela Bezuka. Čeprav je hrvaški premier Andrej Plenković dejal, da ima napad elemente terorističnega dejanja, ga uradno še niso označili za terorističnega, pač pa ga trenutno obravnavajo kot poskus trojnega uboja. Po hrvaški zakonodaji je sicer dejanje terorizma tudi napad na javne in državne objekte, zato se hrvaški novinarji sprašujejo, zakaj se ga torej ne obravnava tako. Milina je dejal, da ravno zato, ker še vedno ne vedo motiva. 

Jutarnji list piše, da je Bezuk že dalj časa na spletu brskal za informacijami o premierju Plenkoviću in predsedniku Zoranu Milanoviću. Policija naj bi po informacijah časnika na njegovem računalniku našla besedila in fotografije vladnih uradov in predsednika, označene lokacije stavb in poti do njih, pa tudi informacije o aktivnostih predsednika in premierja. Najbrž so prav zaradi teh ugotovitev preiskave iz kabineta vlade sporočili, da je bil najverjetnejša tarča napada Plenković in da se je nameraval napadalec prebiti v vladno palačo. 

Na objavo posnetka so se odzvali tudi v Sindikatu policijskih uslužbencev, saj menijo, da ni dvoma, da je šlo za teroristični napad z jasno tarčo napada. "Ko pogledamo posnetek, je jasno, da je bil tarča center izvršne, zakonodajne in sodne oblasti v državi in da še kako gre za teroristično dejanje," so zapisali v svojem odzivu. 

Ob tem so opozorili tudi na neprimerno opremljenost policistov, ki varujejo vladno poslopje, in zastavili vprašanje, kdo je za to odgovoren.

Sicer pa je policija danes prijela še eno osebo, ki jo povezujejo s ponedeljkovim napadom. "Oseba je v priporu in zaslišal jo bo občinski državni odvetnik v Sisku," so za Dnevnik.hr pojasnili na policiji. 

Po dogodku je policija pozvala državljane, naj predajo morebitno orožje, ki ga hranijo doma. Do petka so zabeležili 83 primerov prostovoljne predaje orožja. Posamezniki so predali 12 avtomatskih pušk, 16 pištol, 53 ročnih bomb, kilogram eksploziva in veliko količino streliva, je pojasnil direktor policije. 

Milanović Plenkoviću: Če nisi pripravljen živeti s temi pritiski, se vrni k mami

Na ime hrvaškega premierja Plenkovića je na sedež stranke HDZ danes prispelo grozilno pismo, v kuverti pa je bil tudi bel prah, je za hrvaške medije potrdila hrvaška vlada. 

Zaradi groženj premierju je policija že prijela dve osebi, eno iz okolice Kutine in drugo iz Zagreba. Da je po napadu pred poslopjem vlade prejel grožnje, je potrdil tudi sam Plenković, predsednik Milanović pa se je ob to izjavo obregnil in dejal, da so grožnje politikom sestavni del te službe in da jih prejema tudi sam. 

"To je nevarna služba, v katero je Plenković zašel pred nekaj leti. Če nisi pripravljen živeti s temi pritiski, se vrni k mami," mu je sporočil hrvaški predsednik. Milanović je novinarjem danes dejal tudi, da so bili po njegovem mnenju tarča napada policisti in ne Plenković.

Poudaril je, da se takšen napad ne sme več ponoviti in da je treba govoriti z nekaterimi ljudmi, ki se čutijo odrinjene. "Moramo jim razložiti, da sovražniki, za katere mislijo, da jih vidijo, pravzaprav ne obstajajo," je dejal hrvaški predsednik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silly
19. 10. 2020 10.52
+1
Ful je statement naredil....cel svet se sekira...
stand van piesangs
18. 10. 2020 19.28
+1
Strelec sigurno igra Call of duty
FAUSTOS1
18. 10. 2020 19.25
HDZ isto kot sds živita od sovraštva do drugačnih oz tistih ,ki ne nosijo njihovih značk in vse te tragedije so le njihove napake v politiki,a nič jih ne spametuje,janšisti v sloveniji izvajajo teror nad narodom,namesto da bi skrbeli za ljudi in učinkovito borbo proti covid 19.
revolucijakorupcijafasizem
18. 10. 2020 15.13
+6
Romi v Ljubljani kraljujejo tako se jih je 25 pripeljalo v 5 avtomobilih od tega sta bila 2 terenca.Obroženi do zob v zupaničevi jami iskali decka ki travco prodajo da mu vzamejo vse,pa potem slisis da eden od kraljev romov dela za policijo.Tisti ki mislite da se policiji romov boji se pošteno motite.Samo obravnavani so kot manjšina in jih država ščiti,delajo pa vse kar želijo po Ljubljani vsepovsod drugje v sosednjih državah jih tretirajo kot smeti.Pa marsikdo od njih je naredil kakšnega invalida med delovnimi ljudmi.
revolucijakorupcijaf ...+++++++++++++++++++++++++
FAUSTOS1
18. 10. 2020 19.27
-2
Ampak policija je pod vodstvom sds in janšistov ,torej je ta oborožena skupina dejansko janšistična varda.
Blond James
18. 10. 2020 14.03
+1
Tudi vse zasedeno orožje v Sloveniji gre nazaj na ulice v prodajo
lizing
18. 10. 2020 13.24
+2
Koliko metkov je letelo na vse strani je bila še sreča v nesreči.
RamzesII
18. 10. 2020 13.22
-8
Posnetek ni gledljiv, pa še očitno obdelan je.
jastreb13
18. 10. 2020 13.11
-3
Ja, če teh zblojenih levičarjev, raznih postopačev iz bosne in ostale juge ter druge dr.hali na ljubljanskih ulicah ne bo policija čimprej v red spravila in jih obravnavala, kot ostale poštene Slovence, bi se znalo zgoditi, da bo kmalu komu počil film tudi pri nas in takrat bo grdo. Ta naša policija ni P od policije, vsakdo od teh petkovih ljubljanskih postopačev jih lahko pljuva, žali, se zaganja v njih, se cufa z njimi, jih snema ter se dela bedake iz njih, oni pa nič, kot, da ne poznajo svojih pooblastil. Poglejte si malo druge evropske policije kako odločno, striktno in hitro obravnavajo take izmečke družbe, pa vsi živimo v demokratični europi, mislim, da je tu problem v samem vodstvenem kadru policije, ki so v večini še ostanki udbopartijskega sistema in s tem simpatizerj teh levičarskih izmečkov in ne v policistih na terenu, ki imajo že teh poniževanj, blatenja in norčevanja iz njihovega poklica dovolj. Sami ti protesniki se čudijo in ne morejo verjet s kako neučinkovito in mlahavo policijo imajo opravka. Da jim en kradljivi tupi bosanc diktrira kako in kaj morajo počet je pa preseglo že vse meje dobrega okusa.
Offizier
18. 10. 2020 13.19
-4
nikagaja
18. 10. 2020 15.14
+5
kar poznam bosancev, so pridni, iznajdljivi, brihtni. ne bodi jim fous, jastreb.
xyxyxyxyxyxyxy
18. 10. 2020 16.29
+2
znešan jastreb13, si janšev plačanec, da trosiš take neumnosti?
marcel124
18. 10. 2020 16.32
+4
Edina drh.al si sam, čistokrvni Slovenci so si sami uničili državo in jo pokradli, postopače pa ste sami ustvarili. Bosanci so Slovenijo zgradili. Ne vem kaj si zapel za njih, a ti je kteri malo, al pa sestro ko imaš toliko sovraštva v sebi. Bosanci pejte nazaj v svojo Makedonijo. Sicer pa so že več ko pol leta desničarji na oblasti pa ni nič boljše. In vzemi kako tableto, se potem bolje počutiš.
-1
nikagaja:Hahahaha vic tedna?Seveda so pa vsi na sociali in z policijskimi kartotekami.
jastreb13:Čista resnica ++++++++++++++++++++++++++++
Hej Slovani
18. 10. 2020 12.46
+10
Dragi novinarji. Prosim, naredite anketo. Vprašanje se naj glasi nekako takole: Ali bi podprli tako dejanje nad našimi politiki? Ne glede na "barvo"! Sem prepričan, da imamo/jo ljudje dovolj laži, sprenevadmj, dvojinih meril pri zakonu, kraj, podtikanj!!! Takega junaka jaz osebno takoj podprem.
revolucijakorupcijafasizem
18. 10. 2020 12.45
+2
Hm zanimivi kvadratki na kamerah
misterbin
18. 10. 2020 12.06
+8
Tudi v Slovenistanu bo ljudem prekipelo in to zelo k malo
BETONSKI
18. 10. 2020 12.34
-2
JA RES ŠE POSEBEJ ČE SE TA LEVICA S KORDIŠEM NE UMIRI.
SON?EK 12
18. 10. 2020 12.35
+7
Mi smo ovce kej takega pri nas se nebi nikoli zgodilo
BETONSKI
18. 10. 2020 12.36
+7
TAKRAT BO PADALO ZARADI NJEGOVE AROGANCE IN NASILNIŠTVA KI GA TA ČLOVEK PREKIPEVA. VEČ FAŠISTIČNIH IN ŠOVINISTIČNIH PAROL NI BIL SPOSOBEN DATI NITI HITLER.
jastreb13
18. 10. 2020 13.02
-1
Ja, če teh zblojenih levičarjev, raznih postopačev iz bosne in ostale juge ter druge dr.hali na ljubljanskih ulicah ne bo policija čimprej v red spravila in jih obravnavala, kot ostale poštene Slovence, bi se znalo zgoditi, da bo kmalu komu počil film in takrat bo grdo. Ta naša policija ni P od policije, vsakdo od teh petkovih ljubljanskih postopačev jih lahko pljuva, žali, se zaganja v njih, jih snema ter se dela bedake iz njih, oni pa nič. Poglejte si malo druge evropske policije kako odločno, striktno in hitro obravnavajo take izmečke družbe pa vsi živimo v demokratični europi, mislim, da je tu problem v vodstvenem kadru policije, ki so v večini še ostanki udbopartijskega sistema in s tem simpatizerjev teh levičarskih izmečkov in ne v policistih na terenu, ki imajo že vsega dovolj. Da jim en kradljivi tupi bosanc diktrira kako in kaj morajo počet je pa preseglo že vse meje dobrega okusa.
jastreb13:++++++++++++++++++++++++++++++++
Uporabnik419925
18. 10. 2020 12.05
+5
Hvala bogu, da je bil amater brez osnovnega urjenja uporabe lahkega pehotnega orožja oziroma jurišne puške M70 AB2. V rokah izurhene osebe bi z tem orožjem lahko umoril veliko število ljudi. Kot prvo samo amaterji uporabljajo avtomatski način delovanja orožja še posebaj v večjem kalibru. Brez trdnega prijema ter naslona orozja na ramo se razstros poveča do te mere, da lahko nekoga pri rafalnem oziroma avtomatskem streljanju zgrešiš že na razdalji 10-15 metrov. Zanimivo, če je imel željo umreti zakaj poleg avtomatskega orožja ni na sebe povesil kakšnega bojnega jopiča z ploščo, ki zaščiti vitalne organe. Čelade 3 + gen so prav tako na voljo na portalih njuškalo.hr itd... Totalno nepremišljeno dejanje 22 let starega amaterja, ki ga je stalo življenja. Sedaj pa mora Hrvaški MUP izslediti izvor orožja ter morebitnega preprodajalca zapreti za vsaj 10 let.
SEJBOBOL
18. 10. 2020 11.47
+5
"Dovolj je bilo prevar in brezobzirnega teptanja človeških vrednot brez odgovornosti."
SEJBOBOL
18. 10. 2020 11.49
+7
lepo je povedal le napačni so bili vpleteni .... če jim zakon ne more do živega pa jim je potrebbo drugače povedati ....
marko1310
18. 10. 2020 11.10
+19
Preberite njegov zapis na faceooku, kaj ni res? Pri nas je enako, elite, sodišča samo za kurje tatove, klijentalizem, milijarde izginjajo krivcev ni, 3/4 prebivalcev na pragu revščine
devlon
18. 10. 2020 11.02
-8
motiv je bil ta, da je imel narobe zvezane možgane. kratek stik
ćurkl
18. 10. 2020 10.24
+21
Ampak, masko je pa nosil na obrazu, to-pa-ja!
mikitr
18. 10. 2020 10.20
+15
Zato je potreben Covid 19,večion bodo disciplinirali na ta način,manjšina se bo drastično uprla in prišlo bo do takih obračunov,prihaja namreč naslednja doba ,doba avtomatike,umetne inteligence,robotov,UTD,.....a ljudje bodo vse bolj nezadovoljni ,vse več jih/nas bo živelo le zato da bodo/bomo prerinili čez mesec,ter gledali poročila,koliko je miljarderjev,.....na drugi strani pa kako smo nestrpni.
Kollerik
18. 10. 2020 10.14
-7
Skrajno desnico bi bilo potrebno strogo prepovedat, njihove člane pa poslat na rehabilitacijo.
Kresho91
18. 10. 2020 10.25
+10
nightangel
18. 10. 2020 16.19
+2
Oboje bi bilo treba poslati na smetišče zgodovine,ker so vsi skupaj samo delijo narod. Zdaj ni več desni proti levim in obratno,zdaj je samo narod proti pokvarjencem.
pepi bolcev
18. 10. 2020 10.12
+2
Kdo ga je napumpal desnicarja?
drhook
18. 10. 2020 10.09
+19
Folk pacasi ne bo vec zdrzal, vam povem...!
puspan
18. 10. 2020 10.29
-10