Tujina

Spolno nasilje hrvaškega policista na meji: prosilki za azil grozil z nožem

Zagreb, 07. 04. 2021 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
243

Prosilka za azil iz Afganistana pripoveduje, kako jo je 15. februarja po prečkanju meje s Hrvaško ustavila policija. Hrvaški policist jo je večkrat udaril, ji ukazal, naj se sleče do golega, ter ji grozil z nožem. Gre za najnovejše obtožbe o nasilnem ravnanju in zlorabah, ki letijo na hrvaško policijo. Hrvaško notranje ministrstvo je navedbe o spolnem nasilju zanikalo.

Skupina migrantov pri prečkanju meje s Hrvaško (fotografija je simbolična).
Skupina migrantov pri prečkanju meje s Hrvaško (fotografija je simbolična). FOTO: AP

Hrvaška policija se sooča z novimi obtožbami nehumanega ravnanja s prebežniki – tokrat z obtožbami spolne zlorabe, izhaja iz poročila nevladne organizacije Danish Refugee Council (DRC), ki ga je pridobil britanski Guardian. 

V poročilu prosilka za azil iz Afganistana opisuje, kako je 15. februarja letos prečkala mejo s Hrvaško skupaj s skupino štirih migrantov, med njimi sta bila dva otroka, ko jih je le nekaj kilometrov od Velike Kladuše ustavila hrvaška policija. Policist je v njih usmeril pištolo, ko so dejali, da želijo zaprositi za azil, pa se je eden od policistov začel smejati ter strgal njihove dokumente, opisujejo priče. "Žalil nas je, udaril je starejšega moškega, ki je bil z nami, ter otroka. Ukazal nam je, naj izpraznimo žepe ter pokažemo, kaj imamo v torbah."

"Nato me je odpeljal stran in začel preiskovati," opisuje Afganistanka. "Dejala sem mu, da se me ne sme tako dotikati. Vprašal je, zakaj, odgovorila sem mu, da zato, ker sem ženska, muslimanka, ter da je prepovedano. Udaril me je po glavi in rekel, zakaj sem potem prišla na Hrvaško, zakaj nisem ostala v Bosni z muslimani," izhaja iz poročila, ki ga je pridobil Guardian. 

Policist ji je nato odstranil naglavno ruto in jakno ter se začel dotikati njenih prsi. "Začela sem jokati. Dala sem mu 50 evrov, ki sem jih imela v žepu, v upanju, da se me bo nehal dotikati. A mi je rekel, naj slečem vse majice, kar sem zavrnila. Še naprej se me je dotikal, močno sem jokala. Rekel mi je, naj neham jokati, in pri tem z roko nakazal, da me bo zadavil, če bom še naprej jokala." 

Nekaj minut kasneje je prišel policijski kombi, migrantom so ukazali, naj vstopijo vanj. Vozili so se približno 20 minut, nato jim je bilo rečeno, naj izstopijo. Policist je nato rekel ženski, naj se sleče do golega. "Nasprotovala sem, močno me je udaril po obrazu in rekel, naj se slečem. Na sebi sem imela šest majic in tri pare hlač. Slekla sem vse, razen ene majice ter enih hlač, ter se pokrila z odejo," pripoveduje prosilka za azil. Policist se je je nato znova začel dotikati čez odejo, ko je ugotovil, da ima na sebi še vedno oblačila, jo je znova udaril in ji dejal, da mora sleči vse, tudi spodnje perilo. "Vprašal me je, če ga imam rada. Govoril mi je, da me ima rad: Me ljubiš? Hočeš, da te odpeljem nekam?", jo je spraševal. "Bilo me je strah, bila sem v solzah." 

Policist ji je nato nakazal, da jo bo odpeljal v gozd, Afganistanka pa mu je nakazovala, da ne razume, kaj ji govori, kljub temu da, kot pripoveduje v poročilu, je razumela, da želi, da gre z njim v gozd. Temu so bili priča tudi drugi policisti. "Policist, ki se me je dotikal, je nato povlekel ven nož in ga pristavil na moj vrat. Rekel mi je, da me bo, če komu karkoli povem, ubil, da se bom, če še kdaj pridem na Hrvaško, znašla v gozdu, pod njim."

Policisti so se zatem z udarci znova spravili tako na žensko kot druge člane skupine, nato pa jim ukazali, naj se peš vrnejo v BiH. 

Skupina migrantov pri prečkanju meje s Hrvaško (fotografija je simbolična).
Skupina migrantov pri prečkanju meje s Hrvaško (fotografija je simbolična). FOTO: AP

"Pričanje je šokantno," je za Guardian dejala generalna sekretarka DRC Charlotte Slente. "Čeprav smo v letu 2021 zabeležili manj prisilnih vrnitev, pa poročila o nasilju in zlorabah ostajajo nespremenjena. To znova poudarja, da je potrebna preiskava obtožb. Kljub sodelovanju Evropske komisije in hrvaških oblasti v zadnjih mesecih nismo videli nobenega napredka, ne na področju preiskav obtožb, ne na področju preprečevanja nasilja na meji." Pozvala je tudi k neodvisni preiskavi dogodkov na hrvaški meji. 

Evropska komisija pravi, da gre za obtožbe resnega kaznivega dejanja, uradni Zagreb pa pozvala, naj "temeljito razišče vse obtožbe ter v skladu z ugotovitvami ukrepa". "Smo v stiku s hrvaškimi oblastmi, ki so se zavezale, da bodo preiskale obtožbe zlorab na zunanjih mejah, spremljale situacijo in nas obveščale o napredku. Pri tem jim Komisija pomaga, financiramo neodvisni mehanizem spremljanja, ki vključuje tudi različne nevladne in mednarodne organizacije," pravijo pri Evropski komisiji. 

Hrvaško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so 'absolutno osupli' nad navedbami o spolnem nadlegovanju. Znova so izpostavili, da hrvaški policisti profesionalno nadzorujejo hrvaško mejo ter rešujejo življenja stotin migrantov, ki ilegalno vstopajo na hrvaško ozemlje, piše STA. 

Kot nepredstavljivo so izpostavili, da bi o domnevnem incidentu informacije imela nevladna organizacije, ne pa tudi policija v BiH, v sodelovanju s katero bodo nadaljevali preiskavo.

S hrvaškega notranjega ministrstva so sicer za Guardian dejali, da bo policija obtožbe preiskala, a da prvotni podatki kažejo, da na ta dan ni zabeleženih "nobenih stikov z ženskami iz skupine nelegalnih migrantov". Dodali so: "S humanimi dejanji je hrvaška policija rešila na stotine migrantov z minskih polj, jih rešila pred utopitvijo, jih nosila skozi snežne nevihte. Hrvaška policija s tem ni pokazala zgolj organiziranega in profesionalnega odnosa do varovanja meje Hrvaške ter zunanje meje EU, ampak predvsem predanost in človečnost." 

Po podatkih DRC je bilo od maja 2019 v BiH nelegalno vrnjenih 24.000 prebežnikov, 547 zgolj med januarjem in februarjem letos. Že leta pa je hrvaška policija tarča kritik in obtožb o nasilnem ravnanju in zlorabah prebežnikov, ki prestopijo mejo. Po podatkih Border Violence Monitoring Network je na desetine žensk in deklet poročalo, da so jih moški policisti "povsod preiskali". 

Preberi še: 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dražen Teska?
11. 04. 2021 13.23
dreko123
08. 04. 2021 15.34
+3
Kaj dela "prosilka azila" v eni 8. varni državi od afganistana?? Takoj na vlak in nazaj v prvo varno državo ali v ameriko katera je kriva za uničenje afganistana! basta! Ostalo so pa samo levičarkse pravljice... Vse čestitke hrvaškim policistom ki za razliko od naših pravilno tretirajo ilegalce!
Burtonnn
08. 04. 2021 08.25
+3
Kako to, da vedno britanski Guardian piše take neumnosti? In kako, da do sedaj ni uspel dokazati enega primera?
RDPESA
07. 04. 2021 20.16
+5
Cilj tega dokazovanja o grobosti hrvaških policajev je več ali manj samo eden... Dokazati, da je Hrvaška za te ljudi nevarna država in tako onemogočiti vračanje teh ilegalnih prebežnikov v to državo. Tako bi Slovenija postala ena od odskočnih desk za pot v smeri severa...
paradoxal
07. 04. 2021 20.12
+6
hahahah levicarske pravljice za naivne otroke
Rene Jelinčič
07. 04. 2021 19.58
+10
Jaz ne smem v sosednjo regijo,ne smem potovati,zapirajo mene in mojo družino,tile pa veselo preko vseh mej,kaj se sploh greste?
MihaGliha
07. 04. 2021 21.38
+4
Sej oni tudi ilegalno prečkajo mejo .... tudi ti lahko ilegalno če imaš potrebo po tem
Rodion Raskolnikov
07. 04. 2021 19.51
+3
Nekaj je, naj sprocesirajo, če je res policaja v rest, če ni žensko izgnat zaradi lažne ovadbe.
bojer
07. 04. 2021 19.49
+3
Ceneje in varneje bodo prišli v "obljubljeno deželo", če bodo denar dali za letalsko karto na prvem možnem letališču in s seboj vzeli svoje dokumente.
Brane123
07. 04. 2021 19.41
+0
ne bom rekel, da verjamem tej ženski, ampak pri hrvatih res nikoli ne veš. Za poglavnika in dom pa to :)
Delboy Trotter
07. 04. 2021 19.39
+9
Zakaj pa ne pišete o tem da migranti v Bosni nosijo orožje in se streljajo med sabo?
samuray1
07. 04. 2021 19.33
-4
Tistemu nagnusu šahovničarkemu,kateri jo je pretepal pred otrokom,bi trebalo tace skrajšat vse do komolcev. 91 so znal cvilit "STOP THE WAR IN CROATIA"
Looneh
07. 04. 2021 19.30
+4
Če ne bi rinli okol brez dokumentov se ji to ne bi zgodil ...
Uporabnik1095190
07. 04. 2021 19.24
+7
Jaz pa mislim, da so tole žalostno zgodbico imeli pripravljeno še preden so prišli do meje. V primeru, da se jim ponesreči ILEGALNO prečkati še eno mejo.
bik730
07. 04. 2021 19.20
-2
Ali ne gre verjeti zgodbi ali napisanemu.... vprašal me je, če ga imam rada. Govoril mi je, da me ima rad: Me ljubiš? Hočeš, da te odpeljem nekam?", jo je spraševal. "Bilo me je strah, bila sem v solzah." Policist ji je nato nakazal, da jo bo odpeljal v gozd, Afganistanka pa mu je nakazovala, da ne razume, kaj ji govori, kljub temu da, kot pripoveduje v poročilu, je razumela, da želi, da gre z njim v gozd. nekaj je razume nekaj istega pa ne....hmmmm
Felix x
07. 04. 2021 19.19
+3
zdaj jo bo Sarec k sebi domov vzel . Ji bo on pomagal ker zelijo azil prvo na Hrvaskem potem pa pridejo k nam spet po azil
samuray1
07. 04. 2021 19.12
-8
Vsi ste vi enako pokvarjeni kot tale Hrvat. Ženski se niti ne sanja kakšno srečo je imela.
Uporabnik1857059
07. 04. 2021 19.04
+13
SEHE kaj si ti od tistih nevladnih organizacij? Kaj pa clovekove pravice in stiske slovenskih drzavljanov? A se zavedas koliko nas stane en begunec? Je imela oz.so imeli vprasat na meji za azil ali pa kar v Bosni, kaj rinejo v hosto z otroci. Enostavno ne spadajo v to okolje in pika....pa k za azil zaprosijo, bi jim morali za dobrodoslico ponudit feto prsuta in kozarc vina. Ce bi se mrscali pa mars nazaj.
Rene Jelinčič
07. 04. 2021 18.59
+8
Zdaj pa Šarec ,levica in Fajon u boj u boj za islamski obstoj!
JApajaDAja
07. 04. 2021 18.57
+5
to, da jo prej skopal v savi ni povedala :-)
Jure Strle
07. 04. 2021 18.50
+11
Hahaaha itak laže.. te begunci so namazani z vsemi žavbami