Tujina

Hrvaška zaradi ogromne škode v dveh županijah razglasila katastrofo

Zagreb / Petrinja, 04. 01. 2021 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.S., STA, Ti.Š.
Komentarji
148

Tla na sosednjem Hrvaškem sta tudi danes zatresla dva nova potresna sunka. Ti se sicer vrstijo že nekaj dni, a tokratna sta bila močnejša, čutili pa so ju tudi v osrednjem delu države. Obnova najbolj prizadete Petrinje bo trajala več let, znesek, ki ji ga je hrvaška vlada namenila za obnovo, pa je po mnenju župana Dumbovića smešno nizek. Premier Plenković je medtem na seji vlade razglasil katastrofo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Popotresni sunki v Petrinji
    02:28
    Iz 24UR: Popotresni sunki v Petrinji
  • Iz SVETA: Razglašena naravna katastrofa
    02:28
    Iz SVETA: Razglašena naravna katastrofa
Porušene stavbe v Petrinji.
Porušene stavbe v Petrinji. FOTO: AP

Na današnji seji vlade je hrvaši premier Andrej Plenković po torkovem uničujočem potresu v Petrinji razglasil katastrofo. Kot je povedal, so prejeli dovolj informacij o škodi in posledicah, da to lahko naredijo. Hrvaška vlada se namreč sooča z dvema velikima krizama, zato so se odločili, da bodo razglasili katastrofo v dveh županijah, je pojasnil in dodal, da ljudi, kljub številnim popotresnim sunkom, ni treba biti strah, biti pa morajo previdni.

"Potres je uničil polovico Sisaško-moslavaške županije, močno poškodoval Glino, Petrinjo, Sisak, Lekenik ... Prizadeta so bila štiri mesta in osem občin, potres je neposredno ali posredno prizadel približno 116.000 prebivalcev, približno 50.000 ljudi je brez domov," pa je stanje slab teden po potresu orisal sisaško-moslavaški župan Ivo Žinić.

"Imamo več kot tisoč poškodovanih stavb, imamo devet mest in 25 občin. Hudo so bila poškodovana tri mesta in štiri občine. Poškodovane so bile stanovanjske stavbe in sakralne stavbe, ki jih bo treba obnoviti. V Zaprešiću so bile poškodovane tri stanovanjske stavbe, iz katerih smo izselili približno 40 družin, del javnih stavb - stavbo sodišča, odprto šolo in cerkev - pa bomo morali zgraditi popolnoma na novo," pa je povedal Stjepan Kožić, župan zagrebške županije.

Zjutraj dva močnejša potresa, znova streslo tudi Petrinjo

Tla na Hrvaškem se sicer še vedno tresejo. Popotresni sunki se vrstijo iz ure v uro, nazadnje so se tla stresla nekaj minut pred 8. uro zjutraj, poroča Evropsko-sredozemski seizmološki center (EMSC). Seizmografi hrvaške seizmološke službe so namreč ob 7.49 zaznali močan potres z epicentrom v bližini Petrinje. Potres je bil magnitude 4,2, tresenje tal pa so čutili tudi v osrednjem delu države.

Potres so zabeležili tudi med oddajo hrvaškega radia, ko se je iz Gline v živo javljala podžupanja Branka Bakšić Mitič. "Evo ga, spet," je vzkliknila okoli 7.50. Nato pa se je potres čutil tudi v zagrebškem studiu. Današnji močnejši sunek je povzročil dodatno škodo na stanovanjskih objektih, ki so bili poškodovani v potresu prejšnji teden, je potrdila Bakšić Mitićeva. Na tem območju zato zdaj najbolj potrebujejo mobilne stanovanjske objekte, zabojnike in šotore. Kot je še dejala za regionalno televizijo N1, jim zmanjkuje tudi gumijastih škornjev, dežnih plaščev, grelnikov in pralnega praška.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Močnejši potres so zaznali tudi v zgodnjih jutranjih urah, nekaj čez 4. uro zjutraj, in sicer z magnitudo 3,5.

Tudi današnja dva močnejša sunka, ki so ju čutili na širšem območju osrednje Hrvaške, sta del istega območja v Sisaško-moslavaški županiji, v kateri se tla nenehno tresejo že od prejšnjega ponedeljka, je danes potrdil zagrebški seizmolog Krešimir Kuk v pogovoru za N1. Kot je poudaril, je to, da se tla po takšnem potresu kot je bil prejšnji teden tresejo še nekaj časa, običajno.

"Povzročil je veliko motnjo in potem običajno sledi vrsta potresov, da se znova vzpostavi ravnovesje," je pojasnil. Povedal je, da je bila večina sunkov v omenjeni županiji v preteklem tednu dni z magnitudami med 2 in 3, z izjemo nekaj močnejših potresov, kot sta bila današnja dva. Menil je, da je dobro, da se z nizom popotresnih sunkov sprošča energija, ker je potem manjša verjetnost za nov močnejši potres na istem območju. Pričakuje, da se bodo popotresni sunki na tem območju južno od Zagreba sčasoma umirili in bodo manj pogosti.

V zadnjih 75 urah so namreč izmerili že več kot 90 popotresnih sunkov, tla pa še naprej ostajajo nemirna. Nekateri potresni sunki so tudi močnejši in posledično lahko povzročijo dodatno škodo.

Petrinjo je močan potres prizadel tudi 8. oktobra 1909. Takrat je lokalni časnik zapisal, da je šlo za potres, kot ga prebivalci ne pomnijo. Sunek je trajal zgolj pet do deset sekund, a nepoškodovanih je ostalo le malo hiš. Podobnosti z decembrskim potresom so osupljive: velika škoda, ljudje v strahu, prihod vladne komisije, sanacija stavb, prošnje za pomoč. Razlika je le v tem, da takrat ni bilo človeških žrtev. V Občini Petrinja je takrat živelo 30.273 prebivalcev, od tega 5486 v samem mestu Petrinja, potres pa je bil po nekaterih ocenah nekoliko blažji od tokratnega. Po nekaterih ocenah je bila magnituda potresa pred več kot stoletjem med 5,8 in 6, toda tako kot zdaj sta Petrinjo in to območje eden za drugim prizadela dva potresa.

Povojna obnova porušenih domov v Petrinji

V Petrinji je bilo med balkansko vojno sicer uničenih veliko hiš, ki so jih po vojni obnovili, a decembrski potres je pokazal, da je bila obnova vse prej kot ustrezna in popotresno varna. Hrvaški mediji opisujejo stiske prebivalcev, ki so ostali brez svojih domov - prepričani so namreč, da je bila povojna obnova njihovih domov neustrezna. "Vse so preračunali in z betonom ter železom obnovili svoje vikende, naše hiše pa so zgradili z zidaki in lepilom," pravijo. Nedavni potres pa je zdaj razkril okostnjake v omarah. "Sedanjo škodo je povzročila korupcija. Ne le, da država ne more pravočasno pomagati ljudem v nesreči, tem ljudem je pravzaprav povzročila še dodatno škodo," so jezni.

V torek, 29. decembra lani, je močan potres popolnoma uničil središče Petrinje, zahteval pa je tudi smrtne žrtve. ( Na fotografiji porušene stavbe v Petrinji po potresu.)
V torek, 29. decembra lani, je močan potres popolnoma uničil središče Petrinje, zahteval pa je tudi smrtne žrtve. ( Na fotografiji porušene stavbe v Petrinji po potresu.) FOTO: AP

Popotresna obnova bo trajala leta

V krajih, ki jih je potres najmočneje prizadel, upajo, da bo obnova stavb čim prej stekla. Hrvaška vlada je za ta najhuje poškodovana območja namenila 13 milijonov evrov, od tega naj bi jih Petrinja prejela okoli štiri milijone. Tamkajšnji župan Darinko Dumbović pa je ob tem ogorčen, saj je omenjeni znesek po njegovem mnenju mizeren. "V mestu ni niti ene stavbe, ki bi ostala nepoškodovana. Ostali smo brez elektrike, vode, tla se tresejo, zidaki padajo. Najbolj me je strah, da bi se še kdo poškodoval. Za obnovo mesta smo potrebovali 20 let, zdaj pa moramo porušiti dve šoli, kataster, sodišče, nekdanjo pošto, celotno središče ...," je dejal ter dodal, da bo denar vrnil vladi.

Petrinja po potresu.
Petrinja po potresu. FOTO: Bobo

A Hrvaška ni edina, ki je zaradi naravne katastrofe morala po trnovi poti obnove. Spomnimo se samo potresa v italijanskem mestu L'Aquila leta 2009, ko je potres z magnitudo 6,2 mesto dobesedno zravnal z zemljo. O obnovi je spregovoril Dario Almesberger, Hrvat, ki živi v Trstu in se ukvarja s popotresnimi obnovami. Kot je povedal za 24sata, lahko potres v Zagrebu primerjamo s potresom v L'Aquili, ker so bili pri obeh najbolj poškodovani zidani objekti, stavbe ter kulturni in cerkveni spomeniki. Je pa glede na uničujoče posledice italijanski potres veliko bolj podoben potresu v Petrinji, je priznal.

Spomnimo na poljsko Varšavo, ki sicer ni bila uničena v potresu, je pa bila popolnoma uničena leta 1944 v vojni. Po vojni so mesto popolnoma obnovili. Zgodovinsko središče Varšave je zdaj vključeno na Unescov seznam svetovne dediščine v Evropi kot edinstven primer povojne obnove starega jedra, ki vsebuje primere zgradb iz vseh zgodovinskih obdobjih.

V Italiji popotresna prenova sicer traja še danes. So pa stanovanjske stavbe in tovarniške hale sanirali takoj ali pa jih porušili in znova sezidali v skladu z novimi potresnimi predpisi. Do danes so sanirali 70 odstotkov kulturnih spomenikov, a vse delajo z originalnimi materiali, je pojasnil Almesberger. Mesto L'Aquila je znano univerzitetno središče s številnimi zgodovinskimi stavbami, katerih obnova zahteva denar in odlične obrtnike. "Po potresu so bile stavbe zgrajene na potresnih blažilcih. Če poenostavim; stavbe ležijo na gumijastih elementih, tako da se v primeru potresa stavba loči od temelja in se nanjo ne prenašajo vibracije, zlasti ne v enaki količini kot v času starega načina gradnje," je povedal. Dodal je, da so tak način gradnje že dolgo preizkušali v laboratoriju in da je bil prvič izveden v praksi med prenovo L'Aquile, kjer pa se je izkazal za zelo funkcionalnega.

Po potresu na Hrvaškem.
Po potresu na Hrvaškem. FOTO: Hrvaška Karitas

Na Hrvaškem kaj takega žal ni mogoče, je takoj dodal inženir. "To je previsok strošek. Stavbo je treba popolnoma porušiti in zgraditi iz nič, da lahko namestimo blažilnike, o katerih sem govoril," priznava. Glede hitre obnove hrvaških mest tudi ni tako optimističen. "Hrvaška je v zelo težkem položaju. Potresi so jo prizadeli med pandemijo, gospodarsko krizo, pozimi ... Potres v L'Aquili je bil v drugačnem času. Ves svet jim je poslal pomoč, tudi, spomnim se, Obama je prišel osebno. In kljub temu mesto še danes ni obnovljeno. To so težke stvari in morate biti potrpežljivi, saj se obnova ne zgodi čez noč. Menim, da je kakovostno načrtovanje obnove zelo pomembno za uspeh. V tem primeru mora biti politika enotna in zagotavljati sredstva za obnovo, strokovne odločitve pa prepustiti stroki. Najprej je treba nujno obnoviti objekte, v katerih delajo ljudje, in javne ustanove, kot so bolnišnice, šole, tovarne in hoteli ... Pomembno je, da se delo, proizvodnja in storitve ne ustavijo," je pojasnil in za prenovo priporočil nove materiale, kot so posebni ometi, mreže iz ogljikovih vlaken in titanovi trakovi, ki lahko znatno okrepijo zidane konstrukcije.

Dijaki prosijo za pomoč pri gradnji nove srednje šole

Hudo jo je v potresu skupila tudi stavba Srednje šole Petrinja. Gre za eno najstarejših izobraževalnih ustanov v Sisaško-moslavški županiji, letos so obeležili 160-letnico obstoja. "V teh letih smo izobrazili profesorje, znanstvenike, olimpijce ... Šola je preživela prvo svetovno in osamosvojitveno vojno, a jo je na žalost močno prizadel nedavni potres," v videu, ki so ga posneli tudi s pomočjo dijakov, navaja Milan Orlić, ravnatelj omenjene šole.

"Vse ljudi dobre volje prosimo, da nam pomagajo pri gradnji nove šole, primerne za 21. stoletje," pa pozivajo ob tem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Združenje občin 15.000 evrov za prizadete v potresu na Hrvaškem, Slovenska karitas za ta namen zbrala 154.680 evrov

Predsedstvo Združenja občin Slovenije je na današnji prvi redni seji v novem letu med drugim odločilo, da hrvaškim občinam za odpravo posledic decembrskega rušilnega potresa donira sredstva višini 15.000 evrov. Ob tem so vse slovenske občine pozvali, da skušajo po svojih močeh pomagati prizadetim v potresu na Hrvaškem.

Kot so sporočili po današnji seji, so omenjeno donacijo nakazali na račun Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas.

Združenje občin Slovenije je sicer že predzadnji dan lanskega leta dalo pobudo vsem občinam v Sloveniji, da po svojih močeh pomagajo prizadetim v omenjenem potresu na območju Petrinje. Odziv članic združenja je bil po njihovih podatkih kar precejšen, saj je večina občin sredstva že donirala. Ob tem so občine prizadetim namenile pomoč tudi v obliki materialnih dobrin.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je medtem sporočil, da je bil v stiku s predsednikom hrvaške čebelarske zveze Željkom Vrbosom. Ta mu je opisal težke razmere na območju, ki ga je prizadel potres, ter se že vnaprej zahvalil za pomoč. "Umrla sta dva čebelarja, oče in sin. V podrti hiši sta ostala še žena in sin. Uničen je tudi njihov čebelnjak z 200 panji. Poleg tega je prizadetih ogromno čebelnjakov in predvsem hiš čebelarjev," je zapisal Noč in dodal, da bodo v želji pomagati hrvaškim kolegom do ponedeljka, 11. januarja, zbirali sredstva na poseben transakcijski račun s pripisom "pomoč hrvaškim čebelarjem". Vsa zbrana sredstva bodo 13. januarja nakazali hrvaški čebelarski zvezi Hrvaške, ki ima za ta namen odprt poseben račun.

Za veliko solidarnost in zbiranje pomoči za prizadete ob potresu v Petrinji in okoliških krajih pa se je Sloveniji zahvalila tudi Hrvaška Karitas. Do danes  je Slovenska karitas za ta namen namreč zbrala kar 154.680 evrov. Z akcijo zbiranja sredstev za pomoč po potresu pa še nadaljujejo. Zbrana sredstva bodo namenjena predvsem za obnovo domov ranljivih kmečkih gospodinjstev v okoliških vaseh Petrinje, kar bo tudi dolgoročni cilj pomoči Hrvaške Karitas. Ta sicer že od dneva po potresu ob pomoči okoli 200 prostovoljcev dnevno pomaga prizadetim ljudem, v Petrinji, Glini in Sisku ter v okoliških vaseh razdeljujejo tudi hrano, druge življenjske pripomočke in grelnike, zbirajo pa tudi informacije o potrebah po pomoči glede obnove.

Z današnjim dnem pa se začenja tudi akcija za pomoč Hrvaški z zbiranjem pakirane hrane, ki ne potrebuje hlajenja ter higienskih pripomočkov v 247 trgovinah Mercator po vsej Sloveniji v zato posebej označenih vozičkih pri blagajnah, so še sporočili s Slovenske karitas.

*(Celotno zahvalo direktorja Hrvaške Karitas vsem Slovencem, ki so že priskočili na pomoč, si lahko preberete v priponki na dnu članka.)

Zahvala Hrvaške karitas in zbiranje pomoči ob potresu
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzz66
05. 01. 2021 11.04
Vi pa vaše županije. Napišite občine, kot se to pri nas lepo reče. Novinarji, jooj.
Kollerik
05. 01. 2021 09.33
+1
Je pa zelo dobro videti, kako so okoliške države priskočile na pomoč, tako se to dela! Nesrečnim prebivalcem Petrinje z okolico pa želim, da si- da jim čim prej postavijo tople in varne domove. Če drugega ne, je potres "opravil" s starimi, nevarnimi stavbami. Vsaj en plus v vsej tej grozi!
podalpski
05. 01. 2021 08.24
+4
ko je bil potres v posočju smo morali vsi državljani slovenije vplačat ,,ti posočnino, , in ni ga bilo junaka, ki jo ne bi vplačal po 5000 tolarjev x 2 miliona ljudi in posočje bi moralo bit zlato pa vemo da ni tako ljudjem so ostali krediti za obnove hiš...
Nick.Mason
05. 01. 2021 08.52
+3
to je bil tudi en tak nateg in do danes nikomu ništa,če rata rata če ne pa ne,čist po slovensko
podalpski
05. 01. 2021 10.10
tako, da s..t po Hrvatih tle je čist odveč mamo naših ,poštenjakov, v deželici kolk čmo in nečemo ...nje nje.....!?
Dobra
04. 01. 2021 21.43
+4
Hrvati se mi smilijo in jim je potrebno pomagati. Ob tem pa bi morali pri nas gradbeniki še bolj paziti, posebej pri črnograditeljih, da se ne bi gradilo potresno občutljive stavbe, ki se podirajo kot hišice iz kart. Ni vse samo Ljubljana in njene stolpnice.
Roman M.
05. 01. 2021 09.11
+1
Dobra - je pa v Ljubljani tudi še OGROMNO starih stavb kot na hrvaškem ...
puspan
04. 01. 2021 19.13
+0
Pri nas jokamo, kako neurejeno državo imamo kar absolutno ni res, saj se to vidi že pri krizi s korono,da je sorazmerno dobro obvladujemo. Pri Hrvatih je občutno slabše. To se vidi, da ubogi ljudje nimajo prav veliko podpore, saj jim vlada razen velikih besed, ne nudi prav veliko. Ne bi škodilo, če bi malo bolj spoštovali delo naših oblasti, ki prav nič ne zaostajajo za ostalimi srednjeevropskimi sosedi.
Nidani
04. 01. 2021 19.31
+1
Kollerik
04. 01. 2021 21.21
+1
Dobro je klero-desnica zavozila državo Hrvaško.
Nick.Mason
05. 01. 2021 08.53
+1
puspan ,kako drogo uporabljaš ha ha ha ,kera bolana izjava
Kollerik
05. 01. 2021 09.31
RdecaZvezda
04. 01. 2021 17.29
+0
Prej bi naj popravljali te stare bajte iz 1800 leta,ljudje so reveži,potem ti pa reče nekdo,če eu ne bo zgradila novih objektov.....
JApajaDAja
04. 01. 2021 17.14
+4
katastrofa je ta, kradese vlada...hiše, obnovljene,na novo grajene,.. leta 98/99 so se sesule kot kartonske škatle...material pa končal pri "vplivnežih" te iste stranke...verjetno tudi kontejnerji ob hr obali! to ,o čem poroča n1 hr je kriminal!
Žac
04. 01. 2021 17.40
+2
Itak. Glavno da so v Sloveniji sam pošteni. Slovenija sploh ne pozna besedo "tatvina". Kaj je to?
Nidani
04. 01. 2021 19.33
+0
podalpski
05. 01. 2021 08.28
NJE NJE ...ha ha ha prestolnica ' štajerska itd itd ...
Nick.Mason
05. 01. 2021 08.55
jukas
04. 01. 2021 17.07
+3
Za tiste ki pišejo neumnosti...Če bi bil v Ljubljani potres enake moči bi bilo čez 600 žrtev in škode veliko več...nekaj milijard evrov.Pa se malo zamislite kakšni potres je bil na Hrvaškem.
davidenko27
04. 01. 2021 16.45
-2
Kaj a nimate drugih slik.?? Objavljate konstantno iste 3 slike pa govorite o katastrofi??
Nick.Mason
05. 01. 2021 08.56
Gemi101
04. 01. 2021 16.07
+12
Zelo ste grdi. Nikomur ne privoščim takšne nesreče, še posebaj sosedu. Pa naj bo Hrvat, Srb, Mehičan, .... Ali pa z Marsa.
Apostol1
04. 01. 2021 16.23
+7
Gemi101 ........... Predvidevam , da poznaš koga z Marsa in jaz menim , da je tale naša vlada in sekta verjetno prišla z Marsa in upam , da se čimprej pobere nazaj. Pa šalo na stran , imaš popolnoma prav in zato si zaslužiš ➕➕➕➕➕👍
Castrum
04. 01. 2021 15.52
+3
Večina hiš je zrušena zato, ker se je vdala streha, oziroma ostrešje. To samo potrjuje slabo vzdrževanje lesenega dela ostrešja. Pritličja so skoraj nepoškodovana, oziroma so poškodovana zaradi posledic rušenja ostrešja/nadstropja.
Darko32
04. 01. 2021 16.00
+5
Castrum Ni nujno krivda to, kar ti praviš. V tistih potresih, k iji h ti navajš smo vsi čutili močno zibanje in ni vraga, da nebi kaj počilo. Ostrešja so poškovodana očitno zato, ker je guncanje bilo preveliko in je zato polomilo glavne nosilne elemente.
Nick.Mason
05. 01. 2021 08.59
Castrum,po bitki je biti lahko general,tam so praktično vsi reveži ,shajajo iz dneva v dan ,morda ti kapne kaj se napisal
Castrum
04. 01. 2021 15.47
+1
Velik del porušenih objektov, je bil obnovljen po njihovi vojni. Očitno so bili ti objekti samo "obnovljeni"....
jav0
04. 01. 2021 15.22
-8
GLEDAM, BEREM... non stop ISTO. pri teh 5ih porušenih bajtah poznam že vsak cegel zdaj pa vprašanje...Kje hudiča so te Hrčki našl 50.000 ljudi brez doma?!
Darko32
04. 01. 2021 16.02
+6
jav0 Ne piši takšni oslarij. Potres je prizadel večjo površino in na njej živi več kot 120.000 ljudi.
lolek1111
04. 01. 2021 15.20
+13
Tud če bi ljubljano stresel tak potres bi se marsikaj podrlo. Ne podcenjujte narave in ne žalite sosedov!
Castrum
04. 01. 2021 15.49
-1
Kot vidimo na fotografijah, je velika večina porušenih objektov enonadstropnih. Slaba gradnja, oziroma slabo vzdrževanje.
Frasnel12
04. 01. 2021 15.13
+3
Če pogledaš hiše pred in po potresu vidiš ,da ni velike razlike.Že sam malo jači veter bi jih podrl.
nastjamarko
04. 01. 2021 15.05
+10
Tukaj se dejansko vidi vsa beda zapufane hrvaske. Oni se lahko kitijo z obalo vse ostalo je pa gnilo kar se sedaj tudi kaze
Žac
04. 01. 2021 16.36
+3
Slovenija dolžna 70 milijard, ali pa 71 % BDP. Hrvaška 74 % BDP. Huda razlika. Da ne boš mislil da pri vam tečejo med in mleko po potokih.
Kollerik
05. 01. 2021 09.37
Žac, Hrvaški dolg teče že preko stotke. Sicer pa, bratje podajmo si roke. Belo črni vpijejo, kako je bila stara Yuga zapufana. Zdaj, ko smo v t.i. "demokraciji", smo vsi skupaj, "od Vardarja pa do Triglava" zadolženi za koliko kratnik dolga bivše SFRJ? 10, 15 ali več x?
Dr. VodaLj
04. 01. 2021 15.02
+4
... prireja dejstva
Dr. VodaLj
04. 01. 2021 15.01
+2
Samo zelimo si lahko, da na HRVASKEM ne bo res unicujocega potresa, ker tale to se zdalec ni. Potresi znajo vzeti tudi vec kot 10000 zivlenj in vsaj 2 do 3 krat toliko ranjenih, torej počasi z definicijami katastrofe ipd. Tudi Posocje je imelo podobno jakost pa ni bilo nikoli receno, da je unicujoc potres. Je to neposteno do tistih, ki so ga (ali ga bido) res imeli... in stvar hrvaske narave, ki zavestno pretirava in
Škrat na kvadrat
04. 01. 2021 14.36
+7
In če nadaljujem, vsaka3 zgradba je spomeniško zavarovana. In od, kje lastniku 0,5 mij. € za obnovo. Skregano z logiko in pametjo. Zato je stanje, kot je.
Nimasmisla
04. 01. 2021 14.32
+7
Pametnjakovič uporabnik kdo pa je kriv da so se vsi mladi izselili od tam