Tujina

Hrvaška tudi po glasovanju v saboru ostaja brez sodobnega zakona o splavu

Zagreb, 13. 05. 2022 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
9

V hrvaškem saboru so poslanci glasovali proti sprejetju zakona o medicinski prekinitvi nosečnosti, ki ga je predlagala SDP. Levi del opozicije meni, da je treba sprejeti nov, sodoben zakon, ki regulira prekinitev nosečnosti, v HDZ pa menijo, da je predlog SDP slabši od 40 let starega zakona.

Proti predlogu zakona je glasovalo 78 poslancev, 47 jih je bilo za, pet pa se jih je glasovanja vzdržalo.

V SDP so med razpravo, ki se je začela v četrtek in je trajala do danes do 4. ure zjutraj, poudarili, da mora biti prekinitev nosečnosti zakonita, varna, dostopna in kakovostna. Zakon izpred 40 let je po njihovem mnenju treba posodobiti, ženske pa morajo imeti pravico, da se svobodno odločajo o rojevanju oziroma o tem, ali bodo prekinile nosečnost. Ob tem jim je treba omogočiti dostop do informacij ter spoštovati njihovo zasebnost in dostojanstvo.

Kot so še poudarili v SDP, so z zakonom predlagali pravico do izbire in svobodo izbire ter s tem zakonom nikogar v nič ne silijo.

Na zagrebškem Trgu bana Jelačiča so se v četrtek zbrali v podporo Mireli Čavajdi in vsem hrvaškim ženskam, ki jim je onemogočen zakonsko zajamčen splav
Na zagrebškem Trgu bana Jelačiča so se v četrtek zbrali v podporo Mireli Čavajdi in vsem hrvaškim ženskam, ki jim je onemogočen zakonsko zajamčen splav FOTO: Bobo

V HDZ so predlog zakona ocenili kot nekakovosten in nestrokoven ter celo sramoten. Po njihovem mnenju zakon namreč prekinitev nosečnosti postavlja kot pravilo, ne pa kot izjemo.

Javno razpravo o splavu, ki se je nato nadaljevala v saboru, je spodbudil primer 39-letne nosečnice Mirele Čavajda. Ta je v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega otrok rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet.

Ko je želela opraviti splav, se je začela njena težka izkušnja z bolnišnicami na Hrvaškem. Zavrnile so jo vse klinike, na katere se je obrnila, češ da je splav po 10. tednu nezakonit, čeprav hrvaška zakonodaja predvideva tudi izjeme.

Po dvotedenski bitki, ki se je odvijala tudi prek medijev, ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so jo s klinike Petrova, na katero se je obrnila, vseeno napotili v Slovenijo, saj sami nimajo kadra, ki bi znal opraviti ta poseg.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
13. 05. 2022 21.58
+0
Dovolte splav do 5 leta.... pa naj bo samoplačniški. A je tako težko ??
Mateo Charles von Pavlovi?
13. 05. 2022 20.43
-1
borjac peodifili nimajo z cerkvijo nič. Pravi kleriki so duhovni brezgreha in so intelektualci. Take rabi moja cerkev, ker pol boste pa lahko samo še sami sebe pljuvali, haha
Mateo Charles von Pavlovi?
13. 05. 2022 20.42
oježeš nimas pojma. Inkvizicijo so delali psihopati in satanisti. Oni so vedeli, da so bili nedolžni samo so se delali. Nima nič z mojo cerkvijo. In cekrev in klerikalstvo zame ni isto. Ne moreš dajati grehe cerkvi, veš pa da so grešni kleriki. Ne gre to skupaj. Če že vse te lažne klerike Treba izgnati. Ampak ne vi keyboard warrior kr naprej pišete, kdo je kriv in kaj je, o zgodovini pa ne ve noben nič.
oježeš
13. 05. 2022 16.34
+0
Ko cerkev ukazuje kaj naj vlada dela. Potem prihaja inkvizicija na plan. Še malo pa bodo lovili čarovnice.
Burtonnn
13. 05. 2022 16.53
Razumnež
13. 05. 2022 21.58
Gorje
13. 05. 2022 16.26
+2
"V kliniki nimajo kadra, ki bi znal opraviti tak poseg?" Blamaža!!!
taft007
13. 05. 2022 15.20
+4
Poslušal njihovga milanoviča kako se zgraža nad splavom oh in sploh kakšna groza in kri in vse. Tam pa vsak dan je mrtva trupla živalic in mu ni nč slabo k to dela kdo bi to zastopu.
borjac
13. 05. 2022 15.16
+7
Kar Hrvatsko si poglejte, pa Poljsko kako so šli z zaščito žensk za 300 let nazaj, tja si želijo pripeljati tudi Slovenske ženske v SDS-u, NSi-ju, pa hinavec Primc in še nekaj desničarjev, kot njihov duhovni vodja in moralna avtoriteta pa se vsiljuje RKC, ali si predstavljate da hočejo voditi vojno proti modernim ženskam Duhovniki, Kardinali, Nune ......... ki v življenju niso nikdar imeli družin, so pa izkoriščali otroke kot pedofili in uničili ter pobili na tisoče otrok, le kakšna Moralna avtoriteta so lahko Pedofili, pa tudi tisti "cerkveni dostojanstveniki" ki sami niso bili pedofili so v imenu institucije RKC te človeške izmečke ščitili, MORALNA AVTORITETA , lepo prosim .