Tujina

Nato spremljal pot letalnika, Rusi trdijo, da je bil proizveden na ozemlju Ukrajine

Zagreb, 11. 03. 2022 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Maruša Slana
Komentarji
996

Hrvaška vlada je potrdila, da je v Zagreb padel brezpilotni letalnik vojaškega tipa, ki je v hrvaški zračni prostor vstopil iz madžarskega zračnega prostora. V madžarskem zračnem prostoru je letel 40 minut, v hrvaškem pa le sedem. Po do zdaj znanih podatkih je priletel iz Ukrajine. A ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da letalnik ni njihov. Hrvaški predsednik Milanović se medtem sprašuje, kako se je lahko zgodilo, da letalnik ni bil sestreljen na poti od Ukrajine do Zagreba. Iz Nata so sporočili, da so spremljali pot objekta, ki je na koncu strmoglavil v Zagrebu. Kot so dejali, incident preiskujejo hrvaške oblasti. Rusko veleposlaništvo na Hrvaškem medtem trdi, da je bil brezpilotnI letalnik izdelan na ozemlju Ukrajine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Od kod se je vzelo brezpilotno letalo?
    09:10
    Iz 24UR ZVEČER: Od kod se je vzelo brezpilotno letalo?
  • Iz 24UR: Hrvaški strokovnjaki krivijo Nato
    02:30
    Iz 24UR: Hrvaški strokovnjaki krivijo Nato
  • Iz 24UR: V Zagrebu strmoglavil letalnik
    05:20
    Iz 24UR: V Zagrebu strmoglavil letalnik
  • Iz SVETA: Gost Dobran Božič o brezpilotnem letalu v Zagrebu
    03:50
    Iz SVETA: Gost Dobran Božič o brezpilotnem letalu v Zagrebu
  • Iz SVETA: Kaj je priletelo na hrvaško zemljo?
    04:30
    Iz SVETA: Kaj je priletelo na hrvaško zemljo?
  • Zoran Milanović o strmoglavljenju brezpilotnega vojaškega letalnika v Zagreb
    01:40
    Zoran Milanović o strmoglavljenju brezpilotnega vojaškega letalnika v Zagreb
  • Obsežna preiskava na območju strmoglavljenja brezpilotnega letalnika
    01:41
    Obsežna preiskava na območju strmoglavljenja brezpilotnega letalnika
  • V Zagrebu sredi noči padel neznani objekt
    00:30
    V Zagrebu sredi noči padel neznani objekt
Padec brezpilotnika na Jarunu
Padec brezpilotnika na Jarunu FOTO: Profimedia

Hrvaški predsednik in vrhovni poveljnik hrvaških sil Zoran Milanović je zjutraj sklical nujni sestanek z vodstvom hrvaških oboroženih sil in varnostno-obveščevalnih agencij zaradi strmoglavljenja brezpilotnega vojaškega letalnika v mestu Zagreb. Načelnik Generalštaba CAF admiral Robert Hranj, direktor Varnostno-obveščevalne agencije Daniel Markić in direktor Vojaške varnostno-obveščevalne agencije Ivica Kinder so predsednika Milanovića seznanili s trenutnimi ugotovitvami in okoliščinami incidenta.

Iz zveze Nato so popoldne sporočili, da je Natova integrirana zračna in raketna obramba spremljala pot objekta, ki je na koncu strmoglavil v Zagrebu. "Hrvaške oblasti so sporočile, da preiskujejo incident," so še dodali. 

Za hrvaške medije se je odzvalo tudi rusko veleposlaništvo v Zagrebu. "Veleposlaništvo Ruske federacije je bilo o padlem dronu obveščeno po hrvaških medijih, ki so poročali, da strokovnjaki preiskujejo incident, zato je treba vsa vprašanja zastaviti njim in veleposlaništvu Ukrajine, ker je bil dron izdelan na ozemlju Ukrajine," so zapisali. Zatrdili so, da ruske sile tovrstnih brezpilotnih letal nimajo v svojem arzenalu že od leta 1991, torej od razpada Sovjetske zveze. "Predlagamo, da pristojne hrvaške oblasti povprašate, kako bi lahko dron prosto letel po ozemlju sosednjih držav. Zaradi njegovega strmoglavljenja na srečo ni bilo civilnih žrtev," so še dodali. 

Ruska tiskovna agencija Tass medtem poroča o dveh strmoglavljenjih sovjetskih brezpilotnih letal. Prvo je strmoglavilo v bližini mesta Krasnoperekopsk na Krimu, drugo pa v Zagrebu. Agencija je še dodala, da naj bi bila letalnika na testnem poletu na Krim, a je eno od njih zavilo s poti in na koncu pristalo v Zagrebu. 

Milanović: Gre za resen incident

Preden je padel na hrvaška tla, je dron preletel še del Romunije in Madžarske. Milanović je zato izpostavil, da je zelo nenavadno, da je šesttonski letalnik v velikosti letala kar eno uro letel nad ozemljem članic zveze Nato, a ni nihče ukrepal in o tem obvestil drugih članic. "Vemo, kakšen objekt je priletel in od kod je priletel. Previdnostnih informacij nismo prejeli. Objekt je letel čez Madžarsko približno 40 minut, v našem zračnem prostoru je bil okoli sedem minut," je na novinarski konferenci dejal Milanović. 

"Gre za resen incident in tako ga tudi obravnavamo," je poudaril. Državljane je pozval, naj ostanejo mirni. "Ocenjujemo, da to ni bilo usmerjeno proti Hrvaški in da gre za incident, ki se je k sreči končal brez človeških žrtev. Toda moramo razjasniti neke proceduralne napake. Kako se je zgodilo, da letalnik velikosti letala ni bil sestreljen na poti od Ukrajine do Zagreba?" je dejal Milanović. 

Hrvaški predsednik je na vprašanje, zakaj ni ukrepala hrvaška protiletalska obramba, dejal, da je vprašanje, ali bi lahko s tem nivojem obrambe sploh kaj naredila. "Radarji so ga zaznali, vendar je bil zelo kratek čas v našem zračnem prostoru. Zdaj ni čas za obtoževanje," je pojasnil. 

"Trenutno kaže, da je letalnik priletel z območja Ukrajine, letel je s hitrostjo več kot 500 vozlov oziroma malo manj kot tisoč kilometrov na uro in strmoglavil v Zagrebu, ko je ostal brez goriva. Izgubili so nadzor nad njim," je še razkril Milanović. 

Poudaril je, da se k sreči ni zgodilo nič, a je opozoril, da se moramo iz tega česa naučiti. "V tem trenutku je naša protiletalska obramba takšna, kolikor v njo vlagamo. V tem smislu smo odvisni od zahodnih zaveznic, vsaj dokler ne dobimo 12 letal, ki bodo prav tako brezkoristni, dokler v njih ne vložimo določena sredstva," je dejal Milanović. 

Milanović je znova obsodil dogajanje v Ukrajini. Hkrati pa je opozoril na to, da o tem dogodku v skoraj milijonskem mestu, ki ni tako nedolžen in bi se lahko končal tudi tragično, za zdaj ni poročal še noben svetovni medij. 

Dejal je, da ne vidi potrebe, da bi zaradi incidenta na razgovor poklical ukrajinskega veleposlanika. "Tam je vojna in stvari niso pod nadzorom. Ne vem, kaj bi s tem pridobili. Upam samo, da se to več ne bo dogajalo. Letalnik je preletel tisoč kilometrov," je še dejal hrvaški predsednik. 

Ukrajinsko obrambno ministrstvo: Letalnik ni naš

Z Milanovićem in pristojnimi varnostnimi organi se je po telefonu slišal tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki se mudi na neformalnem zasedanju voditeljev članic EU v Franciji. Tam se je srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim sta se pogovarjala tudi o incidentu z brezpilotnikom.

"Glede na podatke, ki jih imamo, gre za letalnik ruske izdelave. Ne vemo, ali je z njim upravljala ruska ali ukrajinska vojska," je dejal Plenković. 

Dejal je, da je dobra stvar to, da v incidentu ni bilo poškodovanih in da letalnik ni padel na hišo ali kakšen drugi objekt. "Stopili smo v stik tudi z ukrajinsko stranjo, da vidimo, ali imajo oni informacije o tem, kako je ta letalnik prišel vse do Zagreba," je dejal hrvaški premier. 

Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra in nekdanji ukrajinski veleposlanik na Hrvaškem, Markijan Lubkivski, je za Jutarnji.hr dejal, da letalnik, ki je padel v Zagrebu, ni ukrajinski. "Letalnik, ki je padel na Zagreb, ni ukrajinski. Ukrajinski letalniki imajo drugačne oznake," je zatrdil.

Dodal je, da ukrajinsko zunanje ministrstvo skupaj z glavnim štabom ukrajinske vojske pripravlja tudi uradno sporočilo za javnost. Hrvaške kolege pa je zaprosil, da opravijo preiskavo in ugotovijo, čigav je letalnik in kako se je znašel v hrvaškem zračnem prostoru ter padel na Zagreb.

Padec brezpilotnika v Zagrebu
Padec brezpilotnika v Zagrebu FOTO: Profimedia

Banožić: To je incident velikih razsežnosti, v preiskavi sodelujemo z Natom

Dosedanje ugotovitve glede padca brezpilotnega letalnika je na izredni novinarski konferenci pojasnjeval tudi hrvaški obrambni minister Mario Banožić. "Zaprli smo celotno območje, odzvala se je tudi vojaška policija. Sodelujemo z Natom in sosednjimi državami. Govoril sem z obrambnima ministroma Madžarske in Slovenije, izmenjali smo informacije, ki jih imamo. Letalnik je vstopil ob 22.57, prišel je iz strani Madžarske, zadržal se je sedem minut in se premikal s hitrostjo okoli 700 kilometrov na uro. Preiskujemo dve smeri. Nadaljuje se kriminalistična preiskava," je dejal. 

Dejal je, da so potrdili smer, iz katere je priletel letalnik. "To je vse, kar lahko rečemo in sporočimo: da to ni bila grožnja Hrvaški, ni razloga za strah," je poudaril. 

"Incident je resen. Veliko smo izvedeli, vendar sledi intenzivna preiskava. V stiku smo s poveljniki v Natu, govoril bom z madžarskim kolegom. Izmenjava informacij nam bo pomagala, da razjasnimo, analiziramo ..." pa je dejal načelnik generalnega štaba hrvaških oboroženih sil Robert Hranj.

"Ti letalniki so iz prejšnjega stoletja, so zastareli, bili so razširjeni med oboroženimi silami Sovjetske zveze. Brez podrobne analize letalnika ne bi rad špekuliral, čigav je," je dejal Hranj. 

Pojasnil je, da so hrvaške sile letalnik spremljale od vstopa v hrvaški zračni prostor do padca. "Od vstopa do padca je minil kratek čas. Ko prejmemo vse informacije, ko naredimo kompletno forenziko, bomo lahko rekli, kaj se je zgodilo," je dodal Banožić in poudaril, da sistem domovinske varnosti ni odpovedal. Hrvaška ima svojo protiletalsko obrambo, a je Hranj priznal, da je ta pomanjkljiva. 

Razbitine drona še pregledujejo, a kot je dejal Hranj, po prvih informacijah na njem ni bilo oborožitve. Kljub temu je tudi Hranj poudaril, da je to resen incident. "Morali bomo preiskovati v vseh smereh, pa tudi analizirati lasten odziv, videti, ali bi kje lahko bili boljši. Zelo hitro po padcu so nas obvestili, takoj so me obvestili o tem, da je vstopil letalnik in da je padel," je dejal Hranj. 

Poslanec hrvaškega parlamenta Siniša Hajdaš Dončić je na Twitteru zapisal, da je kot predsednik Odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost zahteval nujno sejo varnostnih služb glede padca neznanega letečega objekta v Zagrebu, v državi, ki je članica zveze Nato. 

Madžarska: Letalniku smo ves čas sledili

Madžarsko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so na radarju zaznali letalnik, ko je vstopil v madžarski zračni prostor. "Bil je pod neprekinjenim nadzorom od trenutka, ko je vstopil v madžarski zračni prostor, do trenutka, ko ga je zapustil." Dodali so, da so podoben incident zabeležili v petek na severovzhodu Madžarske. Aktivirali so madžarska lovska letala Gripen, ki so pregledala območje, kjer je bil letalnik nazadnje opažen. 

"Zaradi vojaškega spopada v Ukrajini je izjemno pomembno, da tovrstne dogodke obravnavamo zelo mirno," so še sporočili z madžarskega obrambnega ministrstva.

Juvanova: Menim, da je letalnik na Hrvaškem pristal po naključju

Zdi se, da gre za brezpilotni letalnik, ki ga uporablja izključno ukrajinska vojska, pa je kolegom iz oddaje 24UR povedala Jelena Juvan s Katedre za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede.  Letalniki so še iz časa Sovjetske zveze, leta 2014 pa so jih po operaciji na Krimu posodobili. Po besedah Juavanove gre predvsem za izvidniško napravo, ki potuje sama, zbira informacije in snema, ob tem pa ne nosi oborožitve. "Namenjen je izvidniški misiji, po koncu katere se vrne in spusti na tla s pomočjo dveh padal." Juvanova meni, da je letalnik na Hrvaškem pristal po naključju kot posledica napake v programiranju. Možnost je tudi, da je ušel izpod nadzora. Strokovnjakinji za obramboslovje se zdi nenavadno, da letalnika radarji niso zaznali, kar odpira vprašanje o učinkovitosti nadzora zračnega prostora. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3