29°C

Hrvaška za misijo v Afganistanu porabila več kot za most na Pelješac

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / N.S. /
KOMENTARJI
27
Sodelovanje hrvaške vojske v misijah zveze Nato v Afganistanu od februarja 2003 do septembra 2020 je državo stalo več kot 306 milijonov evrov, kar je več, kot je bila investicija v most na polotok Pelješac. Hrvaška je v 17 letih v 35 kontingentih v Afganistan poslala 5722 svojih vojakov.

Ob prvi obletnici odhoda zadnjih hrvaških vojakov iz Natove misije Odločna podpora v Afganistanu so na hrvaškem obrambnem ministrstvu izračunali, da so za operacije v Afganistanu porabili 2,3 milijarde kun (306 milijonov evrov), pišejo hrvaški mediji, ki izpostavljajo, da so bili stroški hrvaških vojakov v 17 letih v Afganistanu višji, kot je investicija v most na Pelješac. Ta stane nekaj več kot dve milijardi kun (277 milijonov evrov).

Hrvaška je za operacije v Afganistanu porabila 306 milijonov evrov.
Hrvaška je za operacije v Afganistanu porabila 306 milijonov evrov.FOTO: AP

Večina denarja je šla za plače častnikov in vojakov. Stroškom vojakov je treba dodati tudi nekaj denarja, ki so ga porabili za hrvaške policiste in diplomate v Afganistanu. Hrvaška cena vojne v Afganistanu je bila sicer tudi smrt enega od hrvaških vojakov, dva pa sta bila ranjena.

Hrvaška vojska je bila v okviru Natove mirovniške misije ISAF v Afganistanu, še preden je država leta 2009 vstopila v Nato. Od leta 2015 je sodelovala v misiji Odločna podpora, ki je bila bolj usmerjena v svetovanje in urjenje afganistanskih oboroženih sil.

Hrvaški strokovnjak za varnostno in obrambno politiko Vlatko Cvrtila je ocenil, da je imela hrvaška vojska veliko koristi od udeležbe v misijah Nata v Afganistanu, kljub neizpolnjenim glavnim ciljem zaveznikov. Ocenjuje, da so hrvaški vojaki pridobili izkušnje, ki bodo dragocene pri sodelovanju v skupnih obrambnih strukturah Evropske unije. Cvrtila namreč meni, da EU nima več drugih možnosti kot krepiti lastne obrambne sile, ker je tudi Afganistan pokazal, da se ne more več zanašati zgolj na Nato in ZDA.