Tujina

Plenković: Napad na Markovem trgu ima elemente terorističnega dejanja

Zagreb, 14. 10. 2020 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
51

Streljanje pred poslopjem hrvaške vlade sredi Zagreba v ponedeljek je znova odprlo vprašanje nezakonitega orožja, ki so ga na Hrvaškem večinoma obdržali po vojni v 90. letih. Dovoljenje za posedovanje orožja ima približno 100.000 državljanov. Neuradne ocene pa kažejo, da je v državi milijon kosov nezakonitega orožja. Premier Plenković je dejal, da ima napad elemente terorističnega dejanja.

Napadalec na poslopje hrvaške vlade je v ponedeljek streljal na policiste z brzostrelko, za katero na Hrvaškem ni mogoče dobiti orožnega lista. Samomor je storil s pištolo, ki prav tako ni bila prijavljena. Na kmetiji nedaleč od Kutine, na kateri je živel z očetom in mamo, so našli še dve neprijavljeni puški in skoraj 1200 kosov streliva vojaškega izvora.

"Nismo presenečeni, da je družina imela orožje. Verjemite, težko se je ločiti od orožja, s katerim smo s srcem in dušo branili našo državo," je za Jutarnji list povedal eden soborcev očeta napadalca. Meni, da "orožje hranijo kot spominke, da so nekaj dali za državo, ki je zanje dala malo ali nič".

Na Markovem trgu je močno poostrena policijska prisotnost.
Na Markovem trgu je močno poostrena policijska prisotnost. FOTO: Bobo

Plenković: Napad ima elemente terorističnega dejanja

Hrvaška vlada se je sestala na prvi seji po napadu pred poslopjem vlade. Premier Andrej Plenković je v uvodnem nagovoru dejal, da ima napad na Markovem trgu po informacijah, s katerimi trenutno razpolaga, elemente terorističnega dejanja. Policija napad še preiskuje, nujno pa je poiskati motive in razloge, ki so pripeljali do napada, pravi premier. 

Na Markovem trgu so še vedno poostrene varnostne razmere. 

Na Hrvaškem ilegalnega orožja za še eno vojno

Na Hrvaškem na črnem trgu ni težko kupiti avtomatskega orožja, kot je spomladi preveril novinar Jutarnjega lista Mario Pušić, ki mu je v 50 urah na območju Karlovca uspelo nabaviti kalašnikovko za 600 evrov. Svoje dejanje je prijavil policiji vnaprej, da bi se izognil kaznivemu dejanju.

Pušić je v pogovoru za regionalno televizijo N1 v torek dejal, da se na Hrvaškem sploh ne zavedajo, koliko ilegalnega orožja je v državi. Izpostavil je ocene, do katerih je prišel med obravnavo teme, da je v državi približno milijon kosov neprijavljenega orožja. Podobne ocene iz drugih virov je v torek zvečer objavila tudi komercialna televizija RTL, ki je ocenila, da imajo na Hrvaškem ilegalnega orožja za še eno vojno.

(Fotografija je simbolna.)
(Fotografija je simbolna.) FOTO: Shutterstock

Pozivi državljanom, naj prostovoljno predajo ilegalno orožje 

Hrvaško notranje ministrstvo že od leta 2007 poziva državljane, naj prostovoljno izročijo nezakonito orožje, za to pa jih ne bodo doletele nobene posledice. Do konca septembra letos so državljani policiji predali več kot 5000 kosov avtomatskega orožja in 9000 kosov orožja, za katero lahko dobijo dovoljenje, in tudi več kot 330.000 različnih eksplozivnih naprav, pet ton različnega eksploziva ter 5,5 milijona kosov streliva, je na torkovi novinarski konferenci v Zagrebu povedal vodja protieksplozivne službe hrvaške policije Marijan Nikolau.

Pozval je državljane, naj nadaljujejo s prostovoljnimi predajami ilegalnega orožja, ker bodo v nasprotnem kaznovani, če bodo policisti pri njih našli ilegalno orožje. Ni želel oceniti, koliko ilegalnega orožja je še na Hrvaškem.

Tudi podpredsednik hrvaške vlade za nacionalno varnost in minister za veterane Tomo Medved je v današnji izjavi za medije pozval vse hrvaške veterane, naj prostovoljno predajo ilegalno orožje policiji. Meni, da danes, 25 let po koncu vojne, ni nobenega razloga, da bi imeli orožje še vedno doma.

Na Hrvaškem je slišati tudi predloge, da bi bila policijska akcija uspešnejša, če bi država ponudila določeno vsoto denarja za predajo ilegalnega orožja, eksploziva in streliva, ker so mnogi lastniki vložili lasten denar v nabavo pušk, da bi sodelovali v obrambi države v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Hrvaško notranje ministrstvo je objavilo, da ima približno 100.000 hrvaških državljanov dovoljenje za posedovanje lastnega orožja. Med njimi so pripadniki vojske in policije ter lovci in športniki, pa tudi več kot 42.000 ljudi, ki so dobili dovoljenja za posedovanje pištol za zagotavljanje lastne varnosti.

Pasica koronavirus oktober
Pasica koronavirus oktober FOTO: 24ur.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tukaj garantirano ne gre za nikakršen teroristični incident ampak vse prej za kaj drugega.Nezadovoljstvo z vlado,sodstvom ali bilo kaj sličnega je garantirano povod ne pa neki terorizem,ker za njega ni imel povoda. Potem pa prostovoljna predaja orožja,ker ni več nevarnosti,da bi ga potrebovali?? Naseljevanja in ilegalni prehodi migrantov kateri vse uničujejo pred sabo seveda niso omembe vredni. In kateri je lahko tako neuravnovešen,da bo prostovoljno izročal državi orožje v takih časih kot so in se pripravljajo v Europi? Ali se bo proti Kalašniku ter podobnemu orožju branil z palico in doma narejenim lesenim lokom,ko bo prišlo do spopada med naseljenimi arabci in črnci? Če bi vlade po državah poskrbele za take zadeve kot se mora bi še obstajala neka možnost,da folk preda orožje tako bi pa moral biti res butast v nulo,da bi sam sebe spravljal v življensko ogrožanje.
KladivoSi
14. 10. 2020 19.26
+1
Čemu se čudijo, 30 let korupcije,davkov, . Enkrat se bumerang vrne, samo žalostno da jih je fasal nedolžen policist.
kolbek460
14. 10. 2020 15.40
+2
Balkan se vse bolj radikalizira ,mamo ljudi na robu preživetja in njihovo življenje so razvrednotili na ceno enega naboja ,,ko se to zgodi v družbi ,,,nihče ni več varen in nič več vreden ,to je pa kriva država ,Blišč in beda , turbo kapitalizma ,
Kometikjami
14. 10. 2020 14.36
+9
Saj sami spodbujajo ekstremizem s svojimi izjavami. Isto pri nas.
IKOSS
14. 10. 2020 14.28
+6
Strokovno neustrezno je generično poimenovanje vsake puške ali pištole z izrazom orožje. Gre za sredstva, ki jih je nedvomno mogoče uporabiti v takšni vlogi, vendar je ta mogoče uporabiti tudi v vrsti drugih vlog. Definicija omenjenega termina je: »Orožje – snovi, predmeti, ali naprave (nadpomenka sredstva), ki se uporabljajo pri izvajanju bojevanja; lahko za napad ali obrambo«. Kar se tiče uporabe izraza brzostrelka v članku. V kolikor je storilec uporabil puško znamke Kalašnikov, oziroma derivat le te, potem gre za avtomasko puško (puška, ki omogoča avtomatski režim ognja) in ne brzostrelko, saj v tem primeru izraza nista sinonima.
ElectroVoice
14. 10. 2020 14.26
+3
Človek iz čistega miru česar takega že ne bi storil. CRO-sodstvo mu je moralo hudo stopiti na žulj. Ampak ta zgodba se, kot v medijih vsaka, začne na neki točki časovnice, katera pa sploh ni začetek dogajanja. Tudi če bi strelec bil živ ga nihče ne bi vprašal, kaj je bil povod v to krvavo dejanje. Tudi mediji mu za pojasnitev ne bi dali možnosti, kot je niso še nikoli. Iz takih in podobnih razlogov zato medijem verjamem bore malo.
JApajaDAja
14. 10. 2020 14.58
+0
fant ni imel nobenega stika ne s policijo, ne s sodstvom...je pa sin "branitelj", ubitega strica s strani jla soldatov, rasel je v takem duhu,nezadovljen s službo....več je na hr portalih.
solarcek1234
14. 10. 2020 14.26
+7
Ja,terorizem nezadovoljstva in revscine...
dane30
14. 10. 2020 14.23
+8
A to kar počnejo vlade zadnjih 30 let, nima elementov terorističnega dejanja?
IKOSS
14. 10. 2020 14.19
+5
Enotna definicija termina terorizem ne obstaja, vendar imajo vse različice nekaj skupnih elementov. Te je mogoče strniti v sledečo definicijo; »terorizem - nasilno, kriminalno dejanje priti civilnemu prebivalstvu ali institucijam, ki ga stori posameznik ali skupina za podporo ideoloških ciljev, ki so politične, religiozne, socialne, rasne ali okoljske narave«. Dejanje tega storilca je šolski primer terorizma! Fizično silo je družbeno dopustno uporabiti izključno v kolikor gre za neposredno obrambo pred napadom. Družbeno dopustne oblike za dosego njegovih ciljev bi bilo politično delovanje, ali uporaba pravnih sredstev. V njegovem primeru za uporabo nasilja NI in ne more biti OPRAVIČILA! Kdorkoli tak pristop zagovarja, ima neustrezne osebne vrednote in predstavlja resno grožnjo okolju v katerem živi in deluje.
pepi bolcev
14. 10. 2020 14.18
+8
Naj predajo orozje, da ga hrvati vrnejo Jansi.
Pan1
14. 10. 2020 15.19
+0
Tudi tvojemu Kućanu. Na MB letališču, je kar težko nesel leder torbo, polno mark. Tako da, isti, isti, isti
Der.meister
14. 10. 2020 14.14
+3
Pri nas mora kdo kakega tajkuna ali banksterja, ali politika, nikakor ne policaja, saj je tudi on samo revež.
Volga Malek
14. 10. 2020 14.12
+1
Clovek je imel PTSD / PTSM in verjetno je delez podedoval od oceta ki je bil veteran vojne. Verjetno ni izhajal iz dobrih razmer, domacega okolja. Sprozilec, stresor itd. Ne verjamem da se je zavestno odlocil speljat dejanje sam.
Kukulkan
14. 10. 2020 13.57
+1
IKOSS
14. 10. 2020 13.54
+6
Pištola ali puška je zgolj sredstvo, ki ima določene tehnične lastnosti. Te so takšne, da je takšno sredstvo mogoče razvrstiti me potencialno bolj nevarna. V tej svoji lastnosti pa so tovrstna sredstva veliko bolj podobna vrsti drugih sredstev v naši okolici, kot marsikdo meni. Osredotočenje na sredstva, kot smo mu ob tovrstnih incidentih marsikdaj priče, ne rešuje praktično nobenega problema. Na drugi strani tak pristop vedno privede do vedno nove erozije pravic prebivalstva. Osnovni problem je, da ima del prebivalstva neustrezne osebne vrednote. Takšne osebe so sposobne vedno najti metodo, da svoje namere učinkovito udejanjijo. Naj si bo to s pomočjo črnega trga, ki ga prav nobena država ni sposobna preprečiti, ali s pomočjo vrste splošno dosegljivih sredstev, katera so prav tako med potencialno bolj nevarnimi in katera večina pač ne povezuje z vlogo orožja. Zgolj za primer, enega najbolj krvavih terorističnih dejanj so storilci izvedli s pomočjo tovornjaka, ki so ga uporabili v vlogi orožja. Gre za javnosti relativno slabo poznano področje, ob tem pa večina nanj gleda pretežno emocionalno, kar že v osnovi onemogoča trezno in strokovno podkrepljeno nadaljnjo razpravo.
EnKandidatDosmrtniMandat
14. 10. 2020 13.52
+12
Plenković ima prav - Napad na Markovem trgu ima elemente terorističnega dejanja. Saj je bil usmerjen proti teroristom - vladi.
Promotor
14. 10. 2020 13.34
+5
Terorist v pokvarjenih in nadutih skrumpiranih glavah politikov, kakor pri nas vsa leta nazaj, fant je naredil samo nepremišljeno dejanje nad nič krivo osebo...
Uporabnik1921539
14. 10. 2020 13.31
+2
Custveno so navezani na orizje s katerim so branili drzavo.Ok.Razumem.Udarne igle -kladivca naj unicijo ali zaklepe poskodijejo tako,da se ne bo dalo vec streljat z njimi on baj jih imajo za spomin.V srednji Dalmaciji je orozje pri vsaki hidi in ne le en kos
cobra2422
14. 10. 2020 13.30
+5
Kaj pa te potem v Bosni orožja za tri vojne🙉
RAZOČARAN2
14. 10. 2020 13.29
+3
Plenković: Napad ima elemente terorističnega dejanja. Čudno, vseskozi poudarjajo, kako so varna država. No, pa saj jim nihče ne verjame.
Bojan 1
14. 10. 2020 13.28
+5
Če bi musliman to naredil bi bilo, tako pa samo ima elemente.
JohannDoe
14. 10. 2020 15.26
Se ti zdi? Men se zdi, da bi vsaj kar se uradnih trobil tiče, vsi iz petnih žil vlekli indice, da gre samo za elemente ali pa samo.... nekaj. Komentatorji pod članki pa itak ne štejejo pri tem. Oziroma štejejo tako kot sosedova Micka, ko nese perilo sušit.