Tujina

Hrvaški kirurg pravi, da ne sodeluje z našimi klinikami, objava na spletu izginila

Zagreb, 01. 10. 2023 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
19

Hrvaški estetski kirurg Matija Miletić, ki ga več kot ducat žensk obtožuje, da jim je z nestrokovno izvedenimi lepotnimi posegi iznakazil obraze, je za 24ur.com sporočil, da gre za neresnične obtožbe nezadovoljnih pacientk. Pohvalil se je, da je svoje znanje o plastični kirurgiji pridobival na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji, Avstriji, Grčiji, ZDA, Gruziji in Romuniji, pa tudi v Sloveniji. Kot pravi, ne sodeluje z nobeno slovensko kliniko. Iz mariborskega medicinskega centra medtem sporočajo, da mu oddajajo prostore za konzultacije in ga podpirajo. Očitki so konstrukt osebne in ljubezenske narave, s katerim mu ženske želijo škoditi, so prepričani. Ga pa ne promovirajo več na svoji spletni strani.

Ko smo pred dnevi poročali o domnevno spornem lepotnem kirurgu Matiji Miletiću, katerega zgodba je v hrvaških in srbskih medijih znana že več kot dve leti, smo za odziv prosili tudi njega in slovenske klinike, s katerimi naj bi sodeloval. 

Hrvaški preiskovalni portal Telegram je namreč obširno poročal o ženskah, ki kirurga obtožujejo, da jim je z nestrokovno izvedenimi lepotnimi posegi in celo prepovedanimi sredstvi, ki jih je pri tem uporabljal, iznakazil obraze. Njihove zgodbe so si med seboj zelo podobne, svoja pričevanja pa so podkrepile tudi s fotografijami in drugo dokumentacijo. 

Kot nam je sporočil Miletić, vse obtožbe na omenjenem portalu zanika, označil jih je za neutemeljene in neresnične. "Nezadovoljne stranke poskušajo neutemeljenost svojih obtožb prikriti s sklicevanjem na neučinkovitost pristojnih organov, na katere so, kot navajajo same, naslovile prijave, izpuščajo pa dejstvo, da njihove navedbe o mojih napakah s strani pristojnih niso bile z ničemer dokazane ali ugotovljene," je zapisal.

Poudaril je, da je pri delu s svojimi klienti vedno postopal profesionalno in v skladu s pravili stroke, pri tem pa uporabljal samo dovoljena sredstva in vso potrebno zaščitno opremo. Prav tako trdi, da je pacientke vedno poučil o načinih posega, fazah okrevanja in potrebni negi, pa tudi o možnih zapletih. 

"Lahko rečem, da sem specialist splošne kirurgije in subspecialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, poleg številnih izobraževanj v Italiji, Avstriji, Grčiji, ZDA (Kalifornija), Gruziji, Srbiji in Romuniji ter seveda na Hrvaškem pa izpostavljam tudi obiskovanje izobraževanj v Sloveniji, in sicer v Polikliniki Testen v Mariboru in Estetiki Fabjan v Ankaranu, kjer sem pridobil veliko znanja in veščin, ki so pomembno vplivale na kakovost mojega strokovnega dela," je še zapisal.

Pojasnil je še, da ne sodeluje z nobeno kliniko v Sloveniji.

Miletić vse obtožbe zanika, označil jih je za neutemeljene in neresnične.
Miletić vse obtožbe zanika, označil jih je za neutemeljene in neresnične. FOTO: Shutterstock

Andrej Testen iz klinike Testen, ki jo omenja Miletić, je med drugim tudi edukator za podjetji Mentor in Aptos. Kot je povedal za 24ur.com, so v zadnjih sedmih letih na njihovi kliniki pripravili delavnice za posege povečanja prsi in dvig tkiv obraza z uporabo razgradljivih nitk pod njegovim vodstvom, ki se jih je udeležilo več kirurgov iz Hrvaške in Slovenije, med njimi je bil enkrat pred leti tudi dr. Miletić. 

Tudi s klinike Fabjan iz Ankarana so nam sporočili, da se je dr. Miletić, ki je bil takrat še specializant, udeležil edukacije oz. t. i. delavnice na temo prsnih vsadkov podjetja Mentor. "To je bilo samo enkrat, in sicer leta 2016. Naša klinika je bila gostitelj delavnice, on je k nam prišel po znanje, zatem pa se nismo nikoli več srečali ali bili v kakršnih koli stikih," so nam povedali.

Medicinski center Julius kirurga podpira: Obtožbe so konstrukt ljubezenske narave

Medicinski center Julius iz Maribora, ki je imel še v ponedeljek na svoji spletni strani zapisano, da z dr. Miletićem sodeluje od lani, ob fotografiji pa so bili podani njegov življenjepis in karierne specifikacije, je zapis po objavi našega članka odstranil. Miletića tako ni več navedenega med sodelavci medicinskega centra. 

A kot so nam pojasnili, gre le za napako, saj da jim je nekdo vdrl v spletno stran, njihov računalniški tehnik pa je trenutno na dopustu. Zanimivo je, da vse ostale stvari na njihovi spletni strani delujejo normalno.

Čeprav dr. Miletić tega ni omenil, so na omenjenem medicinskem centru potrdili, da z njim sodelujejo, in sicer tako, da enkrat na mesec ali dva za nekaj ur v najem vzame njihove prostore, v katerih ima konzultacije s strankami. Če se stranka odloči za poseg, ga izvede v svoji polikliniki v Zagrebu. Kot pravijo, dela zelo malo. Iz njihovega profila na Facebooku je sicer razvidno, da Miletić tam dela vsaj korekcije štrlečih ušes, ob njegovi fotografiji piše tudi, da v njihovi kliniki "lahko v nekaj dneh pridete do konzultacije in posega".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z očitki iz medijev so seznanjeni, pravijo, a jih ne jemljejo resno, češ da gre za anonimne prijave iz leta 2017 in 2018, kar zanje ni dovolj. "Če bi bilo karkoli res, bi zdravniška zbornica reagirala, in na Hrvaškem, ki je pravna država, bi že dočakali kak epilog."

Kirurga še naprej podpirajo, pravijo, saj ima vse licence, poleg tega se nobena od njihovih strank ni nikoli pritožila čez njega. Prepričani so, da gre pri obtožbah za konstrukt osebne in ljubezenske narave, s katerim mu ženske, ki ga tožijo, želijo škoditi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo

Vse Miletićeve pacientke po pisanju Telegrama trdijo, da so imele po nestrokovno izvedenih posegih hude zdravstvene zaplete, nekatere so bile celo hospitalizirane. Brez njihove vednosti naj bi jim ustnice povečeval s cenenimi in celo zakonsko prepovedanimi polnili, kot je biopolimer, zaradi česar so njihovi obrazi deformirani in že leta trpijo hude posledice. Ena od njih je po manjšem obraznem liftingu dobila celo bakterijsko okužbo kože – celulitis. Prijavile so ga na državno tožilstvo (DORH), davčno upravo in zdravniško zbornico.

Ena od žensk trdi tudi, da je Miletić v obdobju od leta 2018 do leta 2019 kot uslužbenec Splošne bolnišnice Karlovac v tej ustanovi izvajal operacije prsi na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje, storitve pa zaračunaval v svoji polikliniki MM Medestetica in vse to tudi javno oglaševal.

Tej zgodbi so na Novi TV leta 2021 posvetili kar dve oddaji Preverjeno, o škandalu so poročali tudi v Srbiji. Zgodilo se ni nič. Miletić še naprej operira v svoji zagrebški polikliniki, se oglašuje kot "priznani hrvaški plastični kirurg z veliko izkušnjami" in vse očitke zavrača.

Na ministrstvu za zdravje zadev ne želijo komentirati, na tožilstvu pravijo, da preiskava poteka, v zdravniški zbornici pa odgovarjajo le, da po prejetih prijavah postopajo v skladu z zakonom in predpisi. Na eno od prijav naj bi celo odgovorili, da je redni strokovni nadzor na njegovi kliniki MM Medestetica načrtovan za leto 2024.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olimpijaolimpija
02. 10. 2023 12.11
Če bi punce vedele koliko so naravno lepe tega ne bi bilo. Tako, da naj bodo kar tiho.
Antena
01. 10. 2023 18.43
-2
Najprej bi nasa inspekcija ugotoviti njegovo poslovanje, kar nebi bil noben peoblem potem pa kaznovati. Ne pa najprej opozoriti in normalno, da je vse prekinil
Ho Chi Joža
01. 10. 2023 18.12
-2
V Zalogu zastonj depilirajo in opravijo lifting.
Ho Chi Joža
01. 10. 2023 18.17
-3
Se oproščam dezinformacija obrat so zaprli.
tornadotex
01. 10. 2023 18.02
-2
Nekatere so mislile, da če malo pomežiknejo ali pa bolj visoko dvignejo noge da bo kar zastonj...
Tone 12345
01. 10. 2023 17.30
+1
Tele ženske svetovne ki se popravljajo pri telih so katastrofa brez primere!
tron3
01. 10. 2023 17.28
+0
On še sploh za Slovenijo slišal ni, je tak ta kirurški????
Tone 12345
01. 10. 2023 17.25
+4
Tile "estetski"kirurgi delajo spake od žensk po svetu in sloveniji ki jih ne bom našteval ker jih poznate!
Tone 12345
01. 10. 2023 17.21
+2
Ti "estetski"kirurgi delajo po vsem svetu spake od žensk in v sloveniji jih je kar nekaj ne bi nasteval ker jih poznate od raznih klovnskih ustnic ki najbolj iznakazijo žensko do umetnih prsi ki so strašno nenaravne na pogled!
proofreader
01. 10. 2023 17.17
+1
Operirale so se, ker so bile zaljubljene vanj. Preveč berejo Dr. romane.
flojdi
01. 10. 2023 17.10
+7
.estetika..etika./hvala zdravnikom za vse popravke po raznoraznih nesrečah ali ostalih z rojstvom dobitih hudih napak.ampak lepotni" popravki" so mi pa totalno mem"..oz čisto zaslužkarstvo
Artechh
01. 10. 2023 16.43
+17
Ženske ki ne upajo iz hiše z gubico, so najbolj glasne kako moški niso moški 😂
Marcus Aureliuss
01. 10. 2023 16.17
-3
Zelo enostavno je ugotoviti, kdo je dal lažno novico na splet in zakaj.
Groucho Marx
01. 10. 2023 16.17
+2
Podpirajo ga, se ga pa sramujejo in odstranijo znake sodelovanja. 😅
devlon
01. 10. 2023 16.15
-5
A so hotle, da bo še svoj sveder pripravil?
Alfi2
01. 10. 2023 15.57
+4
Sej bo tehnik prisel nazaj z dopusta pa bo porihtal spletno stran,ne vem kje je problem :)
XVXC
01. 10. 2023 15.44
+26
Ženske lepe ste kakršne ste. Ne maramo umetnih ustnic. Sej se fant ustraši take punce. Hehe. Ma dost mam. Folk adijos...