28°C

Na hrvaških evrskih kovancih šahovnica, kuna in tudi Nikola Tesla

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
370
Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je razkril informacije o motivih, ki se bodo nahajali na hrvaških evrskih kovancih. Na kovancu za dva evra bo zemljevid Hrvaške, na evrskem kovancu kuna, Nikola Tesla bo na kovancih za 50, 20 in 10 centov, kratica HR v glagolici pa na kovancih za pet, dva in en cent, je povedal Plenković. Hrvaška bi lahko po predvidevanji vstopila v evroobmočje v začetku leta 2023.

 

Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci povedal, da so motiv izumitelja Nikole Tesle na glasovanju izbrali prebivalci. "Gre za simbole, pomembne za nas. Tesla je prišel na seznam kot predlog državljanov in med peterico kandidatov izrinil mesto Dubrovnik, ki je prav tako pomemben," je povedal. 

Uvedba evra na Hrvaškem
Uvedba evra na Hrvaškem

Iz vlade so nato sporočili, da je komisija Hrvaške narodne banke na današnjem zasedanju potrdila končni predlog za "nacionalni del" bodočih hrvaških evrskih kovancev, o katerem bo sedaj razpravljal Nacionalni svet za uvedbo evra kot službene valute v Republiki Hrvaški, nato pa bo končno odločitev sprejela vlada.

Osnovni kriteriji za izbor sta bila splošna sprejemljivost v najširšem delu javnosti ne glede na regionalno pripadnosti, svetovni nazor ali politično opredelitev ter potencial, da doseže visoko stopnjo identifikacije v najširši javnosti. "Ključno je bilo, da motiv predstavlja Hrvaško, bodisi s sprejetimi simboli, velikani, kulturnimi in naravnimi znamenitostmi, izumi ali zgodovinskimi dogodki. Pomembno je, da obstaja mednarodna prepoznavnost motiva kot hrvaškega, prav tako pa sta pomembna tehnična izvedba motiva na majhnih dimenzijah kovancev in to, da z uporabo motivov niso kršene avtorske pravice," so zapisali. 

Komisija za denar je še sporočila, da je v anketi na spletni strani euro.hr sodelovalo 50.000 prebivalcev. Motivi, o katerih so glasovali prebivalci, so bili šahovnica, zemljevid Hrvaške, kuna, glagolica in Dubrovnik. Pojasnili so tudi, kako je na seznamu končal Nikola Tesla. "Najvišjo povprečno oceno je dobila šahovnica, sledili so zemljevid Hrvaške, glagolica, kuna in Dubrovnik, pri čemer je slednji dobil precej slabšo povprečno oceno od ostalih. Državljani so nato predlagali več kot 11.000 drugih motivov, med katerimi pa je najbolj izstopal motiv Nikole Tesle." Kar 2599 ljudi je predlagalo motiv Tesle, kar zajema več kot 20 odstotkov vseh predlogov. 

Hrvaška narodna banka je sicer v preteklosti že izdala poseben srebrn kovanec v vrednosti 150 kun ob 150-letnici rojstva Nikole Tesle. 

Posebna izdaja kovanca s podobo Nikole Tesle
Posebna izdaja kovanca s podobo Nikole Tesle

Koronavirus pasica nova