Tujina

Hrvaški načrt: omejitev nedeljskega dela in višje plače

Zagreb, 19. 10. 2022 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višja povprečna plača, višja minimalna plača in omejitev dela ob nedeljah so nekateri od glavnih ciljev hrvaške vlade do konca tega mandata, ki jih je premier Andrej Plenković izpostavil v rednem letnem poročilu o delu vlade. Povprečna plača bo po njegovih napovedih do leta 2024 znašala 1088 evrov, nedeljsko delo pa bo mogoče največ 16 dni (nedelj) v letu.

Največ pozornosti hrvaške javnosti je vzbudil vladni predlog zakona o trgovini, ki bo urejal tudi delo ob nedeljah.
Največ pozornosti hrvaške javnosti je vzbudil vladni predlog zakona o trgovini, ki bo urejal tudi delo ob nedeljah. FOTO: Profimedia

"Na začetku tega mandata smo obljubili rast povprečne mesečne plače na 1000 evrov mesečno do leta 2024, a je že julija letos znašala 7576 kun (1000 evrov). To pomeni, da smo cilj uresničili dve leti prej, kot smo načrtovali, zato je novi cilj do konca mandata povprečna neto plača 8200 kun (1088 evrov)," je v torek dejal Plenković.

Napovedal je, da vlada namerava s 1. novembrom dvigniti minimalno neto plačo na 4220 kun (okoli 560 evrov). Spomnil je, da so v šestih letih mandata zvišali minimalno neto plačo za 50 odstotkov oziroma za 1256 kun (166 evrov) in danes znaša 3750 kun neto (498 evrov). Povprečna neto plača se je v šestih letih zvišala za 34 odstotkov ali več kot 1900 kun (252 evrov).

Premier je sporočil, da bodo v drugi polovici letošnjega šolskega leta zagotovili tudi brezplačen šolski obrok za vse osnovnošolce. Gre za 311.000 otrok od prvega do osmega razreda, letno pa bodo za ta ukrep namenili skoraj 550 milijonov kun (73 milijonov evrov).

Največ pozornosti hrvaške javnosti je vzbudil vladni predlog zakona o trgovini, ki bo urejal tudi delo ob nedeljah. Če bo zakon sprejet, bo delo ob nedeljah mogoče največ 16 nedelj v letu, razen nekaterih izjem. Podjetniki bodo lahko samostojno določali število delovnih nedelj v letu, a to ne bo smelo preseči 16.

Kdor bo delal v nedeljo, ga bo delodajalec moral primerno nagraditi, kdor ne bo želel delati v nedeljo, pa zaradi tega ne bo smel dobiti odpovedi, je pojasnil Plenković.

"Zakona o trgovini ne predlagamo zato, da bi preusmerili pozornost, ampak da bi izpolnili našo programsko obljubo," je dejal. Poudaril je, da so se za ta ukrep odločili, ker želijo ustvariti ravnotežje med zasebnim in poslovnim življenjem ter negovati družinske vrednote.

Kdaj bo zakon šel v parlamentarno obravnavo, ni pojasnil. Hrvaški mediji sicer napovedujejo, da bi sabor tokratni predlog zakona o trgovini lahko sprejel, saj nedeljskega dela ne prepoveduje, ampak ga zgolj omejuje.

Vsi poskusi regulacije nedeljskega dela so bili doslej neuspešni. Delo ob nedeljah je že leta 2003 prepovedala vlada Ivice Račana, a je ustavno sodišče prepoved razveljavilo. Podobno se je zgodilo pet let kasneje, ko je nedeljsko delo hotela omejiti vlada Iva Sanaderja. Plenkovićeva vlada je delo ob nedeljah hotela omejiti lani, ampak spremembe zakona o trgovini niso bile sprejete.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
19. 10. 2022 16.44
-10
Kakšna nazadnjaška gospodarska politika, če bi delal v nedeljo ali za praznik bi moral dobivati dvakrat ali trikrat več na uro, to je rešitev. Pusti folk da dela kadar hoče, država pa naj pobere davke in prispevke. Pa nadure in druga služba, to je normalno tu v Severni Ameriki. Si predstavljaš da si na veliki pretek končal šiht po polnoči, dobil si pa trikrat več na uro, sto dolarjev.
Veles_zaš?itnik
19. 10. 2022 17.08
+10
Pa spadati v kategorijo working poor je tudi normalno v Ameriki? Imeti dva šihta, ker en ne zadostuje za človeka dostojno preživetje? Pa da ljudje kljub temu, da delajo na polno žive v avtomobilih ali v prikolicah? Hrastnik, v Evropski uniji je bila pred kratkim sprejeta zaveza, da morajo dohodki iz dela za redno delo zadostovati, da človek ne bo spadal pod mejo revščine.
nikhrast
19. 10. 2022 21.58
-7
Vely, v Sloveniji boš prepričal folk da živi na minimalni plači ali minimalni pokojnini, tu tega ni mogoče. Folk se preseli sem, pa vsi pridejo z veseljem da nam kaj naredijo za vikend ali praznik, plačamo jih pa tudi dobro, pa še davkov jim ni treba plačati. Ej, pa samo smejijo se kako se dela v Sloveniji.
Veles_zaš?itnik
20. 10. 2022 09.07
+7
Ti spet obračaš po svoje, ko nimaš argumenta. Jaz ne govorim o minimalni plači, niti minimalni pokojnini,..., pač pa o tem, da če nekdo dela polni delovni čas, da morajo njegovi dohodki zadostovati za človeka dostojno življenje in da potem ne rabi iskat še drugega ali tretjega šihta. Ti pač goniš svoje in si ne daš dopovedati. Poleg tega pa je v življen ju treba najti pravo uravnoteženje med delom in prostim časom. Človek ne živi samo za delo, pač pa tudi, da se lahko v prostem času ukvarja s stvarmi, ki ga vesele (šport, konjički, kultura, druženje),... Tvoja logika pa je, da je treba imeti drugo službo,.... Pa ne mi sedaj bluzit, kako si poletja preživljal v Istri,... Pač poznam ljudi v Kanadi in v ZDA. Mi je razlagal tip, da je petindvajset ali več let delal dva šihta,..., skoraj brez dopustov in ko je na koncu potegnil črto je ugotovil, da ima strašen diabetes in druge zdravstvene probleme, da se je odtujil od otrok, žene in prijateljev,...in da nobene materialne stvari mu ne morejo kupiti let, ki so minila,... Če je tebi ok, da se živi po principu postelja- delovno mesto- postelja,...., tudi prav,...., samo ne prodajaj nam te svoje agende kot edine pravilne.
nikhrast
20. 10. 2022 17.19
-7
Vely, omenjam kar vidim tu v Severni Ameriki, pa kako delovni folk nima nič skupnega. Pa tudi sindikati so kot noč in dan, v Severni Ameriki se delavcem gre za kapital, za pokojninske sklade, pa za zdravstveno zavarovanje. Folk je pripravljen opraviti tudi kakšen posel na veliki petek, velik praznik tu v Severni Ameriki, plačan si pa trikrat več na uro, pa še plačan pod mizo, nobenih davkov, to se dogaja kar precej tu.
Veles_zaš?itnik
20. 10. 2022 17.34
+7
In ti odobravaš plačevanje brez računov, pod mizo,... in neodvajanje davkov? Večji ste vi "Balkanci", kot se hočete prikazati. In tako plačevanje na črno vodi v še večjo prekarizacijo delovnih mest, izigravanje delovne zakonodaje in pravic delavcev, nižanje standardov zaščite in varstva na delovnem mestu,.... In nenazadnje za utajen davek izigravanje zvezne države in posameznih provinc. Pa tudi na dolgi rok slabše za potrošnika,... Ti pa kar še zagovarjaj to in potem se ne trkaj po prsih, da ste v Ameriki oh in ah,... ker dejansko niste.
nikhrast
20. 10. 2022 17.44
-7
Vely, to se dogaja tu, nismo obsedeni da izdamo vsak račun, prekarna posla pa vsepovsod, polovico delovne sile jih opravlja. Nekaj moreš nakazati državi, pa plačati davke in prispevke, na koncu leta moremo izpolniti davčno polo in nakazati vse dohodke, še napitnino, pa tudi davčne olajšave, davčni urad bo hotel vedeti kako preživim brez dohodkov.
Cene Novak
19. 10. 2022 15.11
+2
Bo treba Žaca vprašat če nimajo slučajno volitev?Sicer pa nič jim ne zavidam uvedbe eura!
Hans Al Fare
19. 10. 2022 15.09
+2
Jaz bi vse, ki hodijo ob nedeljah v trgovine poslal na obisk Psihiatra.
537
19. 10. 2022 15.05
+1
Torej bodo 2 meseca prejemali visje place. Po novem letu pa sok, ko kuno zamenja evro. Ze pri nas se je videlo zaokrozevanje navzgor pri cisto vsem. Ampak so se vsaj place korektno preracunale v evre in ostale enake.
Misika1967
19. 10. 2022 14.40
+3
Njegova kravata je drazja od minimalne place. Ubogi narod.
Fluxx
19. 10. 2022 14.10
+1
Men je vredu. Zdaj namesto v trgovino vsi hodimo k maši kjer nam povedo koga in kaj volit. Da se ne spozabimo. V puščco pa vržemo kar 3x. Cerkvi, nsi ter sds. Pa potem še zunaj primcu 5€ na roko k se bori proti gejem, mislim za otroke pa to.
justed
19. 10. 2022 14.30
+4
Potouceni kramoh
19. 10. 2022 15.03
+2
Pa vsak mesec daj se za kako maso da cimprej pobere vso desno nesnago.