Tujina

Hrvaški ravnatelji pod drobnogledom Zagrebačke banke

Zagreb, 17. 06. 2022 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
8

Zagrebačka banka zaradi Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma preiskuje ravnatelje hrvaških srednjih šol. Ti so se namreč znašli na seznamu politično izpostavljenih oseb, zato banka zahteva vpogled v dokumentacijo o njihovih prihodkih in premoženju. Če se ravnatelji odločijo zahtevo zavrniti, jim banka blokira bančno kartico in onemogoči dostop do storitev spletne banke.

Ena izmed preiskovanih oseb je tudi ravnateljica Irena Vajdović, ki pa se je odločila, da zahtevane dokumentacije Zagrebački banki (ZABA) ne bo dostavila. Zahteva se ji namreč zdi neutemeljena, saj da ima banka ima po njenem mnenju že vpogled v vse njene dohodke in izvore prilivov, poroča hrvaški medij RTL.hr.

"Ne morem razumeti, kako sem lahko na podlagi tega, da sem ravnateljica srednje šole, prišla pod nadzor zaradi pranja denarja in financiranja terorizma. Razumem, če bi položila na banko 20 ali 100 tisoč evrov, ne pa samo na podlagi tega, da sem ravnateljica," je dejala.

Preiskavo kot neutemeljeno in diskriminatorno dojemajo tudi drugi ravnatelji.

"Jaz sem ZABI pojasnjevala, da mi ravnatelji nismo politično izpostavljene osebe, saj se vsaka naša odločitev sprejema preko šolskih odborov. Ampak njih to sploh ne zanima," se je strinjala še ena srednješolska ravnateljica. 

Zagrebačka banka (ZABA).
Zagrebačka banka (ZABA). FOTO: Shutterstock

Zagrebačka banka, ki je s svojo preiskavo pričela spomladi, je dokumentacijo zahtevala še od drugih ravnateljev srednjih šol, v nekaterih primerih pa je celo kontaktirala njihove družinske člane. Ravnatelji morajo predložiti podatke o prihodkih in izvoru prihodkov, predložiti dokaze o morebitnem dedovanju, v primeru, da so lastniki nepremičnin, pa morajo priložiti še evidenco iz zemljiškega katastra. Če se odločijo zahtevo zavrniti, jim banka onemogoči dostop do storitev spletne banke in blokira bančno kartico – tako se morajo posamezniki za vse bančne storitve oglasiti osebno v poslovalnici. 

Hrvaška narodna banka (HNB) sicer trdi, da Zagrebačka banka deluje v skladu z Zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma. Ker zakon bankam predpisuje, da so dolžne opravljati redne poglobljene analize pri svojih strankah, ki so na seznamu politično izpostavljenih oseb, jim hkrati tudi omogoča vpogled v njihove osebne podatke.

Poslopje Hrvaške narodne banke (HNB).
Poslopje Hrvaške narodne banke (HNB). FOTO: Shutterstock

Pri tem se poraja vprašanje, zakaj so preiskovani samo ravnatelji srednjih šol, ne pa tudi ravnatelji osnovnih šol, vrtcev ali pa dekani fakultet. Drugo vprašanje, ki razburja ravnatelje, pa je, zakaj preiskavo med svojimi strankami opravlja samo ZABA, ne pa tudi druge banke.

HNB na to odgovarja, da Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma določa, da ima vsaka banka pravico podati interno oceno tveganja. To pomeni, da banka sama oceni tveganje, ki ga predstavlja določen posameznik ali skupina oseb. "Zagrebačka banka je očitno ocenila, da srednješolski ravnatelji predstavljajo visoko stopnjo tveganja in zato preiskuje ravno njih."

Zagrebačka banka hrvaškim medijem na vprašanja o motivih svoje preiskave ni odgovarjala. Je pa pri iskanju razlogov vredno omeniti, da je hrvaški finančni inšpektorat leta 2020 ugotovil kršitve Zagrebačke banke. Ta ni opravila preiskav na 72 njenih strankah, ki so bile na spisku politično izpostavljenih oseb, spregledala pa je tudi 1126 sumljivih in neobičajnih transakcij. Zagrebačka banka je bila za to kršitev kaznovana z globo v višini 4.388,934 evrov, kar je bila tudi najvišja kazen, ki je bila na Hrvaškem izrečena finančni instituciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
17. 06. 2022 19.38
+2
Osmi članek danes od Hrvatije.Ne moreš verjet!!!
Ni nam vseeno
17. 06. 2022 18.37
+0
Žac ima verjetno prav ko trdi , da Hrvaška ni v vrhu korupcije med državami EU ampak to jih ne bo ustavilo , a ne Žac ?
Žac
17. 06. 2022 18.56
-2
Glej slovenceljn, spet lažeš. Žal da obstajajo takšni butalci. Ti si trdil da je Hrvaška največ koruptivna država v EU. Sploh ni res. Pred kakor lažeš dej se malo po šolaj. Vem da vam je cilj da z lažmi žalita eno državo, državljane. To samo pokaže kaj sta za ene. Pa sem fouš da živiš v tako urejeni državi kje je korupcija neznani pojem.
galyo77
17. 06. 2022 18.20
-1
Povprečna kazen v Šlo bankah je okrog 50t
galyo77
17. 06. 2022 18.20
+1
picijulka1
17. 06. 2022 18.07
+1
4.388,934 evrov kera huda kazen za banko. So se pa zlo namatral z izračunom štiri tisoč tristo oseminosemdeset evrov in triindevetdeset celih in štiri desetinke centa centa. Ali pa so novinarji na pol pismeni.
galyo77
17. 06. 2022 18.19
-2
picijulka1
17. 06. 2022 20.25
+1
Predno deliš komplimente se poduči kako se pišejo številke. In kje stojijo pike in vejice. Prva triada osnovne šole.