Tujina

Hrvaško pretresa estetski škandal, sporni lepotni kirurg dela tudi v Sloveniji

Zagreb, 25. 09. 2023 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

"Znani lepotni kirurg nam je uničil obraze, tožilstvo in ministrstvo že dve leti molčita, zdravniška zbornica ga ščiti," se glasi naslov članka, ki ga je objavil hrvaški preiskovalni portal Telegram.hr. Več kot ducat žensk hrvaškega lepotnega kirurga obtožuje, da jim je z nestrokovno izvedenimi lepotnimi posegi in celo prepovedanimi sredstvi, ki jih je pri tem uporabljal, iznakazil obraze. Njihove zgodbe so si med seboj zelo podobne, svoja pričevanja pa so podkrepile tudi s fotografijami in drugo dokumentacijo. Miletić pa naj bi posege izvajal tudi v Sloveniji.

V dveh letih in pol je s hudimi obtožbami v javnost stopilo že 14 žensk – hrvaškega lepotnega kirurga Matijo Miletića obtožujejo, da jim je z lepotnimi posegi in operacijami iznakazil obraze. Njihove zgodbe so si med seboj zelo podobne, svoja pričevanja pa so podkrepile tudi s fotografijami in drugo dokumentacijo, ki jih v uredništvu hranijo novinarji portala Telegram. hr. 

Ta je v petek objavil njihova grozljiva pričevanja in odzive pristojnih institucij – na ministrstvu za zdravje zadev ne želijo komentirati, na tožilstvu pravijo, da preiskava poteka, v zdravniški zbornici pa odgovarjajo le, da po prejetih prijavah postopajo v skladu z zakonom in predpisi. Na eno od prijav naj bi celo odgovorili, da je redni strokovni nadzor na njegovi kliniki MM Medestetica načrtovan za leto 2024.

Lepotni kirurg, ki ga ženske obtožujejo nestrokovnosti, izvaja svoje storitve tudi pri nas. (slika je simbolična)
Lepotni kirurg, ki ga ženske obtožujejo nestrokovnosti, izvaja svoje storitve tudi pri nas. (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Hudi zdravstveni zapleti

Vse Miletićeve pacientke po pisanju Telegrama trdijo, da so imele po nestrokovno izvedenih posegih hude zdravstvene zaplete, nekatere so bile celo hospitalizirane. Brez njihove vednosti naj bi jim ustnice povečeval s cenenimi in celo zakonsko prepovedanimi polnili, zaradi česar so njihovi obrazi deformirani in že leta trpijo hude posledice.

Matea Rogić, ki se je edina izpostavila z imenom in priimkom, se je za povečanje ustnic odločila leta 2018 in za poseg izbrala dr. Miletića. Ko ga je spoznala, ji je zagotavljal, da je "strokovnjak za ustnice, najboljši na Hrvaškem". Svetoval ji je nekoliko obstojnejše polnilo, ki naj bi obstalo približno dve leti, saj Rogićeva živi v Nemčiji in na Hrvaško ne prihaja tako pogosto. "Želela sem si dermalno polnilo na osnovi hialurona. Ker sem takrat imela majhnega otroka in sem dojila, sem ga vprašala, ali je to sploh priporočljivo, in rekel mi je, naj se ne bojim ničesar," je opisala. 

Potem je, kot pravi, ne da bi si razkužil roke, nadel kirurško masko ali haljo, opravil poseg. 

Ker se ji je po posegu naredil manjši hematom, ji je naročil, naj čez en teden pride na pregled. Ob drugem obisku je ocenil, da so njene ustnice vidno asimetrične in jih še malo bolj napolnil. "Po drugem posegu se mi je pojavil ogromen hematom. Moja ustnica je pomodrela in otekla. Naročil mi je, naj oteklino hladim z ledom in naj se ne vračam več, češ da bo popustilo. Začelo me je dušiti, bilo me je strah, on pa mi je dvignil noge, da ne bi slučajno omedlela. Potem me je poslal domov," se spominja. Oteklina je čez nekaj časa res splahnela, njena ustnica pa je bila še vedno modra. 

Miletić naj bi ji ob drugem srečanju izstavil račun v višini 4000 kun (slabih 530 evrov) za oba posega, a se to ni zgodilo. "Bila je sobota, zato mi je rekel, da mi bo račun poslal po elektronski pošti." Sčasoma so se ji na ustnicah pojavile bulice, zaradi česar se je, kot pravi, večkrat oglasila pri Miletiću, ki pa jo je miril, da je to normalno in prehodno. Bulice se ji pojavijo še danes, če je na primer zunaj vroče. Prav tako še vedno ni izginila asimetrija ustnic.

Po dveh letih se je odločila za posvet s kirurgom v Nemčiji. "Vprašal me je, kdo mi je to naredil, in ocenil, da je bilo narejeno izredno slabo. Vprašal me je, ali sploh vem, kaj mi je vbrizgal. Odgovorila sem, da ne vem, ker nikoli nisem dobila računa ali zdravstvene dokumentacije. On pa ni želel storiti ničesar, dokler ne izvem, kaj so mi dali." Naposled je, s težavami, od Miletića le izvedela, da gre za trajno polnilo biopolimer. Biopolimer so v ZDA prepovedali leta 1991, na Hrvaškem pa sploh nikoli ni bil dovoljen, saj lahko povzroči hude zaplete. Dr. Miroslav Kinčl je v oddaji Preverjeno ocenil, da gre za "smeti". "Pred 20 ali 30 leti je bil to tekoči silikon, gre za isto stvar. To je tako, kot če bi v tkivo vbrizgali malo bolj redek steklarski silikon," je pojasnil. 

Rogićeva trdi, da nikoli ni podpisala soglasja za biopolimer in da je od Miletića zahtevala vračilo denarja. Ker ni dosegla ničesar, se je odločila za zasebno tožbo proti njemu, prijavila ga je na državno tožilstvo (DORH), davčno upravo in zdravniško zbornico. Leta 2021 je bila zaslišana na tožilstvu, potem pa se ni zgodilo nič več. Po njenih besedah so postopek proti Miletiću sprožili tudi na zdravniški zbornici, ker kljub večkratnim pozivom ni predložil zdravstvene dokumentacije o njenem posegu. Ko je po dveh letih končno poslal zahtevane dokumente na zbornico, jim je "izdal lažno dokumentacijo", trdi Rogićeva. "Posredoval jim je nekakšna potrdila, na katerih sploh ni navedenih mojih podatkov, točnega datuma, kdaj je bil poseg opravljen, niti serijske številke polnila. Piše, da so mi vbrizgali aquamid." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne gre za osamljen primer

Zelo podobno zgodbo je za Telegram pod pogojem anonimnosti povedala še ena pacientka, ki prav tako trdi, da ji je Miletić leta 2017 v ustnice vbrizgal biopolimer, da je poseg opravil brez zaščitne opreme, da ji ni izdal računa in da je imela potem zdravstvene zaplete. Za poseg je plačala 400 evrov. Mislila je, da bo končala v rokah strokovnjaka. "Ženske so k njemu prihajale kot po tekočem traku. Ob vstopu v ordinacijo ga je spremljal še en zdravnik, ki se je predstavil kot njegov mentor. Kasneje sem izvedela, da je to dr. Dragan Milivojević iz Srbije, ki je bil znan kot kralj biopolimera," pripoveduje.

Tudi ona se je zaradi vseh zapletov odločila za zasebno tožbo in ga prijavila pristojnim organom, a zgodilo se ni nič. Prijava, ki jo je poslala na zbornico, je bila zavrnjena. Podobno kot Rogićeva tudi ona trdi, da se je Miletić pred zbornico "branil s ponarejeno dokumentacijo", na kateri je pisalo, da je dobila injekcijo aquamida. Ko je pregledovala dokumentacijo, je ugotovila, da jo zbornica naslavlja z drugim imenom, torej da so njeno dokumentacijo zamešali z drugo žensko, ki je prav tako prijavila Miletića. 

Novinarji Telegrama so stopili v stik z omenjeno žensko in tudi ona trdi, da je Miletić na njej nestrokovno opravil estetski poseg. Poleg tega pa je podala še dodatne obtožbe. Po njenih besedah je Miletić v obdobju od leta 2018 do leta 2019 kot uslužbenec Splošne bolnišnice Karlovac v tej ustanovi izvajal operacije prsi na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje, storitve pa zaračunaval v svoji ordinaciji MM Medestetica in vse to tudi javno oglaševal. Zato se je, pravi, obrnila na ministrstvo za zdravje in bolnišnico. "Tako bolnišnica kot ministrstvo v odgovoru navajata, da Miletić ni imel statusa koncesionarja. Kolikor vem, je direktor bolnišnice vedel, kaj počne, in je bil opozorjen, da se to dogaja. Zaradi tega sem vložila kazensko ovadbo zoper bolnišnico, zoper njenega nekdanjega direktorja in zoper dr. Miletića."

'Lahko bi umrla'

Najhuje pa jo je, kot kaže, odnesla pacientka, ki je šla 7. februarja letos k Miletiću na manjši obrazni lifting, za katerega je odštela 2000 evrov. Dan po posegu je začela krvaveti in čutiti pekočo bolečino za levim ušesom, piše Telegram. Poslala mu je sporočilo s fotografijami, on pa ji je odgovoril, da je to povsem normalno in pričakovano. Obraz ji je vse bolj otekal, popoldan je začela še bolj krvaveti. "Leva stran obraza mi je nenormalno otekla, čutila sem močno bolečino, zaprlo se mi je oko," našteva. Tisti večer je Miletić prišel ponjo in jo oskrbel v svoji ordinaciji, še naslednje dni pa ji je oskrboval hematom, ki se ji je pojavil. Ker je deset dni po posegu še vedno močno krvavela, ga je 17. februarja spet poklicala. "Rekel mi je, da je na službeni poti, in me napotil na zagrebško polikliniko, kjer so mi ustavili krvavitev," opisuje. A stanje se ni izboljšalo, oteklina je bila vse večja, občutila je slabost in vrtoglavico. Osebni zdravnik jo je poslal na urgenco, kjer so ugotovili bakterijsko okužbo kože – celulitis. 

V bolnišnici je ostala teden dni. 30. marca je prejela sporočilo MM Medestetice, naj pride na pregled v Zagreb in naj se vse v zvezi s pooperativnim potekom dogovarja izključno z dr. Miletićem, "in ne z drugimi specialisti in na drugih ustanovah". Miletić jo je, kot trdi, poklical in ji zabrusil, naj mu "neha delati težave z obiskovanjem drugih zdravnikov".

Zaradi vsega naštetega pacientka Miletiću očita malomarno zdravljenje, prijavila ga je na zbornico, tožilstvo, ministrstvo za zdravje in Komisijo za varstvo pacientovih pravic v Zagrebu. "Zaradi neustreznega zdravljenja bi lahko umrla. Moje simptome je ignoriral, ni se odzval pravočasno, v rano so zašle bakterije, dobro se je zavedal, da lahko po mini liftingu pride do zapletov, če ni opravljen strokovno. Moj obraz je deformiran, imam bolečine in veliko brazgotino pod levim ušesom ... Izgubo tkiva bo treba nadomestiti, čaka me več operacij, popolno okrevanje pa bo trajalo najmanj tri leta," dodaja. 

Pacientki, ki se je odločila za obrazni lifting, so v bolnišnici ugotovili bakterijsko okužbo kože – celulitis. (slika je simbolična)
Pacientki, ki se je odločila za obrazni lifting, so v bolnišnici ugotovili bakterijsko okužbo kože – celulitis. (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Miletić vse obtožbe zanika

Tej zgodbi so na Novi TV leta 2021 posvetili kar dve oddaji Preverjeno, o škandalu so poročali tudi v Srbiji, a zgodilo se ni nič. Miletić še naprej operira v svoji zagrebški polikliniki MM Medestetica, se oglašuje kot "priznani hrvaški plastični kirurg z veliko izkušnjami" in vse očitke zavrača. 

V odgovoru za Telegram je zatrdil, da vse svoje paciente pred vsakim posegom seznani z njegovim potekom, potrebnimi pripravami, potekom okrevanja, pričakovanimi rezultati in morebitnimi zapleti, po vsakem posegu pa pacient dobi vpogled v medicinsko dokumentacijo ter račun. Trdi, da vsak poseg v ordinaciji estetske kirurgije izvaja z uporabo zaščitnih rokavic, maske, sterilnih palčk, instrumentov in druge potrebne zaščitne opreme, da zagotovi strokovno storitev, potrebno zaščito pacienta in osebja. Hkrati pa pri posegih ne uporablja nobenih nezakonitih sredstev.

Čeprav ima vsak nezadovoljen pacient pravico zahtevati preiskavo pristojnih organov, pa se mu zdijo "tovrstni poskusi skrajno obrekljivih obtožb preko medijev v razmerah, ko ni bila sprejeta niti ena odločitev pristojnih organov, ki bi potrdila njihovo utemeljenost, neprimerni". 

Poudaril je tudi, da nikoli ni izvajal estetskih posegov na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje in zaračunaval storitev v svoji ordinaciji. Prav tako zanika, da bi kdajkoli ponarejal kakršno koli zdravstveno dokumentacijo. 

Kirurg, ki dela tudi v Sloveniji

Miletić pa svojih storitev ne izvaja samo na Hrvaškem, pred kratkim je namreč začel delovati tudi v Sloveniji in v manjši meri tudi v BiH. 

Kot je razvidno iz spletne strani, od lanskega leta sodeluje z Medicinskim centrom Julius iz Maribora. Tam je poleg njegove fotografije zapisano, da je rojen v Karlovcu, kjer je končal osnovno in srednjo šolo, Medicinsko fakulteto pa je končal v Zagrebu. Specializacijo iz Splošne kirurgije je opravil v KBC Zagreb, subspecializacijo iz Plastične kirurgije pa v KB Dubrava. Dodatno se je izobraževal v Avstriji, Italiji in v Združenih državah Amerike. Kot zdravnik specialist kirurg se ukvarja z vsemi področji plastične, rekonstruktivne, estetske in kozmetične kirurgije, kot zunanji strokovni sodelavec pa deluje še v dveh zdravstvenih ustanovah na Hrvaškem.

S prošnjo za komentar smo se na dr. Miletića in slovensko kliniko, s katero sodeluje, obrnili tudi mi. Odgovore bomo objavili takoj, ko jim prejmemo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo1964
27. 09. 2023 11.53
Se enkrat (po izbrisu mojega komentarja). Clanek blati brez pravne osnove. Imate mojo telefonsko stevilko, pa se prepricajte o dejanskem profesionalnem odnosu dr. Miletica. Nic ni to zaljivega, samo poklicite "enega od pacientov".
Sianne
26. 09. 2023 08.34
+14
V tem primeru, pod to novico, komentarji v stilu "ženske ne rabijo polnil in operacij, da bi ble lepe" nimajo kaj iskat. To je članek o mazaču. Če je ženska še tako "napačno" prepričana v to, da rabi operacijo, ima pravico, da so posegi (pa če so potrebni ali nepotrebni) izvedeni VARNO in v skladu z vsemi predpisi in standardi. Pa če se strinjamo s koncepti lepotne industrije al pa ne. Kaj, a če pa ena ima že lepe ustnice, pa si jih gre še mal nafilat, si je pa sama kriva, da so ji vbrizgali silikonski kit za kopalnico? Cmon. Nesprejemljivo.
džonborno
26. 09. 2023 08.25
+2
Hrvat je edino za fuzbal - vse ostalo zahebe!
?ebula
26. 09. 2023 08.22
-4
Kure so dobile kar so iskale!
Mambo
26. 09. 2023 08.03
+10
Ni mi jasno, kaj delajo tam npr. take ženske, kot so na slikah. Že naravno lepe, gredo po razne botoxe in podobno. Res jih ne razumem.
Potouceni kramoh
26. 09. 2023 08.13
+12
Vprašaj Molkovo.Ona ti bo predstavila doktorsko dizertacijo zakaj tako.
SlepiSlovenc
25. 09. 2023 21.57
+2
Sedaj se tudi Špela Grošelj počuti bolje. 😐
Grunf1
25. 09. 2023 21.44
+9
Ni bilo kvalitete,je bila pa cena dobra.
Slovenec007
25. 09. 2023 21.41
+11
Kmal navjo več vedl u kero kanto dat kadavr, v uno z zelenim al uno z rumenim pokrovom.
Kviz
25. 09. 2023 21.38
+7
Drugič naj gredo k drugemu kleparju in ličarju.
Bolcn
25. 09. 2023 21.36
+9
Bilo kuda, kirurg svuda.
Nace Štremljasti
25. 09. 2023 20.47
+17
popoldne fušam v delavnici damo pridite nekaj bo ratalo no hudič da ne bi
Bolcn
25. 09. 2023 21.56
+6
Malo lima, malo žice evo kardašian žnabljice 😅
ReAnDa
25. 09. 2023 20.40
+9
Eden mnogih, ki pred izpitom izve, katere odgovore obkrožiti.
mm94
25. 09. 2023 20.28
+13
In verjetno vsem tem ženskam prej ni manjkalo popolnoma nič in so bile lepe ženske, ta mazač pa jih je spremenil v.....
vvvilice
25. 09. 2023 20.18
+20
Te napihnjene ustnice so brez veze, prav grde, naravne so kakršne so.
vvvilice
25. 09. 2023 20.17
+9
Narava je lepa, naredi po svoje. Želja po še lepšem je lahko usodna.
Slava b
25. 09. 2023 20.16
+8
To ni lepotni kirurg,to je en šalabajzer,ki pacientke postanejo podobne ena drugi v negativnem pogledu.
oježeš
25. 09. 2023 20.11
+9
Žalostno je, da si ženske zamišljajo, da potrebujejo lepotne posege. Najlepša ženska je naravna ženska.
V SHESHELJ
25. 09. 2023 20.00
+14
Kera obvlada s tenkimi usti, ne rabi polnila...
Rodion Raskolnikov
25. 09. 2023 19.58
+2
In zakaj nas to zanima? Hrvaška jajca in kure.
Zalchi
25. 09. 2023 19.50
+19
M.Molk in U. Čepin vprašajte, kdo ju je zašuštral