Tujina

Hrvaško pri Crikvenici stresel potres z magnitudo 3,9

Crikvenica / Zagreb, 13. 05. 2020 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
4

Hrvaška seizmološka služba je sporočila, da so nekaj po 11. uri zabeležili potres z magnitudo 3,9, ki je imel žarišče približno deset kilometrov severno od Crikvenice. Potres nedaleč od Reke je zaznala tudi slovenska agencija za okolje (Arso). Hrvaška vlada pa je danes razpravljala o pomoči prizadetim po potresu v Zagrebu.

Potres je imel žarišče okoli deset kilometrov severno od Crikvenice.
Potres je imel žarišče okoli deset kilometrov severno od Crikvenice. FOTO: Shutterstock

Hrvaški seizmolog Krešimir Kuk je potrdil, da je bilo žarišče potresa približno 28 kilometrov jugovzhodno od Reke. "Potres naj ne bi povzročil večjih poškodb, morebiti le manjše, saj žarišče ni bilo na gosto naseljenem območju," je povedal v pogovoru za regionalno televizijo N1.

Dodal je, da je moč pričakovati popotresne sunke, a ne tako močnih kot po potresu z magnitudo 5,5 v Zagrebu 22. marca. Izpostavil je, da je območje Reke seizmološko aktivno ter da potres ni presenečenje.

"Znani so kraji na širšem območju Reke in tudi v Sloveniji, kjer beležimo potrese. Celotna smer od severozahoda do jugovzhoda pri Reki je seizmološko aktivna. Tam obstajajo prelomi, na katerih se pojavljajo potresi," je pojasnil.

Slovenska agencija za okolje (Arso) je na podlagi avtomatske analize potresa objavila, da je bilo njegovo žarišče v globini 16 kilometrov. Hrvaški mediji poročajo, da je potres najbolj stresel območje naselja Bribir, ki se nahaja med Novim Vinodolskim in Bakrom.

Obnova Zagreba

Danes je sicer hrvaška vlada na seji razpravljala o osnutku zakona o obnovi Zagreba. Spomnimo. Hrvaško prestolnico je marca stresel močan potres. Po podatkih evropskih opazovalnic je bila njegova magnituda 5,5. Potres je povzročil veliko materialno škodo, več ljudi se je poškodovalo. 

Potres v Zagrebu marca letos.
Potres v Zagrebu marca letos. FOTO: Bobo

Vlada bo še danes ali jutri predlog zakona dala v javno obravnavo. Vsem prizadetim v potresu, ki so morali zapustiti svoje domove, želijo zagotoviti plačilo najemnin, hrvaška vlada pa je zagotovila 18,5 milijona sredstev. Nekaj denarja želijo Hrvati zagotoviti prek solidarnostnega slada EU. 

Pasica preventiva
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DaVinci
13. 05. 2020 16.49
+5
Pravijo...pa ne me resno jemlat 😬... da so najdli pod zagrebom rove za prodajo otrok in mamila.Zato so zminiral te rove in takrat je bil potres.😅 Pa tudi virus je nateg ,da so zaprli meje in polovili te kriminalne druzbe.😅 kaj pa ce je vse res 😬
DaVinci
13. 05. 2020 17.03
+0
Zvezda3000
13. 05. 2020 17.41
+4
Nekam cudno je vse skupi. Kraljice ne bomo vec videli? Kje je ga. Clinton&co?
RamzesII
14. 05. 2020 10.09
Bogve, sicer je znano, da elita, pomembneži in korporacije že nekaj časa (mesecev, let) zapuščajo velemesta, se selijo, premeščajo svoje sedeže, ipd. Le kaj se pripravlja.