Tujina

Hrvaško ustavno sodišče ovrglo vse tožbe bank v zadevi Frank

Zagreb, 03. 02. 2021 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
11

Na Hrvaškem se je z ustavno odločitvijo končala zadeva Frank. Hrvaško ustavno sodišče je namreč ovrglo vse tožbe sedmih hrvaških bank in potrdilo ničnost valutne klavzule in spremenljive obrestne mere v švicarskih frankih.

Švicarski franki in evro na tehtnici
Švicarski franki in evro na tehtnici FOTO: Dreamstime

Ustavno sodišče na Hrvaškem je z 10 glasovi za in tremi glasovi proti ovrglo ustavne tožbe sedmih hrvaških bank glede razsodb Vrhovnega sodišča in Visokega trgovinskega sodišča v kolektivnem sporu, ki ga je sprožilo hrvaško združenje Udruga Potrošač zaradi nepoštenih pogodbenih določb pri najemu kreditov v švicarskih frankih. V svoji odločitvi je sodišče navedlo, da niso odkrili kršenja ustavnih in konvencijskih pravic, na katera so se v ustavnih tožbah sklicevale banke. 

"Kolektivni spor, v katerem so pritožniki trdili, da so bile pogodbene določbe o valutni klavzuli in spremenljivi obrestni meri v švicarskih frankih nepoštene, je zdaj končno zaključen. S tem so postopki na Hrvaškem končani," je za hrvaško Hino dejal predsednik Ustavnega sodišča Miroslav Šeparović.

"Ustavno sodišče Republike Hrvaške ni odkrilo kršenja ustavnih in konvencijskih pravic, na katere so se v ustavnih tožbah sklicevale banke," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Banke tožnice so sporočile, da spoštujejo danes sprejeto odločitev Ustavnega sodišča, a so poudarili, da se njihovo stališče ni spremenilo. Napovedale so, da bodo preverile nadaljnje možnosti in pravna sredstva, ki so na voljo. 

V združenju Franak so odločitev ustavnega sodišča pozdravili. Ocenili so, da bodo lahko posojilojemalci kreditov v švicarskih frankih tožili banke, da bi dobili svoj preplačani denar. Trdijo, da bo približno 70.000 posojilojemalcev, ki so posojila poplačali pred možnostjo zamenjave kredita v druge valute, imelo pravico zahtevati povrnitev obrokov, ki so jih preplačali zaradi spremembe obresti in tečaja v celoti.

Tisti, ki so posojila v frankih v dogovoru z bankami konvertirali v druge valute, pa bodo morali počakati na odločitev Sodišča EU, na katerega se je združenje Franak obrnilo z zahtevo, naj pojasni, ali imajo pravico do odškodnine za preplačana posojila tudi posojilojemalci, ki so posojila zamenjali z drugo valuto.

Kolektivni spor v zadevi Frank so kreditojemalci sprožili leta 2012. Leto pozneje je sledila prva razsodba zagrebškega trgovinskega sodišča, ki je odločilo, da so bile določbe o valutni klavzuli in spremenljivih obrestnih merah nične. Nato so sledili še številni sodni postopki in različne sodbe. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gyuhgevfin
10. 05. 2022 18.52
+1
Ne samo da hodim na morje na hrvaško preselil se bom dol
NIKI 2
31. 01. 2022 19.08
No v glavnem če bodo MADŽARI to poplačali sem tudi jast za to "SLO.davkoplačevalcev pa ne mešajte v to"
prevalanar
05. 02. 2021 18.38
+1
Po tej logiki je pravično, da meni, kot kreditojemalcu v € takrat, ko so imeli kreditojemalci v frankih ugodnejše obroke od mojih, pretvorijo kredit prav tako v franke in mi vrnejo preveč plačano, ko pa se je situacija obrnila, pa zopet preidem na €, ker je zame ugodneje. Pošteno ali ne?
SDS Kopriva
04. 02. 2021 09.58
+2
V Sloveniji se ni za bati, da bo moralo posredovati evropsko sodišče. Slovenski sodniki so podkupljena raja.
Beopen
04. 02. 2021 12.28
+3
In upam, da bo lahko posredovalo čim prej. Tudi zaradi takšnih in podobnih zadev povezanih s ŠVICARSKIM FRANKOM, ki so tudi že na Ustavnem sodišču v Sloveniji in to že !!!!!!!! več kot dve leti !!!!!!!, ko ni odločbe, NE MORE BITI ZAUPANJA DRŽAVLJANK IN DRŽAVLJANOV v PRAVNO državo. SRAMOTA !!!!
zavetnik
04. 02. 2021 09.42
+3
Saj je ista zgodba, kot pri kreditih zadrug Raiffeisen, brez dovoljenj dajanja kreditov pri nas, sodišče to spregleda in iz odvetniki prevzemajo hiše in nepremičnine za 100 enot je kreditojemalec plačal 250 enot in toje vse po zakonu, koliko ljudi je v obdobju krize nasedlo tem goljufom od bančnih zadrug, niso upoštevali ali prav nobenih pogojev dodeljevanja kredita a so vpisali hipoteko in vse to pri nas velja, čeprav je v nasprotju z zakonom.
Beopen
04. 02. 2021 09.20
+7
Na Hrvaškem gre v primerih najemov kreditov v švicarskih frankih za povsem identično zgodbo kot za zgodbo pri nas - v Sloveniji. Smo res tako skorumpirani in naklonjeni nepoštenim poslovnim praksam bank, da nas bo prej ali slej, če ne bo šlo drugače kaznovala Evropa. Če bo do tega prišlo, si iskreno povedano želim, da bi bila kazen zaradi zavlačevanja pri odločanju in mahinacijah v zvezi s krediti v švicarskih frankih za Slovensko državo, izjemno visoka. Veselim se dneva, ki bo prišel tudi v Sloveniji in ki bo pokazal na ničnost valutne klavzule in spremenljive obrestne mere v švicarskih frankih. In še nasvet za sodnike na slovenskih sodiščih: začnite že soditi razumno in pošteno!!!!!!!!!!!!
Beopen
04. 02. 2021 09.06
+6
BRAVO, POHVALNO IN ODLIČNO USTAVNO SODIŠČE HRVAŠKE. A ZDAJ ŠE KOMU KAJ NI JASNO, DA JE ŠLO ZA TOKSIČNE IN IZKORIŠČEVALSKE KREDITE??? V SLOVENIJI GRE ZA IDENTIČNO ZGODBO, ZATO SE NEHAJTE SPRENEVEDATI TUDI PRI NAS IN ZAVLAČEVATI S POSTOPKI. ZADEVE SO TUDI V SLOVENIJI ŽE NA USTAVNEM SODIŠČU IN TO ŽE VEČ KOT DVE LETI IN SE ŠE KAR ČAKA ODLOČITEV !!!!!!!!!!! KAJ ČAKATE????? DOVOLJ JE BILO PODKUPOVANJA!!!! ČAS JE ZA POŠTENE IN RAZUMNE ODLOČITVE.
Nightrider
04. 02. 2021 08.15
+3
Pri nas bo plačala država, kot vedno. Banke bodo plačale medijem, politikom,... kreditojemalcem pa davkoplačevalci.
User1538643
03. 02. 2021 21.52
+1
CDROM
03. 02. 2021 21.17
+3
Madona 9 let se je vse skupaj vleklo in lahko je marsikdo bankrotiral v tem času. Sej pri nas ni nič bolje