Tujina

V nekaj dneh po uvedbi evra hrvaški državni inšpektorji odkrili 1738 kršitev

Zagreb, 03. 01. 2023 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, N.V.
Komentarji
603

Čeprav je vlada Hrvatom mesece pred uvedbo evra zagotavljala, da podražitev zaradi nove valute ne bi smelo biti, je že prvi dan po uvedbi evra postalo jasno, da temu ni tako. Premier Andrej Plenković je sklical inšpektorje, ki so že bili na delu, gospodarski minister Davor Filipović pa je trgovce opozoril, da ima vlada na voljo vrsto ukrepov, med drugim tudi črne liste in zamrznitev cen. Inšpektorji so skupno zabeležili 1738 kršitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Inšpektorji nad izkoriščevalce evra
    02:32
    Iz 24UR: Inšpektorji nad izkoriščevalce evra
  • Iz 24UR: Cene višje tudi v storitvenem sektorju
    02:34
    Iz 24UR: Cene višje tudi v storitvenem sektorju
  • Iz SVETA: Po uvedbi evra cene v nebo
    02:52
    Iz SVETA: Po uvedbi evra cene v nebo

"Uvedba evra ni razlog za dvig cen blaga in storitev," je zapisal hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković in dodal, da je glede nadaljnjih aktivnosti za zaščito potrošnikov pred neupravičenimi podražitvami sklical sestanek s pristojnimi ministri ter predstavniki davčne uprave, carinske uprave in državnega inšpektorata.

Zaradi zaokroževanja cen so na delo že poslali tržno in turistično inšpekcijo Državnega inšpektorata. Pri nadzoru se preverja, ali poslovni subjekti spoštujejo Zakon o uvedbi evra kot uradne valute. Poslovni subjekt mora dokazati ali je obstajal razlog za povišanje cen izdelka ali storitve, so poročali v oddaji Dnevnik na Novi Tv.

Državni inšpektorat je po temeljitem pregledu sporočil, da so doslej ugotovili kar 1738 kršitev Zakona o uvedbi evra kot uradne valute ter 51 primerov prodaje nekaterih živil nad najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno, določeno s sklepom vlade. 

"Od skupnega števila opravljenih inšpekcijskih nadzorov je tržno-turistična inšpekcija Državnega inšpektorata opravila 6.943 inšpekcijskih nadzorov", navajajo iz DIRH po poročanju Index.hr.

Kot so navedli za Index.hr, se je največ kršitev nanašalo na to, da poslovni subjekt ni dvakrat napisal cen, da cen ni napisal na jasen, razviden, čitljiv in opazen način in na nepravilen prikaz fiksnega menjalnega tečaja ter neizpis dvojnega zneska na računu s prikazanim fiksnim menjalnim tečajem.

Nepravilnosti so odkrili tudi pri izplačilih plač

Inšpektorji so nadzirali tudi obveznost dvojnega poročanja o skupnem znesku izplačane plače na obračunu o izplačilu plač, nadomestil plače, odpravnin in drugih materialnih pravic, ki se delavcu izplačujejo na podlagi o predpisih, kolektivnih pogodbah, predpisih o delu in pogodbah o delu s predstavitvenim fiksnim menjalnim razmerjem.

Po njihovih navedbah so opravili 1085 nadzorov, v šestih inšpekcijskih nadzorih pa so ugotovili kršitve določb zakona.

"Nadzorne aktivnosti se bodo nadaljevale tudi v prihodnjem obdobju, njihov cilj pa je prispevati k procesu uvedbe evra kot uradne valute v Republiki Hrvaški," so sporočili iz DIRH.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Potrošnik ne sme biti v manj ugodnem položaju, kot bi bil, če evro ne bi bil uveden"

Na uradni vladni spletni strani Euro.hr sicer jasno piše, da glede na načelo varstva potrošnikov potrošnik ne sme biti v finančno manj ugodnem položaju, kot bi bil, če evro ne bi bil uveden. "Treba je pravilno in natančno uporabiti pravila preračunavanja in zaokroževanja, kar pomeni, da mora biti cena pravilno izračunana in navedena. Informativni izračun v valuti, ki je bila ali bo uradna, mora pravilno odražati ceno, ki se zaračuna potrošniku in ne sme biti zaokrožena navzgor ali navzdol."

Na spletni strani je zavedeno še, da mora biti od začetka obdobja obveznega izpisa cene v obeh valutah ta zaračunana v kunah ter preračunana in prikazana tudi v evrih. "Sama uvedba evra ne sme biti in ni upravičen razlog za povišanje cen izdelkov," zaključujejo na spletni strani euro.hr.

Neupravičeno dvigovanje in zaokroževanje cen ne bo minilo. V prihodnjem obdobju pričakujemo znižanje cen, saj ni razloga, da bi bilo drugače, saj smo v energetski krizi brez primere zagotovili primerne cene goriva in električne energije.

Filipović sklical nujni sestanek s trgovci: Tako ne bo šlo

Hrvaški minister za gospodarstvo Davor Filipović je medtem sklical nujni sestanek s predstavniki trgovskih združenj in direktorji trgovskih verig, poroča Index.hr.

Po sestanku je pojasnil, da so govorili o nenehnem dvigovanju cen hrane in pijače ter pretvorbi kune v evro. Pri tem je izpostavil 13,5-odstotno inflacijo in dodal, da to strukturo najbolj prizadene rast cen, povezanih s hrano in brezalkoholnimi pijačami."Trgovske verige dvigujejo cene iz meseca v mesec. In zdaj, v tej situaciji z evrom, dvigujejo cene in poskušajo zavajati državljane. Tako ne bo šlo," je dejal in poudaril, da pretvorbe na račun državljanov ne bodo delali.

"Na trgovske verige gledamo kot na partnerje. Delovali smo v dobri veri, tega nismo pričakovali. Poslali smo jim jasna sporočila, da morajo poskrbeti za državljane," je dejal Filipović. Trgovcem je dejal, da pričakuje, da bodo začeli zniževati cene. "Dovolj je tega govorjenja, da je nekdo dvigoval cene pred njimi," je dejal o prelaganju krivde. 

Hrvaške kune in evro
Hrvaške kune in evro FOTO: Shutterstock

Povedal je še, da predstavniki verig pravijo, da je vse v redu in da podražitev ni bilo. "Toda vsi veste, kaj se zgodi, ko prideš v trgovino. Prišlo je od podražitev. Država, inšpektorat, pa tudi vse druge institucije bodo opravile svoje delo, vse da zaščitimo državljane," je dejal in bil oster: "Vse je na mizi. Od črnih seznamov do zamrznitve cen najrazličnejših izdelkov, vse." 

HRT medtem poroča, da so bili trgovci po sestanku z ministrom nezadovoljni in da so hitro odšli. Predsednik Združenja trgovin pri hrvaški zvezi delodajalcev (HUP) Martin Evačić je pred sestankom na ministrstvu za gospodarstvo novinarjem povedal, da podražitev cen v trgovinah zaradi neupravičenega zaokroževanja ob prehodu na evro ni bilo in da so cene pred uvedbo evra dvignili zaradi drugih vplivov. "Trgovci niso zviševali cen, zaokroževali so navzgor po pravilih zaokroževanja, kot je zapisala vlada v svojih usmeritvah," je dejal.

"Neprijetno smo presenečeni nad grožnjami ministra za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davorja Filipovića, ki je na današnjem sestanku celotno trgovino, vejo gospodarstva, ki zaposluje skoraj 200.000 delavcev, razglasil za nepošteno," so poudarili v Združenju.

Kneževićeva: Ljudje se najbolj pritožujejo zaradi podražitev kave

Predsednica Zveze za varstvo potrošnikov Ana Knežević je dejala, da ljudje kličejo in se pritožujejo. "Najvišje so podražitve kave, kava je najdražja. Dobili smo prijavo, da je na nekje zaradi zaokroževanja cen kava dražja za dve kuni," je dejala.  

Pojasnila je, da se je to dogajalo v vseh državah, ki so vstopile v evroobmočje in kot primer naštela tudi Slovenijo, Avstrijo in Italijo. "Opozarjali smo, da Hrvaška ne bo izjema. Tudi v omenjenih državah je bilo najhuje s cenami kave," je povedala in dodala, da so na Hrvaškem podražitve opazili tudi v pekarnah. Opisala je primer, kjer polbeli kruh zdaj stane en evro, prej pa je stal 7 kun, kar pomeni, da se je podražil za 53 lip, kar po njenih besedah ni zanemarljivo. 

Evri in kune
Evri in kune FOTO: Shutterstock

Poleg tega so prijeli prijave o podražitvah na bencinskih črpalkah, pa tudi cigaret. "Občan nas je obvestil, da cigarete, ki stanejo 29 kun, v kiosku zdaj stanejo 3,90 evra. Dražji so za 38 lip. Težnja je očitno zaokroževanje na ničlo. Razumem zaokroževanje za nekaj lip, ne pa za 50 lip. Niti moralno," je dejala Kneževićeva, ki trdi, da inšpekcija ne opravlja svojega dela.

"Nadzirajo le, ali je vse v skladu z zakonodajo, ali so cene prikazane dvojno in ali so izračunane po tečaju ter na dve decimalni mesti, svobodno oblikovanje cen pa jih očitno ne zanima. Očitno je zdaj vse stvar izbire potrošnika, z drugimi besedami če vam kaj ni všeč, lahko to, kar potrebujete, poiščete drugje," je dejala.

Vujović: Tu ni nobene filozofije, zaokroževati se ne sme

Predsednik Zveze potrošnikov Igor Vujović je medtem poudaril, da se cen ne sme zaokroževati. "Preračunavanje je določeno z zakonom, trgovci so morali cene prilagoditi v skladu z določili," je dejal in pojasnil, da je vse ostalo v nasprotju z zakonom. "In tu ni nobene filozofije. Zaokroževati se ne sme," pravi in poudarja, da bo zadevo preiskala inšpekcija. "Da se kršitelje kaznuje in spravi v red," je pripomnil. 

Izpostavil je, da je do zaokroževanja cen prihajalo že prej, zlasti pri cenah, ki so se končale ob 99 lipah. "Del trgovcev bo vedno našel način za dodatni zaslužek, pa naj gre za evro, liro ali pa japonski jen. Nekaj takšnih pojavov bo še vedno, toda inšpekcija bo morala reagirati. Večina bo sicer inšpekcijski pregled prestala, a nekateri bodo dobili globe," je sklenil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (603)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funkytown
15. 03. 2023 17.30
+7
Dajmo hrčki samo navijte cene do nebes. Ovce bodo pa se vedno hodile k vam
nikhrast
04. 01. 2023 15.51
-2
Nekateri ne vidite korist in prednost uvedbo eura. Se spomnite kako ste imeli s seboj enih pol ducat plastičnih vrečk, notri pa bankovce različnih evropskih držav.
04. 01. 2023 12.06
+0
Kolikor je novic o hrvaškem € sem ze mislil da smo jih mi še 1x dobili.Drugsče smo pa mi tudi imeli velike probleme.Ko sem imel zaradi napake banke na računo namesto 115000 SIT 11500€,kar pa nihce ni ugotovil in sem tako dobil podarjenih okoli 10000€.
zmerni pesimist
04. 01. 2023 09.25
Banion
04. 01. 2023 09.17
+3
blišč in beda uvedbe evra, povsod enako, blišč za politike in beda za ljudi
WD40
04. 01. 2023 09.09
+1
, e inšpektorji !!!! imajo tudi oni prazne žepe ,tako da ...............
brabusednet
04. 01. 2023 09.06
+5
A je res vlada mislila,da so Hrvati tako pošteni,da ne bodo to skoristili v svoje dobro.V vseh državah,ki so uvedle evro se je to zgodilo.Da pa se ne bi v najbolj skorumpiranemu narodu bi bil čudež.Kakšne cene bodo imeli še le v turistični sezoni,ko vse podražijo.Že lani je bilo pivo Ožujsko v njihovih trgovinah za 30 centov dražje,kot v našem Šparu.
Potouceni kramoh
04. 01. 2023 08.58
+4
Taka kriza bo, da bojo Hrvatari otoke prodajal raznoraznim prikoritnim budžovanom.
WD40
04. 01. 2023 08.56
+5
eni so se veselili večina ne !!!!!!!
WD40
04. 01. 2023 08.53
+3
pa bodo procenti inflacije višji !!!!
WD40
04. 01. 2023 08.53
+4
čakam da kuna zraste pol pa jih menjam za evre ,mam cajt celo leto
konc
04. 01. 2023 08.47
+6
Dobrodošli v evro klub! :) Saj pri nas se je tudi dvigovalo cene takrat. Nekaj skoraj takoj, nekaj pa kasneje, postopoma. Končni rezultat, pa je povsod enak.
alam12
04. 01. 2023 08.46
+6
Podoben scenarij, kot pri nas po uvedbi evra, Inšpektorji pa so samo opozarjali… Lp
WD40
04. 01. 2023 08.46
+2
evo ,pa se jim je izpolnila želja !!!!!
WD40
04. 01. 2023 08.44
+3
.................... in sedaj bo banovina prenovljena ... evri so tu !!!!!!
WD40
04. 01. 2023 08.41
+1
žac ,žac ,žac !!!!
OvcjiPastir
04. 01. 2023 08.26
+7
Zdaj se jim smejemo, poleti pa bomo jamrali.
WD40
04. 01. 2023 09.10
+1
. ne mislom jamrati ,me itak ne vidijo tam ,,,,,,,,,,,,tako da se ne sekiram za njih in za naše turiste ........
zmerni pesimist
04. 01. 2023 08.22
+4
Saj se bo počasi to umirilo cene bojo pa ostale se bojo že morali sprijazniti
dartford
04. 01. 2023 08.19
+8
A je res kdo mislil, da podražitev ne bo ? ??
WD40
04. 01. 2023 08.13
+12
letos bo hrvaška obala dražja od havajev !!!!!