Tujina

Gasilci v Karlovcu: Ne vidimo konca tej agoniji

Zagreb, 17. 05. 2023 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
A.K., U.Z., STA
Komentarji
18

Zaradi obilnih padavin v nekaterih delih Hrvaške še vedno bijejo hude boje s poplavami. Najhuje je v Karlovcu, kjer so razglasili izredne razmere, na terenu pa je tudi vojska. Razmere v Hrvatski Kostajnici, kjer je bil dostop do nekaterih hiš mogoč samo s čolni, so se zvečer začele umirjati. V krapinsko-zagorski županiji so zaradi plazov evakuirali več ljudi. Nevarnosti še ni konec, saj se obdobje padavin na območju skoraj celotne države nadaljuje. Umiritev razmer gre pričakovati šele konec tedna. Reka Una že od ponedeljka poplavlja tudi območja v zahodnem delu Bosne in Hercegovine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Katastrofalne poplave tudi v soseščini
    02:20
    Iz 24UR ZVEČER: Katastrofalne poplave tudi v soseščini
  • Iz SVETA: Boj s poplavami tudi pri sosedih
    03:10
    Iz SVETA: Boj s poplavami tudi pri sosedih

V minulih 24 urah je na skoraj celotnem območju Hrvaške padlo v povprečju 10 do 35 litrov padavin na kvadratni meter, zaradi obilnega deževja pa potekajo protipoplavne aktivnosti v več županijah, so popoldne sporočili iz Hrvatskih vod. Najvišje vodostaje rek Korane in Kolpe v Karlovcu ter Une v Hrvatski Kostajnici so napovedali za danes. Opozorili so tudi na nevarnost visokega vodostaja Save zaradi padavin v Sloveniji, do česar bi lahko prišlo drevi ali ponoči. 

Cel dan so naraščale reke Kolpa, Korana, Sava in Una. 

Kljub celonočnemu boju z naraslo reko Uno začasni zasipi v posameznih delih Hrvatske Kostajnice niso zdržali, voda pa se je prebila celo do glavnega mestnega križišča. Nekatere hiše so pod vodo in je do njih je bilo mogoče priti samo s čolni.

V preteklih štirih dneh je bilo po vsej državi aktiviranih 2872 gasilcev s 1043 vozili. Opravili so 1121 intervencij, je sporočila Hrvaška gasilska zveza. 

Vodostaj reke Une v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino je bil ob 20. uri visok 497 centimetrov. Izredno stanje razglasijo, ko gladina reke Une doseže 450 centimetrov. 

"Vojaki vse od zgodnjega jutra polnijo protipoplavne vreče in gradijo nasipe. Center Hrvatske Kostajnice je popolnoma pod vodo. Občani razočarano sprašujejo, zakaj nasipov niso postavili že prej," je opisal novinar Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Proti večeru so se razmere začele umirjati. Zahvaljujoč nasipom so omejili razlivanja, glavna cesta je spet prevozna. "Vodo smo spustili za 20 centimetrov, stanje je veliko boljše. Lahko rečemo, da je situacija pod nadzorom. Povečujemo nasipe, da ne pride do dodatnega razlivanja Une. Na terenu je okoli 50 gasilcev. Pričakujemo nadaljnje umirjanje razmer," je po poročanju Indexa.hr povedal Marijo Paluh, županijski gasilec.

V Karlovcu izredne razmere: 'Ne vidimo konca tej agoniji'

Na območju Karlovca so že zjutraj razglasili izredno stanje, v večernih urah pa je šel skozenj vrh vodnega vala. Voda je poplavila športno-rekreacijski center Karlovac, pod vodo pa so tudi nekateri drugi deli mesta. 

Reka Korana je prehitela Kolpo, njen vodostaj je ob 21. uri znašal 849 centimetrov. Vodostaj Kolpe je pri 846 centimetrih, obe reki pa še rahlo naraščata. Prebivalci s strahom pričakujejo noč in upajo, da reki ne bosta presegli rekorda 855 centimetrov, ki so ga zabeležili pred osmimi leti. Rahlo naraste tudi reka Mrežnica, ki ima v Mrzlem Polju vodostaj 431 centimetrov.

Številne ceste so zaprte, vse interventne službe so na terenu in poskušajo ubraniti območja gorvodno in dolvodno od mesta Karlovac, ki še niso zaščitena s protipoplavnim sistemom, ki je v izgradnji. 

"Beležimo rekordne številke, naše službe niso kos tako velikemu obsegu dela, zato smo zaprosili za pomoč na regionalnem in državnem nivoju. Vojska je zgradila nasip v dolžini 1200 metrov," je dejal poveljnik gasilske enote v Karlovcu Miroslav Rade. Izpostavil je, da se že tretji dan borijo s poplavami. "Žal so se napovedi uresničile. Reka Korana še narašča, Kolpa stagnira. Pred nami so deževni dnevi, napoved je slaba, tej agoniji ni videti konca," je dejal. 

V karlovški županiji je bilo sicer doslej angažiranih 469 gasilcev s 164 gasilskimi vozili, zabeležili pa so 116 intervencij. S poplavami se borijo gasilci v 14 okrožjih.

Podžupanja Karlovca Ivana Fočić je zvečer za hrvaški N1 povedala, da upajo, da novega vodnega vala ne bo. "Pripravljeni smo, imamo pomoč z vseh strani, pravočasno smo reagirali, ničesar nismo prepustili naključju. Delamo vse, kar lahko," je izpostavila. Po njenih besedah je voda zalila 30 stanovanjskih objektov, še 20 je ogroženih. "Reki sta se zlili, imata enak vodostaj, to se ne zgodi pogosto. Starejši občani pravijo, da česa takšnega še niso videli," je še dodala. Poskrbeli so za nastanitev občanov, ki ne morejo v svoje domove. 

Na območju, ki ga je obiskal tudi obrambni minister Mario Banožić, pomaga okoli 150 pripadnikov hrvaške vojske."V pripravljenosti je 150 vojakov. 50 jih je bilo sinoči aktiviranih za polnjenje vreč in gradnjo nasipa na levem bregu Kolpe in Korane. Od danes zjutraj je aktivnih še 70. 120 vojakov je torej na terenu, v pripravljenosti pa jih je še 30," je dejal. Napovedal je, da bodo vojaki na terenu, dokler bo potrebno. 

"Gre za ekstremne razmere, borimo se, da bi zaščitili vse, kar se da. Ne beležimo rekordov, ampak še nikoli zabeležene vodostaje in padavine v Republiki Hrvaški," je dejal poveljnik Civilne zaščite Damir Trut v izjavi novinarjem. Koncentracija sil je po njegovih besedah v siško-moslavški in karlovški županiji, pri čemer upa, da bo vse, kar je bilo preventivno sprejeto, "dovolj in nas (voda) nikjer ne bo premagala".

V krapinsko-zagorski županiji zaradi plazov evakuirali več ljudi

V krapinsko-zagorski županiji se je sprožilo kar 57 novih plazov. Voda je odnesla leseni most za pešce v Donji Stubici, v Mokricah pa je poplavilo več hiš. Nekateri deli Krapine imajo težave pri oskrbi z elektriko, potem ko je močan veter podrl več dreves, ta pa so potrgala električno napeljavo. Minister Božinović se je sestal z županom Željkom Kolarjem, nato pa sta obiskala občino Jesenje, kjer so zaradi plazov evakuirali ljudi iz več gospodinjstev. 

"Razmere se počasi umirjajo, vsi vodotoki upadajo, tudi vremenske razmere nam gredo na roko. Seveda bomo pozorno spremljali vremensko napoved, a v tem trenutku lahko rečemo, da je najhujše za nami," je dejal Kolar. 

Voda je povzročila veliko škodo tudi v varaždinski županiji, kjer so hudourne vode poplavile kleti, ceste in polja, poroča hrvaška nacionalna televizija HRT. "Gre za rekordne vodostaje in razmere, s katerimi se doslej ni srečal še nihče, ki dela v sistemu," je po seji županijskega štaba civilne zaščite v Varaždinu izjavil notranji minister Davor Božinović. Izpostavil je, da je najpomembnejše, da ni bilo človeških žrtev. Škodo, ki so jo povzročile poplave, bodo morali še oceniti.

Poplave na Hrvaškem
Poplave na Hrvaškem FOTO: Bobo-Pixsell

V Šibeniško-kninski županiji je v torek zvečer začelo poplavljati zaradi podzemnih voda, ki so pridrle na površje. Najbolj ogroženi sta naselje Torbice, kjer je voda vdrla v dve hiši, in cesta od Macura proti Nuiću, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Iz poplavljenih hiš so začeli črpati vodo, okoli drugih objektov pa postavljajo vreče s peskom.

Stanje v zadrski županiji se medtem umirja. Dva dni po začetku poplav v Obrovcu v zadrski županiji je reka Zrmanja v torek začela upadati, in sicer z rekordnih 302 centimetrov v ponedeljek na 243 centimetrov v torek. Poveljnik štaba civilne zaščite Obrovca je v torek zvečer za HRT dejal, da stanje ni zaskrbljujoče, in izrazil upanje, da je najhuje že mimo. Na območju Obrovca je trenutno aktivnih 20 gasilcev s sedmimi vozili, ki črpajo vodo in sanirajo plazove na cestišču.

Zaradi obilnih padavin in zemeljskih plazov je za ves promet tudi danes zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba. 

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod je medtem sporočil, da se obdobje padavin na območju skoraj celotne države nadaljuje in da obstaja možnost nadaljnjih težav, navaja hrvaški spletni portal televizije N1. Posamezni vodostaji še vedno naraščajo, umiritev razmer pa gre pričakovati konec tedna.

V BiH zaradi poplav tudi evakuacije ljudi

Zaradi poplav so poleg Kulen Vakufa in Sanskega mosta razglasili stanje naravne nesreče še v Bihaću, občini Bosanski Novi ter v Bosanski Krupi, evakuirati pa so morali več deset ljudi, poročajo mediji v BiH.

Reka Una je prestopila bregove v večjem delu Bosanske Krupe in poplavila številne objekte. V naselju Krušnica so poplave od preostalega dela mesta odrezale 350 gospodinjstev, poroča časnik Dnevni avaz. "S čolni pomagamo ljudem, ki hodijo v službo, potrebujejo živila, zdravila in vse ostalo. Hkrati je ob Uni ogroženih med 200 in 300 objektov. Še vedno so pod vodo," je za Dnevni avaz povedal Tarik Halkić iz službe za reševanje na vodi in pod vodo v Bosanski Krupi. Dodal je, da so evakuirali približno 15 gospodinjstev. 

V desetih mestnih skupnostih v Bihaću je poplavilo več kot 200 objektov in večje število kmetijskih zemljišč, so sporočili iz štaba civilne zaščite v Bihaću, kjer so za to območje v torek zvečer razglasili stanje naravne nesreče. Dodali so, da v poplavah ni bilo poškodovanih.

Najhuje je na območju bihaškega naselja Pokoj, kjer je voda poplavila ceste in številne objekte, od torka zvečer pa so prebivalci naselja tudi brez elektrike. "Pod vodo je več kot 50 zgradb. Gre za hiše in pomožne objekte. Najbolj nas je prizadel izpad elektrike. Brez elektrike smo že 15 ur, ocenjujejo pa, da je ne bomo imeli še nekaj dni," je za tiskovno agencijo Federacije BiH Fena izpostavil predsednik krajevne skupnosti Pokoj Amir Korčić.

Stanje naravne nesreče so zaradi visokega vodostaja Une razglasili tudi v občini Bosanski Novi, so sporočili iz tamkajšnjega štaba za izredne razmere. Župan občine Miroslav Drljača, ki je tudi poveljnik štaba, je povedal, da je voda vdrla v naselje Mlakve, od koder so evakuirali 18 ljudi, med njimi tudi otroke.

"Razmere so težke, glede na to, da je voda v teh nekaj dneh vdrla v več kot 40 stanovanjskih objektov," je dejal Drljača, ki je tudi poveljnik štaba. Dodal je, da danes ni pouka v osnovnih in srednjih šolah. Izpostavil je še, da se vodostaja Une in Sane višata za centimeter na uro. Ob tem je poudaril, da danes zagotovo ne morejo reči, da so razmere stabilne.

Reki Una in Sana sta poplavljali tudi v Kulen Vakufu in Sanskem Mostu, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče že v ponedeljek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc9
17. 05. 2023 18.22
+1
Karlovec je pravilno slovensko 24ur….
User2502728
17. 05. 2023 17.55
+1
če bo šlo tak naprej bojo čez 10 let dobli val slovenskih delavcev 😁
Nace Štremljasti
17. 05. 2023 16.21
+0
kje je papež ki podpira hrvate,poljake je zmrznil sam prašam naj še kaj napišejo od jesenovca,vatikan je to podpiral včeraj so pa naši potomci domobrancev molili na kongresnam trgu dober da so jih vsaj nekaj dobili
sinaya
17. 05. 2023 16.00
+3
Upam,da se to vreme malo umiri
Potouceni kramoh
17. 05. 2023 14.22
+3
Sam Slovenije ni doma.Trenutno smo vsi v Trstu.
džonborno
17. 05. 2023 14.14
-6
Potresi, poplave... Vse sejim dogaja na prostoru, kjer so nekoč živeli pretežno srbi, pa bili med vojno izgnani (Obrovac, Gračac, Petrinja....). Karma?
Micimici7
17. 05. 2023 14.21
+4
Panter 63
17. 05. 2023 14.43
-3
Ne basin. Od 1991-1993 so tudi ziveli Hrvati. Po tem letu bi jih lahko prestel na prste ene roke. A oni niso bili izgnani ali enostavno povedano izginili. Mogoce so dobili krila in poleteli?
zmerni pesimist
17. 05. 2023 14.06
+6
In kot po navadi bojo nastradali samo mali ljudje
spectator935
17. 05. 2023 13.19
+10
Sosedje, upam da se situacija kmalu umiri. Gasilci smo pa tudi v stanju povišane pripravljenosti, če nas bodo potrebovali
Panter 63
17. 05. 2023 12.24
+12
Nekateri komentari res brez presedana. Glavno da se mi kopljemo v soncu in da pri nama ni taksnih problemov. Sam doma v okolici Ormoza in ce bi videli kaksna je situacija tam bi se vzdržali komentiranja. Ta komentator brobusednet pa se nekateri zivijo v hribih"bogu za nogu" kateri enkrat mesecno vidijo vodo pa so najpametneji.
brabusednet
17. 05. 2023 12.11
-10
Spet nam bodo cene dvignili za dopustovanje.
mercedesw201fan
17. 05. 2023 12.24
+12
Komentator aligator
17. 05. 2023 11.56
+4
Ja nič vreče na mejo👍
santamaura
17. 05. 2023 11.30
+2
Vala turistov iz Slovenije se pa nekako ne bojijo - To se da z cenami regulirati
Cobra007
17. 05. 2023 11.14
+13
Za vsakega je hudo, če te doleti kaj takšnega.. imamo pač ekstremne vremenske razmere, spomladi poplave, poleti suša, vročina in požari.
PomisliNaSonce
17. 05. 2023 10.45
+3
Sosedje mislimo na vas...sonce smo ljudje, in sonce trenutno joče