Slovenija

Huawei Sloveniji s pomočjo domačih lobistov 'vljudno predlaga' plačilo 170 milijonov

Ljubljana/Tajpej, 05. 12. 2023 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jure Tepina, M.V.
Komentarji
440

Kitajski kolektiv Huawei je pred dvema tednoma Vladi republike Slovenije in v vednost petim ministrom poslal dopis. V njem zastopnik Zhang Zhenhua trdi, da bo odločitev Vlade in splošnega sklepa AKOSA o varnosti omrežja 5G Sloveniji povzročila škodo več milijard evrov, Huawei pa že terja neposredno povračilo v višini 170 milijonov evrov. Ponudili so tudi izračun škode, priložili pa mnenji ekonomista Jožeta P. Damjana in ustavnega pravnika Sama Bardutzkyja.

Na podlagi od Huaweia naročenih in plačanih mnenj Inštituta za primerjalno pravo pri Univerzi v Ljubljani in Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete v Ljubljani Huawei piše Sloveniji: "Vljudno predlagamo, da v izogib nastanku nadaljnje izjemne gospodarske škode naslovite naše pomisleke in da se vzpostavi kompenzacijska shema za izgube, ki jih je Republika Slovenija že povzročila s svojimi omejevalnimi ravnanji."

Huawei
Huawei FOTO: Dreamstime

Domnevna diskiminacija Huaweia

Slovenija je letos poleti namreč spremenila tri leta star sklep o sprejemu ukrepov za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G. Urad vlade za informacijsko varnost je takrat pojasnjeval, da je tej odločitvi botrovalo priporočilo Evropske komisije, ki kitajski kolektiv Huawei in ZTE izpostavlja kot bolj tvegana od ostalih dobaviteljev opreme 5G. V Huaweiu so takrat odločitev Bruslja označili kot odločitev "na podlagi diskriminatornih presoj". "Komentarji predstavnikov Evropske komisije očitno ne temeljijo na preverjenih, transparentnih, objektivnih in tehničnih ocenah omrežij 5G," so dodali v odzivu.

Tokrat so v dopisu Vladi in ministrstvom zatrdili, da splošni akt AKOSA in Zakon o elektronskih komunikacijah pod pretvezo skrbi za informacijsko varnost predvideva zapiranje trga za opremo glede na državo izvora in da je diskriminatoren. Tako naj tudi ne bi bil v skladu z ustavnim načelom sorazmernosti, ki je pogoj za dopustnost posega v svobodno gospodarsko pobudo.

Kitajsko omejevanje demokracije in vohunjenje

Predsednik Ljudske republike Kitajske Ši Džinping je še letos poleti po poročanju Reutersa uradnikom na dvodnevnem srečanju o kibernetski varnosti v Pekingu naročil, da mora Kitajska doma vztrajati pri upravljanju, delovanju in zagotavljanju dostopa do interneta v skladu z zakonodajo: "Moramo se držati partijskega upravljanja interneta in slediti načelu, da internet deluje za ljudi." Ob popolnem nadzoru informacij in neobstoječi svobodi govora doma pa poskuša Kitajska svoj tovrstni vpliv širiti tudi daleč prek svojih meja. V Evropi na mehek način in z velikimi ekonomskimi projekti, v svoji soseščini pa grozi s silo. Ši Džinping je letos svoji vojski naročil, naj bo leta 2027 pripravljena na invazijo na sosednji Tajvan. To bi svet pahnilo v tehnološki kaos, svetovna ekonomija in celotni način življenja sta namreč povsem odvisna od proizvodnje polprevodnikov, proizvedenih v Republiki Kitajska (Tajvan). 20 odstotkov svetovne proizvodnje čipov je namreč na otoku ob obali Ljudske republike Kitajske, tu pa izdelujejo tudi večino najbolj sofisticiranih. Napad Kitajske na to demokracijo bi pomenil svetovni šok.

Ljudska republika Kitajska je na zadnjem indeksu demokracije britanskega medija The Economist globoko v rdečem. EIU ji je pripisal 1,94 točke od desetih, medtem ko ima Tajvan oceno 8,99 (precej višjo od slovenskih 7,75).

Zunanji minister Joseph Wu
Zunanji minister Joseph Wu FOTO: Johannes Fjeld - Dagbladet

Danes je v Tajpeju zunanji minister Republike Kitajske (Tajvana) Joseph Wu za skupino evropskih novinarjev in 24ur.com dejal, da "vojna ni pred vrati in ni neizogibna samo zato, ker vidimo Ljudsko republiko Kitajsko, da se pripravlja na invazijo". Opozarja pa, da bi Kitajci radi dobili spopad brez vojne. V zadnjih desetletjih jim je to uspevalo predvsem preko industrijskega vohunjenja. Zato večina zahodnih demokracij vidi Huawei kot nacionalno grožnjo.

Sprega kitajske države in podjetij

Zgodba s kitajskim informacijskim gigantom ima več let dolgo brado, za prelomnico, ko so na zahodu začeli zvoniti alarmi, pa velja leto 2016, ko je Kitajska sprejela Zakon o nacionalni enotnosti. V skladu z njim je domačim podjetjem naloženo, da morajo "podpirati, pomagati in sodelovati z nacionalnim obveščevalnim sistemom in varovati državne skrivnosti". Obenem pa jim kitajska država zagotavlja, da bo pomagala in ščitila tiste posameznike in podjetja, ki bodo pri tem sodelovali.

Pri implementaciji tehnologije 5G se torej zastavlja ključno vprašanje nacionalne oz. kolektivne varnosti na zahodu. Glede Huaweia, četudi je uradno v 'samoupravnem' lastništvu zaposlenih, večina obveščevalnih služb v Evropi opozarja na povezanost podjetja s kitajsko komunistično oblastjo. "Nobena vlada ali tretja oseba nima deležev v našem podjetju, se ne vmešava v naše poslovanje ali vpliva na naše odločanje," sicer zagotavljajo v podjetju.

Prav zaradi veljave omenjenega zakona pa nekateri varnostni strokovnjaki - med njimi Martin Thorley z Univerze Nottingham, Jerome Cohen z NYU in Nigel Inkster, višji svetovalec mednarodnega inštituta za strateške študije - opozarjajo na varnostna tveganja, saj ni možno zagotoviti, da Huawei podatkov, ki bi jih obdelovalo omrežje 5G, ne bi posredoval kitajskim obveščevalnim službam. To pa bi močno kompromitiralo kibernetsko varnost na ravni držav, njihove kritične infrastrukture in na splošno komunikacij.

Huawei
Huawei FOTO: 24ur.com - Midjourney

Državni zbor je v strategiji nacionalne varnosti informacijsko-kibernetske grožnje opredelil kot eno ključnih groženj. "Pri tehnologiji 5G govorimo o neposrednem vplivu tako na kritično infrastrukturo kot tudi na državljane, zato vprašanje 5G tehnologije za Vlado RS v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti," so maja 2020 zapisali po seji Sveta za nacionalno varnost.

Zahodne države, z izjemo ZDA, ki so ubrale bolj radikalen pristop in Huawei preprosto blokirale, so v tem času iskale rešitve za zmanjševanje varnostnih tveganj. Tako so se zavzemale za omejevanje dostopa, odprte kode za strokovnjake, izpolnjevanje posebnih pogojev za zagotavljanje varnosti sistema. EU je pripravila tudi posebne ukrepe za omejevanje tveganj na področju kibernetske varnosti 5G omrežij.

Pri Huaweiu sicer že ves čas zagotavljajo, da tovrstnih tveganj ni ter da so pri svojem delovanju maksimalno transparentni ter neodvisni od kitajske vlade.

Tožbe Huaweia

Huawei je septembra na lizbonskem sodišču vložil tožbo proti resoluciji portugalskega sveta za kibernetsko varnost CSSC, ki operaterjem v praksi prepoveduje uporabo njegove opreme v hitrih mobilnih omrežjih 5G. Resolucija sicer neposredno ne omenja Huaweia, vendar velja za hud udarec njegovim prizadevanjem, da bi vstopil na portugalski trg oz. podaljšal obstoječe pogodbe o 4G platformah. Svet za kibernetsko varnost je podal oceno "velikega tveganja za varnost omrežij, ki vključujejo tehnologijo 5G, s strani dobaviteljev ali ponudnikov, ki imajo sedež v državi, kjer vlada izvaja nadzor, vmešavanje ali pritisk na njene dejavnosti v tretjih državah".

Švedska je leta 2020 prepovedala telekomunikacijsko opremo Huawei in ZTE v svojem omrežju 5G. Prizivno sodišče pa je junija 2022 potrdilo prepoved. Švedska je od svojih telekomunikacijskih podjetij zahtevala, naj pred 1. januarjem 2025 z obstoječe infrastrukture in osnovnih funkcij odstranijo opremo Huaweia in ZTE. Huaweieva švedska izpostava, razočarana nad odločitvijo sodišča, je napovedala uporabo drugih pravnih sredstev v skladu s švedsko zakonodajo in zakonodajo EU.

V ZDA so 2019 vložili tožbo, a je sodišče februarja 2020 to tudi hitro zavrnilo.

Slovenski lobisti

Huawei podobno kot povsod po svetu tudi v Sloveniji namenja ogromno truda in sredstev v mehko prepričevanje, naj Slovenija pozabi na demokratična načela, kršenja človekovih pravic in se osredotoči na poslovne priložnosti. Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je mnenju dodal pojasnilo, da ne prevzema odgovornosti za morebitne posledice te analize in da je analiza neodvisna od naročnika. Ustanovitelja Centra poslovne odličnosti pa sta Blagovno-trgovinski center d. d. in Gorenje, katerega lastnik je kitajsko podjetje Hisense. Analizo so poleg Jožeta P. Damjana, ki je sicer v zadnjem času na svojih socialnih omrežjih naklonjen ruski invaziji na Ukrajino, pripravili še Črt Kostevc, Anamarija Cijan in Jakob Stemberger. Ustanovitelj Inštituta za primerjalno pravo je Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, kjer je avtor mnenja Samo Bardutzky tudi izredni profesor.

Pred štirimi leti smo tudi poročali, da je komunikacije za Huawei v Sloveniji prevzelo podjetje Stratkom. Podjetje Stratkom je v 80-odstotnem lastništvu pri Komisiji za preprečevanje korupcije registriranega lobista Francija Zavrla in 20-odstotnem Dejana Verčiča, visokošolskega učitelja na FDV.

Prikaz nasprotnih dejstev po ZMed: 

Družba Huawei je ponosna na svoje zaupanja vredne izdelke in storitve, ki so pridobili več kot 380 mednarodnih certifikatov neodvisnih tretjih oseb, in ki omogočajo povezovanje milijonov ljudi. Zaradi uporabe naše opreme v celotni zgodovini našega podjetja ni prišlo ni prišlo do nobenega zlonamernega incidenta na področju kibernetske varnosti. Če bo regulativno okolje v Sloveniji postajalo diskriminatorno glede na državo izvora dobavitelja, kot se nakazuje sedaj, to ne bo dvignilo ravni kibernetske varnosti, temveč povečalo stroške telekomunikacijskih storitev za običajne potrošnike in ogrozilo razvoj slovenske družbe. 

Članek med drugim vsebuje naslednje domneve in neutemeljene špekulacije:

(1) "Huawei je pred dvema tednoma Vladi republike Slovenije in v vednost petim ministrom poslal dopis [...] v njem Huawei terja neposredno povračilo v višini 170 milijonov evrov." Navedeno ne drži, saj v našem pismu vladi z dne 22. 10. 2023 (še) nismo zahtevali neposrednega povračila. Če bodo sprejeti diskriminatorni omejevalni ukrepi, kot so trenutno predvideni in v fazi sprejemanja (ali drugi ukrepi, ki bi imeli podoben učinek), bo to negativno vplivalo na vse deležnike.

(2) "[...] večina obveščevalnih služb v Evropi opozarja na povezanost podjetja s Kitajsko komunistično oblastjo". V resnici je zgolj peščica takšnih, ki je do sedaj izrazila nekatere pomisleke, pri čemer zanje niso predložili kakršnih koli dokazov. Ob tem poudarjamo, da Kitajska vlada ni nikoli pozvala ali prisilila družbe Huawei kot ponudnika infrastrukture IKT k posredovanju kakršnih koli podatkov o strankah ali občutljivih informacij.

(3) "Huawei podobno kot povsod po svetu tudi v Sloveniji namenja ogromno truda in sredstev v mehko prepričevanje, naj Slovenija pozabi na demokratična načela, kršenja človekovih pravic in se osredotoči na poslovne priložnosti." Poudarjamo, da to nikakor ne drži, saj nikoli nismo počeli karkoli od navedenega. V celoti spoštujemo demokratična načela v Sloveniji in drugih državah, v katerih poslujemo, kot tudi človekove pravice, mednarodne pogodbe, državne in lokalne predpise ter poslovno etiko. Huawei je zasebno podjetje, ki je bilo ustanovljeno že leta 1987 in uspešno posluje v več kot 170 državah po vsem svetu ter je v 100-odstotni lasti zaposlenih. V zadnjih letih je bil Huawei pogosto tarča neresničnih obtožb, nihče pa ni nikoli predložil dokazov o kršitvah s strani podjetja na področju informacijske varnosti. Zaradi uporabe naše opreme ni prišlo do nobenega zlonamernega incidenta na področju kibernetske varnosti. Ravno nasprotno, Huawei po vsem svetu intenzivno investira v kibernetsko varnost (vzpostavitev standardov, certificiranje, 6 centrov za varnostno ocenjevanje in preverjanje itd.).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (440)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostolomac
07. 12. 2023 08.31
''Analizo so poleg Jožeta P. Damjana, ki je sicer v zadnjem času na svojih socialnih omrežjih naklonjen ruski invaziji na Ukrajino, pripravili še..'' In zakaj je ta informacija, da je naklonjen ruski invaziji pomemben, pri analizi 5g omrežja. A zaradi tega ni verodostojen, ker ne sledi agendi? Smešno
slovenc59
06. 12. 2023 13.02
+2
No, če še kdo ugiba kdo stoji za hekerskimi vdori v zadnjih časih, ima sedaj tu odgovor...Za vse ostale vdore pa sploh zvedeli nismo, ker so firme enostavno plačale in tega niso obešale na veliki zvon ! Pa še to, vdor v HSE je bil zamaskiran preko Južne Amerike, kot se to ponavadi dela.....!
Apoteka
06. 12. 2023 11.58
+3
To niso lobisti,to so spoštovani in neodvisni politični komentatorji.
MiamiNights1984
06. 12. 2023 11.27
-1
NeeeeeeY
06. 12. 2023 10.36
+5
Slab članek, kje je referenca na članes od SDS Logarja in Janše ko je ameriški lobist prišel v SLO v podpis 5G ameriške tehnologije kljub temu, da je Huawei pogodbeno zagotavljal nevmešavanje v komunikacije in opremo v EU??? Za američane pa tako vemo da z 2001 prisluškujejo celemu svetu. Malo se vprašajte kako so merklovi prisluškovali, slovenski arbitraži, ki je potem padla its itd. Kdo dela več škode, američani ali huawei??
Miran Petek
03. 04. 2024 20.45
Oboji so imperialisti in izkoriščevalci ‼️
oježeš
06. 12. 2023 10.32
+12
V kolikor so naši ukrepali na podlagi priporočila Evropske komisije, naj Huawei naslovi odškodnino na Evropsko komisijo. Zakaj bi morali plačevati vsi državljani Slovenije nekaj česar nismo mi vzrok izgube tuje firme.
marker1
06. 12. 2023 10.51
+6
zdravkob
06. 12. 2023 10.22
+5
Kitajce že lahko omejujemo, samo je treba imeti kak razlog. Pa še, omejujemo lahko na državnem nivoju, ne pa neko posamezno podjetje, kar tako. Zahod je nehal skrbeti za svojo podobo, zaupanje in spoštovanje je temelj posla. Zahod škodi sam sebi, tako kot s sankcijami Rusiji.
niktalop
06. 12. 2023 10.22
+4
Če nam Huawei zelo vljudno grozi da nas bo tožil, potem naj mu slovenska vlada še bolj vljudno odgovori naj se he. be. jo. in naj si grožnje nekam vtaknejo. Kam pa bi prišli če bi nas tožil vsak trgovec če pri njemu ne bi hoteli kupiti robe.
oježeš
06. 12. 2023 10.35
+5
Verjetno so slišali za 'donacijo' ACRONI-ju in seveda, kdo pa ne bi poizkušal pridobiti dandanes nekaj denarja na blef. Evropska komisija pa nedolžna saj njena priporočila tako plačujejo druge države ne oni.
Stane Adami?
06. 12. 2023 10.10
-1
Pa še to KITAJEC ni nič pogruntal, KITAJEC je VSE UKRADEL.
niktalop
06. 12. 2023 10.19
+1
Zelo zgrešena trditev. Prej je cel svet kopiral od Kitajcev, sedaj pa se je to obrnilo.
Stane Adami?
06. 12. 2023 10.10
+0
Ljudje, mi smo del zahodnega sveta, smo družina. Družino bi radi razbili levičarji, to je dejstvo. >Kdo bi se želil za stalno preselit v Peking??? V Ameriko ogromno ljudi???? Torej vidite, kam nas levičarska propatganda vodi. Mi smo del zahodnega sveta in tako se obnašajmo. KITAJC in RUS sta nam SOVRAŽNIKA
NeeeeeeY
06. 12. 2023 10.39
+0
Hehe, kaj govoriš, vse kar si omenil slabega za družino oziroma levičarskega prihaja ravno iz zahoda😂
Kaliopa
06. 12. 2023 09.59
+4
Bravo Huawei, potem pa to zaračunati tepcem, ki so sprejeli omejitev. ....aja, ne znajo pošte dvignit? Hm, nerodna zadeva.
Razsuti Tovor
06. 12. 2023 09.02
+7
Huawei je v 5G pred vsemi (predvsem Ameriko) vsaj za 2 leti, to pa zato, ker so imeli precejšnjo državno spodbudo. Tu sploh ne gre za vohunjenje, ker sta ZDA in Izrael daleč na prvem mestu, temveč za uničenje zelo dobre, kvalitetne in poceni konkurence.
Pikaponca
06. 12. 2023 08.37
+1
Zakaj so KITAJCI tako uspešni takim kot je 8. Marec takoj najdejo koristno delo, če ne pa tri okol kepe, razni Meseci in Kordiši marljivo delajo, če ne se jim lohka kaj zgodi takih mentalno pohabljenih ustanov kot je FDV pa ne poznajo, torej red vsi ki ustvarjajo kaos pa takoj na prisilno delo. Baje bi kolesarje kar z tankom povozili, tako, da jim na pamet ne pade da bi se norčevali iz države. Očitno je ukinitev Nevladnokov temelj za uspeh države.
Samo12
06. 12. 2023 09.44
+3
Kopriva, vprasanje si se zraven tudi ti, ki bi vodila politiko, pa drugega se nisi skupaj spravila kot šolo, pa se to z muko. Nisi za drugam kot v kveder in sekto
Nelyy
06. 12. 2023 12.35
+1
Vsak, ki ni v mentalno pohabljeni rdeči čredi, je kopprivar zakaj le, zato ker ni iz iste črede, ki se je 60 let drla Druže Tito mi ti se kunemo, da iz tvoje riti ne gremo ? A zato ?.
Slavko Badič
06. 12. 2023 08.36
+1
Evo, so rusofili že med izdajalci. Tega bo vse več.
Še plešem
06. 12. 2023 08.28
+6
Imajo prav Kitajci. Pod neko teorijo, da bodo baje podatke posredovali svoji vladi, se jim prepoveduje poslovati. Kot da podjetja iz drugih držav pa svojim organom ne bi predala nobenih podatkov. Amerikanci dokazano so vohunili znotraj EU, se spomnite, Merkovi so mobitel prisluškovali...
LuxVeritas
06. 12. 2023 09.15
+1
kitajci so najvecji krsitelji patentnega zakona, preko 50000 ukradenih patentov jim letno zavrnejo, to je vec kot jih vse ostale drzave skupaj patentirajo. kitajsci izvajajo gospodarski terorizem in krajo, na kar n nazaj prodajajo nase patentne kopije zdelane iz poceni materialov. seveda nasi levicarji ki kreko sluzijo dobre denarce se temu en mislijo odpovedat. zato je potrebno kitajske komuniste omejit.
blazter
06. 12. 2023 08.14
+1
Pač, niso dobili posla, in?
GMajky
06. 12. 2023 08.36
+0
sam da ma murikanc monopol, ane!!! teslo!!!
JohannDoe
06. 12. 2023 10.28
+0
marker1
06. 12. 2023 08.04
-5
Podpisovanje pogodb brez treznega premisleka vodi v propad. Spet vam ne gre, dragi levičarji.
marker1
06. 12. 2023 08.06
+7
Eklatanten primer je tudi prodaja naše elektrike iz JEK.
Samo12
06. 12. 2023 08.28
+13
Dragi levičar, ki se ime za desničarja, preberi kdaj je to bilo in kdo je takrat bil na oblasti. Tri leta nazaj je bil tvoj veliki vodja, ki je prav tako nakladal po svetu svoje nasvete, za katere ni imel pooblastil in ga tudi nihče ni želel poslusat, povzročil hekerski napad. Bo slo kopriva z treznim razmišljanjem? Ne bo, ker drugače ne bi bil v sekti
GMajky
06. 12. 2023 08.35
+7
maja 2020, je biu na oblasti tvoj desnuh jajoglavi!!!
marker1
06. 12. 2023 10.54
+0
Maja 2020 se ni oglasil nihče od levičarjev, da je kaj narobe. Ste preveč vneto kolesarili.
marker1
06. 12. 2023 12.57
-1
Ko ste levaki 2022 prevzeli oblast ste vse anulirali ali spremenili. Med njimi tudi dogovore o omrežju G5. Zato si to napako kar sebi pripišite.
tirolec
06. 12. 2023 08.03
+0
5G umakniti takoj povsod po Sloveniji....Počasi bomo "padli" v kameno dobo...na tem se dela za množice...
MucaNeGrize
05. 12. 2023 21.59
-2
za rasitsko...Vrhovni poveljnik oboroženih sil Ukrajine se je ameriškemu ministru za obrambo pritožil zaradi vmešavanja urada ukrajinskega predsednika Zelenskega v upravljanje vojske. Vrhovni poveljnik oboroženih sil Ukrajine Valerij Zalužni je ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina zaprosil za 17 milijonov granat in 350 do 400 milijard dolarjev za "deokupacijo Ukrajine", piše Ukrajinska pravda. Časnik se sklicuje na vir, ki je seznanjen z vsebino pogajanj ob nedavnem obisku vodje Pentagona v Kijevu. Ameriški gost je seznanjen z omenjenim načrtom in dolgoročnimi proračuni Generalštaba oboroženih sil Ukrajine.
Janez23
05. 12. 2023 21.54
-2
Ta članek pa slabo razumem. Za kaj naj bi Kitajci zahtevali 170 milijonov? So dali kakšno opremo za 5G omrežje? Je kdo podpisal kakšno pogodbo z njimi? Če kdo je to bil. Zakaj ne bi smeli v Sloveniji omejiti poslovanje tujih podjetji, sploh če gre za varnost države? Kaj tukaj dela skrajni levičar in rusofil P. Damjan, ki je želel zamenjati Janšo kot kandidat strank KUL? Ja lahko nek redni profesor na državni univerzi zastopnik Kitajcev?
Slavko Badič
06. 12. 2023 08.40
+8
V ustavi imaš zapisano, da bo država omogočila svobodno gospodarsko pobudo. Kitajcem tega nismo omogočili in nas zato tožijo za škodo, ki je s tem nastala. Niso dali opreme za 5G, ker jim nismo dovolili. Jože P Damjan je pa naredil študijo za kitajce, ki jo sedaj uporabljajo za oceno škode.