27°C

Hude poplave na Kitajskem: 12 mrtvih, evakuirali več kot 100.000 prebivalcev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Tadeja Voščun /
KOMENTARJI
22
Oblasti iz kitajske province Henan, ki so jo prizadela močna neurja, so sporočili, da je v poplavah umrlo 12 oseb, veliko jih še pogrešajo. Okoli 100.000 prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove, mnogi so ostali ujeti v vlakih podzemne železnice, kjer jim je voda segala skoraj do grla. Nekateri so prespali v svojih pisarnah, veliko otrok je ujetih tudi v šolah, vremenoslovci pa napovedujejo, da bodo padavine vztrajale še nekaj dni.

Na Kitajskem so med poletno deževno dobo značilne velike količine padavin in tudi poplave, toda prebivalci province Henan takšnega ekstremnega vremena ne pomnijo. Huda neurja, ki so povzročila obsežne poplave, so zajela provinco Henan, najhuje je v glavnem mestu Žengžou. Vremenoslovci iz mesta Žengžou, skoraj 700 kilometrov jugovzhodno od Pekinga, so sporočili, da evidenco količine padavin natančneje vodijo zadnjih 60 let in da takšnih količin že dolgo niso zabeležili. 

Voda je drla z vseh strani, pripovedujejo tisti, ki so jih uspeli rešiti z metroja. Velike količine vode so zalivale ceste, ogrožen je bil sistem javnega prevoza, oblasti so morale prekiniti tudi letalski promet. Nekateri prebivalci so celo prenočili na svojih delovnih mestih ali v hotelih. Wang Guirong, 56-letni vodja restavracije, je dejal, da namerava spati na kavču v svoji restavraciji, saj so oblasti sporočile, da se ne more vrniti v svoj dom. "Vse življenje živim v Žengžouju in še nikoli nisem videl tako močne nevihte," je dejal Wang. Ogrožene so tudi šole in vrtci, mnogo otrok je ostalo ujetih v izobraževalnih ustanovah. 

Oblasti so sporočile, da je neurje v Žengžouju terjalo najmanj 12 življenj. Tam je v torek v 24 urah padlo več kot 457 milimetrov padavin. Skupno je padlo okoli 60 odstotkov povprečnih letnih padavin. Točnega števila umrlih pa še nimajo, so sporočili, saj mnoge prebivalce še pogrešajo. Večino mrtvih so našli v podzemnih železnicah, kjer so nekateri bili ujeti tudi v vlakih, voda jim je tam segala celo do grla. 

"Voda mi je segala do grla," je na družbenih omrežjih zapisal moški, ki se mu je uspelo rešiti. "Res me je bilo strah, toda najbolj grozljiva ni bila voda, ampak vedno manjši dotok zraka v vagonu."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Več kot 100.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove in se preseliti v zavetišča. Na poplavljena območja je vlada napotila tudi kitajsko vojsko, da pomaga pri boju proti poplavam in reševanju življenj. "Ljudje so šokirani in ne morejo dojeti, kaj se dogaja," je dejala Katrina Yu. "Večina jih takšne količine dežja še v življenju ni videla." Mnogi so situacijo označili za "grozljivo".

Močan dež je Henan zajel v soboto, od takrat se stanje ni umirilo, zato so pristojni v torek izdali najvišjo opozorilno stopnjo ogroženosti, vremenoslovci pa so napovedali nadaljnje močne nalive. Neurje je ogrozilo tudi svetovno znani tempelj Shaolin, znan po borilnih veščinah, pa tudi druge kitajske znamenitosti. Motena je tudi oskrba z električno energijo, ogroženih je veliko ljudi, saj pristojnim ne morejo sporočiti, da potrebujejo pomoč. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Poplave so sicer na Kitajskem v času deževne dobe pogoste, vendar so se v zadnjih letih vremenske ujme še bolj okrepile. Deloma zaradi urbanizacije Kitajske in tudi svetovne podnebne krize, ugotavljalo strokovnjaki. 

Letošnje poletje so na Kitajskem že zaznamovali ekstremni vremenski pojavi. Zaradi hudih poplav in plazov so oblasti izselile več kot sto tisoč prebivalcev province Sečuan, junija je tudi v mestu Hotan v skrajni zahodni pokrajini Sinkiang padla rekordna količina padavin. Poročali so, da je v mesecu dni padlo toliko padavin kot v zadnjih dveh letih skupaj.

Greenpeace je že opozoril, da je tveganje za ekstremne vremenske razmere največje ravno na Kitajskem, predvsem v večjih mestnih središčih, zaradi hitre urbanizacije pa so ogrožena tudi predmestja. Liu Junyan iz organizacije Greenpeace je dejal, da so "zaradi močno koncentriranega prebivalstva, infrastrukture in gospodarske dejavnosti večja mesta bolj izpostavljena podnebnim spremembam in posledično vremenskih ujmam"

Koronavirus pasica nova