Tujina

'Hutijevci se bodo zaradi napada na Jemen še bolj opogumili'

Sanaa, 12. 01. 2024 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA in Združeno kraljestvo so bombardirali več jemenskih mest, ampak trdijo, da ciljajo samo na hutijevske cilje. Po trditvah nekaterih analitikov pa jemenskih upornikov napadi, ki jih vodijo ZDA kot povračilo na njihove napade na ladje, še zdaleč ne bodo odvrnili, temveč jih bodo še bolj opogumili.

Hutijevci bi lahko s tem napadom pridobili večjo regionalno in domačo prepoznavnost, so povedali določeni analitiki za Al Jazeero, še posebej zdaj, ko je svetovna velesila napadla skupino (hutijevce), ki mednarodno sploh niso priznani kot vlada Jemna, čeprav nadzorujejo velike dele države. 

10. januarja so ZDA in Združeno kraljestvo preprečili napad 21 brezpilotnih letal in raket v največji operaciji hutijevcev doslej v Rdečem morju. V odgovor je Varnostni svet ZN obsodil hutijevce, vendar je pa tudi poudaril njihov vse večji vpliv. "Hutiji so dejansko zmagali v tem spopadu na dan, ko so ga začeli," je za Al Jazeero povedal Abdulgani al Irjani, višji raziskovalec pri Centru za strateške študije Sana.

Hutijci
Hutijci FOTO: Shutterstock

Hutijevci, katerih uradno ime je sicer Ansar Alah, v Jemnu nadzorujejo zahod, vključno z ožino Bab el Mandeb, ki vodi v Rdeče morje, in se borijo za ozemlje proti mednarodno priznani jemenski vladi in njenim zaveznikom. Vendar so v zadnjem času hutijevci izjemno podporo pridobili tudi med državljani, še posebej, ker širijo sporočila o podpori Gaze in omogočajo množične shode v podporo palestinskemu ljudstvu.

Hutijevci namreč tudi trdijo, da vsekakor zdaj ne škodujejo nikomur, temveč le prestrezajo ladje, ki so namenjene v Izrael ali so v lasti Izraela in plujejo skozi ožino. Poleg tega naj bi s tem želeli pritisniti na Izrael, da zagotovi vsaj humanitarno pomoč Palestincem. Svetovna pozornost je na hutijevce padla 19. novembra, ko so zavzeli ladjo Galaxy Leader in jo nato spremenili v pravo turistično atrakcijo. Napadi pa se s tem niso končali, temveč nadaljevali, svetovni ladijski promet je postal močno prizadet, velike ladjarske družbe pa so se začele izogibati ožini Bab el Mandeb. 

Hutiji so jemenska milica, imenovana po svojem ustanovitelju Huseinu Badredinu al Hutiju, in predstavljajo zaidsko vejo šiitskega islama. Skupina ima okoli 20.000 borcev. 

31. decembra so moški s štirimi hutijevskimi plovili poskušali zavzeti ladjo, ki je potovala skozi Rdeče morje, a so jih napadli helikopterji ameriške mornarice, pri tem pa je umrlo deset hutijevskih borcev. "Fronta v Rdečem morju je prešla na naslednjo stopnjo neposredni spopad med Hutiji in ZDA," je za Al Jazeero povedala Eleonora Ardemagni, višja raziskovalna sodelavka na italijanskem inštitutu za mednarodne politične študije. "Tako ZDA kot Hutiji preizkušajo učinke svojih potez in kako daleč so pripravljeni iti."

V odgovor na ultimat Washingtona, naj prenehajo aktivnosti v Rdečem morju ali pa si nakopljejo vojaško jezo, so hutijevci organizirali velik shod v jemenski prestolnici Sana, kjer so voditelji poudarjali, da so popolnoma pripravljeni na eskalacijo razmer. "Mislim, da ameriški napadi na tarče Hutijev ne bodo delovali kot odvračilni dejavnik," je povedal Raiman al Hamdani, raziskovalec pri skupini ARK in nekdanji gostujoči sodelavec Evropskega sveta za zunanje odnose. "Glede na retoriko Hutijev, da za težave, ki obstajajo v Jemnu in na Bližnjem vzhodu na splošno, vedno krivijo ZDA in Izrael, mislim, da bi bili celo zelo zadovoljni."

Sklenitev miru s sosedi

Med hutijevci in Savdsko Arabijo sicer še vedno potekajo pogajanja o dolgoročnem premirju. Savdska Arabija si je sicer močno prizadevala, da bi se konflikt razširil na tamkajšnje meje in so celo pozvali ZDA k zadržanosti. Nestabilnost jim namreč ne bi pomagala, koristilo pa bi jim, če bi zgladili odnose s hutijevci. "Formalno priznanje je morda najpomembnejša stvar za hutijevce," je dejal al Hamdani. "Glavna skrb skupine je nadaljevanje utrjevanja oblasti nad državo."

Hutijci v Jemnu
Hutijci v Jemnu FOTO: Shutterstock

 

Hutijevci imajo sicer močno podporo Irana, skupaj s Hamasom, Hezbolahom in mrežo milic v Iraku in Siriji. Toda po mnenju analitikov hutijevcev ne bi smeli obravnavati kot iranskih podanikov, v prihodnosti bi morda lahko zamenjali zavezništva. "Zanje bo bolje, če so blizu Savdijcem," je dejal al Hamdani in dodal, da bi lahko imeli več koristi, če bi se "zanašali na finančne vire Savdske Arabije, namesto da bi bili odvisni od Irana".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
12. 01. 2024 19.50
+5
Zdaj jim je še smešno. Če se bo tole raketiranje ladij še nadaljevalo, pa bo nastopila koalicija EU in ZDA. Nekaj desetletij nazaj je Egipt iz jeze in dolgega nosu zaradi Izraela (katerega so sicer združno napadle vse sosede, skupaj z Egiptom) zaprl Sueški prekop. So ga po hitrem postopku odprli, saj je polovica sveta zagrozila, da bo napadla Egipt. Pri teh zadevah gre za svetovno odvisne zadeve in ni države, ki bo ogrozila svoje gospodarstvo zavoljo nekih muh določenih samodržcev. Če bo Jemen še nadaljeval s tem, bo dobil najprej porcijo zračne akcije, nato pa še kopenske ofenzive in spet bo jok in stok določenih, kako so bogi reveži napadeni. Folk pa se ne zaveda, da te stvari vplivajo na cene produktov. Taisti potem stokajo, ko se draži vse možno zaradi kontejnerskega prevoza, ki bi moral potekati po 2 x daljši poti.
borjac
12. 01. 2024 21.09
+0
Hej Misija, Egipčani so ponovno odprli Sueški prekop zaradi denarja in ne zaradi groženj Zahoda, Egipt namreč kasira težke milijone za prehod ladij, če pa bi jih hrabri zapadnjaki napadli in bombardirali Kairo kot so takrat grozili, so imeli vse pripravljeno, da bi zaminirali Sueški kanal, in vse blokirali, ampak Zahod jim je dal več denarja za prehod ladij in vse je bilo OK. , ti pa nekaj bulaziš kot da so se Egipčani ustrašili, če bi bili Zahodnjaki tako strašno močni, bi kanala nikoli ne prepustili Egipčanom v upravljanje, in seveda tudi kasiranje denarja za prehod ladij ne, kar pa se tiče Homruške ožine so tri leta nazaj strokovnjaki povedali, da je za zaprtje ožina dovolj, da se en super tanker potopi, na najbolj občutljivi točki, in stvar je gotova.
Misija1
13. 01. 2024 10.15
+1
Borjac, laž na kvadrat. Seveda so se bali invazije in bi jo tudi dobili. Francija in Anglija sta delno tudi posredovali v Egiptu, nista pa dobili podpore koalicije, ker ni bilo večjega interesa ZDA. Danes pa so tako ali tako drugi časi, saj je Sueški kanal preveč pomemben za celotno Evropo in s tem tudi ZDA, da bi dovolili nekomu da ga zapre, saj bi zaprtje drastično vplivalo na rast cen. Danes Egipt za seboj nima Sovjetske Zveze. Miniranje ožine ali prekopa je vedno opcija, ampak kot je bilo v 70 letih prejšnjega stoletja, ko je bila zaradi razbitin ožina ravno tako zaprta, so jo tudi v nekaj tednih očistili in spet odprli. Zaradi nafte so bile vojne in tudi zaradi takšnih zadev so bile vojne!
WolfeWoof
12. 01. 2024 19.42
+5
Jst sploh ne razumem teh butlov. Cmirijo se kako jih zaničujejo pol pa "ja bomo pa maščevanje". Ja jih bodo pa še bl. Ko bodo pa use zbombardirali bodo pa lohk dali mir.
komarec
12. 01. 2024 21.52
+1
Nikoli več, vedno več terorizma bo in tega se ne da izkoreniniti.
jutri_pa_res
12. 01. 2024 19.37
+9
Ne razumem dobro teh Hamasovcev in tudi ne Hutijev, kaj mislijo, da bodo imeli od provociranja Izraela in ZDA? So se Hamasovci sami odločili za morilski vpad v Izrael in zverinski poboj 1200 civilistov, ali jih je k temu kdo nagovoril s kakšnimi obljubami? So res mislili, da se bodo potem zmagovito vrnili v Gazo, Izraelci pa bodo doma jokali?
zhadum
12. 01. 2024 19.05
-5
amerika kosovo med in mleko. to eu in ZN podpirate ta terorizem.
anatomija
12. 01. 2024 16.53
+7
Kmalu bodo jokali kot so Hamasovci . Ugotovili bodo , da je veliko bolj prijetno napadati neoborožene civilne ladje , kot pa se spoprijeti z oboroženim nasprotnikom .
txoxnxy
12. 01. 2024 16.46
+6
Sedajle se šopirijo kot se je prve dni hamas, ko bo pa zares zaropotal se bodo pa jokali kok so oni naj bolj bogi na svetu in da se je cel svet zarotil proti njim .
slovenc59
12. 01. 2024 16.15
+1
Iščejo Iranci vojno...Samo si ne upajo sami streljat.....Kot tudi Amerikanarji ne upajo sami streljat na Putina.....Kot ne upa činkpink direkt streljat na Tajvan.... Vsi neka jaka muda....!!!!!
bohinj je zakon
12. 01. 2024 15.41
-13
Ameri imajo preveč bombic v skladiščih. Pa dejmo to zmetati. Tja kjer se da. Na šibkega nasprotnika.
Rudar
12. 01. 2024 15.48
+13
Ko Hutiji pošiljajo rakete na trgovske ladje, je vse OK, ne?
biggie33
12. 01. 2024 15.52
-11
WolfeWoof
12. 01. 2024 19.45
+3
Hutiji zbombardirajjo trgovce in ribiče: "Super hahaha!". Pol jih pa negdo nazaj zbombardira: "Kako nesramno! Nehumani ameri!!!!!" ??? Kje je tu pamet?
4556
12. 01. 2024 19.45
+1
4556
12. 01. 2024 19.46
+1
AlojzBodre
12. 01. 2024 15.19
+11
Kako z teroristi zna samo Izrael-
marre
12. 01. 2024 14.59
+14
Po palo po betic še bolj.. Gre za izjemno skrajno islamistično teroristično skupino, katera je podprta s strani Irana in trenutno ogroža mednarodni ladijski promet... Edina napaka je ta, da se niso že dosti prej zbudil in v dosti večjem obsegu..
Bolfenk2
12. 01. 2024 14.53
-1
Kaj so mislili Američani, da bodo odvrgli nekaj bomb in bodo Hutiji prosili za premirje. Logično, da bodo šele sedaj zares motivirani za napade.
MESE?AR
12. 01. 2024 15.23
+8
za bojši jutri
12. 01. 2024 14.47
-8
V tem primeru so teroristi Izraelci z jenkiji vred.
jugalo
12. 01. 2024 14.29
+17
Kaj dejansko ljudje podpirajo teroriste… to ni vec normalno! Upam da vsi privrzenci 1x okusilo teroristicni napad oz so žrtve … to ne mores biti cist v glavi z tako podporo…
Ivar The Boneless
12. 01. 2024 13.53
-8
Ajaa sami penzionerji imajo čas. Zvečer se uravna.
DAEMONIUM
12. 01. 2024 13.52
-2
Imam resitev ua spore s hutiji, hamasom on rusi, namrec potebno jim je postaviti vprasanje on sicer: Torej novi francoski minister za zunanje zadeve je moz predsednika vlade Francije. A predsednik vlade Francije je nekdanji ljubimec prvega pomocnika predsednika drzave Francije. Vprasanje za hutije, hamas in ruse pa se glasi, kdo sedaj tu koga in s kom?
Ivar The Boneless
12. 01. 2024 13.47
-2
Janšisti zakaj v svoj prid vlečete zgodovino iz leta 40, ko pa se gre za Izrael pa samo 3 mesece nazaj vidite?
DAEMONIUM
12. 01. 2024 13.35
+11
Mislim da bi jenul&Co formirati ljubljanske hamas polke in odpluti na pomoc hamasu in hutijem, varianta lahko se podajo na pot tudi tradicialisticno z bicikli.
Ivar The Boneless
12. 01. 2024 13.47
-4
Ti se raje za vašo štajersko vardo brigaj 🤣
frančišek
12. 01. 2024 13.51
+6
MartinezM
12. 01. 2024 13.32
+6
Slovenija, Jugoslavija v malem na veliko...
Ivar The Boneless
12. 01. 2024 13.48
-3
Saj od tam izviramo? Kaj pa bomo? Švedska?
hansola
12. 01. 2024 13.58
-1
Ti si še lahko tam, mi smo v Sloveniji, sam kaj ko vas pol živi še vedno v jugi, predvsem mentalno.
Ivar The Boneless
12. 01. 2024 14.00
-4
Posebej Janšisti. Veš čas povsod vidite jugo in komuniste.
hansola
12. 01. 2024 14.24
+1
Kako ne bi videli če pa ste povsod, al si janšist al pač normalen človek, težko ne opaziš komunajzarje s stockholm sindromom pol celi Sloveniji. Če bi vsi vi šli Rusom, tam kamor itak hočete it, bi Slovenija bila že na pol poti v razvito EU.
Ivar The Boneless
12. 01. 2024 14.32
+0
Smo? Jaz sem rojen v SLO s 100% slovenskimi koreninami. Pajo.
Ivar The Boneless
12. 01. 2024 14.33
-3
MartinezM
12. 01. 2024 13.28
+1
Naša vrla rdeča klika bogatinov pa v družbi južnoafriških fašistov napada Izrael, zadnji branik evropske civilizacije na tem boku ..
RdečiKarton
12. 01. 2024 15.00
-4
Skrajno sprevržen je tvoj komentar, tako kot dejstvo da židje nimajo kaj iskat na evropskih športnih turnirjih. Evropa se konča na Bosporju!
hansola
12. 01. 2024 13.27
+6
Izraelci so drugač dobre dušice, v zgodovini ne pomnim ljudstva, ki bi ob napadu večih držav nad njih vojno zmagala in jim nato še DALA del ozemlja. V navadi je, da zmagovalec zemljo obdrži. A bi nam italjani dovolil vzet nazaj Trst? Malo morgen. Dobili smo nazaj samo to kar smo si izborili, če bi katerakoli obrambna linija šla bi tist del SLovenije sedaj bil del druge države.