Tujina

Hutijevci in Hamas na pogovorih o boju proti Izraelu

Sana/Gaza, 16. 03. 2024 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki hutijevcev in palestinskega islamističnega gibanja Hamas so se minuli teden sestali v Bejrutu, da bi razpravljali o "širjenju konfrontacij" z Izraelom, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik jemenskih upornikov. Srečanje so v petek potrdili tudi palestinski viri.

Po navedbah enega od palestinskih virov so se predstavniki hutijevcev in Hamasa v okviru "naslednje faze" vojne v Gazi pogovarjali o možnostih uskladitve odporniških akcij proti Izraelu, ki naj bi ga nameravali obkrožiti. Drugi vir pa je povedal, da so razpravljali o "dopolnilni vlogi" hutijevcev v primeru izraelske ofenzive na Rafo na skrajnem jugu Gaze, navaja AFP.

Vojna na Bližnjem vzhodu
Vojna na Bližnjem vzhodu FOTO: AP

Vodja hutijevcev Abdul Malik al Huti je pred tem v četrtek že napovedal, da bodo jemenski uporniki razširili svoje operacije proti ladjam v Rdečem morju in Adenskem zalivu, ki se zaradi napadov vse bolj izogibajo temu območju in plujejo okrog južnoafriškega Rta dobrega upanja. Hutijevci svoj dejanja upravičujejo s solidarnostjo do Palestincev v Gazi.

Hutijevci, Hamas in Islamski džihad so sicer del t. i. osi odpora, ki jo podpira Iran, regionalnega zavezništva skupin proti Izraelu in ZDA. Zavezništvo vključuje tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in oborožene skupine v Iraku.