Tujina

Grčija, Turčija in Bolgarija: umrlo najmanj 14 oseb, ujetih več tisoč turistov

Atene, 06. 09. 2023 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
128

V gorati regiji Magnezija v osrednjem delu Grčije je po podatkih meteoroloških postaj v 24 urah padlo med 600 in 800 milimetrov dežja, kar je za Grčijo in večji del Evrope ogromna količina. Grški meteorolog Dimitris Ziakopulos je poudaril, da je to več dežja, kot ga v tej regiji v povprečju pade v letu dni. Zaradi poplav je v Bolgariji, Turčiji in Grčiji umrlo že najmanj 14 oseb. V Bolgariji pa je v poplavljenih krajih ob obali Črnega morja ujetih več tisoč turistov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Potop v Grčiji, Turčiji in Bolgariji
    03:23
    Iz 24UR ZVEČER: Potop v Grčiji, Turčiji in Bolgariji
  • Iz 24UR: Na Skiatosu Slovenski turisti
    02:58
    Iz 24UR: Na Skiatosu Slovenski turisti
  • Iz 24UR: Potop v Grčiji
    02:43
    Iz 24UR: Potop v Grčiji
  • Iz SVETA: Poplave terjale 10 življenj
    02:45
    Iz SVETA: Poplave terjale 10 življenj
  • Poplave v Grčiji
    02:03
    Poplave v Grčiji

V Bolgariji so po najnovejših podatkih v poplavah umrli štirje ljudje. Zaradi dežja, ki pada od ponedeljka zvečer, so narasle reke, ki so med drugim poškodovale mostove, območje južno od mesta Burgas ob črnomorski obali pa je odrezano od sveta.

Reševalci so danes našli trupli dveh žensk, ki sta bili pogrešani, potem ko so avtomobil, v katerem sta potovali, odnesle narasle vode med prečkanjem poplavljenega mostu. Pred tem so iz morja potegnili truplo moškega, v torek pa so našli mrtvega 61-letnega gradbenega delavca.

Po besedah vodje gasilske službe Aleksandra Džartova je bilo deževje najhujše od leta 1994, saj je v 24 urah padlo toliko dežja kot običajno v več mesecih.

Poplave so po besedah ministrice za turizem Zarice Dinkove prizadele tudi okoli 4000 turistov, ki so ujeti v turističnih krajih na južnem delu bolgarske črnomorske obale. "Težave so s prevozom turistov, saj je vožnja z avtobusi po cestah, ki so jih prizadele poplave, nevarna," je pojasnila po srečanju s hotelirji v bližini poplavljenega obalnega mesta Carevo, kjer so razglasili izredne razmere.

Okoljski minister Julian Popov je dejal, da bo morala Bolgarija zaradi podnebnih sprememb v prihodnosti pričakovati resnejše in pogostejše padavine. 

Grški meteorolog: Gre za pojav brez primere

V Grčiji so poplave, ki so najhuje prizadele pokrajino Tesalija v osrednjem delu države, zahtevale najmanj tri življenja. V vasi Palci v regiji Magnezija v osrednji Grčiji so našli mrtvo 87-letno žensko, ki so jo pogrešali od torka, je za javno radiotelevizijo Ert povedal tiskovni predstavnik gasilcev Janis Artopios. Še enega človeka so danes našli mrtvega v mestu Kardica. V torek pa so v bližini Volosa našli truplo 51-letnega moškega, ki ga je odnesel narasli hudournik.

Točno število pogrešanih ali umrlih v neurju Daniel v Grčiji še ni znano, saj so številni kraji v prizadetih regijah odrezani od sveta zaradi zemeljskih plazov. Ponekod še vedno nimajo dostopa do elektrike, mobilne telefonije in interneta.

Močno deževje v Grčiji je sledilo večtedenskim uničujočim požarom v naravi. "To je izreden pojav," je poudaril grški premier Kiriakos Micotakis.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Grški meteorolog Dimitris Ziakopulos je dejal še, da gre za "pojav brez primere", odkar v državi od leta 1955 beležijo meteorološke podatke.

Ziakopulos, podpredsednik študijskega centra za krizno upravljanje na ministrstvu za podnebno krizo in civilno zaščito, je to povedal na skupni novinarski konferenci z ministrom za podnebno krizo in civilno zaščito Vasilisom Kikiliasom o neurju Daniel, ki že dva dni divja po osrednji Grčiji in je zahtevala najmanj dve življenji.

Močni nalivi, ki so predvsem v torek prizadeli mesto Volos, prestolnico Magnezije, in goro Pelion, predstavljajo "veliko količino vode za Grčijo in številne regije v Evropi", je dodal in poudaril, da gre za izredne razmere.

Minister Kikilias pa je izpostavil, da sta "intenzivnost in trajanje pojava prav tako brez primere". Povedal je, da je v Tesaliji in drugod v osrednji Grčiji za obvladovanje poplav angažiranih 360 gasilcev. Državljane pa je pozval, naj bodo naslednjih 24 ur, do četrtka zvečer, pozorni, saj se bodo po napovedih vremenoslovcev do takrat nadaljevali nalivi.

Na kritike zaradi žrtev in velike škode, ki so jo povzročile poplave v Magneziji in sosednjih okrožjih, pa je odgovoril, da je treba državno infrastrukturo reorganizirati, da se bo lahko spopadla s podnebno krizo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z majhnega grškega otoka Skiatos prihajajo grozljivi posnetki uničenja včerajšnjega divjanja narave. Otok je dobesedno pod vodo, prebivalci in turisti so morali pred divjanjem narave poiskati zavetje v hotelih. Kot poročajo britanski mediji, so turisti, ujeti na otoku, ker so bile prekinjene letalske povezave, ceste pa so bile povsem poplavljene, ostali so tudi brez elektrike, sinočnje razmere opisovali kot grozljivo strašljive. 

Nekatere je prestrašeno osebje v hotelih, kjer se je začela nabirati voda, celo prosilo, naj se odjavijo iz sob, spet drugi poročajo, da so bili ujeti v hotelih z nizkimi zalogami hrane in vode. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti so sicer v hotele evakuirale tudi lokalne prebivalce, ki jim je voda poplavila domove ali pa so bili kako drugače ogroženi, poroča Daily Mail. 

Nalivi so skoraj popolnoma ohromili tudi letališče na otoku. Po besedah tiskovnega predstavnika letališča Savasa Karagianisa je na letališču prenočilo nekaj sto ljudi, ki so jim zagotovili osnovne življenjske potrebščine. Ceste do letališča so zaprte, zato ni jasno, kdaj bo letalski promet spet lahko stekel.

Številne britanske turistične agencije so že odpovedale aranžmaje in lete na poplavljeni otok. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na udaru je predvsem sever Grčije. Najhuje je bilo v pristaniškem mestu Volos, kjer je v torek umrl moški, ko se je nanj porušila stena. Nacionalna meteorološka služba je sporočila, da naj bi v regiji Pilion v torek in sredo padlo približno 650 do 700 milimetrov dežja, medtem ko je bilo za osrednje mesto Karditsa napovedanih 550 do 600 milimetrov dežja. Vremenska služba je ob tem zapisala, da povprečna letna količina padavin v glavnem mestu Atene sicer znaša okoli 400 milimetrov.

Nad Jonskim morjem obstaja tudi možnost, da se v drugi polovici tedna ciklon razvije v medikan oz. ciklon tropskih razsežnosti, ki ima karakteristike orkana. Po trenutnih podatkih bi lahko razvil intenzitete vetrov po 1. stopnji, ki določa vetrove od 118 do 152 km/h, poroča Neurje.si. 

V Turčiji umrla dva turista

Ekstremno vreme ni zajelo le Grčije in Bolgarije. V Istanbulu sta v poplavah, ki so po močnem deževju v torek zajele Istanbul, umrla najmanj dva človeka, več pa jih je poškodovanih, je danes sporočil turški notranji minister Ali Jerlikaja. Ulice dveh okrožij na severu velemesta so pod vodo, delno je poplavljena tudi podzemna železnica. Več deset ljudi so evakuirali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na fotografijah in videoposnetkih s televizije in družbenih omrežij je videti deročo vodo, ki odnaša avtomobile in stojnice. Po besedah istanbulskega župana Ekrema Imamogluja so morali iz mestne knjižnice rešiti več ljudi, potem ko je v stavbo vdrla voda. Župan je ob tem poudaril, da se mora Turčija zaradi podnebnih sprememb pripraviti na vse bolj ekstremne vremenske pojave.

Na zahodu Turčije v provinci Kirklareli blizu meje z Grčijo in Bolgarijo je zaradi poplav po močnem dežju umrlo pet ljudi, enega človeka pa še pogrešajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vecpani
07. 09. 2023 08.16
+2
Ali vse naravno je vprašanje. Meni so Olimpiske igre v Pekingu padle v oči, sonce celi mesec, nič megle (prej in kasneje...) lahko, da je naključje... Glede na to, da gospodarji hočejo vse kontrolirat je zelo logično, da si želijo kontrolirat vreme - koliko jim pa uspeva?
ssecnik
06. 09. 2023 21.49
+7
"Povedal je, da je v Tesaliji in drugod v osrednji Grčiji za obvladovanje poplav angažiranih 360 gasilcev"Ja,tko je v deželah ,kje ne poznajo prostovoljstva.
ReAnDa
06. 09. 2023 21.49
+6
Ljudje smo očitno nedostojni gostje na planetu Zemlja.
Justice4all
06. 09. 2023 21.29
+4
Ognjenik Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pa je morda kriv, ker je v stratosfero pognal toliko vodne pare, kratkotrajno dosegel ravno nasproten učinek. Vodna para je toplogredni plin, hkrati lahko vpliva na razpad ozona, ki nas varuje pred nevarnim ultravijoličnim sevanjem.Med izbruhom na Tongi pa so na nadmorski višini skoraj 50 kilometrov izmerili ogromne količine vode oz. vodne pare, kar lahko vodi v povsem drugo smer. Znanstveniki se zato nagibajo k predpostavki o nasprotnem učinku – segrevanju, saj vodna para v kombinaciji z aerosoli in plini na tej višini lahko tvori toplogredni efekt. Računajo, da bo voda v ozračju ostala do pet let. Prav tako lahko poškoduje ozonski plašč, ki nas ščiti pred škodljivimi UV žarki.
Vaziska
06. 09. 2023 21.28
+2
Srečni so lahko, da nimajo partizanske, Golobistične kriminalne lopovske garniture na oblasti..To je šele KATASTROFA, KO TI PRIDEJO KURJEKI z ZVEZDO NA POMOČ..
ce.ce.
07. 09. 2023 08.01
-2
Vizi892
06. 09. 2023 20.50
+8
To vreme je res nenavadno.
vvvilice
06. 09. 2023 20.15
+7
Lepo se vidi vzorec. Delajo požare, nevihte, potrese, malo tu malo tam. Hočejo prikazati podnebne spremembe. Saj so, ampak te so narejene s tehnologijo. Amerov.
St. Gallen
06. 09. 2023 21.07
UtisanBimbambom
06. 09. 2023 21.07
-2
Pa kje si ravno Amere najdel? Kaj pa ce so Zimbabve? Ali pa smo se zamerili komu iz Himalaje. Kaksne vasi. Kaj ves...
ElChe
06. 09. 2023 19.47
+8
Poplave so res hudič,smo ravnokar videli kako je bilo pri nas.Me pa zanima koliko bo EU nakazala denarja za poplave v Grčiji.Verjetno ne tak drobiž kot smo ga deležni v Sloveniji.
avgust.
06. 09. 2023 19.44
+7
Verjetno je sedaj že vsakomur jasno, da to že ni več naravno. Poletje gre h koncu in potrebno je malce ohladit.
Arhaist
06. 09. 2023 19.07
+8
Apokaliptica ujma z apokalipticno tehnologijo…
fljfo
06. 09. 2023 19.12
+0
A se že ve, kateri je bil razlog za ujmo v Grčiji?
rob3rt
06. 09. 2023 19.03
+1
Podnebne spremembe ali HAARP?
fljfo
06. 09. 2023 19.07
-1
Arhaist
06. 09. 2023 19.08
-1
fljfo dej nehej. najprej se malo izobrazi kot se spodobi ker tvoje besedicenje ne da rezultata. dokazi da imamo narobe!!!
fljfo
06. 09. 2023 19.11
+1
Pač ne razumem zakaj oni, ki veste, kaj je v ozadju to skrivate pred nami navadnimi smrtniki...
Arhaist
06. 09. 2023 19.12
+0
fljfo
06. 09. 2023 19.14
+2
periot22
06. 09. 2023 18.58
+1
Delo pokvarjene Amerike!
fljfo
06. 09. 2023 19.02
+1
Arhaist
06. 09. 2023 19.08
+0
fljfo
06. 09. 2023 19.10
+2
Arhaist
06. 09. 2023 19.10
-1
Predlagam da si preberes na uradnih straneh, globalisti nic ne skrivajo! SAM SE INFORMIRAJ IN NE IZZIVAJ OSTALE!
fljfo
06. 09. 2023 19.13
+2
Torej so že povedali, kako so zmanipulirali vreme v Grčiji,?
ap100
06. 09. 2023 18.36
-1
500 mm na dan to ni nič - v sloveniji je bilo huje saj je padlo celo do 200 mm dežja, kar je celo več kot mesečno povprečje, je pa vedno bolj očitno da smo poplavo tudi izvolili lani - take škode nobena naravna ne more narediti
Tone 12345
06. 09. 2023 18.29
-3
Super je graditi hišo ob idiličnem potočku!super!in posledice enormnih razsežnosti so tu!!
ssecnik
06. 09. 2023 21.47
Ja,v Grčiji kar mrgoli idiličnih potočkov!
Tone 12345
06. 09. 2023 18.27
-1
Meh če ga v celem letu ni padlo skoraj nič,potem da dan nič ne pomeni!ne morete ga primerjati s celim letom!to je brez veze
Arhaist
06. 09. 2023 18.10
-3
Vreme ustvarjeno s tehnilogijo in “zracnk vlago” avionov!
fljfo
06. 09. 2023 19.03
+5
Zdej so se po Slovencih globalistom zamerili še Grki?
Dragica Cegler
06. 09. 2023 17.53
+3
Poslana golobja tv ne poroča o shodu upokojencev,niti o zahrbtnem dvigu rtv naročnine,poroča pa o nekem tipu,ki je imel drisko.
Dragica Cegler
06. 09. 2023 17.42
+5
Banda levaska je hinavsko,pritlehno podražila levasko rtv.
Lepinja
06. 09. 2023 17.18
-3
Da je človek invazivno bitje ne berem nikjer, da je 2 mrd. prebivalcev maksimum, ki ga lahko ob pametni poltiki zemlja hrani, tudi ni nikjer zapisano. Le zakaj je narava človeku razum ( kmečko pamet ) ?
VelikoVedro
06. 09. 2023 17.10
+7
Mediteran pretopel, poletje najtoplejše odkar se merijo temperature. Ampak glede na odzive v sosednji novici je to f@ke / naravno / strašijo, za poplave je pa kriv teflon. Ni nam pomoči ...