Tujina

Ifimesovo mešanje megle v črnogorskem predvolilnem kotlu

Ljubljana/Podgorica, 29. 08. 2020 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
52

Po večmesečnih napetostih v Črni gori je pred vrati dan, ko bo več kot pol milijona Črnogorcev imelo pravico odločati o prihodnosti države. Glede na javnomnenjske raziskave se zmaga znova obeta Demokratski stranki socialistov (DPS), a ji hkrati tudi grozi najslabši rezultat do zdaj. Prav zato so oči številnih držav, organizacij in političnih strokovnjakov ta konec tedna uprte v to majhno balkansko državo. Svoj lonček je pri tem znova pristavil tudi Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes).

O tem, da se je ljubljanski inštitut Ifimes specializiral v obračanju plošč smo v preteklosti že pisali. Spomnimo, najprej sta se zaradi sporne analize razmer v Srbiji in Črni gori od skopih in neakademskih sestavkov inštituta distancirala nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić ter zadnji vodja jugoslovanske diplomacije Budimir Lončar. Razjezilo ju je predvsem dejstvo, da je inštitut, ki ga vodi doc. dr. Zijad Bečirović, po sestanku s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem napravil obrat za 180 stopinj in začel podpirati njegovo politiko, potem ko jo je več let obsojal zaradi istih potez. 

"Analize so primer enostranskega in tendencioznega interpretiranja dejstev z dodatkom neutemeljenih predpostavk," sta takrat zapisala in dodala, da se ne želita spuščati v špekuliranje o tem, komu tovrstna besedila koristijo. Od analitikov in  nekaterih balkanskih medijev pa je bilo v tem času slišati kar nekaj namigovanj o tem, da inštitut pač prilagaja vsebino analizi po pravilu 'kdo da več'.

Podgoriški Digitalni forenzični center (DFC) je že pred časom opozoril na nekonsistentnost pisanja inštituta, ko je njegovo politično usmeritev razdelil v dve obdobji, in sicer tisto, v katerem je Vučića označeval za dediča Miloševićeve in Šešeljeve nacionalistične linije, črnogorsko vodstvo pa za faktor stabilnosti v regiji, ter aktualno obdobje, v katerem pa sta Vučić in Milo Đukanović nenadoma zamenjala bregove. 

Od Vučićevih Rusov ...

Na predhodnih volitvah je Ifimes tako trdno stal za Đukanovićevo opcijo, ki Črni gori vlada že od leta 1992, torej skoraj tri desetletja. Seveda takrat dolgoletna vladavina ene politične opcije ni bila vprašljiva, sporne so bile predvsem poteze Beograda in tudi Moskve, ki si je prizadevala, da bi Črno goro odmaknila od približevanja evroatlantskim organizacijam. 

Ifimes je v analizi z naslovom Parlamentarne volitve v Črni gori 2016: Rusija išče črnogorskega Dodika opozarjal na rušilni potencial opozicije, ki bi lahko ogrozil stabilnost države, ter tudi domnevne sporne rabote opozicijske Demokratske fronte (DF) pri pranju denarja in povezavah z Rusi, ki preko ekonomskih vzvodov povečujejo svoj politični vpliv v državi. 

V omenjenem sestavku avtor analize tudi pohvali začetek boja proti korupciji in kriminalu v Črni gori ter tudi stopnjo ekonomske svobode. "Volivci bodo na prihajajočih volitvah imeli priložnost izbirati med relativno stabilnostjo in negotovostjo, ki lahko pripelje do destabilizacije Črne gore in celotne regije," je ocenjeval inštitut v letu 2016. Po štirih letih nato sledi popoln zasuk.

Milo Đukanović in njegovi socialisti so v Črni gori na oblasti že od leta 1992.
Milo Đukanović in njegovi socialisti so v Črni gori na oblasti že od leta 1992. FOTO: AP

... do Đukanovićevega despotizma

Ifimes je nato štiri leta pozneje iz vseh topov udaril po črnogorskem 'voždu'. Najprej s prispevkom Črna gora: Konec ere Mila Đukanovića, nato Črna gora 2020: Oža se obroč okrog Mila Đukanovića, Zahodni Balkan 2020: Poskus ponavljanja zgodovine ter najbolj svežim Ali bo EU priznala rezultate volitev v Črni gori?

Da sta si predsednik države Đukanović in njegova DPS nabrala kar nekaj nezadovoljstva prebivalcev zaradi spora s Srbsko pravoslavno cerkvijo (SPC) ob sprejetju zakona o svobodi veroizpovedi, po katerem SPC grozi odvzem nekaterih verskih objektov v državi, ni nobena skrivnost. Tudi to ne, da javnomnenjske ankete napovedujejo občutno zmanjšanje razlike med vladajočo DPS in opozicijo. 

Vendar Ifimes tokrat zavzema stališče, diametralno nasprotno tistemu leta 2016, čeprav se politična klima v Črni gori, razen povečanja predvolilnih napetosti, ni kaj dosti spremenila. Pa vendar, faktor stabilnosti je zdaj postal faktor destabilizacije, ogroženost neodvisnosti Črne gore od Srbije in Rusije je postala "domnevna", Đukanovićev odhod naj bi prinesel hitrejšo integracijo v EU, režim Mila Đukanovića pa najbolj ogroža Črno goro in njene državljane, saj je "31 let obljubljal boljše življenje in višji standard, v resnici pa je v vsakem smislu oropal in opustošil državo, Đukanović pa glede na javno dostopne podatke spada med najbogatejše predsednike na svetu".

Državo in njenega voditelja, ki ju je Ifimes pred štirimi leti hvalil glede boja proti korupciji, zdaj isti inštitut uvršča v polje "kriminala mednarodnih razmer". Še več, sklicuje se na profesorja dr. Žarka Puhovskega, ki je vedenje Črne gore primerjal z vedenjem Avstrije po drugi svetovni vojni. Tako Črna gora kot Avstrija naj bi se namreč deklarirali kot "prvi žrtvi Miloševićeve oz. Hitlerjeve diktature, čeprav sta obe sodelovali v vojnah in zločinih".

Če je bila Črna gora zavezana demokraciji leta 2016, pred volitvami 2020 vladajoča struktura po mnenju inštituta pripravlja cel kup volilnih prevar, ki bi vse bolj nepriljubljenemu Đukanoviću omogočile obstanek na oblasti, državo z najdlje vladajočim režimom v Evropi pa pahnile v izolacijo in nestabilnost. 

In da bo Ifimesova zmeda popolna, so nekateri vidnejši politiki iz Jugovzhodne Evrope, ki jih sicer odkrito podpira mednarodni inštitut s sedežem v Ljubljani, izrazili podporo Milu Đukanoviću. Albanski premier Edi Rama je pred volitvami predsedniku sporočil: "Zmagaj za Črno goro in vse nas." Đukanovića sta podprla tudi mandatar za sestavo nove severnomakedonske vlade Zoran Zaev ter član predsedstva BiH Željo Komšić

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
30. 08. 2020 09.01
+6
Đukanoviča narod ne mara
Cervantes Saavedra
30. 08. 2020 09.37
-2
hotchilipoper
30. 08. 2020 08.38
+2
Curie
29. 08. 2020 21.32
+6
Se bojim,da jih bo Milo spet na_tegnil
glavni Baja
29. 08. 2020 21.36
+5
Alpha23
29. 08. 2020 20.38
+3
hehe...anonymous bo vse odkril... 🤏🤭😉😎
Generacija56
29. 08. 2020 20.32
+25
Kako razcepiš veliko klado, ki je ne moreš premakniti? Zabiješ prvi klin. Razpad na republike. Potem zabiješ drugi klin, spreš republike. Potem zabiješ tretji klin, spreš narode. Slovence na domobrance in parizane, Hrvate motiviraš, da izvedejo genocid, Srbom ukradeš pokrajino, jih spreš s Črnogorci... Ob tem obilno koristiš muslimame, šiptarje, pošlješ vojsko, četrti klin, ki jih drži narazen, da se ne pokoljejo. In VIOLA! VLADAŠ VSEM!
123maradona
29. 08. 2020 20.49
-17
Kot mi je znano generacija56, srbi so ti ki so bili obsojeni za genocid in vojaške zločine. Pa še veliko so jim prek prstov gledali. Vučić bi moral sedeti v Ševeningenu. V bistvu so srbi skregani z vsemi okoli sebe, od Slovenije do Makedonije.
Generacija56
29. 08. 2020 20.54
+7
Odvisno, kdo sodi... Če sodijo zločinci, ki so kline zabijali, je kriv vedno nekdo drug, ne oni...
glavni Baja
29. 08. 2020 21.17
+18
Da ne bi blo bratov Srbov, bi še zdaj klečali pod Turčijo!
glavni Baja
29. 08. 2020 21.24
+7
@Sila1234 mislim, da bo Vučić naredil močno Srbijo, ki bo zgled vsem bivšim državam ex juge oz.balkana 😉
Cervantes Saavedra
29. 08. 2020 21.36
-2
ZA Gen: Napačno si razporedil kline. Vsak narod je vedno sprt med seboj. Že najdejo razloge, da so razdvojeni. Tudi Srbi, saj sami pravijo »dva Srba, tri stranke«. V isti državi, kjer živi več glavnin nekih narodov, vedno pride do medsebojnih sporov, IZ ZVEZE PA HOČE TISTI, KI JE MANJŠI IN ŠIBKEJŠI. Klini niso potrebni. – Leta 1945 je po želji Stalina bila v igri ideja o Jugoslaviji, v kateri bi bila tudi Bolgarija. Glavno mesto bi bila seveda Sofija, Bolgari najštevilčnejši narod. Tega leta je celo že bilo organizirano 1. jugoslovansko-bolgarsko šahovsko prvenstvo. Bi Srbi to gledali s simpatijami? Bi morda kdo od njih pomislil na izstop iz take države? Da ne? – In na tleh Jugoslavije so se zapletali v genocide razni narodi, ne le Hrvati. Da ne?
Generacija56
29. 08. 2020 21.45
+2
Cervantes, ker še ti vedno ni prišlo do glave.... Niso vedno narodi sprti med seboj.... v jugi smo bili VSI BRATJE! Ker je imelo vodstvo države vizijo, da bomo bratje.... Delovne akcije, vojska, so bile lepilo. Danes, kamorkoli se ozreš LE DELITVE! Ti živiš v neki zgodovini, kjer iščeš vzroke, zakaj bi se naj delili, sovražili, a juga je bila dokaz, da se da živeti v sožitju, brez Janš, Miloševičev, Tudjamov. Kar si pa spisal na koncu pamfleta, pa je bolna fantazija..
Cervantes Saavedra
30. 08. 2020 09.54
-1
za Gen: A samo genocid s strani Hrvatov je po tvojem resničen, s strani drugih pa bolna fantazija? Bolno. Ugani, civilistov katere narodnosti je največ bilo pobitih v vojni 90-tih let na tleh nekdanje Jugoslavije. Pobitih! Ne iščem vzroke za delitve, jih pa skušam razumeti s primeri iz zg odovine, ti ne. Ti ne ustreza. In nisi odgovoril na nič, kar sem zapisal. Vsaj na zadnja dva stavka pred tistim, ki te moti? Bi šlo? Jugoslavijo spoštujem, a žal ni imela bodočnosti. Škoda toliko nepotrebne krvi na vseh (!) straneh. Lahko bi se razšli prijateljsko kot Češka in Slovaška, nekdaj Švedska in Norveška, celo Srbija in Črna Gora ... V Sloveniji smo za časa Avstro-Ogrske slavili vsako zmago Srbov proti Turkom, peli kljub prepovedi "Hej Slovani"... G g h H ć Ć
Cervantes Saavedra
30. 08. 2020 18.54
ZA M.M.: Če pod močno Srbijo misliš gospodarski razvoj, daješ sila dolgoročne napovedi. Po mednarodnem (ocene IMF) primerljivem razvojnem merilu GDP (PPP) per capita je Srbija v okviru nekdanje Jugoslavije ta trenutek na 4. mestu (19.767 dol.), za Slovenijo (40.344 dol.), Hrvaško (29.207 dol.) in Črno Goro (21.977 dol.). V okviru Balkana so tu še Romunija (29.555 dol.) in Bolgarija (26.034 dol.).
awontuwej
29. 08. 2020 19.18
+10
Opis delovanja inštituta Ifimes se bere, kot da se ta Zijad Bečirović uči od Plemenitega ....
Bojan-F
29. 08. 2020 17.16
+9
Vecji del neenotne opozicije skupaj s SPC na celu drzave Crne gore in crnogorskega naroda ne priznava ... in na te strune igra Djukanovic Milo ... tocno to ga drzi v igri.
Golobek
29. 08. 2020 17.10
+7
Imajo pa euro🤧
Generacija56
29. 08. 2020 17.05
+16
Diktator z najdaljšim stažem v Evropi pa ne moti, ker "je naš"? Hahahahaha.... Sedaj pa spotikanje ob nek inštutut? Kaj ima inštitut z dejanskim stanjem? JE LE MNENJE!
prava resni.ca
29. 08. 2020 17.20
-2
ja tebe pa moti ker noče igrati za Team Putin
Generacija56
29. 08. 2020 18.35
+13
Ne obstaja "Team Putin". Obstaja le team NATO. V njem so zbrani vsi nekdanji in sedanji zločinci, ki so in še danes kolonizirali pol sveta. Črna Gora se je v tem "Teamu" znašla po zaslugi 42 poslancev od 80-tih, ki so jih zločinci kupili, DOBESEDNO! Ljudi ni nihče nič vprašal. Torej ta team, kot da gledaš tetovirance, ki gredo na vsako tekmo z basebal kiji, v žepu pa še železni arsenal...
123maradona
29. 08. 2020 19.06
-5
Ta tim Nato smo tudi mi slovenci. Če ti ne paše tukaj pa sedaj je tvoja država ponovno na "rumenem " seznamu. Srečno
123maradona
29. 08. 2020 19.12
-5
Boljše diktator kot vojni zločinec Vučič.
Alllll
29. 08. 2020 19.18
+3
Cervantes Saavedra
29. 08. 2020 19.19
+1
za Gen: Noben diktator nobene države ne more biti "naš" in ne "tvoj". Ne Milo in ne Orban, Vučić, Lukašenko, Erdogan, Putin... So ti morda kateri od teh naštetih diktatorjev pri srcu? Ne bi se čudil. Hahahahaha....? - Črno Goro (ne vlado) pa Slovenci načeloma podpiramo, kot vsako državo, ki si želi biti ali ostati samostojna. Praviloma nobena država ne deluje dobro, če sta v njej glavnini dveh ali celo več narodov. Predstavljaj si, da si ti v taki dvojni državi in to pripadnik manjšega od takih dveh narodov. Bo šlo?
Generacija56
29. 08. 2020 19.35
+7
Saj razumem tvoje razmišljanje. Ga poznam iz komentiranja. Vem, da ti še ni prišlo do glave, da ni dveh narodov.... Srbi in Črnogorci so eno. Torej obstajajo le Đukanovičevi Srbi, ki jih hujska proti Vučičevim Srbom in jim obljublja za nagrado državnost, z blagoslovom ZDA.... In seveda EU... Oh, kako so lahko moji in tvoji, pa je zate znanstvena fantastika... Kdo pa kaj podpira, ravno tako... Voditelji, ki si jih naštel, imajo eno skupno lastnost. So kamen v čevlju tvojega terorista, ki manipulira cele države, a teh ne more...
Generacija56
29. 08. 2020 19.39
+5
Kamorkoli je američan prišel, je našel razlike, ustvaril delitve, nahujskal narode ene proti drugim, jim dal orožje, "nate, koljite se, nazadnje boste vsi moji"... Potem pa pošlje 4 bombnike, ki fotografirajo: TO JE VSE NAŠE! A praznoglavci VESELO PLOSKAJO!
FH540
29. 08. 2020 19.46
-9
Srbi in Crnogorci niso nikoli eno in prosim,da nas ne meces med Srbe..
Generacija56
29. 08. 2020 20.03
+9
Bom zapisal drugače, ker nekatere besede zvenijo preostro. Kaj se je zgodilo, ko je Črna Gora vstopila v NATO? KONFLIKTI S SRBIJO! Po tekočem traku! Sprli so brata z bratom! Kdo je to organiziral? Đukanovič!
123maradona
29. 08. 2020 20.53
-6
Generacija56, slovenska država priznava Črno Goro in Črnogorce kot ljudstvo. Če ti ne paše, srečno na jugu. Slednjo priznava cel svet razen Vučićeve Srbije.
123maradona
29. 08. 2020 20.56
-3
Generacija56, za razliko od američanov so rusi v ozemljih ki so si prilastil z silo iztrebili ljudstvo. Ali so jih poslali v različne dele Šibila ali pa v puščavo kjer so v nekaj desetih bili iztrebljuni.
Cervantes Saavedra
29. 08. 2020 21.15
-4
za Gen: Tudi jaz dobro poznam tvoje in tako razmišljanje. REDKI SO NARODI, KI DRUGIM VSILJUJEJO, KAJ SO IN KAJ NISO. Del Srbov je žal med takimi. Eni od njih celo trdijo, da so Hrvati in celo Rusi zgolj le Srbi. Podobno Srbi, Grki in Bolgari zanikajo Makedonce, pa nobeden od njih (dobro) ne razume makedonskega jezika. VSAK NAROD SI IMA PRAVICO SAM DOLOČITI, KAJ JE IN KAJ NI. Tudi Črnogorci. In narod počasi oblikuje svojo identiteto. To ti očitno ne more priti v glavo. Pa ne gre v prvi vrsti za narod, ampak za ozemlje in nedosanjani dostop do morja. In črnogorska državnost ni nekaj novega, ni si jo izmislil Đukanović, dolga je stoletja, mednarodno potrjena leta 1878 pred obnovljeno Srbijo. Nato nasilno izginila leta 1918. Vuk Karađić je v svojem potopisu opisoval državo Črno Goro (sicer v zelo slabi luči predstavil njene prebivalce – Srbe?). Gotovo si bral to knjigo. Ti voditelji imajo še skupno lastnost, ki si jo začuda spregledal - so avtokrati ali celo diktatorji. Ki ji več ali manj manipulirata Rusija in Kitajska. Ne sodijo v EU. - In tudi ZDA mi je vse prej kot moja.
glavni Baja
29. 08. 2020 21.30
+2
pogled mal zgodovino, skoz ste bli pod Srbijo.
samuray1
29. 08. 2020 21.40
+1
Cervantes, v svojem govoru se sklicuješ na pokvarjeno zahodnjaško ideologijo v upanju da bo 100 krat ponovljena laž postala resnica. Predolgo satanizirate srbe v upanju da boste na takšen način lepši in boljši v očeh zahodnjaških satanov. In zakaj bi naj bil Putin diktator??? Zaradi samovšečnosti? Mar niso bili tudi KUčan,Stanovnik,Drnovšek...diktatorji?
Cervantes Saavedra
30. 08. 2020 17.57
za Samuray: Bi navedel, kateri moj stavek je laž? »PRAVILOMA NOBENA DRŽAVA NE DELUJE DOBRO, ČE STA V NJEJ GLAVNINI DVEH ALI CELO VEČ NARODOV«. Laž? Bi rad primere? Navedi nasprotne! Predstavljaj si, da si ti v taki dvojni državi (recimo načrtovana država Bolgarija + Srbija) in to pripadnik manjšega od takih dveh narodov. Bi šlo? Odgovor? - »VSAK NAROD SI IMA PRAVICO SAM DOLOČITI, KAJ JE IN KAJ NI«. Laž? A nekemu narodu (recimo Srbom) mora kdo drug to dovoliti? - ČRNA GORA JE BILA ŽE PRED STOLETJI SAMOSTOJNA. In se je borila proti osvajalcem, ko je Srbija bila 400 let čisto pasivna pod Turki. Laž? - Pod Putinom izginjajo in umirajo novinarji, opozicijski politiki, so po zaporih, v izgnanstvu… Laž? - Tudi v Jugoslaviji so bili diktatorji, pred in po 2. svetovni vojni, a nisi navedel prave. Ti razen Drnovška niso bili na oblasti, slednji pa je tja prišel že za časa večstrankarske demokracije.
Sajuz
29. 08. 2020 16.59
+0
Nato... Lonec.. 200 na uro...
Jullia
29. 08. 2020 16.56
+11
meni je prav smesno,kako ignoranti,kriminalci, in njim podobni podpirajo najbolj nevarnega diktatorja na Balkanu! res mi ni jasno!
123maradona
29. 08. 2020 19.11
-7
Boljše diktator kot vojni zločinec Vučič.
Mladi Up
29. 08. 2020 19.53
+4
Po cem je pa vucic vojni zlocinec, clovek ki ni niti sodeloval v vojni?
123maradona
29. 08. 2020 21.00
-4
Stari, Vučić ni sodeloval kot mož v vojni ampak je kot hijena iz srbskih Pal streljal z snajperjem bošnjaške otroke ki so n igrišču se igrali nogomet.
PlavaMotorola
29. 08. 2020 16.40
+10
Neka padne da osveži malo 🌧
reakcionar
29. 08. 2020 16.38
+3
Sicer pa jaz napovedujem tako: Milo Đukanović bo po volitvah odletel z mesta predsednika CG. En čas, dolker se ne bo formirala nova vlada bo poskušal še nekaj rešit z opozicijo (zdaj se bo on znašel v opoziciji). Lahko se pa zgodi, da bo nova vlada začela preiskavo proti njegovim nečednostim iz preteklih 30 let vladavine. V tem primeru ga že vidim, kako bo pobegnil iz države. Črna Gora bo vsekakor ostala neodvisna država, neglede na vse napore Srbije, saj celo sedanja črnogorska opozicija ni nujno za ponovno "ujedinjenje" z Srbijo. Se pa lahko zgodi, da bo CG prva država, ki izstopi iz NATO pakta, sploh če nova vlada to da na referendum. Človek, ki bi se moral bat takega scenarija je nihče drug kot Aleksandar Vučić, saj bi takšen razvoj dogodkov v Črni gori pomenil, da tudi njemu čas počasi izteka in avtokrati niso nedotakljivi, ko se narod združi, kot je zdaj primer v Črni gori.
DeadBull
30. 08. 2020 09.06
+1
Kakor je meni znano nihče ne ogroža neodvisnosti Črne Gore, pa tudi izstop iz NATA je zelo nerealna možnost. Mislim, da so se ljudje predvsem naveličali Milota, ki je že 30 let na oblasti, krade, šverca cigarete, mogoče tudi kaj hujšega. Črna Gora je praktično njegova lastnina, ljudje pa živijo vse slabše. Rusom se je zelo zameril, Američani ga ne rabijo več zdaj ko je ČG v NATU. Spor s SPC pa je bilj kaplja čez rob tudi za zmerne Črnogorce. Korona kriza je uničila turizem, edini vir prihodkov, saj mi ni znano, da bi v ČG kaj proizvajali.
lustracija
29. 08. 2020 16.35
+9
ta inštitut je v bistvo privat društvo, nima pa nobene strokovnosti, niti dostopa do pravih informacij, pač napišejo nekaj za keš; tut Pirnat ima svoj inštitut in veselo kasira s pravno akrobatiko
Cervantes Saavedra
29. 08. 2020 17.08
+3
za lustr: Rajko Pirnat je med izvirnimi uradnimi ustanovitelji koalicije Demos (4.12.1989, kjer ni bilo JJ) in nato minister v 1. slovenski demokratsko izvoljeni (desnosredinski) vladi Alojza Peterleta. In najhuje, kot kaže sploh ni bil član komunistične partije. – Lepo, da si se ga spomnil, zasluži si. Še ga kdaj omeni, da bova skupaj bralcem spet dala celovito sliko o njem. Ne pozabi.
borjac
29. 08. 2020 17.31
+2
Če hočeš razumevanje in možnost sodelovanja z SDS-om in njegovim velikim vodjem Janšo moraš biti star komunajzar, takrat ko je komunajzar Janša prešteval vernike pred cerkvijo je vse točno zapisal in tisti , ki so bili takrat proti sistemu pri Janezu nimajo šans.
elam
29. 08. 2020 16.32
-3
Te srbi sam kuhajo
reakcionar
29. 08. 2020 16.31
+17
Kakšen je to naziv: "Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes)"? Kot da imata Bližnji Vzhod in Balkan isto geografsko in politično ozadje. Po njihovem je potem Balkan del Bližnjega Vzhoda. In Slovenija je potem glede da leži na Balkanu (po njih prepričanju), tudi Bližnji Vzhod?
yoda99
29. 08. 2020 17.54
+3
To ze malo namiguje, kako se bo svet delil v prihodnje... Kar ni katoliskega balkana in BV se bo politično zdruzilo okoli Turcije, Katoliski balkan pa je že zdruzen okoli Nemčije..
HALAcR7
29. 08. 2020 16.24
-21
nedaj se Milo,a te ljigavce poslat za nazaj srbijo
dukeslander
29. 08. 2020 16.54
+3