Tujina

Pretvarjal se je, da je mrtev, nato krvav stekel domov: 'Vse jih je pobil'

Beograd, 03. 05. 2023 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L., M.P.
Komentarji
0

"Videla sem varnostnika, kako pada." "Tragedija bi bila še hujša, če se ne bi postavil pred fanta, ki je streljal." "Moja hčerka je bila v tem razredu, bila je v učilnici, kjer je ta fant najprej ustrelil učiteljico, nato pa začel streljati še po učencih. Skrivali so se pod mizami." To so bili prvi odzivi po strelskem pohodu na beograjski šoli, ki so jo obiskovali tudi otroci srbskih športnikov in estradnikov. Zdaj pa se oglaša tudi vse več preživelih šolarjev. Eden od njih je povedal, da se je rešil tako, da je ležal ob mrtvem prijatelju in se pretvarjal, da je mrtev. V strelskem pohodu je umrla tudi hči znanega srbskega odbojkarja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 13-letnik je veljal za mirnega učenca
    03:29
    Iz 24UR: 13-letnik je veljal za mirnega učenca
  • Iz 24UR: Strelec je pokol načrtoval mesec dni
    03:18
    Iz 24UR: Strelec je pokol načrtoval mesec dni
  • Iz SVETA: Strelski pohod na srbski osnovni šoli
    05:16
    Iz SVETA: Strelski pohod na srbski osnovni šoli

 

"Ulegel sem se k mrtvemu prijatelju in se pretvarjal, da sem mrtev. Tako sem se rešil." Tako naj bi po besedah matere enega od preživelih šolarjev grozljive trenutke v učilnici opisal njen sin.

Za Telegraf.rs je povedala, da je najstnik v trenutku, ko v okolici ni slišal več streljanja, ves okrvavljen skočil skozi okno in stekel domov. Tam ji je v šoku dejal: "Vse jih je pobil, vse jih je pobil." Preživeli učenec je zaradi dogodkov, ki jim je bil priča, v šoku.

"Videla sem varnostnika, kako pada. Najprej sem mislila, da nekdo meče petarde." S temi besedami pa je učenka osnovne šole v beograjski četrti Vračar, opisala začetek krvavega pohoda učenca sedmega razreda. Varnostnik je bil njegova prva žrtev. "Hotel je preprečiti tragedijo, ki bi bila še hujša, če se ne bi postavil pred fanta, ki je streljal. Otroci so v šoku. Kaj takšnega se v vsej zgodovini beograjskih šol še ni zgodilo," je dejal predsednik Občine Vračar Milan Nedeljković

13-letnik je poleg varnostnika ubil še osem učencev. "Ne vem, ali je obstajal kakršen koli znak, da bo to storil. Bil je miren in tih, imel je dobre ocene," je še dodala učenka.

Oglasil se je tudi oče učenke, ki je bila v razredu, ko je vanj vstopil 13-letni sošolec in začel streljati. Na obrazu je imel leden izraz, mu je povedala. "Moja hčerka je bila v tem razredu, bila je v učilnici, kjer je ta fant najprej ustrelil učiteljico, nato pa začel streljati še po učencih. Skrivali so se pod mizami, moja hčerka je nato zbežala ven," je pripovedoval vidno pretresen. 

Spregovoril je še en oče dekleta, ki je v šoli videla nepredstavljive grozote. "Slišal sem, da je prišlo do streljanja pri pouku zgodovine. Pogledam njen urnik in na njem vidim zapisano besedo: zgodovina," je prve trenutke po tem, ko je odjeknila novica o streljanju opisal moški. Njegova žena je bila v šoku, morali so ji dati pomirjevala.

Ko je prišel do šole pa grozljiv pogled na jokajoče otroke in starše. "Deklica je imela okrvavljeno majico, ker je padla čez ustreljenega fanta. Številni starši svojih otrok niso mogli dobiti na telefon. Tudi moja hči je telefon pustila v učilnici," je povedal in dodal, da so sicer učitelji in učiteljice poskrbeli, da so otroci čim prej prišli do staršev.

Opisal je tudi grozote, ki so jim bili priča učenci. Ti so sprva mislili, da nekdo meče petarde, a učiteljičin izraz naj bi izdajal, da je točno vedela, za kaj gre. Sedmošolec je nato vdrl v učilnico. "Prvi je stekel fant, ki ga je najstnik ustrelil v nogo. Za njim je stekla tudi moja hči. Pogledal jo je v oči, vendar pa je pištolo usmeril drugam," je povedal njen oče. Njegova hčerka mu je opisovala tudi, da je bila kri povsod.

Ostali so se skrivali pod šolskimi klopmi. V učilnici je bilo 23 otrok: "Hčerka je preživela le zato, ker je bila dovolj prisebna, da je hitro reagirala, in da je sedela v prvi klopi, zato je lahko iz učilnice stekla med prvimi."

Umrla tudi hči nekdanjega srbskega odbojkarja in trenerja

Streljanje je trajalo skoraj pet minut, učence so najprej zbrali v eni od učilnic, nato pa so jih skozi stranski vhod pospremili pred šolo in do bližnjega parka, kamor so jih prišli iskat pretreseni starši. Številni niso vedeli, ali je njihov otrok sploh še živ ali ranjen, kje je. Slišali so se jok in vzdihi, vladala je panika. Sicer odličnjak naj bi učiteljici zameril, ker mu je dala enico, je bilo slišati med učenci.

Tragedija, kakršne Srbija ne pomni. Med osmimi umrlimi učenci pa je tudi hči nekdanjega srbskega odbojkarja in trenerja Dragana Kobiljskega. Srbski športnik je nekoč igral za ekipo Partizan, kasneje pa je bil kot trener vodja strokovnega štaba Odbojkarskega kluba Crvena zvezda.

Med tistimi, ki so v strahu čakali na informacije o otrocih, je bilo tudi več znanih. Med njimi košarkar Duško Savanović in igralec Marko Janketić. Košarkar je potrdil, da je z njegovo hčerko vse v redu ter da je iz šole prišla nepoškodovana.

Učenec šole je tudi sin pevke Ane Stanić. "Pretresena sem, ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Vsi smo vznemirjeni. Moj sin obiskuje to šolo, a ima danes popoldanski pouk. Še vedno nimam nobenih informacij. Sin hodi v peti, fant, ki je streljal, pa v sedmi razred. Ne poznata se," je povedala po telefonu. 

"Prišel sem pred šolo, da vidim, kaj se dogaja. Moj otrok hodi v to šolo, a je ta teden v drugi izmeni. Ne vem, kaj naj rečem, to so naši otroci," pa je povedal TV-voditelj Zoran Kesić

Med znanimi Srbi, katerih otroci so učenci omenjene šole, je tudi minister za trgovino Tomislav Momirović. "Moj starejši otrok obiskuje OŠ Vladimirja Ribnikarja in vsi smo pretreseni. Poznal sem varnostnika, zgrožen sem. Bil je izjemno pozoren in skrben do vseh otrok v šoli. Strašna tragedija," je dejal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja