Tujina

Slavne britanske telefonske govorilnice dobivajo nove vsebine

London, 15. 03. 2021 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
7

Na tisoče rdečih telefonskih govorilnic na britanskih ulicah zaradi mobilne telefonije že več let sameva in propada. Zdaj pa lokalne skupnosti temu britanskemu simbolu dodajajo nove vsebine: med drugim jih uporabljajo za hrambo defibrilatorjev, mini knjižnice in celo mini muzeje.

Britanske telefonske govorilnice so tudi atrakcija za turiste, ki radi pozirajo ob njih.
Britanske telefonske govorilnice so tudi atrakcija za turiste, ki radi pozirajo ob njih. FOTO: Profimedia

Rdeča telefonska govorilnica je poleg britanske zastave, kraljice, Big Bena in rdečega dvonadstropnega avtobusa verjetno eden najbolj prepoznavnih britanskih simbolov. Če so pred prihodom mobilnih telefonov te še imele svojo uporabno vrednost, pa marsikje – predvsem v Londonu – že dolgo služijo le kot atrakcija, ob kateri pozirajo turisti. 

"Ker večina ljudi zdaj uporablja mobilne telefone, je izjemno upadlo število klicev, opravljenih s plačljivimi telefoni. Poleg tega se je pokritost z mobilnim omrežjem v zadnjih letih močno izboljšala zaradi naložb v bazne postaje, še posebej na podeželju," je za SkyNews dejal James Browne iz britanske telekomunikacijske družbe BT. 

V družbi so se zato v zadnjih letih odločili za racionalizacijo svojega premoženja in v okviru programa "Posvojite kiosk" lokalnim skupnostim in organizacijam za simbolično ceno ponudili več tisoč znamenitih rdečih telefonskih govorilnic. Namesto da bi govorilnice odstranili in s tem pustili, da utonejo v pozabo, jim dajejo novo priložnost, da zaživijo z novim poslanstvom.  

Govorilnice lahko za zgolj en funt (1,16 evra) odkupijo lokalne skupnosti in humanitarne organizacije. Do zdaj so na tak način "oddali" že več kot 6000 govorilnic, trenutno pa jih je na voljo še okoli 4000. 

V številnih lokalnih skupnostih so govorilnice izkoristili za namestitev defibrilatorjev, kar pride še posebej prav na podeželju. "Pri tako resni zadevi, kot je srčni zastoj, je čas ključen. Na žalost reševalnim ekipam pogosto ne uspe pravočasno priti do vasi. Zato se nam je zdela namestitev defibrilatorjev v te zapuščene hiške idealna, saj pogosto stojijo v središču vasi. Poleg tega pa s tem rdeči kiosk ostaja rešilna bilka za skupnost," je dejal Martin Fagan, sekretar humanitarne organizacije Community Heartbeat Trust. Organizacija je defibrilatorje namestila že v približno 800 telefonskih govorilnicah po državi, načrtujejo pa še dodatnih 200.

Ponekod so lokalne skupnosti rdeči kiosk spremenile v mini knjižnice za izmenjavo knjig oziroma “knjigobežnice”,  v mini muzeje in galerije ter celo v "take-away" kavarnice. Idej je res neskončno, najpomembnejše pa je, da imajo za lokalne prebivalce nek pomen in uporabno vrednost. 

Več sto govorilnicam v večjih mestih je nov smisel dala tudi sama družba BT, saj so jih preuredili v digitalne enote, ki ponujajo dostop do javnega brezžičnega interneta in polnilno postajo za mobilne naprave, v njih pa so nameščene tudi naprave za okoljski monitoring.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
15. 03. 2021 20.16
+1
❄️ Lahk bi bil mlekomat ali jajčkomat
Al83
15. 03. 2021 19.38
+2
Pakistanka je naredila iz govorilnice kafič. In to brez vreče na glavi. Seveda se da integrirat v lokalno kulturo kdor se hoče..
Uporabnik1812060
15. 03. 2021 19.33
+2
Bravo! Tako se dela, ne pa pri nas, ko vse zmečejo stran. Npr. stare super trafike, ki so bili res enkratni v vseh pogledih, tudi praktični, so, vsaj v Lj. vse uničili in zamenjali s črnimi kontejnerji, da ne rečem morbidnimi svinjarijami.
User1538643
15. 03. 2021 19.09
Pri nas tega ni...
Walter Pravicek
15. 03. 2021 19.26
SE MOTIŠ!V MARIBORU NA GRINIČU IMAMO TAKŠNO TELEFONSKO GOVORILNICO!NESELJE GRINIČ JE POBRATENO Z ANGLEŠKIM GRINIČEM!
gullit
15. 03. 2021 17.16
+4
Podobno foro bi tudi mi lahko naredili z nasimi legendarnimi trafikami.
Walter Pravicek
15. 03. 2021 19.29
PA SAJ ŠE STOJIJO TELEFONSKE CELICE OD TEDANJE DRŽAVNE TELEFONSKE FIRME,KI JE PREVZELA BOGATI MOBITEL,ČE NISO ŽE POLOMLJENE!KAJ BO NOTRI?DEFIBRATORJI DEFINITIVNO NE-TUDI MONTIRANE NA STENO STAVBE SO PLEN LOPOVA!