Tujina

Ikonični voditelj nogometnih tekem se po bojkotu vrača na BBC

London, 13. 03. 2023 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred nekaj dnevi je bil voditelj britanske nogometne oddaje na BBC in nekdanji nogometaš Gary Lineker začasno odstavljen s svojega mesta. Razlog? Javno komentiranje nove azilne politike britanske vlade, kar se ne sklada s smernicami medija. V bran mu je stopilo več kolegov, kot kaže, pa se bo po bojkotu znani napovedovalec lahko vrnil na svoje delovno mesto.

Gary Lineker je pred dnevi na svojem Twitter profilu kritiziral novo azilno politiko britanske vlade – predvsem jezik, ki ga je ta uporabila ob predstavitvi. Tega je primerjal z retoriko nacistične Nemčije, primerjava pa ga je za kratek čas stala položaja v službi.

 Gary Lineker se vrača.
Gary Lineker se vrača. FOTO: AP

Ob vesteh, da je BBC njegov komentar štel za kršitev svojih smernic o nepristranskosti in ga začasno umaknil iz programa, pa so mu sodelavci stopili v bran in se odločili za bojkot nogometnega programa na BBC. V znak solidarnosti sta z Linekerjem med drugim odstopila tudi nekdanja nogometaša Ian Wright in Alan Shearer.

Tekme na programu so tako potekale brez napovedovalcev in komentatorjev, trajale pa slabih 20 minut.

Zaradi vpliva, ki ga je začasna odstavitev Linekerja imela na program, pa se je očitno BBC odločil, da ga povabi nazaj. Voditelj je novico že sporočil na svojem Twitter računu, ob tem pa se vsem sodelavcem zahvalil za podporo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Po nekaj nepredstavljivih dnevih sem presrečen, da smo se prebili skozi to. Vsem bi se rad zahvalil za neizmerno podporo, predvsem svojim kolegom pri BBC Sport , za nezamenljiv izkaz solidarnosti. Nogomet je skupinski šport, a njihova podpora je bila nepredstavljiva," je Gary delil novico.

Nekdanji nogometaš, ki na BBC vodi nogometno oddajo Match of the Day (Tekma dneva), se bo tako lahko vrnil v čevlje športnega novinarja, pri tem pa so pomagali tudi njegovi kolegi v športni redakciji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.