Tujina

Iluzija dveh držav v Palestini

New York, 11. 06. 2020 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
42

Čez slabe tri tedne se bo po napovedih predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja začelo priključevanje delov zasedenega Zahodnega brega Izraelu. Vse bolj obupani Palestinci ubirajo novo taktiko – če ste nas okupirali, prevzemite odgovornost za upravljanje zasedenih ozemelj. Kar se zdi korak bližje rešitvi ene države za dve sicer na smrt sprti naciji.

Zažiganje fotografij Donalda Trumpa in Benjamina Netanjahuja kaže mnenje Palestincev o mirovnem "načrtu stoletja".
Zažiganje fotografij Donalda Trumpa in Benjamina Netanjahuja kaže mnenje Palestincev o mirovnem "načrtu stoletja". FOTO:

Palestinske oblasti so napovedale, da ne bodo več plačevale desettisoče svojih uradnikov in policistov, ukinile bodo plačila še bolj izmozgani Gazi, nehale bodo sprejemati več sto milijonov dolarjev vredna nakazila Izraela, ki pobira davke v njihovem imenu. Ker bi se tako odrekli polovici svojega proračuna, bi to pomenilo drvenje proti bankrotu ali celo ustaviti dela palestinske vlade. Ta je že prenehala izdajati dovoljenja Palestincem za vstop v Izrael in jih napotila na izraelske vojaške oblati, zaradi česar je na začetku meseca nič hudega sluteč urad vojske v Hebronu zasulo na tisoče ljudi. 

"Nismo nihilisti ali bedaki in nočemo zmede. Smo stvarni. Nočemo, da se stvari razvijejo do točke brez vrnitve. Priključitev naselbin pa je takšna točka v odnosih z Izraelom," je za New York Times pojasnil Husein Al Šeik, eden najtesnejših svetovalcev palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, zadolžen za odnose z Izraelom. Po besedah izraelskega mirovnika in publicista Urija Avnerija naj bi palestinski voditelj Jaser Arafat nekoč dejal, da so Palestinci poskusili vse, oborožen boj, diplomacijo in totalno vojno, a je bilo vse neuspešno. Zdaj so izbrali novo strategijo, Izrael opominjajo, kako naporno delo jih čaka, če ga bo nehala opravljati palestinska uprava.

"Ali se odrečejo priključitvi in se bomo vrnili v prejšnje stanje ali pa jo bodo izpeljali in bodo ponovno okupacijska sila na celotnem Zahodnem bregu," je poudaril Al Šeik. Hkrati bo to zavrelo tudi Gazo, kjer vlada gibanje Hamas, saj bo brez denarja palestinskih oblasti načeta zdajšnja že tako krhka stabilnost.

 

Arhipelag bantustanov

Razmere na Bližnjem vzhodu so tako na poti v čase pred mirovnim sporazumom v Oslu. Ta je postavil temelje zamisli o rešitvi dveh držav, Izraela in samostojne Palestine, toda v Tel Avivu so ob tem ves čas držali figo v žepu. Rešitev je umrla počasne smrti ne tisočih rezov, pač pa sto tisočih priseljencev, ki so zavzemali Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg in praktično onemogočili, da bi lahko Palestinci vzpostavili samostojno državo. Če bi ta nastala, bi bila le oblika prostornega segregacijskega taborišča, potem ko so judovske oblasti pobrale, kar je bilo vrednega. 

 

Napoved priključitve judovskih naselbin Izraelu je sprožila nov val kamenjanja vojaških kontrolnih točk.
Napoved priključitve judovskih naselbin Izraelu je sprožila nov val kamenjanja vojaških kontrolnih točk. FOTO: AP

Že pred šestimi leti je takratni zunanji minister ZDA John Kerry v kongresu dejal, da je za uvedbo dveh držav časa še leto ali dve, potem pa to ne bo več izvedljiva možnost. V tem času je vlada Netanjahuja še pospešila gradnjo naselij na zasedenih ozemljih, izvolitev Donalda Trumpa pa ji je povsem odvezala roke. Njuna naveza je rešitvi, ki se jo mednarodna diplomacija še vedno oklepa kot pijanec plota, zadala le milostni udarec.

Zvezdnik resničnostne televizije je dejal, da mu je na Bližnjem vzhodu "všeč tista rešitev, ki je všeč obema stranema". Kar je v prevodu pomenilo, kar je všeč skrajno desničarski judovski vladi. V zadnjih treh letih je uresničil njihove najbolj drzne želje – priznanje priključitve sirske Golanske planote, selitev ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem, zdaj je na vrsti priključitev skoraj tretjine Zahodnega brega. Podlaga za to je mirovni "načrt stoletja", ki ga je ustvaril Trumpov zet Jared Kushner in ki so ga kritiki ob januarski razgrnitvi iz predloga za dogovor preimenovali v pogoje za palestinsko predajo. Po njem bi bila palestinska država arhipelag bantustanov.

 

Palestinci razmišljajo o skupni državi

Uporaba južnoafriškega besednjaka ni naključna, saj je po besedah Johna Dugarda, južnoafriškega profesorja prava in nekaj časa posebnega poročevalca Združenih narodov za zasedena ozemlja v Palestini, "apartheid živ in zdrav ter uspeva v zasedeni Palestini". Celo južnoafriško-izraelski publicist Benjamin Pogrund, ki je lepljenje oznake apartheid na Izrael označeval za nevedno in naivno ali celo cinično manipulacijo, zdaj pravi, da bi priključitev pomenila prehod iz vojaške okupacije v razmere, ko v državi živijo ljudje brez državljanskih pravic. "To je apartheid. Natančno ogledalo, kar je bil aparatheid v Južni Afriki."

 

Izraelski vojski grozi, da bo morala prevzeti upravljanje zasedenih ozemelj.
Izraelski vojski grozi, da bo morala prevzeti upravljanje zasedenih ozemelj. FOTO:

Netanjahu rad poudarja, da je Izrael "nacionalna država Judov – in samo Judov". Pri čemer pozablja na dva milijona Arabcev, ki živijo znotraj meja te države. Ozemlje med Sredozemskim morjem in reko Jordan je dom 13 milijonov ljudi, približno pol je palestinskih Arabcev, pol Judov, oboje nadzira Izrael. Prvi so desetletja sanjali o svoji državi, toda februarja objavljena raziskava kaže, da takšno rešitev podpira manj kot 40 odstotkov Palestincev na Zahodnem bregu. Hkrati je po objavi ameriškega načrta podpora za eno, skupno državo zrasla na 37 odstotkov.

"Palestinci nimajo več orodij, s katerim bi se borili proti Izraelu. Oboroženi odpor nima možnosti za uspeh, ni se mogoče zanesti na podporo arabskih držav," je v časniku Haaretz zapisal izraelsko-arabski novinar Nabil Armali. Zamisel o enakih pravicah za Arabce in Jude v skupni državi se pojavlja že desetletja, v različnih oblikah. Ob priznanju, da je rešitev dveh držav samo še okrasni prt, s katero mednarodna diplomacija prekriva razmere na Bližnjem vzhodu, je tretja možnost namreč le še ohranjanje zdajšnjega stanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
11. 06. 2020 21.03
+0
Ti Židje vsem Evropejskim narodom liberalizem in multikulti vsiljujejo, sami so pa najbolj homofoben narod na Svetu.
ni_mi_vse_eno
11. 06. 2020 19.15
+0
Iluzija, da se bo z ograjo naredil mir, iluzija, da bo kdaj z nasiljem dosežen mir. 5 Broken Cameras Full Documentary, miru ne bo s silo, ampak s sprejemanjem različnosti. Živela rast v ljubezni, spoštovanju, sodelovanju, skupnemu ustvarjanju. Vsi drugačni, vsi enakopravni.
olimpija007
11. 06. 2020 18.56
-2
Severna Koreja in njihov voditelj so trn v peti celemu zahodnemu svetu... medtem pa izrael ki ima edini na svetu neznamo število jedrskega orožja, poleg tega pa izvaja GENOCID IN APARTHEID je demokracija?! 🤮🤮
olimpija007
11. 06. 2020 18.51
-1
Cerkev v Jeruzalemu je predana v čuvanje že več generacij muslimanu oz. muslimanski družini ker krščani so že takrat vedeli kakšni so židje in njihovi načrti...
olimpija007
11. 06. 2020 18.49
+0
Genocid se je izvajal, se izvaja, in vse kaže se bo izvajal v Palestini pod okriljem amerike.
olimpija007
11. 06. 2020 18.48
+6
Izrael ima tolikšno zgodovinsko pravico do Palestine kot jo imajo madžari do Prekmurja. Če že nekateri gledate 2000 let nazaj potem najbolje da Italijani (exRimljani) gredo v Palestino in rečejo da imajo tudi oni zgodovinsko pravico.... pa tako nazaj do dinozavrov. Bogi ste tisti s to logiko s katero židje perejo možgane svetu.
Mogočnež
11. 06. 2020 18.09
+6
Izrael je bil od vekomaj dežela Judov in tako bo tudi ostalo vekomaj pa se lahko cel muslimanski svet obrne na glavo, teh par priseljencev ki si večinoma iz Jordanije in okoliških držav pa lahko gredo tja od koder so prišli na sveto Judovsko ozemlje! Kje se je rodil Jezus? A ni bil slučajno to Betlehem, dežela Judova! Pred 2000 leti!! Ko še o islamu ni bilo ne duha ne sluha!!! Danes je pa pod muslimansko upravo, upam da jih bo Izrael kmal pregnal tudi od tam! In spet bodo muslimani rekli, genocid??? Vsi nevedneži poglejte malo zgodovinske knjige in vam bo vse jasno!
olimpija007
11. 06. 2020 15.42
-5
Free Palestine
HalaCr77
11. 06. 2020 14.33
+1
Izrael in palestina ke skoraj podobnk,kot so južnjaki prišli v slo.in potem dobijo državo v slo.in jo spremenijo v ime bosanijo.katero bi priznal cel svet.brko je vedel kaj z njimi
olimpija007
11. 06. 2020 14.10
+1
Jared Kushner žid in to je avtor mirovnega sporazuma 🤮🤮
olimpija007
11. 06. 2020 14.03
-5
🇵🇸🇵🇸
olimpija007
11. 06. 2020 14.03
+1
Zapreti zračni prostor za izraelska letala... največji udarec za njih saj kopenskih mej skoraj da nimajo odprtih. Primer dobre prakse: Iran zaradi katerih traje njihova pot v Indijo, Kitajsko 2-3h dlje
olimpija007
11. 06. 2020 14.01
+7
Smešno ko pogledaš žide eden rojen v Belorusiji drugi na Poljskem tretji ZDA.... in vsi imajo Palestino za svojo deželo
olimpija007
11. 06. 2020 13.59
+2
Toda kljub temu da židje na vse pretege poskušajo uvoziti cim vec židov v Palestino jih je po številu skoraj enako... na dolgi rok bo Palestincev več ali pa bodo židje naredili kar najbolje znajo >Genocid<
olimpija007
11. 06. 2020 13.56
+4
Amerika marioneta židov to je že smešno. Dvojna pravila...
YUGO45
11. 06. 2020 13.45
+3
Samo se en dokaz..da Izrahell lahko počne prav vsee..Amerika,Evropa..pa lahko samo molči in tišči glavo v pesku..na svetu je ostala se peščica neodvisnih porocevalcev..kmalu bo tam samo se med in mleko,raj na zemlji..tako bodo porocali..
User1063544
11. 06. 2020 13.25
+8
Kriv je molk VSEH svetovnih držav s podpisom Balfordske deklaracije. Ena zanimivost okrog te deklaracije, kdo je soavtor tega dokumenta? Ampak ne bomo teoretiki zarot in Bilderstana itd..
Hellsrael
11. 06. 2020 13.14
+8
Zalostno da svet to mirno gleda nihce razen podobnih revesev tipa Irak,Iran,Burma ipd ki obsojajo okupacijo in stevilne zrtve tega napacenega sistema. Zalostno a to je resnica danasnjega casa. Tisti ki ima denar,je sveta vladar. V kombinaciji z ameriko....je rezultat v svetu taksen kakrsen je.
Sha6ow66
11. 06. 2020 13.12
+1
vse je kriva verska pripadnost !...samo zlo
Zmaga Ukrajini ...
11. 06. 2020 12.57
+2
Dober recept za večne nemire. In treba si je zapomniti, kdo je kriv za to.