Tujina

'Ime ji je bilo Saly. Imela je pet let'

Gaza, 22. 04. 2024 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L., STA
Komentarji
0

V izraelskih napadih na Gazo je umrlo že več kot 34.000 ljudi, med njimi prek 14.500 otrok, vendar pa v to številko niso všteti vsi tisti, ki jih med ruševinami še niso našli. Med ubitimi je tudi petletna Saly. Svet je njen obraz spoznal, kjer je tragedija njene družine fotografu prinesla prestižno nagrado. Medtem se nadaljuje iskanje trupel na območju uničene bolnišnice Naser.

Pol leta po napadu Hamasa na Izrael je odjeknila novica, da je odstopil vodja vojaške obveščevalne službe Aman, generalmajor Aharon Haliva. Odstop je utemeljil z neuspešnim odzivom na napad. "Obveščevalna služba pod mojim poveljstvom ni bila kos nalogi, ki ji je bila zaupana," je zapisal v odstopnem pismu. Njegov korak bo po mnenju političnih analitikov močno povečal pritisk na premierja Benjamina Netanjahuja, naj sledi zgledu. 

Medtem so oblasti v Gazi sporočile, da so izraelski napadi terjali že več kot 34 tisoč življenj, pri čemer tistih, ki jih še niso našli med ruševinami, sploh ne štejejo. Med umrlimi je več kot 14.500 otrok in 9500 žensk. Število ranjenih je medtem preseglo 77 tisoč. Vse to na območju, kjer živi približno toliko ljudi kot v Sloveniji. 

Napad na Izrael 7. oktobra 2023
Napad na Izrael 7. oktobra 2023 FOTO: Profimedia

Zadnja tarča nenehnih napadov je bil Han Junis, več kot 600 let staro mesto, kjer je pred izraelsko ofenzivo živelo 200 tisoč ljudi. Izraelska vojska se je v začetku tega meseca od tam sicer umaknila, za sabo pa pustila ruševine. Med drugim so povsem razdejali kompleks bolnišnice Naser. Tam se nadaljuje izkopavanje trupel iz enega od najmanj treh množičnih grobišč, ki so jih odkrili po umiku vojske. Našli so jih že 283. 

"Menimo, da bomo v tem množičnem grobišču v naslednjih dneh našli še okoli 200 trupel, nato bomo začeli preiskovati naslednji dve grobišči," je napovedal vodja medijskega urada vlade v Gazi, ki jo vodi Hamas. Izrael je obtožil, da je izvajal usmrtitve in da poskuša to prikriti, kar so oblasti v Tel Avivu že zanikale. 

Grobišče se je sicer pojavilo v času obleganja bolnišnice, ko Palestinci do območja niso imeli dostopa, je poročala Al Jazeera. 

Netanjahu napovedal okrepitev pritiska na Hamas

Netanjahu je včeraj dejal, da bo Izrael v prihodnjih dneh povečal vojaški in politični pritisk na Hamas, da bi zagotovili izpustitev zajetih talcev v Gazi. "V prihodnjih dneh bomo povečali vojaški in politični pritisk na Hamas, ker je to edini način, da osvobodimo naše talce," je dejal Netanjahu v video izjavi na predvečer judovskega praznika pasha. Hkrati je zagrozil, da bodo Hamasu zadali nove boleče udarce, pri čemer podrobnosti ni navedel.

Netanjahu je mednarodnim opozorilom navkljub večkrat zatrdil, da bo izraelska vojska začela ofenzivo na Rafo na jugu območja Gaze, kamor se je zateklo približno 1,5 milijona ljudi, večinoma notranje razseljenih iz ostalih delov uničene palestinske enklave. 

Petletna Saly in žalostna mednarodna nagrada

Fotografija, ki jo je posnel Mohamed Salam
Fotografija, ki jo je posnel Mohamed Salam FOTO: Profimedia

V znamenju žalostnih podob iz Gaze je minuli teden minila tudi podelitev nagrad za najboljšo fotografijo na priznanem mednarodnem tekmovanju World Press Photo Award. Zmagal je Reutersov fotoreporter Mohamed Salem, ki poroča z območja Gaze. Nagrado mu je prinesla oktobra posneta fotografija 36-letne Inas Abu Maamar, ki pestuje v belo odejo zavito truplo petletne nečakinje. Umrla je skupaj z mamo in sestro, ko je izraelski izstrelek zadel njihov dom v Han Junisu. 

Zdaj pa je družbena omrežja obkrožila tudi njena fotografija iz srečnejših časov. "Ime ji je bilo Saly. Pet let je bila stara," sporočajo ob tem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.