Tujina

Ime novega britanskega premierja naj bi bilo znano 5. septembra

London, 11. 07. 2022 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska konservativna stranka bo novega predsednika stranke in s tem premierja Združenega kraljestva naznanila 5. septembra, je sporočil Graham Brady, predsedujoči t. i. odboru 1922, ki ga sestavljajo torijski poslanci, ki niso ministri in določajo časovnico strankarskih volitev.

Po besedah Grahama Bradyja bodo člani stranke lahko nominirali kandidate v torek, pri čemer bodo morali ti imeti vsaj 20 glasov podpore.

Prvi krog glasovanja bo potekal v sredo, drugi pa v četrtek, je še dodal Brady. Ta glasovanja bodo potekala, dokler ne ostaneta zadnja dva kandidata, zmagovalec pa bo razglašen v začetku septembra.

Trenutno je znanih 11 kandidatov za naslednika Borisa Johnsona, ki je prejšnji teden odstopil z mesta vodje stranke, kar posledično vodi tudi do zamenjave na vrhu britanske vlade. Kot zadnja se je v nedeljo tekmi pridružila zunanja ministrica Liz Truss.

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: AP

Pred Trussovo je kandidaturo napovedala tudi ministrica za trgovino Penny Mordaunt, ki pa glede na zadnje ankete ni med favoriti za premierski stolček. Med najverjetnejšimi Johnsonovimi nasledniki je nekdanji finančni minister v njegovi vladi Rishi Sunak.

Poleg Trussove, Mordauntove in Sunaka so kandidaturo do sedaj napovedali še minister za promet Grant Shapps, državna tožilka Suella Braverman, finančni minister Nadhim Zahawi, poslanec Tom Tugendhat, nekdanja ministrica za enakost Kemi Badenoch in novi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Rehman Chishti.

Med kandidati pa je tudi predsednik odbora za zdravstvo Jeremy Hunt, navaja BBC. Slednji se je v drugem krogu volitev za vodjo konservativne stranke leta 2019 soočil z Johnsonom in takrat zasedel drugo mesto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalec8
11. 07. 2022 21.57
+1
Naj bo čarls , ce ze ne more bit kralj naj bo vsaj PM
Butalec8
11. 07. 2022 21.58
+1
Butalec8
11. 07. 2022 21.56
+1
Poljaki so nekaj začeli brundat proti ukrajini , vrli Natov jastreb Dudica jih je danes peglo da so nacisti pa opomno da so 100.000 poljakov pobili , zgleda da bi Poljska se tud malo razsirla ce bo prilika