0°C

Indonezijsko potniško letalo verjetno strmoglavilo v morje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /STA /
KOMENTARJI
112
Letalo nizkocenovnega prevoznika Sriwijaya Air je kmalu po vzletu iz Džakarte povsem izginilo z radarskih zaslonov. Boeing 737-500 naj bi približno štiri minute po vzletu v manj kot minuti izgubil več kot 3000 metrov višine. Po do zdaj znanih podatkih je letalo, na katerem je bilo 62 ljudi, verjetno strmoglavilo v morje. Indonezijske oblasti sicer niso uradno potrdile, da so razbitine, ki so jih našli, ostanki pogrešanega letala.

Kot je poročal FlightRadar 24, je let z oznako SJY182 družbe Sriwijaya Air iz Džakarte do Pontianaka na otoku Borneo z letališča indonezijske prestolnice vzletel ob 14.37 po lokalnem času. Zadnji stik z letalom so imeli ob 14.40 po lokalnem času (8.40 po srednjeevropskem času). Nekaj več kot 720-kilometrski let naj bi trajal približno 95 minut. Preden so izgubili stik z letalom Boeing 737-500 je ta preletel le kratko razdaljo severno od letališča in nad javanskim morjem.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kasneje so sledila poročila tem, da naj bi očividci slišali eksplozijo in videli letalo strmoglaviti ter da naj bi našli dele uničenega letala.

Severno do Džakarte naj bi po besedah uradnika iz reševalne agencije Basarnas našli razbitine, čeprav še ni uradno potrjeno, da gre za kose pogrešanega letala, poroča Reuters.Po poročanju lokalnih medijev so ribiči v bližini otokov severno od Džakarte v soboto popoldne opazili kovinske predmete, za katere menijo, da so deli letala.

"Po informacijah z območja so našli več razbitin, za katere obstaja sum, da so iz letala in so že na našem čolnu za nadaljnjo preiskavo," je dejal predstavnik nacionalne agencije za iskanje in reševanje Bambang Suryo Aji.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Predstavniki indonezijskega ministrstva za promet in nacionalne agencije za iskanje in reševanje so nato sporočili, da so svoje ekipe poslali v Javansko morje, na območje otokov Laki in Lancang severno od Džakarte, kjer se verjetno nahaja pogrešano letalo. Tam so namreč našli razbitine, ki bi lahko pripadale pogrešanemu letalu, in so že v rokah njihovih ekip. Radijskega signala sicer na območju niso zaznali.

Predstavniki ministrstva so poleg tega potrdili, da je bilo na krovu 26 let starega letala boeing 737-500 po dosedanjih ugotovitvah 62 ljudi. Koliko točno je bilo potnikov in koliko članov posadke, ni jasno, saj so nekateri poročali o 50 in drugi o 56 potnikih. Letalo ima sicer kapacitete za kar 130 ljudi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dotično letalo naj bi bilo sicer staro 27 let, letalski floti Sriwijaya Air pa naj bi se pridružilo leta 2012. Sriwijaya Air je sicer majhen prevoznik, ki uporablja zgolj letala 737. Po navedbah Airfleets.net trenutno upravlja le devet letal: tri letala serije -500, pet -800 in eno -900.

Vse naštete so starejše različice od nesrečnega, najnovejšega modela Max. Oktobra 2018 je v Javanskem morju, severno od Džakarte, približno 12 minut po vzletu iz prestolnice strmoglavil boeing 737 Max Lion Air. V nesreči je vključno s posadko umrlo vseh 189 potnikov. Šlo je za prvo od dveh nesreč letala tipa Max, ki sta privedli do 20-mesečne prizemljitve, poročaThe Independent. 

Koronavirus pasica november