-6°C

Objavili posnetke razbitin indonezijskega letala

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
12
Po strmoglavljenju indonezijskega letala Boeing 737-500 nizkocenovnega letalskega prevoznika Sriwijaya Air v morje se iskanje razbitin in črne skrinjice nadaljuje. Letalo, ki je bilo na poti proti največjemu azijskemu otoku Borneo, je le dobre štiri minute po vzletu izginilo z radarskih zaslonov, na krovu pa je bilo 62 ljudi.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:38

Iskanje razbitin indonezijskega letala v morju

00:52

Iskanje razbitin indonezijskega letala

 

Reševalne ekipe so že naletele na razbitine letala in trupla nekaterih potnikov, poroča BBC. Niso pa se še dokopali do črne skrinjice, čeprav so uspeli določiti njeno lokacijo. Vodja reševalne ekipe Rasman MS je povedal, da danes nadaljujejo z iskanjem žrtev nesreče. "Iščemo jih brez prestanka, saj je pomembno, da jih čimprej najdemo," je dejal novinarjem. 

PREBERI ŠE
Indonezijsko potniško letalo verjetno strmoglavilo v morje

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je trenutno v akcijo iskanja vključenih 2600 oseb, sodelujejo pa tudi številni reševalni čolni, helikopterji, 50 ladij in 13 letal. Kot so sporočili reševalci, je upanje, da bi kdo preživel nesrečo, zelo majhno. 

Preiskovalec indonezijskega komiteja za varnost transporta (KNKT) Nurachyo Utomo je za Reutersdejal, da je na podlagi dosedanjih najdb možno, da se je letalo ob trku z morsko gladino prepolovilo. "Če bi eksplodiralo v zraku, bi ostanke raztreslo na širšem območju."

Iz morja so potegnili razbitine indonezijskega letala.
Iz morja so potegnili razbitine indonezijskega letala.FOTO: AP

Kaj se je zgodilo z letalom?

Letalo prevoznika Sriwijaya Air je z letališča v Džakarti poletelo v soboto ob 14.36 uri po lokalnem času. Samo štiri minute za tem so z letalom izgubili stik. Po podatkih spletnega mesta za sledenje letov Flightradar24.com naj bi letalo v manj kot minuti izgubilo 3000 metrov višine. Očividci so povedali, da so slišali vsaj eno eksplozijo.

PREBERI ŠE
Razbitine letala iščejo z droni in sonarji

Na krovu je bilo 50 potnikov ter 12 članov posadke, vsi pa so bili indonezijski državljani.

Kljub prvim poročilom, da gre za letalo Boeing 737 max – model, ki je bil do lanskega decembra prizemljen zaradi nesreč v Indoneziji in Etiopiji, gre, glede na podatke o registraciji, za 26-let star Boeing 737-500. Izvršni direktor družbeIrwin Jauwena je povedal, da je bilo letalo tehnično brezhibno, 30-minutna zamuda pri vzletu pa da se je zgodila zaradi močnega deževja.

Družba Sriwijaya Air, ustanovljena leta 2003, je lokalni nizkocenovni letalski prevoznik, ki leti v indonezijske in druge destinacije jugovzhodne Azije.

Koronavirus pasica november