Tujina

Inzko Dodika in bosanske Srbe obtožil, da 'aktivno razbijajo državo'

New York, 05. 05. 2021 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko je v Varnostnem svetu Združenih narodov v torek opozoril, da vodstvo bosanskih Srbov na čelu z Miloradom Dodikom aktivno razbija državo. Inzko je VS ZN pozval, naj se odločno zoperstavi takšnim dejavnostim.

Valentin Inzko
Valentin Inzko FOTO: AP

Valentin Inzko je med svojim najverjetneje zadnjim poročanjem VS ZN v 12 letih nadziranja Bosne in Hercegovine v imenu mednarodne skupnosti posvaril, da ima lahko takšna kampanja Srbov varnostne in politične posledice ne le za Bosno in Hercegovino, ampak tudi regijo in celotno Evropo.

Inzko je še poudaril, da daytonski mirovni sporazum iz leta 1995 ne dopušča odcepitev etničnih entitet Bosne in Hercegovine.

Parlament Republike srbske je marca sprejel ukrep, ki dovoljuje mirno razdelitev države, voditelji srbske entitete pa so se aprila dogovorili, da bodo oblikovali pogajalske ekipe za to smer.

"Dejanja bosanskih Srbov so zastrupila politično ozračje in odrinila reforme v času, ko se država spopada s pandemijo covida-19. Bosna in Hercegovina bi morala biti trdno na poti do članstva v EU, vendar pa del političnih voditeljev odkrito zagovarja razdelitev države in se norčuje iz EU," je dejal Inzko.

Dejal je še, da je večetnična in raznolika družba v BiH, ki je obstajala pred vojno, izginila. "Sovražni govor, poveličevanje vojnih zločincev in revizionizem ali zanikanje genocida so reden del političnega dialoga," je ocenil Inzko.

Na Inzkove besede se je ostro odzvala predstavnica Rusije, namestnica veleposlanika Ana Evstignejeva. Inzka je obtožila, da ni uravnotežen in krivi le Srbe in Hrvate ter širi strah. Po njenem mnenju je položaj v BiH precej stabilen in ne predstavlja nobene grožnje mednarodnemu miru in varnosti.

Podprla je odločitev parlamenta Republike srbske za zaprtje urada visokega predstavnika, vendar se večina drugih govornikov s tem ni strinjala, ker pogoji za takšen korak še niso izpolnjeni.

ZDA, Irska, Velika Britanija, Francija in druge članice VS ZN so odločno podprle enotno in celovito BiH kot večetnično in demokratično državo.

"Za nobeno od teh entitet ni nobene prihodnosti zunaj Bosne in Hercegovine," je dejala ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield, ki je poudarila, da ZDA podpirajo ključno vlogo visokega predstavnika v BiH. Dodala je, da je sedaj čas, da država stori, kar je potrebno za končanje mednarodnega nadzora.

"To pomeni spopad z razvejano korupcijo in grožnjami vladavini prava. Korupcija trenutno cveti zaradi skorumpiranih politikov, sodstva pod političnim vplivom, uradov, ki služijo osebnim ali strankarskim interesom, in zaradi državnih podjetij, kjer je prioriteta klientelizem," je dejala veleposlanica ZDA.

BiH po njenih besedah zaradi tega izgublja nadarjene mlade ljudi, ki odhajajo v druge države, kjer imajo večje priložnosti, kjer so nagrajeni za svoje delo in kjer lahko pričakujejo, da bodo vlade zaščitile njihove pravice in odgovorile na njihove potrebe.

"Edina rešitev je, da politiki v BiH okrepijo institucije in zakonodajo za boj proti kriminalu ter zaščito človekovih pravic in temeljnih svoboščin. BiH mora biti pripravljena sprejeti mednarodne zakonodajne standarde, da bi zagotovila, da so agencije zadostno financirane in avtonomne," je še dejala ameriška veleposlanica.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

U4
05. 05. 2021 21.58
+2
Inzko, koliko so ti plačali muslimani, da si tako odkrito na njihovi strani ? Sramota si Slovencem!
Millady
05. 05. 2021 20.19
+0
Kdo je po tem takem avtor non-paperja? Puklasti?
kuncci1
05. 05. 2021 18.20
+5
V Sloveniji pa Janez Janša razbija državo in razdeljuje narod!
mario64
05. 05. 2021 18.08
+1
Bošnjaki mislijo, da je Bosna njihova
nikhrast
05. 05. 2021 16.29
+0
Pa kako boš razdelil Bosno, meja bi ponekod morala iti sredi bajte. Bosna se je omenjala že stoletja nazaj, zdaj naj bi jo pa razkosali da bi zgledala kot kakšna "jig-saw puzzle".
Da se mene pita..
05. 05. 2021 12.23
-2
Razdelte že to Bosno da bo že konc te sage.
Fujito1
05. 05. 2021 11.21
+0
Sej ne moreš prisiliti 3 narode da živijo v eni državi. Treba se je mirno pogovoriti med Hrvati, Bošnjaki ter Srbi o mirni razdružitvi BIH. Malo je neumno kako SDA (bošnjaška stranka) razmišlja. Oni mislijo, da ko so vsi podpisali Dayton, da bodo zdaj Srbi, ki so bili v srbski vojski vrgli puško v koruzo in nekako rekli "ja konec je vojne pa tudi če so streljali name zdaj se moramo združiti". Malo nor moraš biti, da verjameš v to. Prebivalci, ki so doživeli to vojno jo ne bodo nikoli pozabili. Ta vojna je bila tok krvava, da so še zmeraj zamere med prebivalci različnih narod. Republika Srbska je pokazala že po Daytonu, da ne želijo ostati sploh v BIH. In to govorijo že skoraj 30 let. Nič ni narobe, da se Republika Srbska mirno odcepi. Kajti 95% ali 99% držav na svetu, ki so se hotele odcepiti so bile svobodne šele po vojni. Če pogledamo zemljevid pred in po 2sv. je bilo 60 do 90 držav danes jih imamo okoli 200. Tako kot vse bivše kolonialistične, ki so spadale pod Britanijo so morale za svojo samostojnost si izboriti z vojno, kajti Velika Britanija ni kar tako pustila, da se države odcepijo. Kajti tamkajšnji prebivalci v Republiki Srbski se nimajo za Bosance ampak za Srbe in imajo radi svojo državo. To moramo spoštovati.
nono1234
05. 05. 2021 12.10
+7
Fujito1, morda se tudi moje mnenje nagiba k mirni razdružitvi, ker tu miru ne bo dokler ne bo vsak zase, čeprav bi si osebno želel, da BiH ostane BiH. Me pa čudi kako si za primer navedel ravno uboge Srbe na katere so streljali. Meni se pa zdi, da so prav Srbi največ streljali, zato je vprašanje kako njih sprejeti brez zamer.
EnKandidatDosmrtniMandat
05. 05. 2021 12.23
+3
Rešitev je edino sobivanje. Nobena razdelitev jim ne bo pomagala, dokler bo vsaka stran napolnjena z nacionalizmom in sovraštvom. Kaj so Slovencem delali fašisti in nacisti med drugo svetovno vojno? 30 let po vojni t.j. v 70-ih letih pa je naše gospodarstvo baziralo na sodelovanju z Italijo, Nemčijo in Avstrijo. Brez sovraštva in brez zamer. Zgodovina je za zgodovinarje. Tile 3 narodi pa se ne morejo gledati, kaj šele sodelovati. Ampak vse zgolj in samo zaradi lokalnih politikov, ki jim je v interesu skregan narod, ker jim ne znajo ponuditi prihodnosti, temveč zgolj preteklost in sovraštvo. Pa saj imamo tudi mi prištinskega doktorja s takšnim konceptom - deli in vladaj.
EnKandidatDosmrtniMandat
05. 05. 2021 10.56
+5
Spoštovanjem do g. Inzka, ker je na glas povedal to, kar se vidi, sliši in občuti na dnevni bazi v BiH. Je pa "tempiranje" te njegove izjave velik dokaz za kakšne pritiske gre. O tem je spregovoril v svojem zadnjem poročanju, po 12 letih delovanja v BiH. Prej ni vedel? Je, je... Kakor koli, večina funkcionarjev na njegovem mestu tega ne bi naredila niti v zadnjem poročanju.
Samo gasssss...
05. 05. 2021 10.52
-2
Se bodo že zmenili. To ni naš problem. Naš problem je da večina te mladine pristane v Sloveniji. 😉
MUNGATUMBA
05. 05. 2021 11.04
+1
Žal imamo PREobilno in PREohlapno socialno politiko.!!
EnKandidatDosmrtniMandat
05. 05. 2021 12.25
+4
Pred 60 leti smo sprejeli siroto iz Kosova, tovariša Ivanija Jansho. Zakaj ne bi danes še te mladine, ki jo potrebujemo - za razliko od onega starega komunista.
Generacija56
05. 05. 2021 10.52
+6
Za globlje razumevanje treba brati več. Pravkar so ZDA pripeljale v Hrvaško luko vojno opremo, oklepnike, za vojaške vaje, tudi v BiH, prileteli so helikopterji... V BiH edino Srbska skupnost nima z državo, proti kateri so vaje usmerjene, težav. Torej, kdo želi koga odcepiti od kje? Nahujskati proti komu? KDO EDINI NA SVETU TO POČNE????
Janez Francl
05. 05. 2021 11.17
-3
Pametnjakovič , daj no povej , proti komu so bile uperjene vaje oklepnih bataljonov na poligonu Slunj - sedaj Kvaternik - ko sem jaz bil na takšnih manevrih . Gre za strelske vaje , ki se izvajajo periodično , pač glede na potrebe posameznih oklepnih enot ! Poligon je najboljši v EU 20 x10km s svojo žel. postajo Plaški !
Millady
05. 05. 2021 20.24
-1
Janez, nimaš pojma, sedaj gre za NATO vajo Defender Europe 21
markospenca
05. 05. 2021 10.50
+7
"Parlament Republike srbske je marca sprejel ukrep, ki dovoljuje mirno razdelitev države, voditelji srbske entitete pa so se aprila dogovorili, da bodo oblikovali pogajalske ekipe za to smer." Toliko o tako imenovanem "non paper-ju" JJ, ki je v resnici "real paper" ter kreditna povezava SDS z Banjaluko.
Janez Francl
05. 05. 2021 11.18
+1
Evo končno eden , ki tudi ve zakaj se gre !
Generacija56
05. 05. 2021 10.09
+6
Inzko je samo marioneta istih ljudi, ki so plasirali "non paper". Non paper je prišel iz zahoda.
puspan
05. 05. 2021 20.22
-1
Inzko ni marioneta in nikoli ne bo. Povedal je, kar je bilo treba. Če bo obveljala Dodikova teža, tudi prav, ampak Bosna EUne bo videla nikoli.