Tujina

Demokrati v Iowi s težavami pri zbiranju in objavi rezultatov strankarskih zborovanj

Des Moines, 04. 02. 2020 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S./ U.Z./ STA
Komentarji
19

Demokratska stranka v Iowi je imela težave z aplikacijo za zbiranje rezultatov, tako da ti še vedno niso znani. Ameriški predsednik Trump je težave označil za "čisto katastrofo" in sporočil: "Edina oseba, ki lahko razglasi veliko zmago v Iowi, je Trump!"

Demokrati v Iowi še vedno niso razglasili rezultatov strankarskih zborovanj. Zamuda je nastala pri zbiranju in štetju glasov zaradi neopredeljenih neskladij, ki jih dodatno preverjajo. Kriva naj bi bila nova aplikacija za javljanje rezultatov po mobilnih telefonih, ki so jo uvedli, da izboljšajo hitrost in točnost poročanja.

"Demokratska strankarska zborovanja so čista katastrofa. Nič ne deluje, tako kot pri njihovem vodenju države," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik Donald Trump. "Edina oseba, ki lahko razglasi veliko zmago v Iowi, je Trump," je dodal. Zatrdil je še, da je prejel več glasov, kot kateri koli aktualni predsednik v zgodovini strankarskih zborovanj v Iowi. "Več kot 97 odstotkov. Hvala, Iowa," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg 11 kandidatov, ki so bili na listi za strankarska zborovanja, so nestrpni tudi mediji in podporniki kandidatov. Župan Pete Buttigieg je zmedo izkoristil in pred svojimi podporniki razglasil zmago. Tabor senatorja Bernieja Sandersa pa je objavil svoje izračune, ki kažejo na njihovo zmago.

Iowa je zaradi zapletov pri objavi rezultatov dobila velik madež na svojem ugledu "prve države v naciji". Med demokrati so se že okrepila razmišljanja, da ji vzamejo uvodni položaj predsedniške tekme in ga morda dajo kakšni državi, ki je bolj reprezentativna glede rasne sestave prebivalstva. Iowa je sicer 90-odstotno bela podeželska država, znana po koruzi in prvih strankarskih zborovanjih na vsaka štiri leta.

Trump je težave demokratov v Iowi označil za katastrofo.
Trump je težave demokratov v Iowi označil za katastrofo. FOTO: AP

Volivci so se zbrali v ponedeljek na okrog 1600 krajih za zborovanja, kar so športne dvorane, razni centri in šole. Sistem je arhaičen in slabo reprezentativen, saj se zborovanj udeležuje manjši del volivcev. Na voliščih ali zbirališčih so se najprej porazdelili v skupine za podporo določenemu kandidatu, nakar so se prešteli in tisti, ki so imeli na določenem mestu najmanj 15 odstotkov podpore, so se uvrstili v drugi krog.

Podporniki kandidatov z manj podpore pa so postali plen za vse druge, ki so se uvrstili v drugi krog. Odločiti so se morali, kateri predstavniki drugih kampanj so bolj prepričljivi, da dobijo njihov glas za drugi krog. Te rezultate potem zberejo in sporočijo naprej, kot kaže, pa je letos odpovedala nova aplikacija, ki naj bi omogočala hitrejše poročanje prek mobilnih telefonov. 

V pomanjkanju rezultatov je na voljo anketa, ki sta jo za tiskovno agencijo AP tik pred zborovanji izvedli univerza Chicago in njen inštitut NORC. Kar 88 odstotkov demokratov, ki so se nameravali udeležiti zborovanj, je reklo, da je najpomembnejša izvoljivost kandidata, kar pomeni sposobnost premagati Trumpa. Šele na drugem mestu so s 65 odstotki podpore politične ideje kandidatov.

Anketa je pokazala, da 40 odstotkov demokratov meni, da bo ženska težje premagala Trumpa, kar je letelo na senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar in kolegico Elizabeth Warren. 60 odstotkov jih meni, da bo imel težje delo homoseksualni kandidat, kar je le župan Pete Buttigieg, 50 odstotkov pa jih je menilo, da bo Trumpa, ki je tudi sam v zrelih letih premagal nekdo, ki je starejši od 75 let, kar je letelo na vodilna kandidata Josepha Bidna (77 let) in Bernieja Sandersa (78 let).

Bernie Sanders je priljubljen med mladimi.
Bernie Sanders je priljubljen med mladimi. FOTO: AP

50 odstotkov mlajših od 30 let podpira Sandersa

Po drugi strani pa 50 odstotkov mlajših od 30 let podpira najstarejšega Sandersa, Biden pa ima 30 odstotkov podpore starejših od 65 let. Warrenova in Klobucharjeva imata večjo podporo med ženskami in univerzitetno izobraženimi. Kar 80 odstotkov demokratskih udeležencev zborovanj pa je naravnost jeznih na Trumpa in le deset odstotkov jih meni, da je ekonomija trenutno najpomembnejše vprašanje. Za 90 odstotkov jih je ekonomija izrazito nepoštena.

Zapleti z računanjem in poročanjem rezultatov so zmanjšali pomen Iowe, pozornost pa se je že usmerila v New Hampshire, kjer bodo prihodnji teden prve strankarske volitve, nato pa odločajo volivci Južne Karoline in Nevade, kjer so bolj rasno mešani ljudje. Igrišče pa bo morda bolj jasno po 3. marcu oziroma tako imenovanem super torku, ko bodo izbirali v 15 državah in ozemljih ZDA naenkrat. Takrat se bo pokazalo tudi, kaj si je z milijoni dolarjev za oglase kupil Michael Bloomberg, ki ga v uvodnih državah ni na seznamu.

Elizabeth Warren ima večjo podporo med ženskami in univeritetno izobraženimi.
Elizabeth Warren ima večjo podporo med ženskami in univeritetno izobraženimi. FOTO: AP
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M teorija
04. 02. 2020 19.26
+0
A spet Putin pomaga Trampu!?
nikhrast
04. 02. 2020 16.56
-2
Pa na primary proces bi morali iti in ne na caucases, primaries so bolj enostavni kot caucases. Pa Iowa in New Hampshire sta prva, nista pa noben indikator, populacija ki glasuje je starejša in bela. No, v glavnem, pot do nominacije je še dolga, samo republikanci nimajo tega problema letos, slepo bodo podprli Trumpa.
nightifly
04. 02. 2020 16.09
+8
Je ta medij 24 ur sploh kaj objavil o celotni druzini Biden ,ki je kar kompletno cela povezana in vpletena v ukrajinske posle v najvecjem naftnem podjetju ,kjer so zaposlili popolnoma nesposobnega Hunter Bidena in mu mesecno senkavali 86 000 $ , torej milion na leto . Ali kdo sploh pise , da je Biden javno zahteval odstavitev ukrajinskega preiskovalnega sodnika ,ki je raziskoval korupcijo v podjetju ,kjer je bil zaposlen Hunter Biden . ? Ali ta casopis pise , da je je Biden izsiljeval ukrajino , da mora biti bolj usluzna do Amerikancev in sprejeti vse kar zelijo , ce hocejo miliarde $ pomoci ? To je bilo se za casa Obame ,kajpak . Ali ta casopis pise ,da je bila druzina Biden povezana poslovno tudi na Kitajskem ? In to v firmi, ki je poslovala z ameriskimi elektr.podjetji ,ki proizvajajo cipe za vojasko industrijo .... samo sprasujem , ce je slov .narod sploh obvescen o teh stvareh ,vsaj na splosno ..... da vidi kam piha veter in od koga lahko pricakuje bonbon ,od nekoga pa sekiro na glavo . Ce se pises Demokrat ni nujno vedno vse lepo ,najveckrat so zadaj samo razocaranja . Svet se je spremenil , tako komunisti , ki so se v Sloveniji prelevili v ta-crne , drugi pa po potrebi -in iz kljucno postali oportunisti .Sprasujem se ,koliko je ljudi ostalo zvestih samemu sebi in postenju ,ki ga imajo v sebi ,s tem pa postenju ,ki ga imajo in dolgujejo svojim otrokom . Kaksen je stars ,ki ne upa odkrito pogledati v oci svojim otrokom !!
nikhrast
04. 02. 2020 16.16
-8
Pusti Bidna pri miru, folk se folk zanima za Trumpa, ta dela vse sorte oslarije, smejimo se mu že tri leta, samo ni vse tako smešno. Naredil ni nič, gobec mu pa laufa, pravzaprav laufa mu twitter.
nightifly
04. 02. 2020 15.58
+3
Tako kot je demokr .stranka razocarala vse skupaj je pa res vredno vse obsodbe . No , ime demokratska -je samo se ime ,okrasek stranke ,ki je v bistvu surova liberalna stranka brez milosti kar se tice prostega trga in se posebej korupcije . Ze v volitvah 2016 so Bernija Sandersa na ikaz Clintonove in Bidena enostavno onemogocili in mu dobesedno vzeli zmago . Ze teden dni neodvisni mediji ponavljajo ponovno mesetarjenje vrhov stranke ,ki je pod poplnim nadzorom najvecjih bogatasev sveta in korporacij ,ki preko Clintonovega fonda forsirajo Biden-a . Kot vse kaze , je Biden pogorel , vsaj neuradno ,to pa skusajo s kriminalnim prikrivanjem rezultatov poraz Bidena spremeniti v zmago . Sramota demokratov ,ki si nadevajo ime demokratska stranka . In so nic drugega kot pokvarjeni globalisticni neoliberalci ,ki v sebi nimajo vec cisto nobene norme . Mnozice revnih , kot migrantov in ostalih izrabljajo za svoje se vecje ropanje in bogatenje . Kar je res je res . Za svet je pa tako ali tako bolje , da Trump zmaga na volitvah .
nikhrast
04. 02. 2020 16.25
-2
Tako je, Trump naj še zniža davke, bogati potrebujejo še en tax break, pa še več subvencij za farmarje, pa še več za vojsko, pa ukinjanje food stamps programa, pa Medicare, Medicaid, Obamacare, vse to je treba ukiniti.
Razumnež
04. 02. 2020 10.22
Uf... demokrati bodo za to zamudo gotovo okrivili Trumpa pa Ruse....no morda celo Ukrajince. Kdo bi vedel!?
Ferdo Crni
04. 02. 2020 10.20
Najboljši mi je meme Blomberga v koži "mini-mija" iz Austin Powersa s tistim "pinkijem" na ustnicah in pravi: Da premagam trumpa bom zapravil.... ONE BILJON DOLARS. LOL
Tylers
04. 02. 2020 09.24
+3
Demokratski cirkus v polnem pogonu!
nikhrast
04. 02. 2020 16.28
-2
Republikanci gredo skozi isti cirkus, ne slediš temu vsake štiri leta, samo tam je samo en kandidat. No, nova aplikacija je pa lahko problem.
Gorazd Petek
04. 02. 2020 09.02
+4
Njim ni crknila aplikacija pač pa zdrava pamet,ki jo nadomeščajo s sektaštvom in sovraštvom-Demokrati preprosto nimajo tistega ,ki bi porazil Trumpa tud Bloomberg trentno ne.
pozzo
04. 02. 2020 08.51
+2
OMG zdej se boste še za ameriške republikance in demokrate kregali. Oboji so lutke kapitala. Bolj OMG je njihov sistem, ki sploh ni demokratičen v največi demokraciji na svetu, to je absurd!
Iluzionist
04. 02. 2020 09.32
+1
za spodnjih 90% velja demokracija, za zgornjih 10% pa socializem, najvišjih 1% je pa tudi nad zakonom
Ferdo Crni
04. 02. 2020 08.18
+0
OMG... napišite raje da vsi demokratski kandidati na predvolilnih zborovanjih skupaj ne zberejo za eno sejno sobo "privržencev". Popolnoma vsi demokratski kandidati pa so nesposobni vodit trafiko kaj šele premegati Trumpa. Da ekonomija "ni pomembna" je mantra Antifa privržencev in socialističnih nadobudnežev. Ti bi vse obdavčili in ljudi spravili na socialo. Vsem socialistom je cilj čim večja volilna baza - to pa so brezposelni.
Iluzionist
04. 02. 2020 08.26
+4
kot si sam napisal, pa sicer ni res tako ampak je zanimivo, da nasprotuješ sam sebi s svojo izjavo.. namreč, če je največja volilna baza v kapitalistični državi brezposelna, potem očitno s tem kapitalizmom nekaj narobe in so potrebne spremembe.. ampak govoriti, da je Bernie socialist je samo strategija zastraševanja globoke države, ki mu spet krade volitve
milan.horzen
04. 02. 2020 08.48
+4
Preden omenjaš brezposelnost preveri stanje v ZDA. Stopnja brezposelnosti je najnižji ravni
NPC24ur
04. 02. 2020 10.00
+0
AOC bi rekla, da je nezaposlenost tako nizka, ker ljudje delajo po dve aluzbi ahahha
Ferdo Crni
04. 02. 2020 10.17
+0
Ne razumem kje vidiš kontradiktornost? Največjo volilno bazo si je naredil Obama ko je ljudi spravil na socialo in food stamps. Ljudje so viseli doma, gledali TV in prejemali socialo, dodatke (otroci) ali celo invalidnine za basurdne bolezni (migrena, zlomljen noht...). Trump je ljudi spravil nazaj delat in s tem avtomatično zmanjšal socialistično volilno bazo. Ti sedaj pravijo, da to "ni pomembno". Berni se je sam razglasil za socialista. Po netu krožijo tudi posnetki njegovega štaba, kjer mladci hvalijo CCCP režim, Gulage in nasilno destrukcijo "kapitalističnih" lokalov in tovarn.
Ferdo Crni
04. 02. 2020 10.18