Tujina

V napadu na bazo v iraškem Erbilu ubit tuji civilist, osem ranjenih

Bagdad/Ljubljana, 16. 02. 2021 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V napadu na bazo v Erbilu na severu Iraka je bil ubit tuji civilist, osem ljudi je bilo ranjenih. Proti bazi, v kateri so nameščeni vojaki in drugo osebje mednarodne koalicije, je bilo izstreljenih 14 raket, tri so jo zadele. Trije pripadniki Slovenske vojske, ki v Erbilu delujejo kot del koalicije, so trenutno na dopustu v Sloveniji.

Vojaki globalne koalicije proti Daeshu usposabljajo iraške vojake.
Vojaki globalne koalicije proti Daeshu usposabljajo iraške vojake. FOTO: AP

V raketnem napadu na vojaško bazo na severu Iraka je bil v ponedeljek zvečer ubit tuji civilist, ranjenih pa bilo še osem drugih oseb, je sporočila mednarodna koalicija sil pod vodstvom ZDA. Med ranjenimi je ameriški vojak in vsaj dva iraška civilista, poroča Guardian. To je prvi napad v skoraj dveh mesecih na poslopja, ki jih uporablja zahodno vojaško ali diplomatsko osebje. 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je že pozval k preiskavi dogodka in obljubil posledice za tiste, ki so odgovorni za ta napad. Povedal je, da je bilo ranjenih "več ameriških pogodbenikov". Več podrobnosti pa ni pojasnil.

Po navedbah iraških in koalicijskih virov so na bazo v Erbilu v iraškem Kurdistanu priletele vsaj tri rakete, ostale pa so zadele okoliška območja, dve sta prileteli na stanovanjsko območje. 

V bazi v Erbilu nameščeni tudi trije pripadniki Slovenske vojske 

V bazi v bližini tamkajšnjega letališča so nameščeni vojaki in drugo osebje mednarodne koalicije, ki sodelujejo v boju proti džihadistom Islamske države. Odkar je Irak konec leta 2017 razglasil zmago proti tej skupini, se je število koalicijskih vojakov v celotnem Iraku zmanjšalo na skupno okoli 3500. Od tega pa je 2500 Američanov. Večina jih je nameščenih prav v Erbilu.

V tej bazi so nameščeni tudi trije pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo v omenjeni operaciji urjenja iraških sil za boj proti IS. Trenutno pa so na dopustu v Sloveniji, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik SV Marjan Sirk.

Slovenski vojaki v Iraku.
Slovenski vojaki v Iraku. FOTO: Slovenska vojska

Odgovornost za napad je prevzela manj znana skupina Avlija al dam oz. v prevodu Varuhi krvi, še navaja AFP. V zadnjih letih se sicer pojavlja veliko podobnih skupin, ki prevzemajo odgovornost za tovrstne napade, a po mnenju ameriških in iraških obveščevalcev naj bi bile del proiranskih milic, ki se borijo v Iraku.

Baza v Erbilu je sicer redko tarča napadov. So pa nanjo januarja lani priletele iranske rakete, kar je bilo maščevanje za ameriško likvidacijo vplivnega generala Kasama Solejmanija na bagdadskem letališču.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
26. 02. 2021 08.22
+1
Le kaj delajo slovenski vojaki v Iraku. Ali ne gre za te reči malo preveč Slovenskega davkoplačevalskega denarja. Bolje bi ga bilo nameniti napravam za celično zdravljenje rake, ne pa da ga z miloščino zbiramo. Nor svet, nora vlada.
Petur
16. 02. 2021 15.47
-1
v raketnem napadu,se mi zdi,da ni kaj delati s pesydijskim orozjem na sliki!
PorednaSliva
16. 02. 2021 11.33
-1
Zakaj te pa admin motijo "hieroglifi"? Lahko napišem hvaljen Jezus, amen, vsemogočni Bog, z Bogom itd... Ne smeš pa napisat الله أكبر... Sploh veš kaj piše? V 41. Členu ustave piše... "Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno."
FRC-H
16. 02. 2021 19.22
+1
Izpovej torej vero, ampak v slovenščini ane.
Frasnel12
16. 02. 2021 11.11
+4
Se dobro zaslužijo nea zastonj glave nastavljajo!!Nihče jih ni silil ampak denar je vladar😂😂
kiropraktik
16. 02. 2021 10.04
+7
Dobro, da tam ni bilo naših vojakov! Falcon je že pripravljen na reševalno akcijo!
Corona2026
16. 02. 2021 09.52
+7
Evoo biden že dela vojne :)
Corona2026
16. 02. 2021 09.53
+8
Trump je začasno ukinu tradicijo vojne ...biden jo bo pa hitro skup spravil :)
PorednaSliva
16. 02. 2021 10.11
+4
Trump je zalagal isis, tolko o preteklosti.
kdo je reko ?esn
16. 02. 2021 09.34
+7
Kaj pa plazijo ta dol.