Tujina

Iran bo Ukrajini posredoval črni skrinjici

Teheran, 18. 01. 2020 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Črni skrinjici letala, ki so ga iranske sile 'po pomoti' sestrelile v začetku januarja, bodo iranske oblasti kmalu predale Ukrajini. V času sestrelitve je bilo na letalu 176 ljudi, nihče ni preživel.

Iran bo črni skrinjici vendarle predal Ukrajini.
Iran bo črni skrinjici vendarle predal Ukrajini. FOTO: APTN Video

Iran bo Ukrajini kmalu poslal črni skrinjici nesrečnega letala, ki so ga 8. januarja iranske oblasti sestrelile kmalu po vzletu z letališča v Teheranu, poročajo iranski mediji. Vodja iranskih preiskovalcev Hassan Rezaeifar je dejal, da bodo črni skrinjici poslali v Kijev, kjer bodo strokovnjaki iz ZDA, Kanade in Francije iz njih poskušali pridobiti informacije. Če jim to ne bo uspelo v Ukrajini, bodo črni skrinjici poslali v laboratorij v Franciji. Rezaeifar je že pred časom dejal, da Iran nima tehničnih zmožnosti, da bi sam prišel do potrebnih informacij iz črnih skrinjic.  

Na letalu je bilo 176 potnikov in članov posadke. Nesreče ni preživel nihče.

Iranske oblasti so po nekaj dneh sprenevedanja priznale, da so po pomoti sestrelili potniško letalo.
Iranske oblasti so po nekaj dneh sprenevedanja priznale, da so po pomoti sestrelili potniško letalo. FOTO: APTN Video

Ukrajinske oblasti so po nesreči najprej sporočile, da je za strmoglavljenje letala najverjetneje kriva odpoved motorja, a so nato izjavo umaknili. Izkazalo se je namreč, da so tisto noč iranske sile izvedle napad na ameriški oporišči v Iraku. Kmalu po tragediji so se pojavila ugibanja, da bi lahko bilo strmoglavljenje letala povezano z napadom, a je Iran to na začetku kategorično zanikal.

Po vse večjem pritisku svetovne javnosti in nekaterih dokazih, med drugim tudi zaradi video posnetka, ki kaže, da sta ukrajinsko letalo zadeli dve iranski raketi, je Iran na koncu vendarle priznal, da je nekdo na njihovi strani storil napako in po pomoti sestrelil ukrajinsko potniško letalo.

Letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu z letališča v Teheranu.
Letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu z letališča v Teheranu. FOTO: AP

Priznanje, da je iranska revolucionarna garda odgovorna za tragedijo, je sprožilo množične proteste v iranski prestolnici Teheran. Na tisoče Irancev se je podalo na ulice in zahtevalo, da oblast po neopravičljivem zavajanju v zvezi s sestrelitvijo poišče in kaznuje odgovorne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olimpija007
18. 01. 2020 17.14
-2
Zahvala ameriki (židom)
wolfterier
18. 01. 2020 15.59
+4
Poslali bojo,zdaj,ko vsi vemo,kaj se je zgodilo,hinavci !
bandit1
18. 01. 2020 16.56
-2
preberi še kak drug članek zakaj je prišlo do tega žalostnega dogodka, potem boš videl kdo je še večji hinavec. Ne beri le ameri novic.