Tujina

Iran napadel ameriške vojaške baze v Iraku

Erbil / Bagdad, 08. 01. 2020 03.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić / Mirko Vorkapić / Tina Švajger
Komentarji
2807

Iran je z balističnimi raketami napadel najmanj dve oporišči ameriške vojske v Iraku. Med tarčami je tudi oporišče v mestu Erbil na severu Iraka, kjer so bili nastanjeni slovenski vojaki. Njihova evakuacija že poteka. Po prvih ocenah med tujimi vojaki ni bilo žrtev, lokalni mediji pa poročajo o večji škodi. "Kot kaže, se Iran umika, zadeve se umirjajo," pa je v odzivu na napad dejal ameriški predsednik.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Teheran uresničil grožnjo
    02:52
    Iz 24UR: Teheran uresničil grožnjo
  • Iz 24UR: 'Pripravljeni smo na vse'
    02:06
    Iz 24UR: 'Pripravljeni smo na vse'
  • Iz 24UR: 'Vemo kam smo šli'
    02:06
    Iz 24UR: 'Vemo kam smo šli'
  • Iz 24UR: Pogovor s poveljnikom enote za specialno delovanje Miho Rijavcem
    02:16
    Iz 24UR: Pogovor s poveljnikom enote za specialno delovanje Miho Rijavcem
  • Iz 24UR: Scenarij evakuacije slovenskih vojakov
    02:03
    Iz 24UR: Scenarij evakuacije slovenskih vojakov
  • Iz 24UR: Enoten odziv zahoda
    02:05
    Iz 24UR: Enoten odziv zahoda
  • Iz SVETA: Iran napadel ameriške vojaške baze v Iraku
    02:58
    Iz SVETA: Iran napadel ameriške vojaške baze v Iraku
  • Iz SVETA: Pogovor z dr. Vladimirjem Prebiličem o razmerah v Iranu
    04:17
    Iz SVETA: Pogovor z dr. Vladimirjem Prebiličem o razmerah v Iranu
  • Iz SVETA: Razmere napete in negotove
    02:29
    Iz SVETA: Razmere napete in negotove
  • Iz SVETA: Ministrstvo za obrambo naznanilo začasni umik slovenskih vojakov
    04:46
    Iz SVETA: Ministrstvo za obrambo naznanilo začasni umik slovenskih vojakov
  • Kakšna bo pot slovenskih vojakov?
    01:23
    Kakšna bo pot slovenskih vojakov?
  • Kakšen bo odziv ZDA?
    01:38
    Kakšen bo odziv ZDA?
  • Pahor in Erjavec govorila s slovenskimi vojaki v Erbilu
    02:15
    Pahor in Erjavec govorila s slovenskimi vojaki v Erbilu
  • Iz 24UR ZVEČER: Iranske sile napadle oporišči v Iraku
    06:06
    Iz 24UR ZVEČER: Iranske sile napadle oporišči v Iraku
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelena Juvan in Bogomil Ferfila o situaciji v Iraku
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Jelena Juvan in Bogomil Ferfila o situaciji v Iraku
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšni vojski si stojita nasproti?
    04:07
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšni vojski si stojita nasproti?
Dodatno nelagodje je pozno zvečer (po srednjeevropskem času) povzročila novica, da je v bližini ameriškega veleposlaništva v Bagdadu eksplodiralo več raket. Slišalo naj bi se dve eksploziji, kasneje je izbruhnil tudi požar. Iranska vojska je sporočila, da žrtev naj ne bi bilo.

Najmanj dve letalski oporišči v Iraku, v katerih so nameščene ameriške vojaške enote, je točno ob 00.30 (po našem času) zadelo več kot ducat iranskih balističnih raket.

Iranski raketni napad na ameriške sile v Iraku je kmalu za tem potrdil tudi Pentagon. Predstavnik za odnose z javnostmi Pentagona Jonathan Hoffman je sporočil, da je Iran ponoči izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku.

Izstrelki so merili na najmanj dve oporišči - v Al Asadu in Erbilu. Drugi napad se je tako zgodil v mestu Erbil kmalu po tem, ko so prve rakete že zadele oporišča Al Asad, je poročala Al Mayadeen TV.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Erbilu so sicer tudi pripadniki Slovenske vojske. Ti bodo začeli evakuacijo iz Iraka.

Napad pred pokopom vplivnega iranskega generala Solejmanija

Napad se je zgodil tik pred pokopom ubitega poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde Al Kuds generala Kasema Solejmanija v Bagdadu. Iran je s povračilnimi ukrepi zagrozil že takoj po petkovi usmrtitvi - razstrelila ga je namreč raketa iz brezpilotnega letala po ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Iran je izstrelil 22 raket na dve iraški oporišči, ki gostita tako ameriške kot koalicijske vojake - pet na bazo v Erbilu na kurdskem severu države, 17 pa na letalsko bazo Al Asad približno 160 kilometrov severozahodno od Bagdada v provinci Anbar. Slednja velja za eno največjih v Iraku.

Iraški mediji ne poročajo o žrtvah v koalicijskih enotah, medtem ko iranska državna televizija trdi, da je mrtvih 80 ameriških vojakov. Najmanj dve balistični raketi sta zadeli še dve ločeni območji v bližini, sta za CNN povedala kurdska varnostna predstavnika.

Iran vztraja, da je na Irak skupno izstrelil 22 balističnih raket: na Erbil pet, na oporišče Al Asad pa je bilo po trditvah iranske vojske izstreljenih 17 raket, dve naj bi zatajili.

Ena raketa je pristala znotraj mednarodnega letališča Erbil in ni eksplodirala, druga je zadela območje 33 kilometrov (približno 20 milj) zahodno od mesta Erbil, ne da bi pri tem povzročila škodo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Poročil o žrtvah uvodoma še ni bilo. Tiskovna agencija AFP se sklicuje na vire v Iraku, ki pravijo, da je oporišče Al Asad v provinci Anbar, kjer je okrog 1500 ameriških in koalicijskih vojakov, zadelo najmanj devet raket.

Ameriški CNN je sicer poročal, da so bili ameriški vojaki pred napadom posvarjeni in so se še pravočasno zatekli na varno.

Bela hiša je že kmalu po napadih sporočila, da Trump spremlja položaj in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost.

"Zavedamo se poročil o napadih na ameriške objekte v Iraku. Predsednik je bil seznanjen in pozorno spremlja razmere ter se posvetuje s svojo ekipo za nacionalno varnost," je v prvi izjavi povedala predstavnica za odnose z javnostmi Bele hiše Stephanie Grisham.

Ameriški predsednik Donald Trump je kmalu za tem v zapisu na Twitterju vztrajal, da je "za zdaj vse dobro", ob tem pa dodal, da še ocenjujejo škodo in morebitne žrtve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Trump je več ur po napadu tvitnil, da je vse v redu. "Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo," je tvitnil Trump.

"Jasno je, da so bile rakete izstreljene iz Irana in so napadle najmanj dve vojaški oporišči, ki gostita ameriške in koalicijske vojake v Al Asadu in Erbilu," je kasneje še dejal predstavnik Pentagona Hoffman in dodal, da škodo še ocenjujejo. Zagotovil je tudi, da je ameriška vojska v Iraku že nekaj dni v stanju pripravljenosti na takšne in podobne napade. "Ko ocenjujemo položaj in odgovor, sprejemamo vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo ameriških vojakov, partnerjev in zaveznikov," je zagotovil.

Iran zatrjuje, da so izvedli napade v samoobrambi

Iranska državna televizija je sicer poročala le o napadu na bazo Al Asad, ki naj bi bila popolnoma uničena, Američani pa dodajajo, da je bila napadena tudi baza v Erbilu.

Iranska državna televizija je napad potrdila, iranska revolucionarna garda pa je sporočila, da so z napadom maščevali smrt Solejmanija.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je pozneje na družbenem omrežju Twitter objavil, da je napad samoobramba, in zanikal, da bi poskušal zanetiti vojno.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je zatrdil, da je njegova država izvedla raketna napada na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake, v samoobrambi in si ne želi vojne. Po navedbah iranskih virov naj bi bilo v napadih z 22 raketami ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev ni bilo, ZDA pa poročil o tem ne navajajo.
Iranski zunanji minister Džavad Zarif je zatrdil, da je njegova država izvedla raketna napada na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake, v samoobrambi in si ne želi vojne. Po navedbah iranskih virov naj bi bilo v napadih z 22 raketami ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev ni bilo, ZDA pa poročil o tem ne navajajo. FOTO: AP

"Ne želimo si eskalacije ali vojne, se pa bomo branili pred agresijo," je prek Twitterja sporočil Zarif. "Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, s katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike," je še dodal minister.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hamenej: Američanom smo prisolili klofuto

Iranska revolucionarna garda je ob sporočilu, da so izvedli operacijo 'Mučenik Solejmani' zaradi njegovega umora dodala opozorilo ZDA in zaveznikom.

Iz Teherana so medtem sporočili, da je njihova akcija maščevanja zaključena, a da bodo na morebitni ameriški napad odgovorili še z večjo silo. "Vse ameriške zaveznike, ki so dali svoja oporišča teroristični vojski, opozarjamo in svarimo, da bomo napadli vsako ozemlje, ki je izhodišče agresivnih dejanj proti Iranu," je zapisano v izjavi revolucionarne garde, ki jo prenašajo iranski mediji.

Vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil Mohamed Bageri je po poročanju iranske tiskovne agencije Irne po napadih sporočil, da ti predstavljajo le majhen del tega, česar je zmožna iranska vojska. Na morebitna nova "zlobna dejanja" ZDA se bo Iran po njegovih besedah odzval še ostreje in uničujoče. Dodal je, da je čas, da ameriška vojska, ki jo v Iranu označujejo za teroristično, zapusti regijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred javnostjo je spregovorili tudi iranski voditelj Ali Hamenej in povedal, da so Iranci z nočnim napadom Američanom "prisolili klofuto". ZDA so po njegovem mnenju izvor zla v regiji. Tudi Hamenej je dodal, da bo v primeru ameriškega povračila, iranski odziv še bolj uničujoč. "ZDA se pogovarjajo samo takrat, kadar te želijo nadzirati. Ne bomo odnehali, dokler Američani ne zapustijo regije," je zabičal.

Iranski parlament je prav tako potrdil zakon s katerim je ameriški vojaški vrh in vse, ki so sodelovali pri Solejmanijevi smrti razglasil za teroriste, ki so podvrženi iranskim sankcijam.

'Radar ni zaznal raket, ki so onesposobile zračno obrambo'

Iranska državna televizija je medtem objavila nekatere podrobnosti o napadu. "Ameriški radar ni pravočasno zaznal prihajajočih raket, kar je rezultat našega uspešnega elektronskega vojskovanja. Rakete so najprej uničile radar, nato onesposobile zračno obrambo in na koncu zadele osrčje baze," poročajo.

Iranska tiskovna agencija pa je objavila še en posnetek nočnega lansiranja balističnih raket iz province Kermanšah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iranski obrambni minister Amir Hatami je ameriškega predsednika Trumpa obtožil, da je akutalno ameriško administracijo spremenil v teroristično vlado.

Prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad celotnim Perzijskim zalivom

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je medtem kmalu po napadu vsem ameriškim komercialnim prevoznikom in civilnim letalom prepovedala letenje nad Iranom, Irakom ter vodami v bližini Perzijskega in Omanskega zaliva.

Iran je izstrelil rakete na Američane v Iraku.
Iran je izstrelil rakete na Američane v Iraku. FOTO: AP

Tiskovna agencija Reuters v anketi, ki je bila izvedena pred iranskim povračilnim napadom za usmrtitev Solejmanija ugotavlja, da 53 odstotkov Američanov nasprotuje Trumpovi politiki do Irana, kar je devet odstotkov več kot v podobni anketi pred mesecem dni, piše STA.

Anketa je bila izvedena po napadu na Solejmanija in še pred iranskim raketnim napadom. Nasprotovanje Trumpovi politiki je naraslo med demokrati in neodvisnimi volivci, republikanci pa ostajajo trdni za svojim predsednikom.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.36

'Imamo najmočnejše orožje, a to ne pomeni, da ga bomo uporabili'

"Ameriške vojaške sile so močnejše kot kadarkoli prej. A dejstvo, da imamo tako močno vojsko in orožje, ne pomeni, da ga bomo uporabili. Ne želimo ga uporabiti," je v svojem govoru poudaril Trump. Na koncu se je dotaknil še Islamske države, za katero je dejal, da je naravni sovražnik Irana. "In skupaj moramo delati na tem, da jih uničimo," je še zaključil.

17.33

'Prosil bom Nato, da se bolj vplete v dogajanje'

"Solejmani, čigar roke so bile okrvavljene z ameriško in iraško krvjo, je v zadnjih dneh načrtoval nov napad na naše centre. In to smo mu preprečili. Ustvaril je pekel v Iraku, Jemnu, Afganistanu … Iran se mora odpovedati svojim jedrskim ambicijam. Prišel je čas, da se Zahod zave teh groženj," je poudaril ameriški predsednik in dodal, da bo Nato zaprosil za dodatno pomoč in sodelovanje.

16.52

Trump: Žrtev med Američani in Iračani ni

"Dokler bom predsednik ZDA, Iran ne bo imel jedrskega orožja. Ameriško ljudstvo naj bo veselo: noben Američan ni bil poškodovan. Vsi naši vojaki so na varnem, v oporišču pa je le malo škode. Naša vojska je pripravljena. Zahvaljujoč previdnostnim ukrepom, ni umrl noben Američan in noben Iračan," je uvodoma dejal Trump.

16.25

Odziv ameriškega predsednika na napad

Ameriški predsednik Donald Trump bo ob 17. uri (ob 11. uri po krajevnem času) dal izjavo o iranskem napadu na oporišči v Iraku, kjer so nameščeni tudi ameriški vojaki, je sporočila Bela hiša. Izjavo bomo na 24ur.com PRENAŠALI V ŽIVO.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.21

Lufthansa od četrtka znova z leti v Teheran

V nemški letalski družbi Lufthansa so se odločili, da bodo s četrtkom znova leteli v Teheran. Tiskovni predstavnik podjetja je v Frankfurtu zatrdil, da je polet varen.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2807)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

knarim
09. 01. 2020 09.29
-1
... počelo je, počelo...
mali.mato
09. 01. 2020 08.29
+6
Karlo še ni odstopil? Po vseh neumnostih, ki jih je v teh dneh klobasal......
boljši jutri 1
09. 01. 2020 08.28
+12
BREAKING NEWS: Gori skulptura Trumpa.Novinarji so že na terenu.Slovenska vojska je v najvišji bojni pripravljenosti. Menda se pripravljajo tudi Šiškove posebne enote.Več bo znanega kmalu.
Razumnež
09. 01. 2020 10.09
+3
Ampak za poneumljanje naroda je tudi to dovolj. Mediji so zakuhali več vojn, kot katerakoli vera.
Maks Novak
09. 01. 2020 08.25
+2
Pravilen naslov ,tega članka,bi bil .Napad IRANSKE vojske na IRAŠKI puščavski pesek,da je IRANSKO ljustvo pomirjeno ,maščevanje za smrt generala.Pouzetek močno so jih skupil Iraški pesek ,ter požgane Ameriške zastave,vse skupaj velikaDRAMA ZA NAIVCE.
mijav
09. 01. 2020 08.23
+6
jenkiji bojo zakuhali vojno, potem pa od nata zahtevali da gasi.
AlternativeFacts
09. 01. 2020 08.31
+3
Že zahtevajo od NATA-a da se bolj angažira...zakaj? Zato, ker so spoznali da ima Iran bolj čudovito orožje kot ga ima ZDA....MaksNovak@ bi rekel, ker Iran lahko napade pesek, ne vidi pa da ZDA nimajo tako čudovitega orožja, da bi obranili ta napad na pesek....
mariomandzukic
09. 01. 2020 08.21
+10
V Iranu se zenska ne sme locit od moza,pa ce tudi so jo pr 8 letih na silo porocil z 70 letnikom... Pr nas v krščanski civilizaciji je posilstvo kaznivo dejanje, v muslimanskem svetu ravno tko.. Ampak z to razliko da se pr nas kaznuje posiljevalca pr njih pa posiljeno zensko... Bolano za cel svet razn za levicarje
AlternativeFacts
09. 01. 2020 08.32
+6
Mešaš Iran in Savdsko Arabijo....ne bi bil preseneče,. da bi iz tvojih postov prišlo, da so oboji Arabci, pa čeprav pravite, da so Hrvatje iz Irana...
mali.mato
09. 01. 2020 08.17
-5
Trump je dobil novo vojno.
AlternativeFacts
09. 01. 2020 08.11
+4
Konzorcij raziskovalnih novinarjev (Consortium News) ima članek: "PEPE ESCOBAR: Trump to De-Escalate: Intel Source", kjer vir iz vrha US administracije opiše vso bedo stabilnega genija. Od tega kako je stabilni genij ponujal odpravo vseh sankcij, če iran ne izvede povračilnega napada, do tega, kako se je sistem patriot, po trumpovih besedah, čudovito moderno orožje, izkazal za povsem neučinkovito šaro, ki ni bilo sposobno ustaviti niti 1 iranske rakete, sprehajalec bi rekel, rakete tipa V2 in nenazadnje, kako je Izrael (DEBKA-Mossad) spouzal da so sedeče račke, ker nimajo zaščite za rakete Hoveizeh, zaradi teroristične akcije stabilnega genija...
Fatanamoru
09. 01. 2020 07.54
+20
naše vojake takoj domou.Ministra Kahla pa uno degenerirano poveljnico le pošljite dol par dni na stražo da vidita mal kako je na bojišču ko ti letijo rakete okol riti.
BožjiSvetovalecPolde
09. 01. 2020 07.53
+5
Slovenija je zaveznik ZDA saj smo v NATO paktu o tem smo z večino odločili na referendumu..
Anti SdS
09. 01. 2020 09.32
+2
Torej priznavaš, da je NATO Ameriška vojska. V tem primeru gremo na ponovni referendum, ker nočemo biti del ameriških svinjarij.
WestCoast
09. 01. 2020 07.45
+8
Ce lahko amerika lahko tudi vsi ostali!!! Amerika je najvecja rekruterka teroristov
helter skelter
09. 01. 2020 07.44
+2
V naših medijih sem imel zadni teden občutek, kot da smo leta 1980... Kar slišal sem Tomaža Terčka: " Delovnemu ljudstvu in vsem državljanom, sporočamo žalostno novico.......... Umrl je tovariš Sulejmani "
helter skelter
09. 01. 2020 07.45
-4
.... Zaklinjamo se ti, dragi Sulejmani, da bomo še prali denar za tvojega zločinskega naslednika, amen !
cakra
09. 01. 2020 07.32
+13
Boljši naslov bi bil,Iran napadel Iraško puščavo.
son?ece5
09. 01. 2020 07.42
+6
Ha, ha res za crknt ! Naši v vladi so pa rep med noge stisnili kot zajci. Odstopijo naj, ker so nesposobni. so se šli reševanje , sedaj jih je pa zahod nateg.....nil do prepoznavnosti, izdajalci!!!!!!!!!!!!!!
dule100
09. 01. 2020 07.24
+12
Ne bi bil presenečen, da so Iranci sami izdali položaj Sulejmanija! Noben oblastnik ne mara premočnih in vplivnih voditeljev!
cakra
09. 01. 2020 07.58
+1
Možno Dule 100, saj je veljal med drugače mislečimi v Iranu strah in trepet.
igy02
09. 01. 2020 07.23
+16
Izgleda, da je klovn Marjan se na novoletnem dopustu. Kar tam naj ostane.
son?ece5
09. 01. 2020 07.44
+3
ecnarf
09. 01. 2020 07.23
+2
tako sposobna ameriška vojska pa ni mogla prestreči teh raket samo bahanje jih je
cakra
09. 01. 2020 07.27
+16
Saj niso niti priletele na ameriške baze,padale so pred in za bazami.To je bila hrana bebce iz Irana.
son?ece5
09. 01. 2020 07.45
-1
Tvoje razmišljanje je pa v skladu z iransko oz. neuvrščeno miselnostjo!
mali.mato
09. 01. 2020 08.24
-1
Zakaj bi jih pa prestrezala? Bili so obveščeni, da bodo rakete iztreljene in so se pametno umaknili. Zakaj bi trošili protiraketno obrambo brez veze? Ni ravno poceni.
igy02
09. 01. 2020 07.22
+8
Pogrešam klovni o izjavo. En predlog. Če bi vojna bo, in če ne, je ne bo.
Razumnež
09. 01. 2020 07.22
+2
Zarif pa tako lepo drži iztegnjen prstek kot Bagdadi.... Zgolj naključje, a?
Christi Miles
09. 01. 2020 07.16
-1
Boljš, da se dogovorijo za en konsenz in da ne pride do vojne, ker to bi lahko imele katastrofalne posledice za cel Bljižnji Vzhod, za EU in na koncu mogoče še za ves svet. Begunci in teroristični napadi bi bili takrat še najmanjši problem
BroNo1
09. 01. 2020 07.23
+5
Točno to, folk pa klobasa iz toplih postelj in se sploh ne zaveda razsežnosti vsega, če se stvari ne umirijo.....res smo “prehlajeni”, vsak nekaj po svoje. Manjka v Sliveniji ena avtoriteta, ker jaz osebno ne preživim nebuliz Levice in tistih scrkljanih fantov, ki niso doživeli oz. se boljše kaj naredili v svojem življenju. Edino kar mu je pičilo v lajfu je pihojena piksna pira......
BroNo1
09. 01. 2020 07.09
+20
Ko se bo par neodgornih v Levici zavedalo, da je prav, da so prisotni tam, ker to je nujno potrebno, da je v evropi mir. Če bi vsi odšli od tam, se evropi slabo piše. Smo premajhni, da se gremo nekaj po svoje. Plus tega, ko vojaka vprašaš kako je, je enak odgovor kot če bi avtomehanika vprašal kako se počuti ko se je avto pokvaril. Poklic vojak je nekaj drugega kot sedeti v pisarni in si vsake toliko prižgat nekaj nedovoljenega?!