Tujina

Iran naj bi proizvajal obogateni uran s 60-odstotno čistostjo

Teheran, 22. 11. 2022 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V podzemni jedrski elektrarni Fordo v Iranu so začeli proizvajati obogateni uran s 60-odstotno čistostjo, so sporočili z Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Strokovnjaki so opozorili, da ima Iran zdaj dovolj obogatenega urana za predelavo v jedrsko gorivo za nuklearno orožje.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da Iran bogati uran do 60-odstotne čistosti v svojem jedrskem obratu Natanz v osrednjem delu države, zdaj pa to začeli delati še v obratu Fordo, ki leži približno 100 kilometrov južno od glavnega mesta Teheran.

Elektrarna Fordo oziroma Fordow Fuel Enrichment Plant je iranski podzemni obrat v nekdanji bazi Islamske revolucionarne garde.

Povečana obogatitev urana velja za pomemben dodatek jedrskemu programu države, je poročala iranska uradna tiskovna agencija IRNA.

Jedrski objekt blizu Araka, Iran
Jedrski objekt blizu Araka, Iran FOTO: AP

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Nasser Kanaani je dejal, da je država sprejela ukrepe za obogatitev urana kot odziv na resolucijo IAEA. Gre za resolucijo, ki Iran graja zaradi nezadostnega sodelovanja z IAEA, predstavile pa so jo ZDA in države E3 – Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo. Z resolucijo so pozvali Iran, naj sodeluje pri preiskavi IAEA o sledovih urana, najdenega na več neprijavljenih lokacijah. Iran namreč prepoveduje dostop ali nadzor nad iranskimi jedrskimi lokacijami.

Kanaani je dejal, da želita ZDA in EU z resolucijo "izkoristiti nedavne razmere, izključno s ciljem izvajanja političnega pritiska na Iran". Zatrdil je, da ni "nobenega verodostojnega razloga za nadzor ali nujnega varovanja obrata". 

Rafael Grossi
Rafael Grossi FOTO: AP

Zaskrbljen naj bi bil tudi Rafael Grossi, generalni direktor IAEA, ker Iran noče sodelovati pri preiskavi agencije o delcih urana, najdenih na treh neprijavljenih mestih. To je postalo ključna sporna točka v pogovorih o prenovljenem jedrskem sporazumu.

Minili sta namreč skoraj dve leti, odkar so uradniki IAEA imeli popoln dostop do nadzora iranskih jedrskih območij in pet mesecev, odkar je bila njihova oprema za nadzor odstranjena.

Ocena stanja prihaja po tem, ko so zastala prizadevanja za oživitev jedrskega sporazuma Irana s svetovnimi silami iz leta 2015, ki je omilil sankcije proti Iranu v zameno za omejevanje njegovega jedrskega programa.

Združene države so leta 2018 pod takratnim predsednikom Donaldom Trumpom enostransko izstopile iz jedrskega sporazuma. Znova so uvedli sankcije proti Iranu, zaradi česar je Teheran začel odstopati od pogojev dogovora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LocoCoko
22. 11. 2022 21.42
Naj bi, naj bi, naj bi... 🤭
osancta simplicitas
22. 11. 2022 16.49
+7
jenkiji pa lahko delajo biološka orožja!
osancta simplicitas
22. 11. 2022 16.49
+1
kaj nas to briga!
crni jezdec
22. 11. 2022 16.28
+8
in spet jenkiji grozijo