Tujina

Iran prepovedal vazektomijo in kontracepcijo za izboljšanje rodnosti

Teheran, 15. 06. 2020 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
13

Iranske državne bolnišnice in klinike po novem ne bodo več izvajale vazektomij in predpisovale kontracepcije, saj želijo ponovno oživiti upadajočo populacijsko rast. V osemdesetih letih je imela iranska ženska v povprečju sedem otrok, zdaj ima v povprečju 1,7 otroka.

Iranske ženske imajo v povprečju 1,7 otroka, za vzdrževanje populacije pa bi morale v povprečju imeti 2,2 otroka, je povedal Hamed Barakati, generalni direktor na uradu za populacijo in družinsko zdravje, ki deluje znotraj zdravstvenega ministrstva. Če se bi nadaljevali trenutni trendi, bi bila tretjina ljudi v državi leta 2050 starejša od 60 let. 

V Iranu so se zato odločili, da državne bolnišnice in klinike ne bodo več izvajale vazektomij, prav tako pa tam ne bo mogoče dobiti kontracepcije, razen v primeru, da je ogroženo življenje ženske. Vse to bo sicer še vedno na voljo v zasebnih bolnišnicah. 

Konservativci znotraj iranske vlade, vključno z vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem, že nekaj časa spodbujajo državljane, da imajo več otrok. Povečali so tudi število klinik za neplodnost, prav tako pa Irance redno opominjajo, da je varno imeti otroke vsakih 18 do 24 mesecev. Porodniški dopust so leta 2013 podaljšali na devet mesecev, dva tedna dopusta pa so dobili tudi očetje. Kljub temu rodnost v državi še vedno pada, kar Barakati pripisuje slabim ekonomskim pogojem v državi. "Mladi moški se niso pripravljeni poročiti ali imeti otrok, dokler se ne počutijo varne," je dejal. 

Na drugi strani vedno več iranskih žensk odlaga materinstvo zaradi pridobivanja visoke izobrazbe, prav tako pa na splošno niso naklonjene ideji o več kot dveh otrocih. Povprečna Iranka ima prvega otroka pri 29 letih, povprečna Američanka pa na primer pri 26 letih. 

Dojenček v iranski bolnišnici.
Dojenček v iranski bolnišnici. FOTO: AP

Najbolj zagreti konservativci upadanje rodnosti poskušajo spremeniti v težavo nacionalne varnosti in ob tem celo trdijo, da so zunanji sovražniki krivi za ta upad. Aretirali in zaprli so več raziskovalcev demografije in jih obtožili, da manipulirajo s statistiko in tako poskušajo prikriti, kako slabo je realno stanje, piše Guardian. Hamenej je dejal, da je problem v uvoženi zahodnjaški miselnosti, in dodal, da bi morala imeti država z 80 milijoni prebivalcev vsaj dvakrat večjo populacijo. 

Rodnost v državi je začela padati v poznih devetdesetih letih, ko so uvedli subvencionirane vazektomije, zastonj kondome in drugo lahko dostopno kontracepcijo. Vse te spremembe so spremljali slogani "Dva otroka sta dovolj" in celo "Manj otrok, boljše življenje". V osemdesetih je imela iranska ženska v povprečju sedem otrok, leta 2011 pa je to število že padlo pod dva. Državne klerike je zaskrbela velika rast populacije v osemdesetih, saj so bili prepričani, da bo to v prihodnosti vodilo v veliko brezposelnost in pomanjkanje virov. 

Organizacije za človekove pravice so bile že v preteklosti kritične do poskusov Irana za dvig rodnosti, saj so bili prepričani, da bo to še dodatno zmanjšalo število žensk, ki delajo. Ženske v Iranu predstavljajo kar 60 odstotkov vseh univerzitetnih študentov, a izredno malo jih kadarkoli vstopi na trg dela. Strokovnjaki za javno zdravje opozarjajo tudi na to, da z omejevanjem dostopa do kondomov in kontracepcije tvegajo veliko glede širjenja spolno nalezljivih bolezni. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
16. 06. 2020 09.21
+5
Ali ajatole kaj vedo o samooskrbi Irana??? Ali lahko Iran preživi brez uvoza hrane iz zlobnega Zahoda?
mentorhercul
15. 06. 2020 21.51
+2
-............a bejž no bejž......mokre sanje ........čigave že?
lucinda
15. 06. 2020 21.50
+16
Hja, sem bila v Iranu. V Širazu sem srečala razred najstniških šolark v črnem, pokritih po celem telesu po predpisih oz po posebnem zakonu. Njihova največja želja: da se ne bi nikoli poročile, da bi imele univerzitetno izobrazbo in da bi bile finančno neodvisne. Bila sem pretresena. In potem je prišla huda učiteljica in jih nadrla, naj se ne družijo s tujci.
Walter Pravicek
16. 06. 2020 09.34
-4
Niso povedale da si operejo intimne dela po vsakem obisku wc_Te pa res nic ne ves!Najbolj cisti ljudje na svetu so muslimani/preverjeno/potrjujem.Te pa man je izkusnje iz Azije in se bolj iz severne Afrike.No pisala si resnico,sedi 5.
felix59 drugič
15. 06. 2020 21.41
+29
Saj ste zmešani s to rodnostjo. Toliko otrok ima pri nas cela vas. Ne rabite delat otrok vsaj 50 let , da boste prišli na normalno populacijo. Vi , Kitajci , Indijci . . . pač cela Azija. Dajte raje delat , ne pa otroke štepat .
prider
15. 06. 2020 21.48
+9
Res je, če bo šlo tako naprej, bo čedalje večji problem število prebivalstva, hrana, migracije. Vsaka nacija si želi , da ne bi propadla in tudi na ta način želijo izboljšati svojo številko. Mi, Slovenci in Slovenke, pa samo da je kariera, pa da nam je luštno-gledamo samo nase. Če imaš otroka, je veliko težje, pa odpoveš se svobodi, tečen je otrok-večkrat slišim.
SEJBOBOL
15. 06. 2020 21.50
+5
Migrantom ni potrebno dajat navodil , le še njihove žene čakajo da lahko pridejo in jih bo v povprečju 10x otrok ...
Pjudipaaaaaj
15. 06. 2020 21.39
+15
Ko se država prične zakonsko vtikat v rodnost..to pomeni le eno. Fertik je..hehe.
mmickica
15. 06. 2020 21.32
+25
Raje naj zadrzijo doma tiste mladenice, ki trumoma preplavljajo Evropo, pa jih bo vec kot dovolj!
SEJBOBOL
15. 06. 2020 21.31
+6
Toooo , pa k nam naj pridejo na dopust in naj tu uživajo in se sprostijo mal .... PS ampak samo žene ..... :)
paradoxal
15. 06. 2020 21.18
+1
obljubljena dezela in mokre sanje levicarjev
IanNow
15. 06. 2020 21.08
+30
Enako v Evropi, da bo imela bela ženska vsaj 3 otroke. Vsaka, da beli preplavimo svet.