Tujina

Sestrelitev letala v Iranu: Rohani zagotovil, da bodo vpleteni privedeni pred roko pravice

Teheran, 11. 01. 2020 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Iranske oblasti so priznale, da so nenamerno sestrelile ukrajinsko letalo s 176 potniki in člani posadke na krovu. Letalo je zadela iranska raketa, potem ko se je približalo "občutljivi vojaški točki". Šlo naj bi za človeško napako, odgovorni pa bodo kaznovani. Odgovornost je medtem prevzel poveljnik letalstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iran priznal sestrelitev letala
    02:36
    Iz 24UR: Iran priznal sestrelitev letala
  • Iz 24UR: Letalo je bilo sestreljeno
    01:34
    Iz 24UR: Letalo je bilo sestreljeno

Iranska vojska je preko državne televizije priznala, da je njihova vojska pomotoma z raketo sestrelila ukrajinsko potniško letalo s 176 ljudmi na krovu. Letalo naj bi, tako iranske oblasti, letelo blizu "občutljivega vojaškega območja iranske revolucionarne garde", zaradi česar so letalo zamenjali za "sovražno tarčo", iranska protiletalska obramba pa ga je sestrelila z raketo. 

Zaradi napetosti z ZDA je bila iranska vojska "na najvišji stopnji pripravljenosti": "V tovrstni situaciji, zaradi človeške napake in nehote, smo zadeli letalo," se še glasi sporočilo za javnost, ki ga povzema BBC. Dodajajo, da bodo odgovorni kaznovani.

Iranska vojska se je za sestrelitev letala opravičila in dodala, da bo nadgradila svoje sisteme, da bi v prihodnje preprečila tovrstne katastrofe. Dopisnik CNN iz Teherana sicer piše, da je sestreljeno ukrajinsko letalo letelo po običajni poti, po kateri je v urah pred tem z letališča vzletelo več drugih letal. 

Odgovornost za sestrelitev prevzel poveljnik letalstva 

Odgovornost za sestrelitev je danes prevzel poveljnik letalstva iranske revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh. Po njegovih besedah, ki jih navaja AFP, je šlo za človeško napako – častnik je namreč menil, da gre za manevrirno raketo: "Imel je deset sekund časa za odločitev in pod takimi pogoji je sprejel napačno odločitev." Izstrelil je raketo kratkega dosega, ki je eksplodirala zraven letala. 

Dodal je še, da si "želi, da bi lahko umrl, da ne bi bil priča taki tragediji".  

Na tiskovni konferenci pa je dejal tudi, da je pred tem zahteval, da se zračni prostor za vse civilne lete v Iranu zapre, v času trajanja napetosti z ZDA, a njegova zahteva ni bila sprejeta, piše CNN

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Neodpustljiva napaka' 

Preko Twitterja je iranski predsednik Hasan Rohani dejal, da je "strahotna nesreča" letala "neodpustljiva napaka". Dodal je, da je preiskava vojske ugotovila, da so rakete, ki so bile pomotoma izstreljene, povzročile strmoglavljenje letala. 

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je v tvitu namignil, da je za katastrofo deloma kriv "avanturizem Združenih držav Amerike". Pri tem je izrazil sožalje svojcem žrtvam. 

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je svojcem žrtev prav tako izrazil sožalje in obenem ukazal vojski, da opravi vse pomanjkljivosti, ki so vodile do nesreče letala. 

Žalovanje za žrtvami letalske nesreče
Žalovanje za žrtvami letalske nesreče FOTO: AP

Podatke s črnih skrinjic bodo prenesli v Franciji 

Podatke in posnetke črnih skrinjic ukrajinskega letala bodo prenesli v Franciji, je sporočil vodja organizacije za preiskovanje nesreč civilnega letalstva. Čeprav je že Iran poskušal pregledati celotno vsebino, bo ta poslana še v Francijo, da bi se izognili kakršnim koli poškodbam podatkov na črnih skrinjicah. 

Iran naj bi po poročanju CNN sprva zaprosil Francijo, ZDA in Kanado naj s svojo opremo v Iranu prenesejo vse podatke s skrinjic, a tega predloga države niso sprejele. Nato je Teheran zaprosil Ukrajino, Švedsko, ZDA, Kanado in Veliko Britanijo, naj črne skrinjice pošljejo v neodvisni laboratorij – in Francija je bila edina država, s katero se je vseh omenjenih pet strinjalo.  

Rohani Zelenskemu zagotovil, da bodo vpleteni privedeni pred roko pravice

Iz sveta že prihajajo prvi odzivi na priznanje iranske vojske. Kanadski premier Justin Trudeau je nesrečo označil za "nacionalno tragedijo" in zahteval "transparentnost in pravico za družine žrtev". Prav tako Kanada pričakuje popolno sodelovanje iranskih oblasti pri nadaljnji preiskavi. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v izjavi za javnost zahteval kaznovanje odgovornih in izplačilo odškodnine: "Pričakujemo, da bo Iran odgovorne privedel pred sodišče." Pričakuje tudi, da se bo preiskava nadaljevala brez zamud: "45 naših strokovnjakov potrebuje popoln dostop in sodelovanje." 

Danes popoldne se je Zelenski po telefonu pogovarjal z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, ki mu je zagotovil, da bodo "vsi vpleteni privedeni pred roko pravice", so sporočili iz ukrajinskega predsedstva. Ukrajinskemu predsedniku se je Rohani tudi opravičil in zagotovil, da se je tragedija zgodila zaradi napak iranskih vojakov. Zelenski ga je prosil, da bi 11 trupla ukrajinskih žrtev do 19. januarja vrnili v domovino, s čemer se je iranski predsednik strinjal

Z Zelenskim je govoril  tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Strinjala sta se, da bodo francoski preiskovalci dešifrirali črne skrinjice letala. 

Izvršni direktor ukrajinske letalske družbe Ukrainian Airline je medtem v izjavi za medije v Kijevu dejal, da družba informacij o kakršni koli nevarnosti pred vzletom z letališča ni imela. In ostro zavrnil možnost, da bi imela posadka letala oziroma morebitna napaka z njene strani kakršno koli povezavo s strmoglavljenjem. 

Iransko priznanje je po ocenah britanskega premierja Borisa Johnsona "pomemben prvi korak", ki ga je treba izkoristiti tudi za zmanjšanje napetosti v regiji.

"Naredili bomo vse, kar lahko, da podpremo družine štirih britanskih žrtev in zagotovimo, da bodo dobili odgovore, ki si jih zaslužijo," je izpostavil Johnson v današnjem sporočilu za javnost. Kot je dejal, bo Velika Britanija tesno sodelovala s Kanado, Ukrajino in drugimi državami, da zagotovi "vseobsegajočo, transparentno in neodvisno mednarodno preiskavo in vrnitev posmrtnih ostankov žrtev v domovino". "Ta tragična nesreča dodatno dokazuje nujnost zmanjševanja napetosti v regiji. Ključno je, da vsi voditelji zdaj sledijo diplomatski poti naprej," je dodal.

Iran do zdaj vztrajno zanikal vpletenost pri strmoglavljenju letala

Spomnimo, da se je strmoglavljenje zgodilo le nekaj ur po iranskem napadu na dve ameriški oporišči v Iraku. S tem se je Iran odzval na ameriški atentat na generala Kasema Solejmanija, enega najvplivnejših Irancev. Ukrajinsko potniško letalo je malo po 6. uri vzletelo z mednarodnega letališča v Teheranu proti Kijevu. Le nekaj minut kasneje je strmoglavilo blizu predmestja Paranda v iranski prestolnici. Preživelih ni bilo. 

Na krovu letala so bili državljani Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Afganistana, Nemčije in Velike Britanije.
Na krovu letala so bili državljani Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Afganistana, Nemčije in Velike Britanije. FOTO: AP

Iranske oblasti so sprva trdile, da se je nesreča zgodila zaradi tehnične napake oziroma odpovedi motorja. A v dneh zatem so sprva ameriške, nato pa tudi kanadske oblasti zatrjevale, da imajo vse več dokazov, da je letalo sestrelila iranska raketa, po vsej verjetnosti pomotoma. Pri tem so navajali informacije obveščevalnih služb, ki jim je včeraj pritrjevalo vse več zahodnih držav, pa tudi zveza Nato. 

Na drugi strani je Iran do zdaj vztrajno zanikal vpletenost pri strmoglavljenju letala. Še v četrtek je tiskovni predstavnik vlade obtožil ZDA in njene zaveznike, da "lažejo in sodelujejo v psihološki vojni". 

V strmoglavljenju letala je umrlo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca in devet ukrajinskih članov posadke.

Iran je po nesreči našel črne skrinjice letala in dejal, da je pripravljen sprejeti pomoč tujih strokovnjakov pri preiskavi nesreče. A številni so, po objavi fotografij kraja strmoglavljenja, izrazili zaskrbljenost, da Iran odstranjuje morebitne pomembne dokaze nesreče. Včeraj so ukrajinski strokovnjaki sicer dobili dostop do črnih skrinjic in do posnetkov komunikacije med pilotom in teheransko kontrolo letenja. 

Po vse večjem pritisku – v javnost so prišli tudi posnetki nesreče, ki prikazujejo raketo, ki je zadela letalo – so danes zjutraj tako vendarle priznali, da je letalo nenamerno sestrelila njihova raketa.

Zakaj oblasti niso zaprle letališča ali zračnega prostora? 

Po priznanju krivde za sestrelitev letala so jezni in razočarani predvsem Iranci (med žrtvami nesreče jih je bilo 82). Izrazi sožalja s strani iranskih oblasti za mnoge niso dovolj, številni se sprašujejo, zakaj oblasti niso zaprle iranskega zračnega prostora. "Bili so zelo previdni, da niso ubili Američanov v maščevanju za Solejmanija. A zakaj niso zaprli letališča? To pove, koliko je režimu mar za Irance," besede Mira Sedaghati povzema Reuters. Kot poroča CNN, je poveljnik letalstva iranske revolucionarne garde Amirali Hadžizadeh sicer ukazal prizemljitev vseh komercialnih letov, a njegovega ukaza niso spoštovali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1595)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andro69
17. 01. 2020 11.20
+1
In ta vojska ki ne loci potniskega letala od vrane ima zeljo imeti jedersko orozje....halo..
Nekdo Nekje 1
12. 01. 2020 17.49
+7
A zdaj, ko so Iranci pospravili ljudi na letalu (ki so bili v največji meri mladi Iranci, študentje z dvojnim državljanstvom), bodo zradirali pa še tiste, ki so PO UKAZU (vemo koga, a ne) sestrelili letalo, tudi če pomotoma?! Tako kot Savdijci - princ najprej ukaže okruten um0r novinarja (kot eksempel), potem pa naroci še 5mrtno kazen za eksekutorje, ki so delali po naročilu in ki so seveda bili za to pripravljeni, če ne celo rojeni, rejeni in vzgojeni in PLACANI. "Roka pravice", ja. A veste, kako v Iranu izgleda 'roka pravice'? Pobrskajte na spletu. Levica bi dala komentarje "si je pa že zaslužil", kao da zaupajo iranskim oblastem. (Tako kot oni pa že niso strmoglavili letala, a ne?) Občinstvo gleda. Glasba in filmi so v islamu prepovedani. In nihce od njih ne ve, česa je obešanec pravzaprav kriv. Kdaj bo ta 'roka pravice' dosegla režimske (verske) vodje v islamskih državah?! Take metode na svetu posredno in celo neposredno podpirajo levičarske opcije. STOP Levici!
Bolfenk2
12. 01. 2020 07.21
-1
Iranci bodo vsaj naredili preiskavo in kaznovali odgovorne. Ko Američani v kakšni akciji svoje vojske pobijejo nedolžne civiliste sledi zgolj komentar kolateralna škoda in novinarji o tem več sploh ne smejo spraševati. Vseeno je perzijska civilizacija precej pred ameriško.
darmr
12. 01. 2020 08.11
+4
hondica
12. 01. 2020 08.28
+8
Občutek dobiš, da nekateri živijo v jami s kamnom na glavi.
MACRONS
12. 01. 2020 18.22
+3
Bolfenk, a imaš težave s sivimi celicami??
kojnusar
12. 01. 2020 07.15
+2
s kako lahkoto givorijo o tem groznem dejanju! me zanima, kako bi bilo, ce bi kdo iransko letalo sestrelil, po pomoti? no..., povejte.
ivan res grozni
12. 01. 2020 07.42
+8
3.julija 1988 so ZDA sestrelile iransko potniško letalo Airbus 300 nad Hormuško ožino. Umrlo je 320 potnikov. ZDA se niso opravičile niti kaznovale odgovornih.
Janez Nasrase
12. 01. 2020 17.58
+4
To laž neumorno ponavljaš, po principu 100x ponovljena laž postane resnica. Resnica pa je, da so ga pomotoma sestrelili, to priznali, se opravičili ter vsem svojcem in Iranu izplačali odškodnino. Glede kaznovanja odgovornih pa ne vem.
Kaktus111
11. 01. 2020 21.59
+1
Ajde spat .......
0OO7
12. 01. 2020 09.46
+0
asgard
11. 01. 2020 21.59
+3
Kokice pa pir je na mizi, zdej pa komentarje brat :)
0OO7
12. 01. 2020 09.47
+0
So itak bolj zanimivi, kot sami članki. Vsaj, dokler jih ne "pomendrajo"...
Zmaga Ukrajini ...
11. 01. 2020 21.59
-7
Umor iranskega generala je (poleg te tragedije, hude zaostritve odnosov in poslabšanja razmer na Bližnjem vzhodu) HUDA KRŠITEV MEDNARODNEGA PRAVA. ZDA in druge vidne države so sodobni sistem mednarodnega prava po drugi svetovni vojni vzpostavili s tremi splošnimi cilji. 1) Najprej in predvsem naj bi pravo zmanjšalo globalno vojno.2) Edina sprejeta utemeljitev v mednarodnem pravu, da so države v vojni, sta očitna samoobramba in kolektivna varnost, ki jo dovolijo Združeni narodi. 3) Skladno z mednarodnim pravnim sistemom se pričakuje, da bodo nacionalne vlade zasledovale svoje strateške interese skladno s prvima dvema ciljema svetovnega miru in sodelovanja. Torej je umor drugega vladnega uradnika brez večjega napada ali jasne grožnje napada na ameriško osnovno avtonomijo je NEZAKONITO VOJNO DEJANJE. Trumpeljn seveda ne more dokazati, da je šlo za veliko grožnjo.
0OO7
12. 01. 2020 09.50
+0
Toti in njegova administracija so s svojimi kačjimi jeziki sposobni dokazati, da voda ni mokra...
CyberWorm00000
11. 01. 2020 21.59
-7
uglawnem amerikanci so kriwi ni kle neke teške filozofije in debate : ))) še posebej pa trump pa CIA : )))
miselna policija
11. 01. 2020 21.58
+0
konzervativci živijo pač v konzervi in pojma nimajo kaj je izven piksne
Volga Malek
11. 01. 2020 21.57
+14
Izbrisan komentar: Clovek obraca bog obrne. Ta teokratski rezim v Iranu naj cimprej pade tem boljse bo. Od Homeinija naprej od leta 1979 samo zlo, pred Homeinijem je bil Iran svetovljanski. Od Homeinija naprej se je izoliral in radikaliziral. To kar so njihovi predniki naredili iranskemu cesarstvu, sah Pahlaviju in druzini ki so jih izgnali, mucijo lasten narod - javno obesajo ljudi. Stari grehi mecejo dolge sence. In 24ur zbrise komentar, ceprav Munchenska deklaracija o novinarstvu govori o dolznostih da se brani svobodo komentiranja in kritike. Eish socialisti
vertex
11. 01. 2020 21.59
-8
In kakšen režim imate v s.arabiji svečkarji?
Aven
11. 01. 2020 21.57
+2
Ironija Irana v 2.SV je ta da je hotel ostati nevtralen. Iranska veleposlaništva so iz Evrope rešila več kot 1500 židov z dodelitvijo iranskega državljanstva. Vseeno pa je Velika Britanija obtožila Iran nacizma in s pomočjo Sovjetske zveze napadla in zavzela naftna polja. Sovjetni so pa hoteli Iran spremeniti v komunistično državo. Omenim naj le da je Iran obsodil nacizem in naredil vse da je rešil tisoče preganjanih Evropejcev.
Wahl
11. 01. 2020 21.56
+6
Škatlo tablet poplaknit s kozarcem vode pa spat. Drekači...
dragan krstic
11. 01. 2020 21.56
+3
Da bi bolje razumeli razmerje med ZDA in Iranom poglejte video: Understanding the U.S. and Iran. Zelo objektivna pripoved ameriškega sociologa.
vertex
11. 01. 2020 21.54
-12
Janšisti se za savdijce borijo proti petzijcem...šeriatski rock poslušajo...haha...pljuvajo na ukaz sds muftija...ojoj
asgard
11. 01. 2020 21.58
+10
BUONcaffee
11. 01. 2020 21.51
-8
sagesse
11. 01. 2020 21.53
+11
Vi ste srb in pravoslavec... 10000000000%...da vas razočaram, da 99% rusov, še nikoli ni slišalo za srbijo....
Wahl
11. 01. 2020 21.54
+10
Kaj ima Rusija sedaj s sestrelitvijo letala? Tebe človek težko razume.
nightifly
11. 01. 2020 21.51
+6
Nic ne berem v tem casopisu oz. inter. strani 24 pop ,da je Obama razglasil tega generala Sulejm. za terorista . Torej demokrat Obama je to storil .In zdaj vemo ,da je tudi UN dal prepoved izhoda temu generalu iz Irana ,ker je spletkaril in se povezal teror.skupinami z namenom, da napadajo Izrael in sovrazne rezime Iranu . Koliko ljudi je umrlo zaradi tega generala ?In koliko bi jih se umrlo ? Pa ne zaradi samih Evropejcev ali Amerov ali Avstralcev in podobno .Zaradi iranske zelje po prevladi na bliznjem vzhodu ,to pa pomeni direkten izziv in vojno s Saudsko arabijo in njenimi vazali . Korenine medverskih inmedsebojnih arabsko perzijskih sporov in vojn so dalec nazaj v zgodovini , in ce kdo ne,Iran ne bo dopustil svojim tekmecem ,da dihajo ,se najmanj Zidom . Zahodni svet se je dejansko umaknil skoraj v celoti koncem prve in druge vojne , toda se vedno na nek nacin varuje krhko zidovsko drzavo , da je ne pokoncajo milioni arabcev . Cas bi bil , da Slovenci kot Evropejci in clani Nata in ostalih zahodnih organizacij in povezav zacno z odgovornim obnasanjem in ne oportunisticnim sedenjem na dveh stolih , vse za koristi .Malo tam ,malo tu . Tudi proti odhodu tistih 6 vojakov sem bil od zacetka,ceprav samo nacelno ,ker nimam pravice de facto zahtevati od vlade neke poteze . Bi pa samo povedal , da bi moral stab oz. vojaski minister Slovenije z zunananjih druzno sodelovati z vsemi strukturami koalicije v Iraku in najti optimalno resitev za zavarovanje zivljenja teh ljudi ,vojakov , obenem pa se naprej opravljati misijo ,za katero so se zavezali -in ne strahopetno zbezati . S tem ne mislim vojake ampak odgovorne ,ki so to ukazali . Zastavo vojak dvigne kot simbol zvestobe drzavi in misiji ,ki jo zastopa . Vsak vojak se je zavedal ,da bo vojak in ne kelner ali pa skret putzer . In Slovenija naj se tega zaveda ,kaksno vlogo si bo izbrala v oceh evropskih in drugih drzav sveta . Majhnost je vcasih prednost .
26277
11. 01. 2020 21.57
+4
Ti si kot SLO oblast. Sprenevedanje, ti je vrlina.
BUONcaffee
11. 01. 2020 21.50
-5
ZDA ugašajo.
BUONcaffee
11. 01. 2020 21.49
-7
Putin naredi mir !
BUONcaffee
11. 01. 2020 21.47
-3
ZDA ugašajo in se sedaj vedejo kot medved pred izdihom. Kitajska širi svoj vpliv in moč v Iran. Baje, da tudi vojaško že sodelujejo.
sagesse
11. 01. 2020 21.48
+0
sagesse
11. 01. 2020 21.49
+2
Kitajska nadzoruje pol afrike in vidimo v kakšnem izobilju živijo domačini....
upornik19
11. 01. 2020 21.46
+10
n VI meni govorite, da so Američani zločinci???? Američani nam trenutno zagotavljajo stabilnost v svetu pred raznimi diktatorji, ljubljenčki naših levičarjev. Hvala Bogu, da obstaja močna Amerika. kaj bi delal Kitajski režim, pa Rusi, pa Iranci, pa Saudijci in še kaj bi se našlo.
Zmaga Ukrajini ...
11. 01. 2020 21.51
-9
Še dobro, da te nekdo "mirka". Res hvala kavbojcem za trume migrantov, trgovinsko vojno, sankcije Nemčiji, propad jedrskega sporazuma, brexit,.... res, ... hvala vam. Še zlasti pa smo hvaležni, ker čuvaš upornika19, ki je najbolj ogroženo bitje na Zemlji. Hvala.
CyberWorm00000
11. 01. 2020 21.57
+0
maroko pa alžirijo so tut amerikanci bombali : ))) še bolj pa šwedi k sploh niso člani nato pakta : )))