Tujina

Iran uvedel sankcije tudi evroposlancu Milanu Zveru

Bruselj, 27. 10. 2022 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med posamezniki iz Evropske unije, proti katerim je Iran v sredo uvedel sankcije, je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS). Zver je uvedbo sankcij označil za "absurdni odziv iranskega režima, ki kaže na to, da so moja neprestana prizadevanja in obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom bile slišane". Sankcije je Iran uvedel še proti petim drugim evropskim poslancem. Evropska unija zavrača sankcije, ki jih je Iran uvedel proti več pravnim osebam in posameznikom iz EU, pravijo tudi da gre za politično motivirane sankcije. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Mestola je sankcije obsodila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zver tarča novih sankcij Irana
    02:24
    Iz 24UR: Zver tarča novih sankcij Irana
  • Iz Sveta: Sankcije Irana proti Milanu Zveru
    03:45
    Iz Sveta: Sankcije Irana proti Milanu Zveru

"Lahko rečem zgolj, da Evropska unija zavrača te sankcije, saj se zdi, da so povsem politično motivirane, medtem ko imajo sankcije EU pravno podlago in temeljijo na jasnih dokazih o kršitvah človekovih pravic v Iranu," je za STA povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano. 

 Naslednji paket evropskih sankcij proti Iranu bo moral biti bolj konkreten, saj so doslej sprejeti ukrepi dokaj blagi, je v odzivu na uvedbo iranskih sankcij povedal evropski poslanec iz Slovenije Milan Zver (EPP/SDS). Predlagal bo, da razpravo o tem opravi tudi Evropski parlament.

 Sankcije jih ne skrbijo, je poudaril, skrbi pa jih usoda mladih Irancev, ki zahtevajo svobodo izražanja in spoštovanje s strani oblasti, zato je iranske oblasti pozval, da zagotovijo temeljne svoboščine prebivalcev in se ne osredotočajo na politično maščevanje in protiukrepe.

Sankcije je obsodila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "V imenu Evropskega parlamenta ostro obsojam odločitev iranskega režima, da uvede sankcije proti članom Evropskega parlamenta, novinarjem in zagovornikom človekovih pravic," je povedala.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je obsodila sankcije.
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je obsodila sankcije. FOTO: AP

Iranske ženske imajo po njenih besedah pravico do protestiranja, njihova življenja in svoboda pa so nedotakljiva. "V imenu Evropskega parlamenta vsem zagotavljam, da se ne bomo nehali boriti za te temeljne vrednote," je še poudarila Metsola.

Zver po uvedbi iranskih sankcij za bolj konkretne ukrepe EU proti Teheranu

Iran je v sredo uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz Evropske unije, tudi neformalni skupini Evropskega parlamenta, imenovani Prijatelji svobodnega Irana. Slovenski evroposlanec Milan Zver je eden od dveh vodij te skupine. Od petih drugih poslancev, ki so jih doletele sankcije, sta dva člana politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), tako kot Zver, trije pa so člani Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

"To me ne bo ustavilo pri obsojanju nasilja nad iranskim narodom. Evropska unija mora proti iranskemu režimu voditi strožjo politiko in zahtevati spoštovanje človekovih pravic in zaustavitev usmrtitev političnih zapornikov," je še poudaril v odzivu. Iranski režim je ob tem pozval, naj preneha z nasiljem nad svojim ljudstvom in snovanjem terorističnih akcij v tujini.

Milan Zver
Milan Zver FOTO: Kanal A

"Sankcije, ki so bile sprejete, so dokaj blage. Naslednji paket sankcij bo zagotovo prišel, ta pa bo moral biti nekoliko konkretnejši," je Zver povedal v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju. Po njegovih besedah bi moral vključevati tudi gospodarske sankcije.

Pojasnil je, da je v preteklosti že večkrat pisal visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku EU Josepu Borrellu in tudi predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola, saj se mu evropska politika do Irana ni zdela prava.

"Morali bi biti veliko bolj konsistentni in slediti ZDA že pred šestimi oziroma sedmimi leti, ko je prvič prišlo do konflikta med iranskimi oblastmi in ameriško administracijo," je povedal sopredsedujoči neformalni skupini Evropskega parlamenta, imenovani Prijatelji svobodnega Irana.

Iran je tako po njegovih besedah dobil na stotine milijard dolarjev sproščenih sredstev na svetovnih finančnih trgih in vprašanje je, kako jih uporablja. Zadnja leta je postal regionalna vojaška sila, ki pomaga na primer tudi zdaj Rusiji v njeni agresiji na Ukrajino. Poleg tega ima rakete srednjega dosega, ki lahko dosežejo tudi Evropsko unijo, izjemno močno revolucionarno gardo in močno obveščevalno službo, ki dokaj intenzivno deluje tudi po Evropi, je še povedal evropski poslanec.

Od Evropskega parlamenta in tudi drugih institucij EU pričakuje, da se bodo odzvale na uvedbo sankcij iranskega režima proti njemu in še petim drugim evropskim poslancem. Dobro pa bi bilo, da bi se odzvali tudi slovenski ministrstvi za zunanje in notranje zadeve, je dejal.

Predlagal bo, da o tem razpravlja zunanjepolitični odbor Evropskega parlamenta, katerega član je tudi sam, oziroma parlament na plenarnem zasedanju.

Da je na seznamu 12 posameznikov iz EU, proti katerim je Teheran v sredo uvedel sankcije, ga je sicer nekoliko presenetilo. To, da naj bi podpiral terorizem je namreč "skregano z zdravo pametjo", je dejal.

Že več kot deset let sicer sodeluje v skupini Prijatelji svobodnega Irana, ki pomaga iranskemu opozicijskemu gibanju Svobodni Iran (Free Iran), da pove svojo plat resnice o tem, kaj se dogaja v Iranu. Bolj intenzivno so sodelovali pred tremi leti ob prvem valu protestov, pa tudi v zadnjem mesecu, ko so izbruhnili protesti po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju.

"Tukaj gre za drastične kršitve človekovih pravic in jaz mislim, da sem na pravi strani zgodovine tudi v tej zgodbi," je poudaril Zver.

Kot je razvidno s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva v angleščini, je Teheran sankcije uvedel "zaradi njihove podpore terorističnim skupinam, vzpodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu".

Sankcije vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranih posameznikov v Iran ter zaseg njihove lastnine na ozemlju pod jurisdikcijo iranskih oblasti.

Kot so še pojasnili, gre za odgovor na sankcije, ki jih je EU proti Iranu uvedla 17. oktobra zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja množičnih protestov, ki potekajo od njene smrti sredi septembra.

Sankcije je EU uvedla proti 11 posameznikom in štirim pravnim osebam, tudi iranski moralni policiji. Zamrznili so jim premoženje v EU in prepovedali potovanje v unijo. EU je kasneje sprejela sankcije proti Iranu tudi zaradi dobave dronov Rusiji, s katerimi napada cilje v Ukrajini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (468)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
17. 04. 2024 13.52
V kaj se vpleta vaša zver_
Armonia
27. 10. 2022 21.44
+2
Zver je glih za v Iran
LocoCoco
27. 10. 2022 21.26
+0
Med drugim so mu tudi prepovedali akrobatsko plezanje po iranskih žlebih...
Bombardirc
27. 10. 2022 20.59
+1
Svečkarjev pa res nikjer ne marajo.
100slovenc
27. 10. 2022 20.42
+2
Zanemarjen model kot da je zastonj na tej funkciji,pa daj se malo v red spravi model
Pravica je
27. 10. 2022 20.01
+9
Bivši komunisti kot on, imajo v krvi da branijo zatirane v okrutnih in nedemokratičnih režimih širom sveta !!
guruguru
27. 10. 2022 19.55
+1
Milan a si kej ušitu pense?
akmt
27. 10. 2022 20.52
+1
User1538643
27. 10. 2022 19.47
+1
Ali mora uporabljati hidžab zdaj?
jast123
27. 10. 2022 19.19
+2
tudi iran se strinja z mano, saj zver ni še najmanj moj priljubljen politik oz. zame persona non grata
totinori
27. 10. 2022 19.08
+8
Mlan Zverov, kje si bil, ko je bilo potrebno naše protestnike zaščititi pred nasiljem podivjanih policistov, ki jih je usmerjal strankarski kolega Hojsar ?!
Entip?ek
27. 10. 2022 19.29
+4
Entip?ek
27. 10. 2022 19.29
+3
Justice1
27. 10. 2022 18.59
+2
Koliko muslimanov je v Sloveniji?
Nimasmisla
27. 10. 2022 18.48
+0
Razmisljajoc
27. 10. 2022 18.37
+6
Ja , modro je najprej vklopiti mozgane in sele potem odpreti usta ...
vlahov
27. 10. 2022 18.18
+2
Vsem , ki so v sorodu ali povezani z vrhom ajatole in vojske , če imajo pri nas treba zablokirati račune . Ko bodo postavili eno samo cerkev pa odmrznite račune!!
osancta simplicitas
27. 10. 2022 18.15
+2
N e morem verjeti, sankkcije proti pionirčki, mlademu komunistu, sedaj katolibanu s strani islamolibanom! ne moreš verjet. trk civilizacij.
osancta simplicitas
27. 10. 2022 18.09
+9
si zasluži ta sfejčarski poslanc!
korošc
27. 10. 2022 17.56
+9
Milan, Janez, Branko, Kopriva! Mene bi skrbelo🤟🤟🤟☠️☠️☠️
MTM AUDI
27. 10. 2022 17.45
+2
Kej se sploh vrikate v arapske drzave tam je samo denar za pametne za neumne in hlapce zal prostora ni!!!!!!
Mirko41
27. 10. 2022 20.34
+3
Iran ni arabska država. Malo si pomešal. Niso vsi Muslimani Arabci.
Kaveljc
27. 10. 2022 17.35
+0
Tudi Rusdija so dobili.
planinec123
27. 10. 2022 17.30
+14
Kaj sploh ta FDV superdoktor počne v Bruslju? Aja, klanja se von der Fajzerjevi, ki vodi EU v propad. Gospoda iz Slovenije, ki mešate v Bruslju meglo, vasa prva skrb je Slovenija, naša dobrobit, ne pa da nas izdajate za ameriške interese in vpletate v vojno.