Tujina

Izrael se bo odzval na napad, a se še ne ve v kakšnem obsegu

Teheran/Tel Aviv, 14. 04. 2024 00.30 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H., N.V., M.S., K.K., STA
Komentarji
81

Iran je proti Izraelu sprožil napad z več 300 droni in raketami. Iranski mediji poročajo o operaciji Resnična obljuba, ki je odgovor na izraelski napad na iranski konzulat v Damasku, v katerem je umrlo sedem iranskih vojaških uradnikov. Po navedbah izraelske vojske so večino raket s pomočjo ZDA in Združenega kraljestva prestregli zunaj ozemlja Izraela. Hamas je kasneje sporočil, da so bili cilji doseženi, operacije pa je konec. Sestal pa se je tudi vojni kabinet v Izraelu, ki sporoča, da se bo Izrael nedvomno odzval na napad, zaenkrat še ni jasno v kakšnem obsegu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izrael prestregel večino izstrelkov
    04:25
    Iz 24UR: Izrael prestregel večino izstrelkov
  • Iz 24UR: Slovenske državljane pozvali, naj se javijo
    03:26
    Iz 24UR: Slovenske državljane pozvali, naj se javijo
  • Iz 24UR: ZDA ne želijo zaostrovanja
    01:04
    Iz 24UR: ZDA ne želijo zaostrovanja
  • Iz 24UR: Iranski napad na Izrael
    01:03
    Iz 24UR: Iranski napad na Izrael
  • Zvok eksplozij v Jeruzalemu
    00:18
    Zvok eksplozij v Jeruzalemu
  • Iranske rakete nad jordansko prestolnico Aman
    00:48
    Iranske rakete nad jordansko prestolnico Aman

Približno dva tedna po izraelskem napadu na iranski konzulat v Siriji je Iran izpolnil svojo obljubo in sprožil povračilni napad na Izrael. V soboto okoli 22. ure po našem času so izraelske obrambne sile (IDF) sporočile, da je Iran proti Izraelu izstrelil več brezpilotnih letal. 

Malo pred 2. uro po lokalnem času (malo pred 1. uro po našem času) so se na jugu Izraela oglasile sirene, med drugim v krajih Beersheba, Dimona, Nevatim, ob Mrtvem morju, na območju Jeruzalema, v delih Zahodnega brega in na severu države. Prebivalci so na svoje mobilne telefone prejeli opozorilo o bližajoči se grožnji zračnih napadov.

Iran napadel Izrael
Iran napadel Izrael FOTO: Profimedia

Po besedah tiskovnega predstavnika IDF Daniela Hagarija je izraelska vojska skupaj s svojimi zavezniki v regiji prestregla "99 odstotkov" od več 300 dronov in raket, ki jih je izstrelil Iran. Nekateri izstrelki so sicer zadeli vojaško bazo na jugu države, kjer je nastala manjša škoda na infrastrukturi. V napadu je poškodbe utrpela ena oseba, deklica, ki jo je poškodoval šrapnel. 

Bela hiša ne želi stopnjevanja konflikta na Bližnjem vzhodu

ZDA se želijo po iranskem napadu na Izrael izogniti nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu, je danes poudaril tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. Dodal je, da je ameriški predsednik Joe Biden jasno povedal, da si ne želi vojne z Iranom.

Biden je sporočil, da so ZDA "pomagale Izraelu uničiti skoraj vse brezpilotne letalnike in rakete". Dodal je, da so že v preteklem tednu v regijo napotili več ameriških vojaških letal in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Napad je sicer ostro obsodil in znova potrdil ameriško podporo Izraelu. "Izrael je poslal jasno sporočilo svojim sovražnikom, da ne morejo učinkovito ogroziti varnosti Izraela," je dejal Biden. 

Izrael je zaradi iranskega napada zahteval sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta ZN. Predsedujoča v aprilu Malta je zasedanje sklicala za danes ob 22. uri po srednjeevropskem času. 

Napad Irana je prvi neposredni napad te države na Izrael s svojega ozemlja. Ob tem so Izrael napadli tudi iranski zavezniki v regiji, libanonski Hezbolah in jemenski hutijevci. Hezbolah je z raketami obstreljeval zasedeno Golansko planoto, hutijevci pa so proti Izraelu izstrelili več dronov.

Iranski brezpilotniki nad Hebronom v Izraelu
Iranski brezpilotniki nad Hebronom v Izraelu FOTO: Profimedia

Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je danes zjutraj sporočil, da so z visokimi uradniki zaključili oceno trenutne situacije. "Skupaj z Združenimi državami in drugimi partnerji nam je uspelo ubraniti ozemlje države Izrael. Povzročene je bilo zelo malo škode, to je rezultat impresivnih operacij IDF," je dejal. 

Izraelce je pozval, naj ostanejo pozorni in upoštevajo navodila vojske. "Kampanja še ni končana. Pripravljeni moramo biti na vsak scenarij. Ob tem smo preprečili najpomembnejši val napada," je dodal. 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ponoči sklical sestanek sveta za nacionalno varnost. O morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. 

Joe Biden na sestanku s svetovalci.
Joe Biden na sestanku s svetovalci. FOTO: AP

Iran posvaril ZDA, naj se ne vmešava v konflikt

Iranski mediji so poročali o operaciji Resnična obljuba. Iranska misija pri Združenih narodih je na omrežju X (nekdanji Twitter) zapisala, da je Iran napad z brezpilotnimi letali in raketami na Izrael izvedel "na podlagi 51. člena Ustanovne listine ZN, ki se nanaša na legitimno obrambo" in kot odgovor na izraelski napad 1. aprila na njegovo veleposlaništvo v Damasku v Siriji. 

"Zadevo lahko zdaj štejemo kot zaključeno," so zapisali. Ob tem pa so Izrael opozorili, da bo ob morebitnih novih "napakah" izraelskega režima "odgovor Irana bistveno hujši". Hkrati pa so posvarili tudi ZDA, naj se ne vmešava. "Gre za konflikt med Iranom in prevarantskim izraelskim režimom, katerega naj se ZDA izogibajo," so zapisali. 

Parlament v Teharanu po napadu
Parlament v Teharanu po napadu FOTO: Profimedia

Iranski vrhovni vodja Ajatola Ali Hamenej je na omrežju X objavil posnetek s svojim govorom, ob katerem je zapisal: "Zlonamerni sionistični režim bo kaznovan." Ponovil je, da je napad na iransko ambasado kot napad na iransko ozemlje. "Zlonamerni režim je v tem primeru naredil napačen korak. Mora biti kaznovan in bo kaznovan," je dejal v govoru. 

Iranski obrambni minister je po poročanju portala Iran International zagrozil državam, ki pomagajo Izraelu. Dejal je namreč, da bo Teheran odločno ukrepal proti vsem državam, ki bodo Izraelu odprle svoj zračni prostor ali ozemlje za napad na Iran. 

Iranska državna televizija je sicer poročala, da je polovica izstrelkov zadela cilje v Izraelu, kar pa je izraelski tiskovni predstavnik vojske zanikal. 

Iran po navedbah vojske v napadu na Izrael dosegel vse svoje cilje

"Operacija Častna obljuba se je od sinoči do danes zjutraj uspešno končala in dosegla vse svoje cilje," je za državno televizijo danes po poročanju AFP povedal načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri.

V Teheranu so napad označili kot dejanje samoobrambe in odgovor na izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde. Bagheri je dejal, da sta bila tarča povračilnega napada obveščevalni center in letalska baza, iz katere so po navedbah Teherana vzletela izraelska letala F-35 in napadla konzulat v Damasku.

"Oba centra sta bila precej uničena in onemogočena," je dejal Bagheri, čeprav Izrael trdi, da je napad povzročil le manjšo škodo. Bagheri je poudaril, da je zanje ta operacija končana in da je ne nameravajo nadaljevati. Pri tem je še pozval Izrael, naj se izogne nadaljnjim ukrepom proti Iranu, saj da bi ti povzročili veliko večji odziv.

Vodja iranske revolucionarne garde Hosein Salami je pozdravil tako imenovano omejeno operacijo in ocenil, da je bila uspešnejša od pričakovanj. Obenem je ponovno opozoril na protinapad, če bo Izrael napadel iranske interese ali posameznike.

Izraelski državni vrh prepričan o zmagi

Izraelski predsednik Jicak Hercog se je za pomoč pri obrambi pred nočnimi iranskimi napadi zahvalil koaliciji držav z ZDA na čelu. "Sile dobrega bodo premagale sile zla," je ob tem zapisal na omrežju X. Prepričanost o zmagi je izrazil tudi premier Benjamin Netanjahu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hercog je danes po obsežnem napadu Irana z droni in raketami izrazil hvaležnost vojakom in poveljnikom ter koaliciji držav z ZDA in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom na čelu. Kot izhaja iz navedb predstavnikov izraelske vojske, so jim pomoč pri sestrelitvi večine iranskih izstrelkov nudile ZDA, Združeno kraljestvo, Jordanija in Francija.

Izraelski premier Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. Na omrežju X pa je zapisal: "Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali."

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

17.22

Voditelji G7 obsodili iranski napad na Izrael in pozvali k zadržanosti

Voditelji držav skupine G7 so na današnji videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Napovedal je, da bo o razmerah na Bližnjem vzhodu, vključno z Libanonom, naslednji teden razpravljal tudi Evropski svet.

17.18

K umiritvi razmer pozvala tudi Savdska Arabija

"Ministrstvo za zunanje zadeve izraža globoko zaskrbljenost Savdske Arabije zaradi vojaške eskalacije v regiji in njenih resnih posledic," je ministrstvo zapisalo v izjavo za javnost in vse strani pozvalo, naj regijo in njene ljudi zaščitijo pred nevarnostmi vojne.

16.24

Slovenija bo na zasedanju VS ZN pozvala k k premirju na Bližnjem vzhodu in umiritvi razmer

"Vsak nadaljnji vojaški spopad na Bližnjem vzhodu ima lahko uničujoče posledice za regijo in za svet," je še opozorila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.19

Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell sklical izredno videokonferenco zunanjih ministrov EU

Kot je zapisal na omrežju X, je njihov cilj prispevati k umiritvi razmer in varnosti na Bližnjem vzhodu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.12

Biden Netanjahuju: ZDA ne bodo sodelovale v napadu na Iran

Biden naj bi v telefonskem pogovoru izraelskemu premierju dejal, da je povračilni napad nepotreben, poroča Sky News. "ZDA bodo še naprej pomagale Izraelu pri obrambi, vendar ne želijo vojne z Iranom," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja