Tujina

EU opozarja Iran, da bi krepitev bogatenja urana ogrozila jedrski sporazum

Teheran / Dunaj, 04. 01. 2021 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.V., Ti.Š.
Komentarji
11

Iran je v jedrskem obratu v Fordu južno od Teherana začel proizvodnjo do 20-odstotno obogatenega urana, so sporočile iranske oblasti. To močno presega omejitve iz jedrskega sporazuma iz leta 2015. Vest o tem je kasneje potrdila tudi IAEA. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na novico poudaril, da njegova država islamski republiki ne bo dovolila proizvodnje jedrskega orožja. Medtem Iran opozarja tudi EU, saj da bi krepitev bogatenja urana ogrozila jedrski sporazum.

Iran je začel proizvodnjo do 20-odstotno obogatenega urana.
Iran je začel proizvodnjo do 20-odstotno obogatenega urana. FOTO: AP

"V kompleksu za bogatenje Šahid Alimohamadi se je začel proces proizvodnje 20-odstotno obogatenega urana," je po poročanju iranskih medijev povedal predstavnik iranske vlade Ali Rabiei. To dodatno bogatenje urana je sicer še vedno bistveno nižje od 90-odstotnega, potrebnega za izdelavo jedrske bombe, a Iran glede na jedrski sporazum s šesterico držav iz leta 2015 pri bogatenju ne bi smel preseči nekaj manj kot štirih odstotkov.

Iran je začel uran, ki je bil že obogaten na 4,1 odstotka, bogatiti do 20 odstotkov, je sporočila IAEA. Glede na jedrski sporazum s šesterico držav iz leta 2015 pa Iran pri bogatenju urana ne bi smel preseči nekaj manj kot 3,67 odstotka.

Glede na zadnje dostopno poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), objavljeno novembra, je Iran sicer že presegel to omejitev. Ni pa pri bogatenju urana doslej šel prek 4,5 odstotka in je med drugim še vedno tudi upošteval zelo strog inšpekcijski režim agencije.

IAEA potrdila, da je Iran začel postopek bogatenja urana do 20 odstotkov

Da je Iran začel postopek bogatitve urana do 20 odstotkov, s čimer krši zaveze iz mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015, je nato potrdila tudi IAEA. V procesu bogatenja urana do 20 odstotkov uporabljajo 1044 centrifug IR-1, je dodala agencija.

Odzval se je Izrael, pa tudi EU

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na novico, da je Iran začel proizvodnjo do 20-odstotno obogatenega urana, poudaril, da Iranu ne bodo dovolili proizvodnje jedrskega orožja. Odločitev Irana si je po Netanjahujevih besedah mogoče razlagati le kot uresničevanje načrta za razvoj vojaškega jedrskega programa. Izrael, ki velja za edino državo z jedrskim orožjem na Bližnjem vzhodu, se zaradi jedrskega in raketnega programa svojega nasprotnika v regiji čuti ogroženega.

Netanjahu: Iranu ne bomo dovolili proizvodnje jedrskega orožja
Netanjahu: Iranu ne bomo dovolili proizvodnje jedrskega orožja FOTO: AP

Tudi v EU so Iran ob tem opozorili, da bi uresničitev njegove napovedi krepitve bogatenja urana pomenila "bistveno odstopanje" od zavez v okviru mednarodnega jedrskega sporazuma. EU bo sicer najprej počakala na poročilo IAEA, nato bo odločila o odzivu.

Uresničitev iranskih napovedi krepitve bogatenja urana bi imela resne posledice za prizadevanja za neširjenje jedrskega orožja, je v Bruslju še povedal govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella, Peter Stano. Ob tem je spomnil, kako pomembno se je izogibati korakom, ki bi lahko ogrozili ohranitev sporazuma.

V EU bodo sicer po Stanovih besedah najprej počakali na poročilo IAEA, ki je priznan neodvisen organ za nadzor iranskega jedrskega programa. Na podlagi ocen agencije namreč unija utemeljuje svoje odločitve in ukrepanje.

Iran o bogatenju urana IAEA obvestil že v začetku leta

Iranske oblasti so sicer IAEA pretekli teden obvestile, da nameravajo okrepiti bogatenje urana. Tedaj so pojasnile, da gre za upoštevanje zakona, ki ga je sprejel iranski parlament.

Potem ko je bil konec novembra v napadu ubit pomemben jedrski fizik Mohsen Fahrizadeh, so namreč zagovorniki trde linije v parlamentu dosegli sprejetje zakona, ki določa, da lahko iranska jedrska agencija AEOI letno proizvede in uskladišči 120 kilogramov 20-odstotno obogatenega urana. Pobudi je takrat nasprotovala iranska vlada, obsodile pa so jo tudi druge podpisnice mednarodnega sporazuma, s katerim se je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij odrekel svojim ambicijam jedrskega razvoja.

Med podpisnice štejejo še Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in Velika Britanija, potem ko so ZDA leta 2018 od sporazuma odstopile ter uvedle sankcije proti Iranu. V povračilnih ukrepih je Iran odtlej sprejel številne odločitve, ki pomenijo odstop od določb mednarodnega sporazuma.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je sicer nakazal vrnitev države k sporazumu in možnost vnovične odprave sankcij proti Iranu, če bi se ta strogo držal določil sporazuma.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Build NEK2
05. 01. 2021 08.02
Js sm gledau učer in imajo USA mnogo mnogo več glav kot iran ali s. koreja
Build NEK2
05. 01. 2021 08.01
Uran je dober le za jedrske elektrarne. Za vse druge namene naj se neha uporabljati.
MihaGliha
04. 01. 2021 19.38
+5
ZDA se umakne iz dogovora Iran pa krši dogovor, ki ne obstaja več
ni_mi_vse_eno
04. 01. 2021 18.58
+1
Najbolj proti Iranu je Izrael, ampak opozorilo pa je prišlo iz Evrope. Sedaj lahko vidite, kdo so naši pravi gospodarji. Od srednjega veka dalje je bilo kristjanom prepovedano posojanje denarja na obresti zaradi greha oderuštva. Zato so vsi bankirji Judje (=Ascent of money). Zgodovina, ki je v šoli ne učijo.
MucaNeGrize
04. 01. 2021 18.17
-3
Manjka samo še da jih opevani trumpelj res napade , da bi ostal v sedlu predsednika . Us army se zaveda , da mu Iran lahko konja s podriti odnese vsak hip , če se bodo igrali - trump pač ne . B52 so že 3 dni v zalivu leralonosolke pa so šle s spremstvom iz zaliva ( perzijski ) . Za geopolitiko je do 20 .januarja trumpelj trumpasti enako velika grožnja , kot za kaos doma . Bomo videli kaj bo do 7.januarja zjutraj - ker trumpelj dobi obisk svojih skrajnih desničarjev PB v Washington .
MucaNeGrize
04. 01. 2021 18.09
+4
Iran je izpolnil absolutno VSE zahteve iz sporazuma , usa niti ene , prej nasprotno in eu prikimava usa . Netanyahu je zločinec in kriminalec , ki bo šel sedet tisti trenutek , ko ne bo imel več imunitete zato se je tudi spečal po zadnjih volitvah z benniyem gantzom in delita ablast - da ne bi šel v arest . Sama banda zločinska lažniva kriminalna .
Frasnel12
04. 01. 2021 15.11
-1
Še malo pa ga bodo ZDA zravnale z zemljo!
metulj?ek
04. 01. 2021 15.44
+4
Iran je gorat in ga bo težko zravnati... sam povem 😀
MucaNeGrize
04. 01. 2021 18.10
+1
frasnel . kako pa da ga že niso ? mokre sanje Izraela že 30 let . Pa ne bo šlo .
Llaaalllaaa
04. 01. 2021 14.50
-1
Iran je velesila.....Perzija se prebuja in bo se kako mesala strene Kitajcem in Indijcem v Aziji...Japonci so zatonili in glede na nacisticno preteklost je tudi prav tako... Iran zna se kako presenetiti v smislu vodilnih na Svetu
Zmaga Ukrajini ..
04. 01. 2021 14.37
+2
Za to gre zahvala trampeljnu.