Tujina

Pakistan obsodil iranski raketni napad na svoje ozemlje

Islamabad, 17. 01. 2024 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L., T.H.
Komentarji
0

Iran je sporočil, da so z "natančnimi raketami in brezpilotnimi letali" uničili dve oporišči sunitske militantne skupine Džaiš al Adl (Vojska pravice) v jugozahodni pakistanski provinci Beludžistan. Pakistan je napad, v katerem sta bila ubita dva otroka, ostro obsodil in ga označil za "neizprosno kršitev zračnega prostora". Posvarili so tudi pred povračilnimi ukrepi.

Napad se je zgodil dan po tem, ko je Iran na severu Iraka in Sirije izstrelil rakete, ki so bile po njihovih trditvah usmerjene proti vohunski bazi izraelske obveščevalne agencije na severu Iraka in proti protiiranskim terorističnim skupinam v Siriji. Napad so označili kot odgovor na izraelske napade, v katerih so bili ubiti poveljniki iranske revolucionarne garde, tarče v Siriji pa da so bile vpletene v nedavni dvojni bombni napad v mestu Kerman med komemoracijo za ubitega poveljnika. 

Posledica iranskega napada na Irak
Posledica iranskega napada na Irak FOTO: AP

Dogajanje je še dodatno zaostrilo konflikt na Bližnjem vzhodu, kjer sedaj obstaja nevarnost, da bi se vojna v Gazi sprevrgla v širši regionalni konflikt, poroča CNN. 

Pakistansko zunanje ministrstvo je po napadu sporočilo, da sta bila na njihovem ozemlju ubita dva otroka, Iran so zato posvarili pred resnimi posledicami. "Zaskrbljujoče je, da se je to nezakonito dejanje zgodilo kljub obstoju več komunikacijskih kanalov med Pakistanom in Iranom." 

Na iransko zunanje ministrstvo je Pakistan, ki ima tudi jedrsko orožje, vložil protest, iranskega odpravnika poslov pa so poklicali na zagovor in mu dejali, da bo odgovornost za posledice v celoti prevzel Iran. 

Napadena skupina je v torek pozno zvečer sporočila, da je Iran napadel s šestimi brezpilotnimi letali in številnimi raketami dve njihovi hiši, v katerih so živeli otroci in žene njihovih borcev. Oblasti v provinci so za CNN povedale, da sta umrli dve deklici, stari osem in 12 let, še najmanj štiri osebe so bile ranjene. 

Napadena separatistična skupina sicer deluje na obeh straneh meje, prizadeva pa si za neodvisnost iranske province Sistan in Beludžistana. Skupina je prevzela odgovornost za več napadov na jugovzhodu Irana. Teheran jo je uvrstil na svoj seznam terorističnih skupin. Ravno danes je skupina v tej pokrajini izvedla nov napad. Teheran je potrdil, da je bil v napadu ubit poveljnik iranske revolucionarne garde. Medtem ko pri Džajš Al Adl trdijo, da so ubili še dva telesna stražarja poveljnika.

Iranski zunanji minister: Ni bil zadet noben državljan bratske države Pakistan

"Iranske rakete in droni niso zadela nobenega od državljanov prijateljske in bratske države Pakistan. Tarča je bila teroristična skupina Džajš al Adl," je na današnjem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu izjavil iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian.

Poudaril je, da je bil njihov napad v Beludžistanodgovor na nedavne smrtonosne napade te skupine v Iranu. Ob tem je dodal, da Iran spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Pakistana, a ne bo dovolil, da bi bila ogrožena njegova nacionalna varnost.

Teheran in Islamabad se pogosto obtožujeta, da oboroženim skupinam dopuščata napade s svojega ozemlja, spopadi med pakistanskimi in iranskimi silami pa so redki.

Iranski minister je v Davosu izjavil tudi, da se bodo napadi in napetosti v regiji končali, ko se bo končala vojna v Gazi. Pri tem je omenil dogajanje na izraelsko-libanonski meji, kjer si izraelske sile skoraj vsakodnevno izmenjujejo ogenj s proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah, in dogajanje v Rdečem morju, kjer jemenski hutiji izvajajo napade na trgovske ladje."Za rešitev vojne v Gazi je treba zagotoviti pravice Palestincev," je dejal Abdolahian in posvaril pred širjenjem konflikta v regiji.

ZDA so danes obsodile nedavne napade Irana v regiji. "V zadnjih nekaj dneh smo videli, kako je Iran kršil suverene meje treh svojih sosed," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja