Tujina

Iranska policija: Z vso močjo se bomo zoperstavili zarotam

Teheran, 28. 09. 2022 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
3

Poveljstvo iranske policije je opozorilo, da se bodo policijske enote z vso močjo zoperstavile protestnikom. Protesti na iranskih ulicah trajajo že 12 dni in so se začeli zaradi smrti mlade ženske v policijskem pridržanju, ki je domnevno kršila stroga islamska pravila oblačenja.

"Sovražniki Islamske republike Iran in nekateri izgredniki skušajo pod pretvezami motiti red in varnost naroda," je v današnji izjavi zapisalo policijsko poveljstvo. Napovedalo je, da se bodo policisti "z vso močjo zoperstavili zarotam protirevolucionarjev in sovražnih elementov ter bodo odločno ukrepali proti vsem, ki motijo javni red in varnost po vsej državi".

Protesti v Iranu zaradi smrti 22-letnice.
Protesti v Iranu zaradi smrti 22-letnice. FOTO: AP

Protesti potekajo vsako noč od 16. septembra, ko je 22-letna Mahsa Amini umrla v bolnišnici tri dni po tem, ko so jo aretirali v Teheranu zaradi kršenja strogih pravil oblačenja za ženske v islamski republiki, ki si morajo v javnosti med drugim pokrivati lase. Moralna policija jo je prijela zaradi domnevno neprimernega nošenja muslimanske naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali. Policija je po smrti zatrdila, da ni dokazov o kakršnem koli trpinčenju in da je mladenka umrla zaradi "nenadne odpovedi srca".

Iranska agencija Fars je v torek poročala, da je bilo v protestih doslej ubitih približno 60 ljudi, kar je občutno več od 41 mrtvih, kot so uradno pisali v soboto. Policija je navajala 10 mrtvih policistov, vendar ni bilo jasno, ali so všteti med 60 mrtvimi.

Nevladna organizacija za človekove pravice v Iranu (IHR) s sedežem na Norveškem je sicer že včeraj razkrila, da je bilo med protesti ubitih najmanj 76 ljudi. Oblasti pa so tudi sporočile, da so policisti doslej aretirali več kot 1200 protestnikov.

V najobsežnejših protestih v Iranu v zadnjih treh letih so varnostne sile po navedbah aktivistov med drugim uporabile tudi prave naboje, protestniki pa so pripadnike varnostnih sil obmetavali s kamenjem, zažigali policijska vozila in zažigali državne zgradbe.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedCell
05. 10. 2022 16.55
+2
Mogoče bi poslali Hojsiča..ta je pogumen, če ima okoli sebe vojsko specialcev…če je pa sam, se pa vsakega vreščala boji.
Šekularac
28. 09. 2022 16.53
+2
Vera, ki se ukvarja z naglavno ruto in njeno napačno nošenje pri ženskah, ne more opravičevati kazni,ki jih nalaga ženskam. Civilizirana demokratična družba odklanja razlikovanje med spoloma in diktiranje stila oblačenja. To norost je opustila Kitajska, sedaj še S. Koreja. Tudi Kim se je podredil svetovni klasiki oblačenja.
komarec
28. 09. 2022 12.52
+3
Da to dovolite komentirati ka se Ukrajine tiče pa ne je diskriminacija.