Tujina

Iranske znamenitosti, ki bi jih Trump lahko uničil

Teheran, 11. 01. 2020 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Donald Trump je Iran posvaril, da bo uničil njegove kulturne znamenitosti. Z uničenjem teh zgodovinskih draguljev pa ne bi izgubil le Iran, ampak vsi, a Trump se tega najverjetneje ne zaveda, najbrž pa tudi ni edini. Strokovnjaki namreč svarijo, da gre ne le za kulturno dediščino Irana, temveč za človeštvo.

Razlog, da Iran zahodni turisti redko obiščejo, ni v pomanjkanju zanimivosti. S civilizacijo, ki sega 5.000 let v preteklost, in več kot 20 krajev, ki spadajo pod Unescovo svetovno dediščino, je iranska kulturna dediščina bogata in edinstvena, predvsem njena verska arhitektura, ki prikazuje geometrijsko mojstrovino, abstraktno oblikovanje in predindustrijski inženiring, ki je v civilizaciji praktično neprimerljiv. To ni samo kulturna dediščina Irana, to je človeštvo, pravijo strokovnjaki.

In kaj bi svet, ne le Iran, lahko ob napovedanih Trumpovih grožnjah izgubil?

Perzepolis

Je dragulj na iranski arheološki kroni: gre za monumentalni kompleks iz šestega stoletja pred našim štetjem, ki je bil zasnovan tako, da navduši – z veliko dvignjeno teraso, velikimi stopnišči in marmornatimi palačami in templji. Mesto so oplenili številni obiskovalci, začenši z Aleksandrom Velikim, vendar je še vedno veliko stvari, ki jih Trump lahko uniči, vključno z nekaj neverjetno dobro ohranjenimi kipi in baznimi reliefi bikov, levov, mitskih bitij in državljanov večkulturnega ahemenijskega imperija.

Perzepolis
Perzepolis FOTO: Dreamstime

Mošeja Šah Čerag v Širazu

Ime prevajamo kot 'Kralj luči', in to z dobrim razlogom. Zunanjost je razmeroma običajna, notranjost tega mavzoleja pa je v celoti prekrita z zapletenimi geometrijskimi vzorci zrcalnih mozaičnih ploščic, ki ustvarjajo kozmični, zunanji svetlobni prikaz. To je temno romarsko mesto, toda učinek je, kot bi bil v notranjosti velikanske, islamske disko žoge. To je tisto, kar utegne ceniti človek, ki ima rad sijoče stvari.

Mošeja Šah Čerag v Širazu
Mošeja Šah Čerag v Širazu FOTO: Dreamstime

Katedrala Vank

Iran ima dolgo zgodovino krščanstva, zlasti v zvezi z Armenijo na svoji severozahodni meji. Tri najstarejše cerkve v regiji spadajo pod Unescovo svetovno dediščino. Katedralo Vank, v bližini Isfahana, so zgradili Armenci, ki so v 17. stoletju bežali pred osmanskimi vojnami. Notranjost je vrtoglavo križišče fresk in pozlačenih rezbarij.

Katedrala Vank
Katedrala Vank FOTO: Dreamstime

Mostovi v Isfahanu

Zahodni obiskovalci so se čudili lepoti in prefinjenosti dolgih, pokritih mostov nekdanje prestolnice Irana, večinoma zgrajenih v 17. stoletju. Gre za izjemen podvig izgradnje, a tudi čiste funkcionalnosti. Impozanten, 130-metrski most Khaju je na primer služil kot jez in zaporna vrata za nadzor reke Zajanderud, pa tudi kot način za njeno prečkanje, medtem ko je bil njegov osrednji hodnik zakrit javni prostor za sestanke, ki je imel tudi čajno hišo.

Mostovi v Isfahanu
Mostovi v Isfahanu FOTO: Dreamstime

Mošeja Šejka Lotfola v Isfahanu

Ne gre za največjo mošejo v mestu, ampak eno najbolj osupljivo okrašenih, saj je bila zgrajena za kraljevi dvor, in ne za širšo javnost. Notranjost vsebuje nekaj najlepših ploščic, ki jih lahko najdemo kjer koli na svetu, zlasti kupola s svojimi neprimerljivo zapletenimi geometrijskimi vzorci, ki naj bi spominjali na rep pava – zapuščina neštetih milijonov ur nege in dela.

Mošeja Šejka Lotfola
Mošeja Šejka Lotfola FOTO: Dreamstime

Svetišče Imam Reza v Mašhadu

To je največja mošeja na svetu, ena najsvetejših krajev v najsvetejšem mestu v Iranu, z več kot 25 milijoni obiskovalcev na leto. Uničenje tega verskega kompleksa bi bilo za mnoge muslimane na svetu neodpustljivo. Poleg grobnice Imama Reza, osmega šiitskega imama, in številnih drugih verskih osebnosti so v kompleksu še mošeje, dvorišča, izobraževalne institucije in muzej, ki vsebuje neprecenljive zgodovinske artefakte.

Svetišče Imam Reza v Mašhadu
Svetišče Imam Reza v Mašhadu FOTO: Dreamstime

Pasargad

Gre za prvo prestolnico ahemenidskega perzijskega cesarstva, ki jo je zgradil Kir II. Perzijski. Prestolnica je zgrajena v nevsakdanjem slogu s spektakularnimi stolpičastimi dvorci in drugimi zgradbami, razporejenimi po velikih vrtovih, ki jih ločujejo vodne poti. Ta vplivni perzijski vrtni slog je bil prototip za azijsko oblikovanje, navdih za indijski Tadž Mahal in špansko Alhambro. Stavbe so večinoma ostanki, čeprav je ena preživela – domnevna grobnica samega Kira.

Domnevna grobnica Kira II.
Domnevna grobnica Kira II. FOTO: Dreamstime

Danielova grobnica

Tudi če ni prebral svoje domnevno najljubše knjige, Biblije, Trump verjetno pozna Daniela, 'frajerja' z levi. Morda bo presenečen, ko bo odkril, da je Daniel – prerok tako v islamu kot krščanstvu – domnevno pokopan v starodavnem iranskem mestu Susa. Danielova grobnica s svojo značilno stožčasto kupolo je bila prvič omenjena v 12. stoletju in je še vedno priljubljeno romarsko mesto.

Danielova grobnica
Danielova grobnica FOTO: Dreamstime

Trdnjava Bam

Največja zgradba iz nežgane opeke na svetu izvira iz šestega stoletja pred našim štetjem. Je bolj mesto na hribu kot ena sama zgradba, ki se razprostira na 180.000 kvadratnih metrih, z osrednjo trdnjavo, obdano z ulicami, hišami in tržnicami, vsa pa je obdana s sedem metrov visokimi zidovi. Bam je bil v potresu leta 2003 večinoma uničen, vendar ga vse odtlej obnavljajo.

Trdnjava Bam
Trdnjava Bam FOTO: Dreamstime

Gonbad-e Kavus

Še en primer starodavne iranske odličnosti tako v izgradnji kot v slogu. Ta 50 metrov visok pogrebni stolp sega v zgodnje 11. stoletje, tisočletje pozneje pa je še vedno očitno najvišji opečni stolp na svetu. Zasnova je čudovito stroga, 10-koničasta zvezda v načrtu, s stožčasto streho, kar je prihranilo prostor za dva pasova kaligrafije, na dnu in na vrhu.

Gonbad-e Kavus
Gonbad-e Kavus FOTO: Dreamstime

Če bo Trump izpolnil svoje obljube in napadel kulturne znamenitosti Irana, bi ga to spravilo na črno listo arhitekturnih zlobnežev, poleg talibanov in borcev Islamske države, ki so v tem stoletju izvedli podobna uničenja. Leta 2001 so talibani razstrelili kipa Bude iz šestega stoletja, vklesana v steno pečine v dolini Bamjan v regiji Hazarajat v osrednjem Afganistanu. Borci IS pa so od leta 2014 uničevali mošeje, svetišča in druge strukture po Iraku in Siriji, nekatere v starodavnem mestu Palmira.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Petek
12. 01. 2020 16.54
-3
To je propaganda rdečih novinarjev,nekaj morajo pisati in hvalo peti muslimanom
Yokte
12. 01. 2020 10.57
+3
Zgornji prispevek je dokaz, da še vedno obstaja državnopolitična naveza NLB z Iranom. Le kdaj bo Slovenija postala samostojna demokratična država, brez teh mafijsko, političnih, parazitov? Napoleon je ukazal, " ne pobijte jih" .... Pisar pa je zapisal " ne, pobijte jih". Admin a bo šlo skozi? Baje si Bog i Batina naroda!!!!
omega _v6
12. 01. 2020 09.22
-12
ZDA niso takšne,da bi uničevale kulturo tako kot so jo iranski vojaki po Iraqu!! Samo spomnite se kaj je ostalo od "lesenega mesta" ko so tja pridrveli islamisti!!
Ost1234
12. 01. 2020 10.27
+0
omega _v6 Čemu podtikanje? A ni bil to ISIL? Kdo ga pa je soustvaril?? Iran ali USA??
Ost1234
12. 01. 2020 12.39
+2
jankomat
12. 01. 2020 14.07
+7
viš kak deluje ponavljanje,da so iranci teroristi.kar naenkrat. prej je bil pa isis.Iranci niso teroristi.Kot vidite so teroristi amerji,saj pobijajo po državah,kradejo zapirajo ljudi,cia prodaja mamila,sodeluje z Bin ladnom,isisi,kurdi --potem pa vse te ljudi izda
GOOD vs. EVIL
12. 01. 2020 09.04
+23
Trump za te znamitosti pojma nima,... za njega so znamenitosti vojaške baze, pa mogoče kakšna (po njegovem) radikalna mošeja.
SloG pavelšek
12. 01. 2020 09.04
+15
BitterTruth
12. 01. 2020 08.29
+24
Vi niste gladki
Dr One
12. 01. 2020 13.15
+1
Mediji samo prilivajo olje na ogenj in ne delajo nic dobrega ampak samo sranje stopnjujejo. Bravo mediji!
klobasa123
12. 01. 2020 07.52
+4
Članek za turistično agencijo! Kaj ima tu zraven Trump?
Maxx365
12. 01. 2020 08.57
+8
Kdo ti je kriv, če ne veš kaj trumpelj tvita
klobasa123
12. 01. 2020 10.09
+3
Malo si preberi o 52 ameriških talcih, je že kar malo oddaljeno. Naši novinarji pač pišejo, kar morajo! Kakšni kulturni spomeniki, nehajte že klobasati!
Ost1234
12. 01. 2020 10.36
+1
klobasa123 Ne klobasaj! To so kulturne znamenitosti Irana! In to ali temu podobnemu je grozil z uničenjem! Kot da bi hotel uničit egipčanske piramide!
Yokte
12. 01. 2020 11.01
+0
Ost1234
12. 01. 2020 11.27
+0
šlogar
12. 01. 2020 07.46
+8
A Trump se tega ne zaveda. Seveda ne, saj je razumljivo zakaj! In več kot pol Amerikancev prav tako ne!
travc
12. 01. 2020 07.26
+18
Ne vem zakaj so zdaj krive pa zgodovinske znamenitosti?
Kollerik
12. 01. 2020 07.38
+15
....skrajno desnemu primitivcu pač ni nič sveto, razen keša.
ivan res grozni
12. 01. 2020 07.45
+7
Med Trumpom in Islamsko državo ni nobene razlike.
Uporabnik1262524
12. 01. 2020 08.05
+10
Travc ... res ne vem zakaj si dobil minuse ... po moje je računalniška napaka, ker ljudje res ne morejo biti tako neumni 😉 ...
tkian
12. 01. 2020 09.09
+6
ThinkVision: Minusi so zato, ker je to, da se tak članek sploh objavi, katastrofa in poden novinarskega dela. Prvič, članek sploh ni več aktualen, ker je napetosti konec in je Trump omilil retoriko. Če bi že kdo sploh šel pisat tak trapast članek, bi ga moral napisat takoj po Trumpovi grožnji, ne pa potem, ko je Trump na tiskovki že jasno dal vedeti, da umirja napetost in predlaga pogajanja. Drugič, Trump sploh ni nikoli govoril, da bo napadel kulturne znamenitosti, ampak objekte kulturnega pomena, kar je nekaj popolnoma drugega (kulturnega pomena za islamiste). Tretjič, šlo je za podobno grožnjo totalitarnemu sistemu kot tedaj, ko je zagrozil Kimu Džongu Unu z nuklearnim uničenjem, da ga je prestrašil in spravil za pogajalsko mizo. Torej je šlo za grožnjo s figo v žepu, kar bi moralo bit jasno vsakemu podpovprečnemu novinarju, ki je o Trumpovem predsedovanju prebral pet ali deset člankov. Povzetek: Komentar od travca kaže na to, da je travc vse spregledal in sprejema nepopisno neumno idejo, ki jo servira ta članek. Zato dobiva minuse. :)
Akame1979 .
11. 01. 2020 21.58
+8
Trumpu ni do vojne, če bi pa bila Clintonova - uh bi že zdavnaj kje pokalo
DAEMONIUM
11. 01. 2020 21.50
+2
Komunjare kako lahko tako v 3 dni komentirate nekaj kar se nikoli ni zgodilo niti se ne bo vi pa kar na polno naravnost bolano pisete o necem kar se sploh ni zgodilo? V celi evropi vkljucno z balkanom ni tako n3umnega prispevka iz katerega se prav vidi da je napisan za vas, ko ste danes sooceni z resnico da je kar Iran sestrelil letalo ceprav ste vceraj vsi levaki za to obdolzevali ZDA, potem ste se ugotovili da se je Iran tako strasno masceval da je za zacetek pobil kar 150 svojih ljudi ces kaj sele potem nevernike caka, potem izveste da je na ulicah Teharana spet na 1000 studentov ki hocejo spremembe seveda bo krvi do kolen in na koncu se izveste se za en multikulti kar grupni spoj mladoletnice in dveh vasih pomoci potrebnih iz Avganistana, kar so komunisti uspesno skrivali od decembra do danes. Res slab dan za vas. No imate pa prispevek kaj vse bi lahko amerika porusila v Iranu pa si tam na nekih fikcijah olajsajte prozadeto psiho
Anti SdS
11. 01. 2020 21.59
+6
Kaj je to komunjara? Tisti kateri je ponosno nosil titovko na glavi in trobojnico v rokah na marših v Jajce? Torej tvoj idol iz Trstenjakove.
Kollerik
12. 01. 2020 07.40
+12
Predčasno po zaslugi tovarišev šli v pokoj, zdaj pa špukate po njih, knede Daemonium...., upam da boš na vaših "mitingih resnice" oziroma shodih spreobrnjencev dobil čim več sendvičev in pingo sokov, nekje se morš najest..
ivan res grozni
12. 01. 2020 07.47
+3
Zanimivo, da so za vas vsi svetovni mediji komunjare. Dajte poiščite si pomoč. Komunjare so samo še v SDS. Kdaj boste spregledali'
ivan res grozni
12. 01. 2020 07.48
+9
Isti njegov idol je v svoji diplomi "dokazal", da nas samo komunizem vodi v svetlo prihodnost. Boste dali pobudo za odvzem diplome?
omega _v6
12. 01. 2020 09.26
+2
Komunarije so vodstvo slovenske vojske,ki že po prvi eksploziji pobegnejo kot plahi zajčki!!
klobasa123
12. 01. 2020 10.12
+1
Sedaj si pa še slovensko ime zatajil, srebrni?
Anti SdS
12. 01. 2020 10.21
+0
123- ne nisem zatajil ampak sem moral zaradi višje sile to narediti. To pa sem tudi v svojem prvem postu v torek se mi zdi tudi napisal ne kot nekateri, ki na dan kar nekaj krat spremenijo nick, ker se skrivajo pred svojimi neumnostmi.
muceli
12. 01. 2020 10.31
+0
Članek govori o Trumpu in Iranski kulturni in arhitekturni dediščini, vi pa se tukaj zmerjate in žalite. Dogovorite se za srečanje pa obračunajte drug z drugim v živo, ne pa da se skrivate za "nicki" in hrabro izza tipkovnice zlivate gnojnico vse povprek.
tekač
11. 01. 2020 21.43
+20
Res se njihova kultura razlikuje od naše ali zahodne, toda kakršna koli je jo moramo spoštovati in naj vsak narod sam določa svojo pot.
Centurion
11. 01. 2020 21.56
+20
Ja samo da oni me spoštujejo našo kulture ko pridejo v Evropo.
tomi.passion@gmail.com
11. 01. 2020 21.40
+9
Kakšne neumnosti pišete, levičarji pa se obnašajo, kot da je Trump že podrl vse to. Ko slepi vodi slepega......
Anti SdS
11. 01. 2020 21.44
+11
Pa je res tako, da levičarji nasprotujejo uničenju kulturnih spomenikov , desničarji pa to podpirajo? Kaj pa, če je tako, da bi vsak normalen moral biti proti takšnemu uničenju ne pa, če je levičar ali desničar.
Anti SdS
11. 01. 2020 21.38
+11
V tem primeru bi postal eden hujših svetovnih zločincev na ravni ISIS-a.
sagesse
11. 01. 2020 21.30
-7
V iranu imajo moralno policijo, katera preverja obnašanje irancev, če živijo po muslimanskih smernicah. Internet imajo strogo omejen, blokiranih je 90% strani in tudi vpn,ji ne pomagajo. ženska ne sme iti sama nikamor, oziroma gre lahko v spremstvu moža, brata, strica. Aja levičarjem je nadzor všeč, oziroma so uživali, ko so se kot člani udbe igrali komunistične bogove in je... Narod....
saxon1
11. 01. 2020 21.36
+12
kdo ti je natvezil te neumnosti.. internet normalno deluje ženske pa same hodijo v kavarne ali lokale 100% preverjeno sem osebno bil v Teheranu in v Amolu
Anti SdS
11. 01. 2020 21.37
+11
Očitno še živiš nekje sredi kočevskih gozdov v brlogu ne v Šiški. Namreč dan danes je s kamerami pokrito večino večjih mest, avtocest, notranjosti objektov...in tako pod nešteto krat večjim nadzorom kot je bilo v času komunističnih bogov.
aljoteam
11. 01. 2020 21.16
+15
Iran in Uzbekistan sta meni osebno dve najlepsi drzavi na svetu. Ta arhitektura, zgodovina, najbolj prijazni in gostoljubni ljudje na svetu. Res carobno.
sagesse
11. 01. 2020 21.24
-5
In kolokokrat ste bili v teh dveh državah?? Ali to trdite na osnovi travel chanel. Vsaka država ima svoje znamenitosti in vsaka država je po svoje najlepša. No jaz sem v iranu bil.. Turistično. Imajo bogato zgodovino, toda o prijaznih ljudeh je druga zgodba. Da je prijazen trgovec z tepihi je razumljivo, da pa bi bile prijazne ženske ne morem reči, ker niti z eno nisem spregovoril ene same besede, ker je to absolutno prepovedano in vodič nam je to ponavljal vsak dan 10 x.....
tekač
11. 01. 2020 21.39
+9
Aljoteam, se strinjam. Veliko sem bil in videl, toda lepote Irana in njihovih vrtov so čarobne. Ljudje pa kulturni in zelo prijazni. Velika razlika o varnosti med Iranom in Ameriko...
Slovenski Domoljub
11. 01. 2020 21.52
-1
@aljoteam Zakaj se potem ne spelješ v eno izmed teh dveh držav, če so ti lepši od Slovenije?
KladivoSi
11. 01. 2020 21.09
+4
Kaj pa je drezav v osje gnezdo, je dobil svoje. Se na kulturo znašat he le dokaz da Trump nikoli ni premogel kančka pameti.
sagesse
11. 01. 2020 21.15
-1
In kaj je trump naredil?? Kakor vem, je vaš isis razbijal zgodovinske spomenike v muzejih in na mestih uneskove svetovne dediščine. Tudi revolucionarna komunistična oblast je rušila in požigala sakralne objekte, gradove itd....
Reallife
11. 01. 2020 21.08
+3
24ur je postal turistična agencija za oglede mosej.. Super res.
Harnandez
11. 01. 2020 21.04
-4
Kaj čakate SDSovci pejte dol vsi puše v roke pa borit za ameriko, sej ste navajen da delate za ukopatorja in prav tako levaki gasa dol. Oboji ste isti fejkarji sam nasilje pa uničenje hočte, potolčte se dol pa upam da se noben ne vrne nazaj da se bo v tej drzavi končno na bolje obrnilo brez te nasnage tu. Sam se boste raje sam skrival za monitorji pa hujskali folk .
sagesse
11. 01. 2020 21.12
+5
No, no, levičarji ste poznani, da ste člani mednarodne internacionale, komunističnega boja, začenši z španskimi borci...
Ost1234
11. 01. 2020 21.22
+4
Harnandez
11. 01. 2020 21.25
-2
Mi ne bo treba nikamor, če bo vsa nesnaga dol odšla
Harnandez
11. 01. 2020 21.27
-2
Harnandez
11. 01. 2020 21.29
+2
sagesse tipnični SDS odgovor, če nis nas fanatik si pa lev fanatik. Te moram razočarat sem domoljub zvest domovini ne Janši in tudi ne kaviar komunistom.
sagesse
11. 01. 2020 21.34
-4
Harnandes,,, v svojem postu ste omenili, da ste nasprotnik sds in nasprotnik zahodne civilizacije.... Ok.. Ja in niste ideološko neopredeljen, ampak ste zaslepljen z komunistično ideologijo...
Kollerik
12. 01. 2020 07.42
+3
sage misli, da na svetu obstajata samo Kučan in Janša... :))
sagesse
11. 01. 2020 21.02
+15
Trump naj bi.......