Tujina

Vedno več držav verjame, da je ukrajinsko letalo 'pomotoma' sestrelil Iran

Teheran / Kijev / Washington, 09. 01. 2020 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.S./Ti.Š./N.P.
Komentarji
359

Ameriške oblasti verjamejo, da je ukrajinsko letalo pomotoma sestrelil Iran. Evropski varnostni organi so dejali, da se jim te navedbe zdijo "verodostojne", kanadski premier pa je dodal, da imajo dokaz za to. Ukrajinske oblasti so ob tem sporočile, da preučujejo možnost, da je letalo zadela raketa, pri tem pa so za pomoč pri preiskavi zaprosili mednarodne partnerje.

"Ukrajinsko letalo, ki je strmoglavilo v bližini Teherana, je pomotoma sestrelil Iran," verjamejo ameriške oblasti, ki jih navajajo številni ameriški in svetovni mediji.

Letalo Boeing 737-800, ki je strmoglavilo v sredo zjutraj in na krovu katerega je bilo 176 ljudi, je po njihovem prepričanju sestrelila raketa, piše CBS, ki se sklicuje na vire blizu ameriški obveščevalni službi. Po njihovih navedbah naj bi satelit zaznal zvok dveh raket, ki mu je sledil kratek zvok eksplozije.

Kanadski premier Justin Trudeau je na novinarski konferenci dejal, da imajo tudi kanadske oblasti dokaz, ki prikazuje letalo, ki ga sestreli iranska raketa zemlja-zrak. Šlo naj bi za dokaz, ki so ga pridobili od lastnih virov. "Lahko, da je bilo nenamerno," je dejal Trudeau in dodal, da se bodo v preiskavo vključili mednarodni partnerji. "Zelo je pomembno, da bo preiskava celovita in kredibilna. Da dobimo odgovore, sem pripravljen govoriti s komerkoli," je v izjavi, ki jo je prenašala kanadska televizija, še dejal kanadski premier.

"Zdaj obstaja že kup informacij, da je ukrajinsko letalo sestrelila iranska raketa," pa je v izjavi danes menil tudi britanski premier Boris Johnson.

Več ameriških medijev je objavilo tudi posnetek, ki domnevno prikazuje trenutek, ko raketa zadane letalo. Nariman Gharib, ki je posnetek delil na družbenem omrežju Twitter, je objavo pospremil z zapisom, da ga je prejel od vira, a da njegove verodostojnosti še ne more potrditi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropski varnostni organi prav tako verjamejo, da je teorija, da so ukrajinsko letalo pomotoma sestrelili Iranci, povsem verodostojna.

Newsweek pa medtem navaja Pentagon in višje predstavnike Cie, prav tako pa tudi pripadnike iraške obveščevalne službe, ki menijo, da je ukrajinsko letalo sestrelila raketa tor ruske izdelave. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je danes dejal, da ima glede letala "svoje domneve". "Lahko, da je nekdo storil napako," pravi.

Ukrajina je medtem za pomoč pri preiskavi zaprosila mednarodne partnerje. "Če imate kakršnekoli dokaze, ki bi pomagali v preiskavi, nam jih prosim posredujte," so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika.

Iran je medtem povabil ZDA, da bodo njihovi predstavniki prisotni med preiskavo nesreče. Navedbe ameriških medijev pa so zanikali, češ da nimajo smisla. "Več notranjih in mednarodnih letov je bilo ob istem času na poti prek iranskega zračnega prostora na enaki višini 2440 metrov," je zapisalo iransko ministrstvo za promet. "Ta zgodba, da bi raketa zadela letalo, ne more biti resnična," so poudarili.

V iranski organizaciji za civilno letalstvo so pojasnili, da trenutno prenašajo podatke s črnih skrinjic, ki so ju našli na kraju nesreče. Analizo podatkov bi lahko opravili v Franciji ali kateri drugi državi.

Je ukrajinsko letalo s 176 potniki res pomotoma sestrelil Iran?
Je ukrajinsko letalo s 176 potniki res pomotoma sestrelil Iran? FOTO: AP

Ukrajinske oblasti so pred tem sicer sporočile, da preučujejo štiri možne vzroke nesreče, med drugim tudi možnost, da je letalo zadela raketa. Iran, ki je prav tako že sporočil prve ugotovitve preiskave, pa je to možnost izključil - po njihovem naj bi letalo imelo kmalu po vzletu tehnične težave, zato se je obrnilo proti letališču.

Spomnimo, v sredo ob 6.12 po lokalnem času je letalo družbe Ukraine International Airlines vzletelo z mednarodnega letališča Imam Khomeini v Teheranu proti Kijevu. Le nekaj minut po vzletu je boeing 737-800 strmoglavil blizu predmestja Paranda, jugozahodno od prestolnice Teheran.

Številne teorije in špekulacije o vzroku nesreče

Špekulacije o vzroku nesreče so se sicer pojavile že takoj po strmoglavljenju letala, saj se je nesreča zgodila le nekaj ur potem, ko je Iran z raketami napadel ameriški vojaški oporišči v Iraku.

Kanadski varnostni viri so za Reuters povedali, da obstajajo dokazi, da se je eden od motorjev letala pregrel. Letalo je izginilo z radarskih zaslonov v trenutku, ko je doseglo 2400 metrov višine. Pilot po radijski zvezi ni poslal nobenega sporočila o nenavadnih okoliščinah, še piše v poročilu.

Kraj strmoglavljenja ukrajinskega letala v Iranu.
Kraj strmoglavljenja ukrajinskega letala v Iranu. FOTO: AP

Nekdanji preiskovalec letalskih nesreč, ki si je za BBC ogledal podatke o letu, je medtem povedal, da je letalo normalno pridobivalo višino in doseglo višino 2400 metrov, ko so podatki nenadoma izginili. Kot je dejal, je to nenavadno. Možnosti, da so letalu odpovedali motorji, še ne moremo izločiti, a je po njegovih besedah Boeing 737-800 zasnovan tako, da lahko še vedno leti brez delujočih motorjev.

Kaj se bo zgodilo s črnimi skrinjicami?

Črne skrinjice, ki snemajo delovanje letala in pogovore v njem, ponavadi ponudijo ključne informacije o tem, kaj se je zgodilo pred nesrečo. Že včeraj je vodja iranske agencije za letalstvo Ali Abedzadeh dejal, da skrinjic ne bodo predali podjetju Boeing ali Združenim državam Amerike, so pa predstavnika Boeinga povabili, da prisostvuje preiskavi.

Z gotovostjo sicer ne gre sklepati, če je odločitev povezana z napetimi odnosi med Teheranom in Washingtonom. Nekdanji vodja osebje v Ameriški zvezni upravi za letalski promet (FAA) Michael Goldfarb je sicer dejal, da ta poteza ni nujno v nasprotju s protokolom. Po mednarodnih pravilih je Iran namreč glavni pri preiskavi nesreče, Ukrajina pa bo sodelovala kot država, v kateri je bilo registrirano letalo in letalska družba. Združene države Amerike, kjer pa je podjetje Boeing proizvedlo letalo, pa v preiskavo od samega začetka ne rabijo biti vpletene, pojasnjuje Golfdarb. Kljub temu pa dodaja: "Morajo sodelovati z Boeingom. Oni imajo vse podatke, vse risbe in načrte, inženirje ... oni so tisti, ki poznajo letalo do obisti."

Vprašanje pa ostaja, če Iran sploh ima tehnologijo, ki je potrebna za analizo podatkov, ki jih nosi črna skrinjica. V primeru, da je nimajo, se tako lahko odločijo in najdeni skrinjici pošljejo v kakšno državo, ki to tehnologijo in izkušnje ima. Abedzadeh je v zadnji izjavi zatrdil, da tehnologijo in znanje imajo, ampak da so skrinjice poškodovane in morda njihova orodja ne bodo zadostovala za dekodiranje vsebine. V tem primeru bodo za pomoč prosili strokovnjake iz Francije ali Kanade, je še dodal. "Karkoli bo rezultat preiskave, bo objavljeno in svet bo izvedel," pa je zatrdil.

Žalovanje za žrtvami nesreče.
Žalovanje za žrtvami nesreče. FOTO: AP

V letalski nesreči je sicer umrlo 176 ljudi, v Iranu in Kanadi, od koder prihaja največ žrtev, pa so se včeraj poklonili umrlim. Po podatkih letalske družbe je bilo na krovu 82 Irancev, najmanj 63 Kanadčanov, 11 Ukrajincev, 10 Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci in trije državljani Velike Britanije. Kot poroča BBC, je imelo več potnikov dvojno državljanstvo. Številni potniki naj bi bili mednarodni študenti, ki so obiskovali univerze v Kanadi, in so bili na poti v Toronto, potem ko so med počitnicami obiskali svoje družine v Iranu. 

Kanadski premier Justin Trudeau je povedal, da je bilo na poti v Kanado 138 ljudi. Na letalu so bili med drugim štiričlanska družina in mladoporočenca. Seznam potnikov tudi kaže, da je bilo na letalu več najstnikov in otrok. Pred parlamentom v Ottawi so zastave včeraj zvečer spustili na pol droga, Trudeau pa je družinam umrlih obljubil, da bo prišel resnici do dna. 

Iranska agencija za civilno letalstvo je v izjavi sporočila, da so kanadske in švedske oblasti povabili k sodelovanju v preiskavi nesreče. Po informacijah agencije se je prvi sestanek med iranskimi in ukrajinskimi strokovnjaki, ki so v Teheran prispeli, da bi preiskali incident, že zgodil. O vsebini sestanka niso sporočili ničesar.

V Ukrajini danes dan žalovanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj predčasno prekinil obisk Omana in se vrnil v Kijev. Danes je v Teheran že prispelo 45 ukrajinskih strokovnjakov, ki bodo pomagali iranskim oblastem pri preiskavi nesreče. Med drugim so tja odpotovali predstavniki obrambnega in zunanjega ministrstva ter njihove obveščevalne službe.

Zelenski je 9. januar razglasil za dan žalovanja, napovedal pa je tudi, da bo govoril z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem o izboljšanju sodelovanja med obema državama, da bi lažje ugotovili vzrok strmoglavljenja. 

Ukrajinske oblasti so sicer v urah po nesreči zatrjevale, da je letalo, ki je bilo staro le tri leta in pol, strmoglavilo zaradi odpovedi motorja, pozneje pa so prvotno izjavo izbrisale in objavile novo, v kateri vzroka nesreče oziroma odpovedi motorja ne omenjajo. 

Nesreča bi lahko še dodatno osramotila Boeing, ki je v zadnjih dveh letih imel že dve letalski nesreči, sicer novejše različice boeinga 737. Strmoglavljeno letalo je bilo narejeno leta 2016, redni pregled pa je opravilo v ponedeljek. Pred vzletom niso poročali o nikakršnih težavah. 

Dan pred usodno nesrečo ukrajinsko letalo potovalo tudi čez Slovenijo

Dan pred usodno nesrečo v Teheranu je letalo z registracijo UR-PSR potovalo tudi čez Slovenijo. Pred vrnitvijo v Kijev in nato v Teheran je namreč letelo v Italijo. Vodja ukrajinske letalske družbe Jevhen Dikne je dejal, da je bilo letalo eno najboljših, ki so jih imeli, posadka pa je bila zanesljiva in izkušena. "Glede na izkušnje posadke je verjetnost človeške napake minimalna. O tem sploh ne razmišljamo," je še povedal. 

To je sicer prva smrtna nesreča ukrajinske letalske družbe, ki je začela delovati leta 1992. Od 5000 izdelanih boeingov 737-800 jih je do zdaj strmoglavilo osem. Leta 2016 je v strmoglavljenju letala FlyDubai v Rusiji umrlo 62 ljudi, v nesreči Air India Express leta 2010 pa več kot 150 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številne letalske družbe so sicer včeraj po raketnih napadih v Iraku in strmoglavljenju letala v Iranu preusmerile svoje lete, da bi se izognile morebitni nevarnosti. Ameriška zvezna uprava za letalstvo je ameriškim družbam prepovedala let nad Irakom, Iranom in Perzijskim zalivom. Za podobne ukrepe so se odločili tudi v nekaterih evropskih družbah, kot sta Lufthansa in Air France. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (359)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
10. 01. 2020 13.05
+0
Kot sem prvi dan trdil da ga je zadela granata ali izstrelek, tako danes trdim, da so ga namerno. Videli so od kod prihaha in ravno prav nizko, da se ga je dalobZADETI. Ameriške bombnike ne bos videl nizje kot 15 km nad zemljo !!!
Razumnež
10. 01. 2020 12.16
+2
Sem pa presrečen, da te napake ni storila ZDA, ker potem bi bili vsi strežniki preobremenjeni.... Tako pa nikomur nič.
Razumnež
10. 01. 2020 12.13
+2
Prepričan sem, da bodo naši vrli krivili Trumpa tudi po tem, ko se bo Iran opravičil za napako, ki jo je storil. ZDA je kriva za vse...možgani pač ne morejo sprejeti dejstev. ZDA je kriva, da se zemlja vrti okoli sonca, za gravitacijo in za izumrtje dinozavrov. Za vse je kriva ZDA in pika... če pa slučajno ni, bomo pa še naprej trolali eno in isto.
Uporabnik443897
10. 01. 2020 13.08
No Janez pa res kriv, da ni vzstajal pri LUSTRACIJI !!!
Periot222
10. 01. 2020 10.34
-8
Americani najvecje zlo za clovestvo 11 septembra so pokazali isto kot zdaj sestrelili letalo!!!!!!!!!
mallonge
10. 01. 2020 11.56
+5
Brez američanov, bi barbari vedno zmagali.
Periot222
10. 01. 2020 10.30
-5
Kriva pa je Amerika vsaj so prvi zaceli !
Razumnež
10. 01. 2020 12.13
+1
Kaj so prvi začeli? Peči hamburgerje, delati polento? Kaj?
Renato Volker
10. 01. 2020 09.51
-7
Verjamemo samo to, kar nam ameri dovolijo verjeti. Hlapci, je rekel ivan. Hlapci.
KAPIBARA
10. 01. 2020 10.50
-2
Razumnež
10. 01. 2020 12.15
+2
Renato.... A ko bo Iran priznal napako, boš sprejel to, al boš še vedno trolal bedarije skozi ograjo?
Maks Novak
10. 01. 2020 09.34
+7
Sestrelila jo je Ruska raketa, tor-m1,zemlja-zrak, ki jo koristi, Iranska protizračna obramba.
calmato
10. 01. 2020 09.12
+6
To v nobenem slucaju ni bilo slucajno!V Iranu je toliko razlicnih grupacij ki niso pod komando iraske vojske. Drugo se vprasam kako se lahko v blizini letalisca aktivirajo rakete.Same sigurno ne.Vse to je bilo dobro premisljeno.Vidi so tudi po tem da so takoj po padu aviona javili,da je avion strmoglavil zaradi tehnicne okavare.
Jimi1
10. 01. 2020 09.07
+8
Pred časom je krožil video,kaj se zgodi,ko dobi Ak47 v roke šimpanz. No tokrat je bil to protiletalski sistem....
Emtisunce
10. 01. 2020 09.00
+5
Spet novinarsko nabijanje in zavajanje ljudi !!! Počakajte da se zaključi preiskava ki bo povedala kaj je bilo !!!
mallonge
10. 01. 2020 10.34
+4
Še to napiši, da bodo preiskovali naši iz NPU, pa bo zadeva verodostojna, hahahahahahah
kick.your-ass
10. 01. 2020 08.54
-3
Zakaj naj bi ga sestrelil Iran? Zarad nekoga na letalu ;)? + To se je zgodilo nekaj ur po napadih... Kaj pa naj bi izjavili Američani? Da se jim rušijo vsa letala?
Rookoko
10. 01. 2020 08.51
+2
Kako se lahko navedbe brez dokazov zdijo verodostojne? Pa kam gre ta svet?
Emtisunce
10. 01. 2020 09.05
+6
To se danes imenuje novinarstvo. K takim je včasih prišel policaj in jih nabunkal da niso več vznemirjali ljudi in so lahko normalno živeli. Takrat je bil red, danes pa prosperirajo lopovi in nesposobneži.
korintos23
10. 01. 2020 08.46
-3
Najboljši strokovnjaki za sestrelitev potniških letal so ravno Ameri.
Misija1
10. 01. 2020 10.25
+2
nono1234
10. 01. 2020 08.37
+9
Ne bodite naivni in ne razmišljajte tako kot vam nekdo servira, ker verjetno je prav to namen, da svet verjame to kar nekdo servira. Ne postavljajte se ne eno stran zgolj zato, ker druge ne marate, kajti krivično je kogarkoli obdolžiti za nekaj česar ni storil. Moja logika je sledeča: zelo naivno bi bilo s strani Irana v tem trenutku sestreliti tuje letalo nad svojim ozemljem. Tisti, ki želijo vojno na tem območju bodo vsekakor poskušali najti način kako prepričati svet, da je to upravičeno. To so že počeli in še vedno počnejo. Mnoge vojne so bile planirane in takrat svet tega ni vedel, danes se o tem pišejo knjige, zato upam, da se čez 50 let ne bo pisalo o tem kako smo bili naivni in verjeli serviranim zgodbam. Samo poglejte kaj so naredili v nekoč bogatih državah s katerimi smo dobro sodelovali pa boste dojeli, da je na vrsti pač Iran.
FRC-H
10. 01. 2020 08.41
+2
Tvoja logika ne upošteva sestrelitve po pomoti...
nono1234
10. 01. 2020 08.55
+5
Rok Jest, moja logika tega tudi ne izključuje, čeprav ni navedeno. Sem pa navedel nekatera dejstva, na katera velja pomisliti. Tako pri nas kot tudi v svetu prevladuje ovčji nagon, kjer večina sledi nečemu, kar jim je servirano. To dokazujejo tudi minusi podeljeni mojemu komentarju.
Misija1
10. 01. 2020 10.27
+2
nono1234: imaš prav, lepo si napisal. Ampak vseeno je zadeva zanimiva in definitivno je tehnična napaka mala verjetnost, glede na to, da gre za dogodek do katerega je prišlo direktno v času raketiranja.
hera2010
10. 01. 2020 08.34
+1
Moje teorija, čeprav to verjetno nikogar ne zanima je, da je bilo letalo sestreljeno in to ne po nesreči. V vsaki takšni državi na vzhodu so vohuni tujih držav. Pri tej likvidaciji generala so sigurno sodelovali s posredovanjem podatkov s terena. Ko je bilo vsega konec so zapuščali državo na takšen ali drugačen nači. Po atentatu so v Iranu noreli in niso izbirali sredstev, da bi prišli do podatka kdo je bil kriv ali kdo je sodeloval. Nekako so prišli do podatka, da bo nekdo, ki je soeloval pri atentatu na letalu. Sledil je še samo ukaz sestreli letalo in imamo sranje.
Misija1
10. 01. 2020 10.29
+4
Potem so si pa Iranci naredili medvedjo uslugo, ker so s tem ubili 90 % lastnih ljudi, ki so bili na krovu tega letala (namig: tudi kanadčani so bili Iranci, ki so se vračali v rojstno državo).
big_foot
10. 01. 2020 08.28
+2
Jaz hudo dvomim da so ga Iranci sestrelili. Namreč v tem sporu definitivno potrebujejo čimveč vsaj moralnih "zaveznikov" po svetu - pa že tako jim gre za nohte. Ampak če bi sestrelili tuje letalo, če bi uporabljali kako kemično oz. biološko orožje, bi se cel svet obrnil proti njim. Vseskupaj je le en medijski spin. Konec koncev tudi precej smrdi tisto da so Ukrajinci takoj podali izjavo da je padlo letalo vzrok pa tehnična težava. Zelo kmalu po tem pa so samo stavek tehnična težava izpustili.... je bil kak klic da so tole ob zelo primernem času obrnili sebi v prid?
DeBill
10. 01. 2020 08.22
+5
Snemite plačnice konji fjakarski, pa poglejte levo desno. Ameri so dokazano klatili mednarodna letala po perzijskem zalivu pa nikomur nič. Niti opravičila ne. Eh, ode metak, bi se reklo. Tu pa ni nobenega dokaza o tem, celo letalo se je vračalo, kar se po raketiranju ne bi, pa nabijajo o raketi. Pri tem da so v parih primerih, ko je jasno, da je letalo zadela raketa ameri vse neprestano zanikali in gre mimo. Da o rezanju gondol ki paejo v globino ne govorim, brez odškodnine, brez opravičila. Mi smo tako za Amere kot za Kitajce smeti. Slabe smeti iz EU, ki je ni na geopoloitičnem zemljevidu.
za bojši jutri
10. 01. 2020 08.21
+8
Vsi, ki tukaj modrujete, počakajte na rezultate preiskave, vse drugo so natolcevanja.
DeBill
10. 01. 2020 08.17
+5
In ko ga je zadela raketa je letalo obrnilo in se vračalo po letališču. Pa kaj se kdo norca dela da mu verjamemo, da je po zadetku rakete letalo še manevreralo in letelo. In to je po podatkih, ki jih imamo dejstvo, da so brnili in leteli nzaj proti letališču. Torel letala NI zadela raketa. Zadela ga je napaka na Boeingu. In ta SCUM firma (vsaj tako kaže da je, ker kupiš letalo pa ga ne moreš uporabljat) bo še naprej ponujala letala?
roksajet
10. 01. 2020 08.34
+8
Če Iranc reče da je letalo obrnilo še ni nujno da je res. Podatki na Flightradarju kažejo konstantno vzpenjanje in smer dokler niso "izpuhteli". Če bi bilo karkoli narobe z letalom bi bilo vsaj malo trajektorije proti tlom
Uporabnik1211614
10. 01. 2020 08.15
+4
Morda pa ni pomota. So morda vedeli, da se še kaj drugega prevaža ne tem letalu?