Tujina

Iranski protestniki proti novim usmrtitvam: 'To je zadnje opozorilo'

Karaj , 09. 01. 2023 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Iranu so se pred zaporom v Karaju zbrale množice protestnikov. Aktivisti skušajo ustaviti usmrtitev dveh zapornikov, ki so ju iranske oblasti obtožile, da sta med novembrskim protestnim shodom namerno do smrti povozila policista. "Usmrtitve nam je vsaj za zdaj uspelo ustaviti," so sporočili iranski aktivisti.

Mohammada Ghobadlouja in Mohammada Boroughanija so iranske oblasti obtožile, da sta med novembrskimi protesti namerno do smrti povozila policista. Ghobadlou in  Boroughani obtožbe zanikata. Kot so povedali njuni odvetniki, si zapornika na vrhovnem sodišču želita ponovnega sojenja. 

Prav tako je mama obtoženega Ghobadlouja dejala, da njen sin policista ni povozil, saj ga v času incidenta sploh ni bilo na kraju dogodka. Že predhodno pa je pojasnila, da njen sin trpi za bipolarno motnjo in je zato pravosodni odbor pozvala k strokovni oceni duševnega zdravja njenega sina. Poziv je podkrepila s peticijo, podpisano s strani 50 zdravnikov, poroča BBC. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Protestniki so se pred zaporom zbrali po tem, ko so Ghobadlouja in Boroughanija prepeljali v samico, kar naj bi predstavljalo zadnjo stopnjo pred izvedbo usmrtitve. V noči iz nedelje na ponedeljek so se tako pred zaporom zbrale množice, ki so vzklikale različne slogane, med katerimi sta bila tudi "Ubil bom tistega, ki bo ubil mojega brata" in "To je zadnje opozorilo, če jih usmrtite se bomo uprli". 

Aktivistični kolektiv pa je danes tudi sporočil, da so vsaj do tega trenutka ustavili usmrtitvi, poroča BBC. 

Do sedaj so bile zaradi protestov usmrčene že štiri osebe. V protestih je po podatkih organizacije za človekove pravice HRANA skupno umrlo 519 protestnikov in 68 pripadnikov iranskih oblasti. Še dodatnih 19.290 naj bi jih bilo aretiranih, več kot 100 zapornikom pa naj bi trenutno pretila usmrtitev. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
09. 01. 2023 21.01
+2
Bolan vladni folk in potem jih nekateri še zagovarjate,enako kot talibani...ni jim pomoči,razen dobra revolucija ,da se prečistijo...
zrela hruška
09. 01. 2023 19.35
+3
tem blaznezem se je pred tisočletji prikazal NLP! in do danes so ohranli verovanje, da so videli boga!?
zemljan10
09. 01. 2023 18.39
+6
Ko hočeš ostati na oblasti, tudi, ko veš, da te nihče ne mara. Žalostno. Irancem želim, da se čimprej rešijo teh verskih parazitov.
natmat
09. 01. 2023 16.57
+13
Upam da se bo to dotaknilo tudi nedotakljive verske voditelje!!!Ravno verski voditelji vseh vrst so rak rana družbi kjerkoli so!!!