Tujina

Avstrijsko sodišče odločilo: država ni odgovorna za izbruh covida v smučarskem središču

Ischgl, 01. 06. 2023 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država ni odgovorna za okužbo s covidom-19 v priljubljenem smučarskem središču Ischgl, je odločilo avstrijsko zvezno sodišče. Smučarsko središče je bilo marca 2020 eno prvih velikih območij izbruha koronavirusa v Evropi, smučarji pa so se po nenadni napovedi o uvedbi karantene v beg pognali naravnost s smučišča in povzročili pravi kaos.

Smučarsko središče je bilo marca 2020 eno prvih velikih območij izbruha koronavirusa v Evropi.
Smučarsko središče je bilo marca 2020 eno prvih velikih območij izbruha koronavirusa v Evropi. FOTO: Dreamstime

Nemški smučar, ki je 7. marca odpotoval v Ischgl, je sprožil dolgo pravno bitko, v kateri je od države zahteval odškodnino v višini do 100.000 evrov. Po slabem tednu dni zimskih počitnic se je namreč vrnil domov in kmalu zatem občutil prve simptome koronavirusa. V tožbi je trdil, da je država kriva in odgovorna za škodo, ki da je nastala zaradi napak in slabega upravljanja s covidom-19 v deželi Tirolska konec februarja in v začetku marca 2020. 

Neodvisna komisija je sicer konec 2020 ugotovila, da so oblasti na Tirolskem prepočasi zaprle smučišče, potem ko je postalo jasno, da se soočajo z enim prvih izbruhov koronavirusa v Evropi. Številni turisti na smučiščih Ischgl, Galtür in St. Anton am Arlberg so se v beg pred karanteno pognali naravnost s smučišča. Med očitki tožnikov je bil tudi razglas takratnega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je 13. marca razglasil, da bo v dolini še istega dne uvedena karantena, kar je povzročilo beg in kaos več tisoč gostov in sezonskih delavcev.

 Združenje za varstvo potrošnikov (VSV) na Dunaju v tožbah zastopa več strank, ki so dopustovale v Ischglu.
Združenje za varstvo potrošnikov (VSV) na Dunaju v tožbah zastopa več strank, ki so dopustovale v Ischglu. FOTO: Shutterstock

Preiskovalna komisija ni našla dokazov, da so bili odločevalci pod političnimi ali poslovnimi pritiski. Največ očitkov je letelo na lokalne turistične ponudnike, ki naj bi pritiskali na oblasti, naj središča ne zaprejo, zato naj bi se številni okužili v apres-ski barih, kjer se turisti po dnevu na smučiščih pogosto zabavajo.

Sodišče je še ugotovilo, da je deželna vlada 5. marca 2020 v izjavi podala napačne informacije. Islandski potniki, ki so leteli iz Münchna v Reykjavik, so se okužili na letalu in ne na Tirolskem, da pa so oblasti takrat že imele indice, da so se pri vsaj enem potniku, ki je počitnikoval v Avstriji, pojavili simptomi. 

Zvezna država kljub napačnim informacijami ni odgovorna, ker je sporočila, da so prve informacije temeljile na ocenah, katerim naj bi sledile nadaljnje podrobnosti. Peter Kolba iz združenja za varstvo potrošnikov (VSV) na Dunaju, ki skrbi za tožnike in skupinske civilne tožbe, je za AP dejal, da je odločitev globoko razočaranje za okoli 6000 ljudi iz 45 držav, ki so po njegovem mnenju zaradi napak uradnih organov utrpeli hudo škodo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
01. 06. 2023 21.44
-1
Seveda.Ubermenschi bodo nardil vse za to da tut ko je vse narobe pri njih , gre za prav.Magna je dokaz kaj se pa zgodi ko Ubermenschi delujejo v tujini.Magna,Hypoale adria bank..etc ..
za naše
01. 06. 2023 20.38
+1
Normalno,da ne bodo obsodili svojo državo, ni to slovensko sodstvo,ki dela proti Sloveniji.
ZIPPO
01. 06. 2023 20.00
+0
KDO je pa pri nas kriv? Strokovna skupina NIJZ, sami strokovnjaki 😂 ne smete se družiti na božičnih stojnicah, lahko pa jeste kostanj in med hojo mečete luščine na tla😂 ali pa: necepljeni zdravi ljudje ogrožajo cepljene, in še in še 🤦‍♀️😂😂🤣
Apoteka
01. 06. 2023 19.48
+1
Avstrijska sodišča so dobra komedija.
nur-amrabar
01. 06. 2023 19.24
+4