Tujina

Oglasila se je mama pogrešane deklice Danke

Beograd, 02. 04. 2024 07.36 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., K.K.
Komentarji
0

Iskanje dveletne Danke Ilić, ki je izginila v Banjskem polju pri Boru v Srbiji, traja že osmi dan, o deklici pa še vedno ne duha ne sluha. Preiskavo so razširili na večji del Srbije, prav tako jo zdaj iščejo v Avstriji, Interpol je razpisal rumeno tiralico. Prvič po Dankinem izginotju se je oglasila njena mama, Ivana Ilić, in priznala, da so jo prizadela ugibanja, da za hčerkinim izginotjem stoji prav ona. Povedala je še, da si je ogledala posnetek z Dunaja.

Več kot teden dni teče, od kar je neznano kam izginila komaj dveletna Danka Ilić iz Banjskega polja pri Boru. Pojavili so se sicer sumi, da je bila deklica videna v spremstvu dveh žensk na Dunaju, avstrijska policija pa je nemudoma začela preiskavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi srbski veleposlanik v Avstriji Marko Blagojević je dejal, da pričakujejo identifikacijo otroka s posnetka, narejenega na Dunaju, da bi ugotovili, ali gre res za izgubljeno dveletnico, poroča Nova.rs. Veleposlaništvo Srbije na Dunaju naj bi bilo v stalnem stiku z avstrijsko policijo, prav tako so o izginotju deklice obvestili tamkaj živeče Srbe, je Blagojević pojasnil za Tanjug.

Tiskovni predstavnik dunajske policije je sicer dodal, da je največja težava, da je od nastanka videa do obvestila avstrijski policiji minilo preveč časa. Šlo naj bi namreč za deset ur. "Dunajska policija poskuša najti obe ženski, ki sta na posnetku," je povedal o primeru pogrešane Danke.

Pred dnevi je v javnosti odjeknila novica, da so zaslišali tudi policista iz Bora zaradi suma dajanja informacij v zvezi s preiskavo, vendar ni znano, kakšne podatke je dajal in komu. 

Mama: Ugibanja, ki obtožujejo mene in moža, me bolijo

Se pa je zdaj, prvič od dekličinega izginotja, oglasila tudi njena mama Ivana Ilić. Povedala je, da se z možem vsak dan trudita in borita za to, da bi se njuna deklica čim prej vrnila domov. Povedala pa je tudi, da se zaveda, kakšne govorice krožijo v javnosti.  

"Čakava, da se vse to konča in upava na najboljše, potem pa se bo z možem javno oglasila in odgovorila tudi na vse žalitve, zmerjanja in nebuloze. Vsa ta ugibanja, ki obtožujejo mene in moža, me bolijo," je povedala na Nova.rs

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ilićevo so povprašali tudi glede preiskave njenega telefona – nekateri srbski tabloidi so namreč poročali, da naj bi njena zgodovina brskanja razkrila, da je iskala informacije o mejnih prehodih z Romunijo. "Telefon je bil na strokovnem pregledu, samo to vam lahko povem," je odgovorila. 

Medij je zanimalo, v kolikšni meri je za zadevo kazensko odgovorna, Ilićeva pa je odgovorila, da bi bil njen status, če bi bila česa obtožena, verjetno drugačen od: mame, ki išče svojega otroka. "Želim si samo, da se Danka vrne živa in zdrava, potem pa vam lahko na vse odgovorim," je povedala. 

Potrdila je tudi, da si je ogledala posnetek z Dunaja, na katerem naj bi bila Danka. "Posnetek sem si ogledala, a ga zaradi poteka preiskave ne smem komentirati," je pojasnila. Na vprašanje, ali meni, da je njen otrok dobro, je odgovorila, da o drugi možnosti sploh ne želi razmišljati. "Vsa čast policiji, ljudje ne spijo, iščejo jo dan in noč. Upam, da bom lahko hčerko čim prej objela," je še povedala. 

Pred tem se je sicer oglasil tudi Dankin oče Miloš in tudi on znova izrazil željo, da se njegova hčerka vrne domov živa in zdrava. "Policija opravlja svoje delo in jaz ji zaupam," je dejal za Blic. Dankina mama in babica nista želeli dati izjave. Očeta in mamo pogrešane so v preteklih dneh večkrat zaslišali v okviru preiskave skrivnostnega izginotja deklice, piše Telegraf. Prav tako je bil zaslišan njen stric.

Medtem je majorka policije Bojana Otović Pjanović za RTS poudarila, da iskanje pogrešane še naprej vztrajno poteka in da se preverja tudi najmanjši indic, da je kakšna oseba lahko povezana z deklico. 

"Če je na posnetku z Dunaja res Danka, potem gre za trgovino z ljudmi"

Kot je za Blic pojasnila direktorica Inštituta za kriminološke in sociološke preiskave Ivana Stevanović, gre v primeru, da je na Dunaju bila videna Danka, za trgovino z ljudmi. 

"Če je Danka prestopila mejo, pomeni, da je bilo po prijavi izginotja vse opravljeno zelo hitro," je opozorila. "Kar je spodbudno, je to, da Danka pozna svoje ime in se bo nanj odzvala." Vse državljane je ob tem opozorila, naj policiji ne dajejo nepreverjenih podatkov, saj s tem le upočasnjujejo preiskavo.

Kot je še opozorila, nas ta primer lahko nauči, da na družbenih omrežjih ne objavljamo svojih otrok. "Druga lekcija, ki se je lahko naučimo, da ne ukrepamo sami, ampak takoj pokličemo policijo." Kot je povedala, je bil pri iskanju male Danke izgubljen dragocen čas, ko jo je mama iskala sama. 

Iskanje male Danke
Iskanje male Danke FOTO: MUP Srbije

Poudarila je, da je treba upoštevati tudi to, da je deklica izginila v bližini meje z Bolgarijo in Romunijo. "Trg zahodne Evrope in bogatih držav joče po posvojitvah otrok. Obstajal je tudi sum zahtevanja odkupnine, a kot vemo, družina ni v takšnem finančnem stanju, da bi kdo od nje zahteval odkupnino," je dodala Stevanovićeva.

Poleg tega je Stevanovićeva izpostavila dejstvo, da vsi reševalni psi in policisti niso našli nobenih znakov, da se je deklica nahajala v bližini kraja izginotja. "Vse so naredili, celotno vas so obrnili, Danke pa tam ni bilo." 

Kot je priznala, globoko verjame, da Danke tam že dolgo ni več, saj bi jo verjetno do sedaj že našli. "Mislim, da je zelo hitro zapustila naše ozemlje, a to je samo moj sum in domneva."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni