Tujina

Podvodni robot odkril razbitine podmornice: 'Posadka je umrla'

New York, 22. 06. 2023 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.S., M.P.
Komentarji
698

Ameriška obalna straža je sporočila, da je daljinsko vodeno podvodno plovilo v bližini Titanika na območju iskanja odkrilo "polje razbitin". Eden od strokovnjakov je razkril, da naj bi bili med odkritimi ostanki tudi deli podmornice, kar je pozneje na tiskovni konferenci potrdila tudi obalna straža. Odkrili so pet večjih kosov podmornice, takoj po odkritju pa so stopili v stik z družinami potnikov na krovu Titana. Podjetje OceanGate, ki upravlja z izginulo podmornico, je tik pred tem sporočilo, da je posadka umrla, družinam pa izreklo sožalje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Peterica potnikov ni preživela
    03:00
    Iz SVETA: Peterica potnikov ni preživela
  • Iz 24UR ZVEČER: Našli dele podmornice
    07:25
    Iz 24UR ZVEČER: Našli dele podmornice
  • Iz 24UR: Odkrili razbitine pogrešane podmornice?
    02:52
    Iz 24UR: Odkrili razbitine pogrešane podmornice?
  • Iz SVETA: Še vedno iščejo in upajo na čudež
    02:46
    Iz SVETA: Še vedno iščejo in upajo na čudež

"Glede na zadnje informacije verjamemo, da so naš izvršni direktor Stockton Rush, Shahzada Dawood in njegov sin Suleman Dawood, Hamish Harding in Paul-Henri Nargeolet na žalost umrli," so v podjetju OceanGate, ki upravlja s podmornico Titan, zapisali v izjavi za javnost. Dodali so, da so bili pokojni pravi raziskovalci, ki so imeli izrazit pustolovski duh in globoko strast do raziskovanja in varovanja svetovnih oceanov.

"Naša srca so s temi petimi dušami in vsemi člani njihovih družin. Žalujemo zaradi izgube življenj in veselja, ki so ga prinesli vsem, ki so jih poznali," so zapisali. Hvaležnost pa so izrazili do vseh, ki so sodelovali v iskalni akciji, organizacijam in mednarodni skupnost. 

Iskanje izginule podmornice Titan
Iskanje izginule podmornice Titan FOTO: Profimedia

Ameriška obalna straža je sporočila, da je podvodno plovilo na daljinsko vodenje ROV Horizon Arctic na morskem dnu našel polje razbitin. Te se nahajajo v bližini Titanika, poroča BBC. "Razbitine so skladne s katastrofalno izgubo tlačne komore," je na tiskovni konferenci dejal kontraadmiral John Mauger iz ameriške obalne straže, ki vodi iskanje Titana.

Pet večjih kosov razbitin, ki nakazujejo, da gre za ostanke podmornice Titan, so odkrili okoli 480 metrov stran od Titanika. Tam so odkrili repni del podmornice. Takoj po odkritju so obvestili družine peterice moških, ki so se nahajali v podmornici. Obalna straža jim je izrazila sožalje. Podvodni roboti bodo ostali na prizorišču in nadaljevali z iskanjem: "Nadaljujemo s kartiranjem polja ruševin in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da v celoti kartiramo, kaj je tam spodaj."

Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henry Nargeolet, Stockton Rush, in Hamish Harding. (od leve proti desni)
Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henry Nargeolet, Stockton Rush, in Hamish Harding. (od leve proti desni) FOTO: AP

Na vprašanje novinarjev, ali je do nesreče prišlo v trenutku, ko so nadmorske ekipe izgubile stik s podmornico, torej uro in 45 minut po potopu, ali kasneje, predstavniki obalne straže še niso mogli odgovoriti. "Za zdaj je še prezgodaj, da bi lahko trdili, kdaj je prišlo do implozije," je dejal Mauger. 

Obalna straža je v zgodnejših fazah iskanja preiskala tudi zvoke, ki so prihajali iz podvodnega iskalnega območja. Kontraadmiral je na tiskovni konferenci v bostonskem pristanišču dejal, da se zdi, da ti zvoki niso povezani z ostanki, ki so jih našli na morskem dnu.

BBC-jev znanstveni sodelavec Jonathan Amos je že pred opozoril na dejstvo, da obalna straža v zadnjih dneh ni delila veliko informacij ter da bi lahko zato prvotna novica o odkritih razbitinah zelo pomembna in tudi resnično povezana s podmornico.

Sicer so bili strokovnjaki že vse od začetka iskalne in reševalne akcije zaskrbljeni, da bi Titan lahko utrpel implozijo zaradi okvare trupa. Gre za scenarij, ki bi lahko pojasnil odkrite razbitine. In vse kaže, da se je morda zgodilo prav to. Medij je namreč kasneje govoril s potapljaškim strokovnjakom in prijateljem potnikov na Titanu Davidom Mearnsom, ki je povedal, da so raziskovalci med razbitinami odkrili zadnji pokrov podmornice in podvozje.

Podmornica Titan
Podmornica Titan FOTO: Profimedia

"To je nekonvencionalna podmornica. Zadnji pokrov ima koničasto obliko, na pristajalnem okvirju pa stoji celotna podmornica. To je del, na katerem obstoji, ko se dotakne dna," je dejal in dodal, da trupa še niso odkrili.

Zaplato ruševin je našel ROV s kanadskega komercialnega plovila Horizon Arctic, ki je sinoči prispelo v bližino razbitin Titanika. Naložen je bil s podporno opremo, nosil pa je tudi Odysseus 6k ROV, ki lahko doseže globine 6000 metrov. Robot se lahko uporablja tudi za pridobivanje predmetov z dna oceana.

So reševalno akcijo sprožili prepozno?

Po novici, da je peterica potnikov v podmornici umrla, se je oglasila starejša sestra pakistanskega poslovneža  Shahzada Dawooda, ki je dejala, da je popolnoma skrušena, da sta bila na krovu Titana tako njen brat kot njen 19-letni nečak.

"Grozno mi je, da je moral skozi toliko travme in napetosti tudi ves svet. Počutim se, kot da sem bila ujeta v res slabem filmu z odštevanjem. A nihče ni vedel, do česa odštevamo," je za NBC News dejala Azmeh Dawood in dodala, da je ob misli na peterico na krovu podmornice težko dihala. 

Povedala je tudi, da si njen nečak ni želel iti na podmornico, a da se je strinjal, da bo v odpravi sodeloval zaradi očeta. Slednjemu je bilo namreč potovanje zelo pomembno, saj je bil svoje celotno življenje navdušen nad Titanikom. Sama se sicer plovbe v Titanu, pravi, ne bi nikoli udeležila, pa četudi bi ji za to ponudili milijon evrov.

Družina britanskega milijarderja Hamisha Hardinga, ki je na krovu podmornice, je medtem podjetje OceanGate obtožila, da je si je vzelo preveč časa, preden je oblasti obvestilo o izginotju podmornice.

Komunikacija med podmornico in površinsko ladjo Polar Prince je bila izgubljena v nedeljo ob približno 9.45 po lokalnem času, uro in 45 minut po začetku spuščanja proti razbitini Titanika. Ameriška obalna straža pa je bila o tem obveščena šele ob 17.40 po lokalnem času – skoraj osem ur po izginotju.

Hardigova sestrična Kathleen Cosnett je dejala, da so te informacije grozne. "Tako dolgo je trajalo, preden so jih začeli reševati. Veliko predolgo. Mislila bi si, da bodo reševalno akcijo sprožili najkasneje tri ure po izginotju," je dodala.

Žrtvam, med katerimi so bili tudi trije britanski državljani (milijarder Hamish Harding, poslovnež Shahzada Dawood in 19-letni Suleman), se je že poklonil britanski zunanji minister James Cleverly. Dejal je, da gre za tragično novico, in zagotovil, da britanska vlada podpira prizadete družine.

Pomoč več držav

Kanadsko letalo je v torek in sredo na območju iskanja zaznalo podvodne zvoke. Uradniki so povedali, da ne vedo, kaj je zvoke povzročilo, robotsko plovilo, ki je doslej preiskovalo območje, pa je dalo negativne rezultate. Poslali so dodatna plovila na daljinsko upravljanje. "Oprema, ki je na kraju in ki prihaja, je najbolj izpopolnjena na svetu in zagotovo lahko doseže te globine," je že dopoldan dejal izvršni direktor kanadskega podjetja Horizon Maritime Sean Leet.

Kasneje so sicer sporočili, da zvoki najverjetneje niso povezani z razbitino podmornice, ki so jo zvečer našli na morskem dnu.

Francoski podvodni robot
Francoski podvodni robot FOTO: Profimedia

Ob Franciji, Kanadi in ZDA je pomoč ponudila tudi Velika Britanija. Kot je sporočil tiskovni predstavnik vlade, je Združeno kraljestvo na prošnjo ameriške obalne straže napotilo človeka z izkušnjami pri upravljanju s podmornicami in posebno opremo, ki se lahko potopi do 6000 metrov globoko.

V globokem morju je pomagalo francosko plovilo s podmornico Victor 6000, ki lahko doseže morsko dno in pošilja fotografije. Na območje pa so skušali iz Jerseyja pripeljati še eno globokomorsko plovilo, ki pripada podjetju za globokomorske raziskave Magellan, Juliet. A so pri tem naleteli na težave.

V iskalni operaciji so razširili območje iskanja, tako da sedaj obsega območje, ki je dvakrat večje od Slovenije v globini štirih kilometrov pod gladino oceana. Ameriška obalna straža sicer ocenjuje, da naj bi ob 7.18 po vzhodnem ameriškem času oz. ob 13.18 po srednjeevropskem času v podmornici zmanjkalo kisika. "Situacija ni najboljša in moramo se pripraviti na najhujše," je za Sky News popoldan dejal upokojeni kontraadmiral Chris Parry in ocenil, da so možnosti za preživetje posadke Titana na tej točki vse manjše.

Upali, da bi Titan odkrili na površju

Strokovnjaki so dejali, da bi bil najboljši scenarij, če bi Titan našli na površini oceana. Opremljen je namreč z varnostnimi sistemi, ki mu pomagajo, da se v nujnih primerih dvigne na površje, tudi če so vsi na krovu nezavestni. Če bi Titan obtičal na dnu oceana, pa bi potnikom sčasoma zmanjkalo kisika in bi se zaradi izjemnega mraza podhladili.

Imeli so teorije, da bi se lahko plovilo ujelo tudi v ribiško mrežo ali drugo zanko. V teh primerih bi bilo najbolje, če bi ga dosegli s pomočjo daljinsko vodenega robota na optičnem kablu, je dejal zaslužni profesor znanosti o Zemlji in okolju na univerzi Syracuse Jeff Karson. Razpoke Titanovega trupa v globini pa bi pomenile takojšnjo smrt zaradi velikega pritiska v globokem oceanu.

Predstavnik ameriške mornarice je v sredo sporočil, da je v St. John's prispel poseben mornariški reševalni sistem, s katerim bi lahko podmornico Titan potegnili na površje. Vendar pa bo to za potnike prepozno, saj bi potrebovali okoli 24 ur, da bi sistem priklopili na podmornico, ki je še niso niti našli.

Majhna podmornica z imenom Titan, ki je v lasti podjetja za podvodno raziskovanje OceanGate Expeditions, je od leta 2021 z vsakoletnimi potovanji beležila razpad Titanika in podvodni ekosistem okoli njega. Titan je v nedeljo izginil na oddaljenem območju severnega Atlantskega oceana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (698)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rotka2
23. 06. 2023 10.13
+0
Ta zgodba ima v širšem kontekstu kar nekaj lukenj. Vsi smo že videli posnetke Titanika na morskem dnu - tudi od znotraj. Torej obstajajo plovila, ki so na voljo. Kako torej podmornice, ki naj bi ležala razbita ob Titaniku, niso prej našli, ampak zgolj nekaj ur po tem, ko naj bi jim zmanjkalo kisika... pa še te zgodbe o ropotu, potem pa ne pravem...
indigokid
23. 06. 2023 09.38
+0
če imajo robote s kamerami, čemu bi kdo šel v takem robotu zraven, ko pa ima na varnem TV?
Amor Fati
23. 06. 2023 09.16
+0
Hvala bogu so imeli hiter konec. Bolje to kot karkoli drugega.
Omas1313
23. 06. 2023 08.49
+4
Zdej bojo še njih zraven turisti hodil gledat…
Biker 333
23. 06. 2023 08.44
+0
Doživeli podobno kot potniki Titanika, na nek način so jih vzeli k sebi...RIP
adejteno
23. 06. 2023 08.21
+4
Veliko se ukvarjamo z žrtvami te podmornice... Na lastno odgovornost so rinili tja. Kaj pa vsakodnevne žrtve v Palestini? Dvoličnost in hinavščina na vsakem koraku.
-3
xelA
23. 06. 2023 10.12
+0
Boljše da ne pišejo kot pa da pišejo laži
travc
23. 06. 2023 08.04
-2
Ni trupel ni mrtvih.
Quatflow
22. 06. 2023 21.58
-3
Groza kaj so v sebi doživljali ti umrli.. upam da so sedaj na lepšem .
Blue Dream
22. 06. 2023 21.59
+3
First Last
22. 06. 2023 21.56
-2
In kdo je trkal vsake pol ure? So si tik pred koncem samo razbili trup?
Omas1313
22. 06. 2023 21.55
+0
Verjetno so se zaleteli v torpedo glede na to da so neki pomebneži…
ZIPPO
22. 06. 2023 21.55
+0
Pred parimi dnevi ujeli samico redkega morskega psa, brejo s šestimi mladiči in jo ubili, danes pa tole. In življenje na planetu se vrti naprej. Naj jim bo mirno morje.
duhccc
22. 06. 2023 21.54
+3
raziskujejo vesolje pa se hvalijo kaj so vse odkrili in cez cas recejo da so se zmotili--- ne morajo pa ljudem na zemlji pomagati...
zajfa
22. 06. 2023 21.59
+2
Deflorator
22. 06. 2023 21.52
+6
ko več ne veš kam bi z denarjem...
Betuul
22. 06. 2023 21.50
-5
Kakorkoli se je izšlo! Najprej sožalje sorodnikom glede 🥀preminulih ! Istočasno pa vse čestitke 🤝strokovnjakom ; ker jim je uspelo v tako kratkem času vse ; kar so zmogli! Za naprej strokovnjakom: varnosti prednost!
Delavec_Slo
22. 06. 2023 21.48
+3
Evo pa so šle miljarde!
Mr.
22. 06. 2023 21.47
+3
Ko so zraven milijarderji nikoli ne veš katerega dediča so zasrbeli prsti... no ja... naj jim bo mirno morje....
setisfekšn
22. 06. 2023 21.44
+7
Jaz sem takoj vedel že na začetku ko so objavili da se je izgubila ta amatersko narejena podmornica da je z njimi konec!,namreč človek in sedajšnja tehnologija ima podmornice in batiskafe ki lahko pridejo v to globino nima pa nihce niti vojska niti nihce plovilo ki bi reševal na tej globini nihče!!zatorej vsi so bili že v štartu izgubljeni če ni šlo vse po načrtu!!!
kahelc
22. 06. 2023 21.41
+12
Doziveli so pravo “titanik izkusnjo”
Nika se redi
22. 06. 2023 21.38
+7
No zdej lahk grem pa spat
Mr.
22. 06. 2023 21.48
+0
lahko noč in mirno spanje pa ne hude sanje...😉
SlepiSlovenc
22. 06. 2023 21.35
+13
Je sploh kdo dejansko pričakoval, da jih bodo rešili?